0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Támad a selyemfényű puszpángmoly Kaposváron

Új ellenség jelentkezett a város zöldterületein: támad a selyemfényű puszpángmoly. Az agresszív, évente három nemzedékben is megjelenő kártevő hernyói teljesen elpusztítják a bukszusokat és a puszpángbokrokat.

A védekezés lehetőségeiről tárgyalt csütörtökön Szita Károly, Kaposvár polgármestere Tóth István növényvédelmi szakmérnökkel, a Növény-és Talajvédelmi Állomás nyugalmazott igazgatójával – adta hírül a sonline.hu.

A Németh István fasorban, a Széchenyi téren és a Berzsenyi parkban is jelentkezett már a puszpángmoly, amely 2011 óta terjed hazánkban. Ám eddig sikerrel vették fel ellene a küzdelmet Kaposváron a szakemberek. Tóth István hangsúlyozta:

Az estétől a hajnali órákig tartó permetezéstől nem kell félni, mert az emberi egészségre, illetve a melegvérűekre nem veszélyes.

A rovarölőszereket azonban be kell vetni az eredményes védekezéshez, mert az éghajlatváltozás miatt olyan új kártevőkkel kellett megismerkedniük, mint a platáncsipkés poloska, vagy a vadgesztenyére veszélyes aknázómoly, amelyek az utóbbi évekig ismeretlenek voltak Magyarországon.

– Két dolgot kértem a szakemberektől – sorolta Szita Károly. – Rendszeres növényápolás folyjon, de a kereszteződéseknél ne féljenek elővenni a lombfűrészt, hogy beláthatóak legyenek az utak.

A gondozás érdekében áttekintették a kaposvári közterületek növényeinek állapotát is, amelyet összességében jónak ítéltek.

Kaposváron húszezer fa és hatvanezer cserje található, és az ápolásukra nagy gondot fordít a város. A  növények felbecsülhetetlen értéket képviselnek, hiszen a nyári hőhullámok ellen védelmet nyújtanak, és biztosítják a tiszta levegőt a városban.

Azért is akadályozzák meg elszántan a puszpángmoly terjedését, mert jelentős értéket veszélyeztet, hiszen csupán a felújított Németh István fasorban nyolcmillió forintba került az új növényzet ültetése.

A kaposvári zöldterületi növényzetben 1500 koros fát, főként hársakat és platánokat tartanak számon. Ezek külön elbírálás alá esnek majd a közeljövőben. Az állapotukról részletes szakvéleményt kértek, és az önkormányzat ezzel a munkával a Soproni Egyetem erdőmérnöki karát bízta meg. Olyan tanulmányt rendeltek meg, amely nem egy-egy körzetre vonatkozik, hanem minden egyes fáról külön elemzést készíttetnek, ez pedig nem kis költséget, de ugyanakkor biztos állapotfelmérést jelent, hangzott el a sajtótájékoztatón. Kaposváron vegyes a faállomány, és a sokféleség előnyt jelent. Azonban vannak köztük mintegy száz éves platánok is.

Forrás: sonline.hu