Back to top

Körmend után már nincs árvízveszély

Elsőfokú árvízkészültség mellett tetőzött a Rába Körmendnél, már apad ez a szakasz, lejjebb pedig nem várható készültségi szintet elérő vízállás. A Körmend környéki völgyi elöntések érintettek egy közutat és mezőgazdasági területeket is.

Fotó: MTI - Varga György
A Mura és a Rába áradt meg az elmúlt öt nap intenzív csapadékhullása nyomán, Vas megyében a körmendi árvízvédelmi szakaszon volt elsőfokú készültség. Bokáig, néhol lábszárközépig ért a víz a 7445-ös főút egy szakaszán Döröske felé - írja a vaol.hu. Néhány száz méter hosszan folyt át a Rába vize, az út két oldalán pedig kukoricatábla állt víz alatt, megteltek az árkok is. A tilalom ellenére több autó is áthaladt az úton, persze ahhoz „kevés” volt a víz, hogy elakadjanak.

Hercsel Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Szombathelyi Szakaszmérnökségének szakaszmérnöke a lapnak elmondta, hogy a Rába folyón levonult egy elsőfokú árhullám, jelenleg apad, 371 centiméterrel tetőzött hajnalban Körmendnél.

Kiemelte, hogy településeket, lakott területeket nem veszélyeztetett az árhullám, de kisebb területi elöntéseket okozott a Rába völgyében. Az ilyen, úgynevezett völgyi elöntések ilyenkor természetesek – fűzte hozzá a szakaszmérnök.

A jelenlegi előrejelzés szerint a Rába folyó alsóbb szakaszán, a sárvári szelvényben már nem kell elrendelni árvízvédelmi készültséget, oda szombat reggelre várják a tetőzést. A prognózis szerint 93 centiméter körül lesz a legmagasabb vízállás, márpedig a sárvári szakaszon az elsőfokú készültség elrendeléséhez 250 centiméteres vízszintnek kellene lenni.
Forrás: 
vaol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minden növény megsínyli a csapadékhiányos időt

Gazdaszemmel nézve nem jól megyünk a télbe, ugyanis majdnem minden elvetett növény vízhiánnyal küzd. Hetvenöt napja nem esett számottevő eső, és úgy tűnik, a következő hetekre sem várható csapadék.

Végre esik, és még hideg is van

A hosszan tartó aszályos idő miatt az őszi vetések már sokfelé maradandó károsodást szenvedtek, sok a hiányos, alacsony tőszámú kelés, sőt egyes táblákon kiszáradt repce foltokat is látni. Az időjárás a hét legvégén végre átalakult térségünkben: nyugatira, délnyugatira fordult az áramlás, mellyel hosszú idő után csapadék is érkezik.

Kiskert a téli ablakban

A mikrosalátához nem kell kert, csak egy világos ablakpárkányra van szükség. Egy tálcára némi földet, vagy kókuszrostot kell önteni, benedvesíteni, rászórni a magokat, nedvesen tartani, és egy hét múlva vághatjuk is a saját, vegyszermentes, friss minisalátákat, azaz a mikrozöldeket.

Kevés a biogazda Magyarországon

Miközben az ökológiai gazdálkodásra alkalmas táblák összterülete egyre nagyobb, a biogazdaságokban tartott jószágok száma több fajta esetében jelentősen visszaesett az utóbbi időben.

Növelni kell a talajok széntartalmát

Európában ugyanakkor mintegy 12 millió hektárnyi területet érint a talaj minőségének romlása. Ehhez hasonló mértékű az a globális tendencia, amely az élelmiszer-ellátást és a természeti erőforrásokat, rajtuk keresztül pedig az emberi jólétet fenyegeti – figyelmeztet új jelentésében az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete, az EASAC.

A növényorvosokon is múlik a mezőgazdaság jövője

Az élelmiszer-biztonság kulcsa a növényorvos szlogennel rendezték meg a XIII. Növényorvos Napot, ahol a résztvevők nagy tapssal fogadták annak bejelentését, hogy a növényorvosok szaktudását, munkájuk jelentőségét szakmai doktori címmel tervezik elismerni. Elvárás ugyanakkor, hogy olyan fenntartható növényvédelmet folytassunk, ahol az utolsó megoldás a növényorvosi vény kiállítása.

Földbe kerültek az első komlótövek Kastélyosdombón

Több mint két évtized után újra termelnek hazánkban komlót. A sör egyik ízesítő anyagaként szolgáló növény nagyüzemi termesztését Kastélyosdombón kezdték el.

Drágább lett termelni az agráriumban

Idén szeptemberében a mezőgazdasági termelői árak 2017 azonos időszakához képest 6,2 százalékkal nőttek, amit a növényi termékek árának 12 százalékos emelkedése, illetve az élő állatok és állati termékek árának 2,8 százalékos csökkenése eredményezett.

Magyar Ködsárkány és zempléni hordók Stuttgartban

Az idei stuttgarti kiállításon több magyar cég is sikeresen mutatkozott be. Nagy kérdés, vajon mivel tudják a magyar gyártók meghódítani a nemzetközi piacokat?

Egész Kaliforniát katasztrófa sújtotta területté nyilvánították

Nem enyhül Kalifornia történetének legpusztítóbb tűzvésze: az állam északi és déli vidékein is féktelenül terjednek a lángok, hétfőn éjjel a tűzvész halálos áldozatainak száma 42-re emelkedett., és legkevesebb 228 ember tűnt el.