Back to top

Támad a selyemfényű puszpángmoly Kaposváron

Új ellenség jelentkezett a város zöldterületein: támad a selyemfényű puszpángmoly. Az agresszív, évente három nemzedékben is megjelenő kártevő hernyói teljesen elpusztítják a bukszusokat és a puszpángbokrokat.

A védekezés lehetőségeiről tárgyalt csütörtökön Szita Károly, Kaposvár polgármestere Tóth István növényvédelmi szakmérnökkel, a Növény-és Talajvédelmi Állomás nyugalmazott igazgatójával - adta hírül a sonline.hu.

Fotó: sonline.hu
A Németh István fasorban, a Széchenyi téren és a Berzsenyi parkban is jelentkezett már a puszpángmoly, amely 2011 óta terjed hazánkban. Ám eddig sikerrel vették fel ellene a küzdelmet Kaposváron a szakemberek. Tóth István hangsúlyozta:

Az estétől a hajnali órákig tartó permetezéstől nem kell félni, mert az emberi egészségre, illetve a melegvérűekre nem veszélyes.

A rovarölőszereket azonban be kell vetni az eredményes védekezéshez, mert az éghajlatváltozás miatt olyan új kártevőkkel kellett megismerkedniük, mint a platáncsipkés poloska, vagy a vadgesztenyére veszélyes aknázómoly, amelyek az utóbbi évekig ismeretlenek voltak Magyarországon.

– Két dolgot kértem a szakemberektől – sorolta Szita Károly. – Rendszeres növényápolás folyjon, de a kereszteződéseknél ne féljenek elővenni a lombfűrészt, hogy beláthatóak legyenek az utak.

A gondozás érdekében áttekintették a kaposvári közterületek növényeinek állapotát is, amelyet összességében jónak ítéltek.

Kaposváron húszezer fa és hatvanezer cserje található, és az ápolásukra nagy gondot fordít a város. A  növények felbecsülhetetlen értéket képviselnek, hiszen a nyári hőhullámok ellen védelmet nyújtanak, és biztosítják a tiszta levegőt a városban.

Azért is akadályozzák meg elszántan a puszpángmoly terjedését, mert jelentős értéket veszélyeztet, hiszen csupán a felújított Németh István fasorban nyolcmillió forintba került az új növényzet ültetése.

A kaposvári zöldterületi növényzetben 1500 koros fát, főként hársakat és platánokat tartanak számon. Ezek külön elbírálás alá esnek majd a közeljövőben. Az állapotukról részletes szakvéleményt kértek, és az önkormányzat ezzel a munkával a Soproni Egyetem erdőmérnöki karát bízta meg. Olyan tanulmányt rendeltek meg, amely nem egy-egy körzetre vonatkozik, hanem minden egyes fáról külön elemzést készíttetnek, ez pedig nem kis költséget, de ugyanakkor biztos állapotfelmérést jelent, hangzott el a sajtótájékoztatón. Kaposváron vegyes a faállomány, és a sokféleség előnyt jelent. Azonban vannak köztük mintegy száz éves platánok is.

Forrás: 
sonline.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Száraz nyarak slágernövényei

Tikkasztó nyarainkon parkjaink slágernövényei a kakastaréjok vagy más néven celóziák. Vajon miért csak a parkokban terjedtek el, miért nem találkozhatunk velük az egynyárivirág-palánták kínálatában?

Ircsi fonodája

Bevallom, amíg nem ismertem Bene Ircsi díszüvegfonásait, nekem bizony kosárfonás, demizsonfonás, üvegfonás, egyre ment. Nem tudtam, hogy a különbség olyasféle, mint a fatáblára krétával rótt betűk, és a finom papírra, tollal írt, gyöngybetűs szöveg között – hisz mindkettő olvasható, de más a jellegük és funkciójuk. A kosarak rusztikus szépsége mellett a díszüvegfonás filigrán mívessége is másfajta használatról vall.

Ellepték a krumplibogarak a kónyi kerteket

Krumplibogár-invázióval küzdenek Győr-Moson-Sopron megyei Kóny kerttulajdonosai. Ezerszám lepik el a bogarak birtokaikat és szinte mindent elpusztítanak, ami eléjük kerül.

Elkezdődött a rovarinvázió a földeken, marad a fülledt idő

A szokásosnál még mindig melegebb, párás, fülledt levegő alakította időjárásunkat június első felében. Több helyen hullott kiadós csapadék is, esetenként heves záporokból, zivatarokból. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaságból.

A virágos kőris

Az Országos Erdészeti Egyesület által meghirdetett szavazás eredményeként a virágos kőris (Fraxinus ornus) lett az év fája 2018-ban. Magyar neve feltűnő virágzatára utal. Bár hajlott, szabálytalan törzse, és az ágak gyakori villás elágazása miatt erdészeti jelentősége elenyésző, kiváló várostűrésével, gazdag virágzásával és szép őszi lombszíneződésével mind fontosabb parkfa lesz.

Növényvédelmi előrejelzés – rajzanak a molyok

Az elmúlt héten folytatódott a nyári meleg, melyet országszerte kiszámíthatatlanul szakítottak meg záporok, zivatarok. A fülledt, meleg idő most egyaránt kedvez a betegségeknek és kártevőknek is.

Pusztulnak a különleges matuzsálemek

Afrika meghökkentő kinézetű fája a majomkenyérfa. Fiatalon a faj egyetlen ág nélküli törzset fejleszt, a gyümölcse leginkább kolbászra emlékeztet, és a kifejlett egyedek is hajlamosak új ágak helyett inkább újabb törzset hajtani. Úgy tűnik azonban, hogy ez sem mentheti meg őket a pusztulástól: a legöregebb példányok ugyanis látszólag ok nélkül pusztulnak.

Maguk alatt vágták a fát, de győztek

A házigazda Ipoly Erdő Zrt. királyréti erdészetének szakemberbrigádja nyerte az országos fakitermelő bajnokság regionális versenyét.

Mesél az erdő: ifjú irodalmárokat díjaztak

A Debreceni Nagyerdőért Egyesület immár harmadik alkalommal hirdette meg vers, próza - és meseíró pályázatát általános és középiskolások számára. Az évről évre növekvő érdeklődést mutatja az összesen több mint ezer beérkezett pályamű.

Teraszkertek versenye Fehérvárcsurgón

Az idei évben teraszkertek témában hirdetett a Károlyi Alapítvány kertépítő versenyt szakiskolások számára, a 14. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok keretében. A versenyzők pénteken készíthették el munkáikat, az eredményhirdetést szombaton tartották.