Back to top

Hamarosan kiderül, hogyan oldja meg a műanyaghulladék-problémát az EU

Az Európai Bizottság nemsokára nyilvánosságra hozza a megoldást az egyszer-használatos műanyaghulladékok problémájára a Műanyag Stratégia keretein belül. Azonban már a kezdeti tervezet is vegyes reakciókat váltott ki.

A Bizottság még a hónap vége előtt bemutathatja az egyszer-használatos műanyagokkal szembeni javaslatait, azonban a Műanyag Stratégia korona-ékkövének tartott kezdeti tervezet már korábban napvilágra került.

A tervezet számos terméket nevesít, melyeket érintene a szabályozás. Ilyen például a fültisztító pálcika, tányérok, evőeszközök, szívószálak, (üdítő és kávé) keverőpálcák, és a lufik műanyag pálcikái.

Még januárban mutatták be Frans Timmermans és Jyrki Katainen európai bizottsági tagok a Műanyag Stratégiát, melynek hatására az EU végrehajtási ígéretet tett a leggyakrabban kidobott termékek problémájának megoldására - különös tekintettel a tengerpartokon is megjelenő hulladékokra.

A tervezetben megnevezett egyes termékeket teljesen kitiltanák az EU piacáról, míg másokra szigorú szabályozás vonatkozna (pl. címkézési és formatervezési követelmények). A tagállamoknak pedig számottevően kellene csökkenteniük egyes termékek felhasználását, például az eldobható poharakét.

A címkézéssel kapcsolatos szabályozás célja, hogy a fogyasztónak lehetősége legyen jobb döntéseket hozni a vásárlások során. A Bizottság egyik javaslata, hogy a csomagoláson jelenjen meg a termék negatív hatása a környezetre (ahogy a dohánytermékeken is bemutatják azok egészségre káros hatásait).

A Sky Ocean Rescue látványos kampánnyal hívja fel a figyelmet a mindent elborító műanyaghulladékkal.
A Sky Ocean Rescue látványos kampánnyal hívja fel a figyelmet a mindent elborító műanyaghulladékkal.
Fotó: Sky Ocean Rescue Twitter
A még meg nem jelent javaslat is pontosításra szorul. Ariadna Rodrigo a Rethink Plastic („gondold újra a műanyagot") szövetségtől azt nyilatkozta, hogy megfogalmazott specifikus célok hiányában a nemzetek vezetői különbözőképpen értelmezhetik a „jelentősen csökkenteni” fogalmát.

Azt is hozzátette, hogy a tervezet pozitív előrelépés. Üdvözölte azt is, hogy a különböző termékekre eltérő szabályozás fog vonatkozni. Rodrigo hozzátette, hogy a civil szervezet azt várja a Tanácstól és a Parlamenttől, hogy további javításokat hajtsanak végre a tervezeten, miután az nyilvánosságra került.

Nem csak tiltások

A „kiterjesztett gyártói felelősség” is hangsúlyosan szerepel a tervezetben, mivel a tagállamoknak biztosítaniuk kell egy olyan rendszer létrehozását, amely kötelezi a gyártókat arra, hogy fedezzék az egyes termékek összegyűjtésének költségeit. Ez összhangban van az energiaszektor „a szennyező fizet” elvével.

A ClientEarth ügyvédje, Tatiana Luján üdvözölte a Bizottság javaslatát, miszerint a felelősséget a gyártóra hárítja, azonban figyelmeztette a jogalkotókat, hogy "ne hagyjanak az eldobható termékeknél olyan kiskapukat, melyek újabb problémákat okozó anyagok gyártását teszik lehetővé, mint az úgynevezett "bioműanyagok"."

Olyan javaslat is létezik, hogy az egyszer-használatos üdítőital csomagolásánál a kupakok és tetők maradjanak a flakonhoz rögzítve.

Az is cél, hogy 2025-re az eldobható műanyagflakonok 90 százalékát visszagyűjtsék.

Ez azt jelentené, hogy a tagállamoknak különböző lehetőségeket kellene megvizsgálni, vagy egy visszaváltó rendszert létrehozni. Anglia például több másik EU-s államot követve márciusban bejelentette egy betétdíjon alapuló visszaváltó rendszer bevezetését.

A Plastics Recyclers Europe („európai műanyag-újrahasznosítók”) üdvözölte a hulladék begyűjtés arányára kitűzött célt. Rámutatott, hogy a műanyag flakonok a leggyakrabban újrahasznosított anyagok, mégis gyakran kerülnek a hulladék közé a „rosszul működő begyűjtési rendszereknek köszönhetően”.

A szövetség már nem ennyire pozitív a Bizottság jelenlegi álláspontjával kapcsolatban a biológiailag lebomló egyszer-használatos műanyagokkal kapcsolatban. A tisztánlátás hiányában nem szabad, hogy kivételt tegyenek ezekkel a soron következő jogszabályokban. Csak megfelelő tudományos bizonyítékkal lehet kivételt tenni a biológiailag lebomló műanyaggal a hagyományossal szemben.

