Back to top

Támad a selyemfényű puszpángmoly Kaposváron

Új ellenség jelentkezett a város zöldterületein: támad a selyemfényű puszpángmoly. Az agresszív, évente három nemzedékben is megjelenő kártevő hernyói teljesen elpusztítják a bukszusokat és a puszpángbokrokat.

A védekezés lehetőségeiről tárgyalt csütörtökön Szita Károly, Kaposvár polgármestere Tóth István növényvédelmi szakmérnökkel, a Növény-és Talajvédelmi Állomás nyugalmazott igazgatójával - adta hírül a sonline.hu.

Fotó: sonline.hu
A Németh István fasorban, a Széchenyi téren és a Berzsenyi parkban is jelentkezett már a puszpángmoly, amely 2011 óta terjed hazánkban. Ám eddig sikerrel vették fel ellene a küzdelmet Kaposváron a szakemberek. Tóth István hangsúlyozta:

Az estétől a hajnali órákig tartó permetezéstől nem kell félni, mert az emberi egészségre, illetve a melegvérűekre nem veszélyes.

A rovarölőszereket azonban be kell vetni az eredményes védekezéshez, mert az éghajlatváltozás miatt olyan új kártevőkkel kellett megismerkedniük, mint a platáncsipkés poloska, vagy a vadgesztenyére veszélyes aknázómoly, amelyek az utóbbi évekig ismeretlenek voltak Magyarországon.

– Két dolgot kértem a szakemberektől – sorolta Szita Károly. – Rendszeres növényápolás folyjon, de a kereszteződéseknél ne féljenek elővenni a lombfűrészt, hogy beláthatóak legyenek az utak.

A gondozás érdekében áttekintették a kaposvári közterületek növényeinek állapotát is, amelyet összességében jónak ítéltek.

Kaposváron húszezer fa és hatvanezer cserje található, és az ápolásukra nagy gondot fordít a város. A  növények felbecsülhetetlen értéket képviselnek, hiszen a nyári hőhullámok ellen védelmet nyújtanak, és biztosítják a tiszta levegőt a városban.

Azért is akadályozzák meg elszántan a puszpángmoly terjedését, mert jelentős értéket veszélyeztet, hiszen csupán a felújított Németh István fasorban nyolcmillió forintba került az új növényzet ültetése.

A kaposvári zöldterületi növényzetben 1500 koros fát, főként hársakat és platánokat tartanak számon. Ezek külön elbírálás alá esnek majd a közeljövőben. Az állapotukról részletes szakvéleményt kértek, és az önkormányzat ezzel a munkával a Soproni Egyetem erdőmérnöki karát bízta meg. Olyan tanulmányt rendeltek meg, amely nem egy-egy körzetre vonatkozik, hanem minden egyes fáról külön elemzést készíttetnek, ez pedig nem kis költséget, de ugyanakkor biztos állapotfelmérést jelent, hangzott el a sajtótájékoztatón. Kaposváron vegyes a faállomány, és a sokféleség előnyt jelent. Azonban vannak köztük mintegy száz éves platánok is.

Forrás: 
sonline.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mit, mikor? Természeti károkkal kapcsolatos termelői bejelentés és a vis maior

Az elmúlt időszakban országszerte fordultak elő kedvezőtlen időjárási jelenségek, aszály, vihar és felhőszakadás. A károk adott esetben megalapozhatnak kárenyhítő juttatási igényt, de alkalmasak lehetnek támogatási jogcímek egyes feltételeinek (pl. termeléshez kötött fehérjenövény támogatás minimális hozamra vonatkozó előírása) nem teljesítése utáni jogkövetkezmények alóli mentesítésre (vis maior).

Szikora Robi: Az üde kert kikapcsol

A hazai popélet egyik legegyedibb tagját, az örökifjú Szikora Róbertet mindenki ismeri. A különleges, szafaris-katonás stílust, a csikidamot megteremtő énekes-zenész-zeneszerző kertjére és otthonára is büszke lehet.

Ahol a természet összefonódik a művészettel

Nádudvar, a csendes észak-alföldi kisváros különleges szakközépiskolájában népi mesterségekre tanítanak. Jár a fűrész, kattog a szövőszék, hajlik a vessző. Ahogyan karácsonykor a mézeskalács illata betölti a házat, úgy telnek meg az iskola termei őseink tiszteletével, miközben ének és hegedűszó csendül, s a sok szorgos kéz közt új életre kel a nyers anyag.

Mázsás átverések, sorban bírságolták a fakereskedőket

Közeleg a tűzifavásárlás főszezonja – a panaszok is sokasodnak. A szabálytalanságok miatt több baranyai faanyag-kereskedőt bírságolt a hatóság az elmúlt időszakban.

Egy látványos és gyorsan növő fa

Az energiaszükséglet nem csökken, így egyre nagyobb jelentősége lehet az energianövények termesztésének. A bioenergiát szolgáltató növények egyben ökológiai kockázatot is jelenthetnek, hiszen egyes fajok akaratlan elterjedése a természetes ökoszisztémák átformálását eredményezheti.

Korábban érik a szilva

A szélsőséges időjárás és a fagyok ellenére idén bőséges termés várható, a gyümölcs késői fajtáinak ugyanúgy szeptemberben lesz a szezonjuk

Kétszáz rózsa, öt kutya

Minden tavasszal, metszés közben megállapítom, hogy a rózsák igen kegyetlen és sok gondozást igénylő növények. Mégis szerethetők. Olyannyira, hogy vannak, akik meg sem állnak kétszáz tőig. Szívósné Pap Erzsébet kertje a rózsák szerelmeseinek paradicsoma. Az utóbbi három évben az Édenpont (korábbi nevén Kertnézőben) mozgalom látogatói is megtekinthették virágzás idején a decsi kertet.

Kápiában is működik a biológia

Ahogy fokozódik a kápiapaprika iránti kereslet, úgy nő az a piaci elvárás, hogy a termések minél kevesebb növényvédő szerrel érintkezzenek. Ennek csak egy módon tehetnek eleget a kertészek: ha az integrált növényvédelmet, és azon belül is biológiai megoldásokat helyezik előtérbe.

Mit tegyünk ha sárgul, barnul az örökzöld?

A ciprusféléken, örökzöld sövényeinken gyakran előfordulnak olyan hajtáselszíneződések, amelyeket nem kártevő vagy kórokozó, hanem az emberi gondatlanság, élettelen tényező idéz elő, vagy más nem fertőző ok miatt alakul ki. Ezeket vesszük most számba.

Jó a szőlőtermés, de most jön a neheze

A következő hetekben a csapadékos időjárás miatt felszaporodó kórokozókra, különösen a hatalmas károkra képes szürkerothadásra kell figyelmet fordítaniuk a szőlőtermesztőknek.