Back to top

Körmend után már nincs árvízveszély

Elsőfokú árvízkészültség mellett tetőzött a Rába Körmendnél, már apad ez a szakasz, lejjebb pedig nem várható készültségi szintet elérő vízállás. A Körmend környéki völgyi elöntések érintettek egy közutat és mezőgazdasági területeket is.

Fotó: MTI - Varga György
A Mura és a Rába áradt meg az elmúlt öt nap intenzív csapadékhullása nyomán, Vas megyében a körmendi árvízvédelmi szakaszon volt elsőfokú készültség. Bokáig, néhol lábszárközépig ért a víz a 7445-ös főút egy szakaszán Döröske felé - írja a vaol.hu. Néhány száz méter hosszan folyt át a Rába vize, az út két oldalán pedig kukoricatábla állt víz alatt, megteltek az árkok is. A tilalom ellenére több autó is áthaladt az úton, persze ahhoz „kevés” volt a víz, hogy elakadjanak.

Hercsel Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Szombathelyi Szakaszmérnökségének szakaszmérnöke a lapnak elmondta, hogy a Rába folyón levonult egy elsőfokú árhullám, jelenleg apad, 371 centiméterrel tetőzött hajnalban Körmendnél.

Kiemelte, hogy településeket, lakott területeket nem veszélyeztetett az árhullám, de kisebb területi elöntéseket okozott a Rába völgyében. Az ilyen, úgynevezett völgyi elöntések ilyenkor természetesek – fűzte hozzá a szakaszmérnök.

A jelenlegi előrejelzés szerint a Rába folyó alsóbb szakaszán, a sárvári szelvényben már nem kell elrendelni árvízvédelmi készültséget, oda szombat reggelre várják a tetőzést. A prognózis szerint 93 centiméter körül lesz a legmagasabb vízállás, márpedig a sárvári szakaszon az elsőfokú készültség elrendeléséhez 250 centiméteres vízszintnek kellene lenni.
Forrás: 
vaol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Már drágábban is nehéz termőföldet venni

A 2015. őszén meghirdetett Földet a gazdáknak program egy évvel későbbi lezárása látványos visszaesést okozott 2017-ben a forgalomban a termőföld piacán. A forgalom 70 százalékos csökkenése mellett azonban az árak továbbra is emelkednek.

Zivatarokkal jön a 10 fokos lehűlés a hétvégén

Mintegy 10 fokos lehűlés várható a hétvégén, néhol még napközben is csak 15 Celsius-fokig melegszik fel a levegő. Kezdetben sokfelé, majd helyenként várható csapadék, de a nap is kisüt majd - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Korábban indult a betakarítás, de nem sok jót ígér

Az elmúlt napokban több országos sajtóorgánum is megkongatta a vészharangot, és az időjárás szélsőségességére hivatkozva olyan mértékű terméshozam csökkenésről ír, illetve olyan megdrágult betakarításról beszél, amely a vizionált kép szerint egyenes utat jelent a kenyérár emelkedéséhez.

Kiheverték a növények is az áradást Szentgotthárdon

Hetekkel ezelőtt jelentős áradás vonult végig a Rába vasi szakaszain. Többek között Szentgotthárdnál is, ahonnan a Vas megyei hírportál olvasója fotókat küldött arról, hogyan regenerálódtak a növények.

Somogyban már aratnak

Bő egy héttel korábban kezdődött meg az őszi árpa aratása Somogyban. A megyében hétezer hatszáz hektáron takarítják be a növényt. Az előrejelzések szerint jó termésátlagra számítanak a gazdák, bár a megyén belül nagyok az eltérések.

Elfektette a táblákat az eső Rábapatyon

Megdőlt az egész napraforgó- és búzatábla: nem látott még ilyen viharkárt Horváth Gyula rábapatyi földjein. Nem fér a napfény sem a növényekhez, hát még a gombaölő szer – csak az időjárásban bízik a gazda.

Elkezdődött a rovarinvázió a földeken, marad a fülledt idő

A szokásosnál még mindig melegebb, párás, fülledt levegő alakította időjárásunkat június első felében. Több helyen hullott kiadós csapadék is, esetenként heves záporokból, zivatarokból. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaságból.

Már a termelés rovására megy, hogy nincs elég idénymunkás

A mezőgazdaság egyre jobban megérzi, hogy alig vannak alkalmi munkavállalók. Hajdú-Bihar megyében is akadnak olyan gazdák, akik kevesebbet tudnak termelni, mivel nincs ember, aki betakarítsa a termést.

Milyen ipart fog kiszolgálni a dohánytermesztés?

Számos technológiai fejlesztésre van szükség ahhoz, hogy a gyorsan változó ízlés, és életvitel mellett is kifizetődő iparág maradjon a dohányipar. Ezen fejlesztések a dohánytermesztésre is jelentős hatással lesznek.

Búzatermesztésünk feladatai

A búza a magyar növénytermesztés meghatározó ágazata. Eredményessége alapvetően befolyásolja a legtöbb üzem gazdálkodásának hatékonyságát. A magyar búzatermesztés legfőbb jellemzője az állandó változás.