Norvégia az élre tör

Múlt héten Norvégia fővárosa, Oslo egy lépéssel megelőzte az EU-t, amikor Raymond Johansen polgármester bejelentette, hogy ők lesznek az első város a világon, ahol betiltják a fölösleges, egyszer-használatos műanyagokat.

A bejelentést azonban több kritika is érte: Eirik Lae Solberg konzervatív törvényhozó azt mondta, hogy ambiciózusabbnak kell lenni, mivel a „fölösleges műanyag” kifejezés nagyon bizonytalan.

Ferran Rosa, a Zero Waste Europe-tól („zéró hulladék”) azt mondta, hogy ez inkább volt marketing fogás, mint valódi változás a rendszerben. Azt is hozzátette, hogy a nagyvárosoknak tényleges megoldásokkal kellene megakadályozni az egyszer-használatos hulladékok használatát, például innovatív csomagküldő-rendszerekkel, melyek újrahasznosítható anyagokat használnak.

Az azonban látható, hogy végre elindult valami a műanyaghulladék csökkentése érdekében. Gyakorlati példa erre, hogy Angliában és Hollandiában két nagy szupermarket-lánc is műanyag-mentes sorokat hozott létre. Ezekbe a sorokban olyan termékeket árulnak, melyek csomagolásánál nem használtak fel műanyagot. Angliában pedig már termékek csomagolásán is fel van tüntetve, ha az nem tartalmaz műanyagot - olvasható a The Guardian oldalán. 

De példaként hozhatók fel a csomagolásmentes boltok is, melyek lassanként terjednek el Európában - már Budapesten is találhatunk belőle. A cél az, hogy a vásárló a saját dobozait, üvegeit, stb. hozza magával, és azokat használja újra és újra. Így nem keletkezik hulladék.

 

Forrás: 
Euractiv.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

EU kampány az uniós élelmiszerek népszerűsítésére

Az Európai Bizottság az Európai Unió (EU) mezőgazdasági költségvetéséből 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését Európában és világszerte - közölte az uniós bizottság.

AM: a kivi- és a fügetermesztés támogatási lehetőségét kezdeményezte Magyarország

A termelési támogatás kiterjesztését kezdeményezte a kivi- és fügetermesztésre Magyarország az Európai Bizottságnál (EB) - közölte az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára szombaton Becsehelyen.

Ne titkolhassák el az élelmiszerek származását

Akkor is mindig egyértelműen és világosan derüljön ki, hogy honnan származik egy-egy élelmiszer alapanyaga, ha az eltér a végtermék származásától – egyebek között erről szól egy frissen jóváhagyott uniós polgári kezdeményezés. Ha egy éven belül egymillió aláírás összejön, akkor a Bizottságnak érdemben foglalkoznia kell a felvetésekkel.

Búcsút intünk a műanyag zacskóknak

Várhatóan szeptember végén hozzák nyilvánosságra azt a jogszabálytervezetet, amelytől a forgalmazott műanyag zacskók jelentős csökkenését várja az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM); a szaktárca hosszú távon a műanyag zacskók forgalmazásának teljes tiltását tervezi.

Elfogadhatatlan az uniós agrártámogatások csökkentése

Magyarország számára elfogadhatatlan a Közös Agrárpolitika költségvetésének csökkentése – hangsúlyozta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a COPA-COGECA 2018. szeptember 13-án tartott elnökségi ülésén, Brüsszelben.

Hulladékégetés: "Ne gyújtsa! Gyűjtse szelektíven!"

A hulladékégetés veszélyeire, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára figyelmezető kampányt indít az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. támogatásával - jelentették be szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Újrahasznosított műanyag: biztonságos ételt tenni bele?

Az Európai Bizottság gyorsított eljárásban készíti elő 140 újrahasznosítási módszer elfogadását, melyeket élelmiszeripari csomagolóanyagokként fognak használni. Azonban az újrahasznosított műanyagokban az emberi egészségre ártalmas toxikus vegyi anyagok lehetnek.

Műanyag, ami lebomlik a tengervízben

A tengerek sós vízében lebomló műanyagot fejlesztettek ki a kutatók Kínában, remélve, hogy az új anyag segíthet megfékezni az óceánok műanyagszennyezettségének egyre súlyosbodó problémáját.

Nyilvántartásba vették a ketreces állattartás beszüntetését célzó kezdeményezést

Az Európai Bizottság nyilvántartásba vette a ketrecben tartott vagy tenyésztett állatokkal szembeni embertelen bánásmód felszámolását célzó európai polgári kezdeményezést - közölte az uniós bizottság szerdán.

Vége a műanyagzacskók korszakának Brüsszelben

Érvénybe lépett szombaton az egyszer használatos, 50 mikronnál vékonyabb műanyag zacskókra vonatkozó tilalom Brüsszel és a brüsszeli régió üzleteiben - közölte a La Libre Belgique belga napilap.