Back to top

Hamarosan kiderül, hogyan oldja meg a műanyaghulladék-problémát az EU

Az Európai Bizottság nemsokára nyilvánosságra hozza a megoldást az egyszer-használatos műanyaghulladékok problémájára a Műanyag Stratégia keretein belül. Azonban már a kezdeti tervezet is vegyes reakciókat váltott ki.

A Bizottság még a hónap vége előtt bemutathatja az egyszer-használatos műanyagokkal szembeni javaslatait, azonban a Műanyag Stratégia korona-ékkövének tartott kezdeti tervezet már korábban napvilágra került.

A tervezet számos terméket nevesít, melyeket érintene a szabályozás. Ilyen például a fültisztító pálcika, tányérok, evőeszközök, szívószálak, (üdítő és kávé) keverőpálcák, és a lufik műanyag pálcikái.

Még januárban mutatták be Frans Timmermans és Jyrki Katainen európai bizottsági tagok a Műanyag Stratégiát, melynek hatására az EU végrehajtási ígéretet tett a leggyakrabban kidobott termékek problémájának megoldására - különös tekintettel a tengerpartokon is megjelenő hulladékokra.

A tervezetben megnevezett egyes termékeket teljesen kitiltanák az EU piacáról, míg másokra szigorú szabályozás vonatkozna (pl. címkézési és formatervezési követelmények). A tagállamoknak pedig számottevően kellene csökkenteniük egyes termékek felhasználását, például az eldobható poharakét.

A címkézéssel kapcsolatos szabályozás célja, hogy a fogyasztónak lehetősége legyen jobb döntéseket hozni a vásárlások során. A Bizottság egyik javaslata, hogy a csomagoláson jelenjen meg a termék negatív hatása a környezetre (ahogy a dohánytermékeken is bemutatják azok egészségre káros hatásait).

A Sky Ocean Rescue látványos kampánnyal hívja fel a figyelmet a mindent elborító műanyaghulladékkal.
A Sky Ocean Rescue látványos kampánnyal hívja fel a figyelmet a mindent elborító műanyaghulladékkal.
Fotó: Sky Ocean Rescue Twitter
A még meg nem jelent javaslat is pontosításra szorul. Ariadna Rodrigo a Rethink Plastic („gondold újra a műanyagot") szövetségtől azt nyilatkozta, hogy megfogalmazott specifikus célok hiányában a nemzetek vezetői különbözőképpen értelmezhetik a „jelentősen csökkenteni” fogalmát.

Azt is hozzátette, hogy a tervezet pozitív előrelépés. Üdvözölte azt is, hogy a különböző termékekre eltérő szabályozás fog vonatkozni. Rodrigo hozzátette, hogy a civil szervezet azt várja a Tanácstól és a Parlamenttől, hogy további javításokat hajtsanak végre a tervezeten, miután az nyilvánosságra került.

Nem csak tiltások

A „kiterjesztett gyártói felelősség” is hangsúlyosan szerepel a tervezetben, mivel a tagállamoknak biztosítaniuk kell egy olyan rendszer létrehozását, amely kötelezi a gyártókat arra, hogy fedezzék az egyes termékek összegyűjtésének költségeit. Ez összhangban van az energiaszektor „a szennyező fizet” elvével.

A ClientEarth ügyvédje, Tatiana Luján üdvözölte a Bizottság javaslatát, miszerint a felelősséget a gyártóra hárítja, azonban figyelmeztette a jogalkotókat, hogy "ne hagyjanak az eldobható termékeknél olyan kiskapukat, melyek újabb problémákat okozó anyagok gyártását teszik lehetővé, mint az úgynevezett "bioműanyagok"."

Olyan javaslat is létezik, hogy az egyszer-használatos üdítőital csomagolásánál a kupakok és tetők maradjanak a flakonhoz rögzítve.

Az is cél, hogy 2025-re az eldobható műanyagflakonok 90 százalékát visszagyűjtsék.

Ez azt jelentené, hogy a tagállamoknak különböző lehetőségeket kellene megvizsgálni, vagy egy visszaváltó rendszert létrehozni. Anglia például több másik EU-s államot követve márciusban bejelentette egy betétdíjon alapuló visszaváltó rendszer bevezetését.

A Plastics Recyclers Europe („európai műanyag-újrahasznosítók”) üdvözölte a hulladék begyűjtés arányára kitűzött célt. Rámutatott, hogy a műanyag flakonok a leggyakrabban újrahasznosított anyagok, mégis gyakran kerülnek a hulladék közé a „rosszul működő begyűjtési rendszereknek köszönhetően”.

A szövetség már nem ennyire pozitív a Bizottság jelenlegi álláspontjával kapcsolatban a biológiailag lebomló egyszer-használatos műanyagokkal kapcsolatban. A tisztánlátás hiányában nem szabad, hogy kivételt tegyenek ezekkel a soron következő jogszabályokban. Csak megfelelő tudományos bizonyítékkal lehet kivételt tenni a biológiailag lebomló műanyaggal a hagyományossal szemben.

Norvégia az élre tör

Múlt héten Norvégia fővárosa, Oslo egy lépéssel megelőzte az EU-t, amikor Raymond Johansen polgármester bejelentette, hogy ők lesznek az első város a világon, ahol betiltják a fölösleges, egyszer-használatos műanyagokat.

A bejelentést azonban több kritika is érte: Eirik Lae Solberg konzervatív törvényhozó azt mondta, hogy ambiciózusabbnak kell lenni, mivel a „fölösleges műanyag” kifejezés nagyon bizonytalan.

Ferran Rosa, a Zero Waste Europe-tól („zéró hulladék”) azt mondta, hogy ez inkább volt marketing fogás, mint valódi változás a rendszerben. Azt is hozzátette, hogy a nagyvárosoknak tényleges megoldásokkal kellene megakadályozni az egyszer-használatos hulladékok használatát, például innovatív csomagküldő-rendszerekkel, melyek újrahasznosítható anyagokat használnak.

Az azonban látható, hogy végre elindult valami a műanyaghulladék csökkentése érdekében. Gyakorlati példa erre, hogy Angliában és Hollandiában két nagy szupermarket-lánc is műanyag-mentes sorokat hozott létre. Ezekbe a sorokban olyan termékeket árulnak, melyek csomagolásánál nem használtak fel műanyagot. Angliában pedig már termékek csomagolásán is fel van tüntetve, ha az nem tartalmaz műanyagot - olvasható a The Guardian oldalán. 

De példaként hozhatók fel a csomagolásmentes boltok is, melyek lassanként terjednek el Európában - már Budapesten is találhatunk belőle. A cél az, hogy a vásárló a saját dobozait, üvegeit, stb. hozza magával, és azokat használja újra és újra. Így nem keletkezik hulladék.

 

Forrás: 
Euractiv.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ne szemetelj!

Különböző megfogalmazásban erre szólítanak föl azok a táblák, melyeket már négy éve helyezett ki az erdőgazdálkodó a leglátogatottabb dél-mátrai kirándulóhelyeken. Üzenetük egységes: a szemét nem az erdőbe való, ha utunk során megtermeltük, vigyük is magunkkal hazáig.

Az Európai Bizottság támogatja a BIOEAST kezdeményezést

 Az Európai Bizottság támogatásáról biztosította az agrár-élelmiszer kutatást és innovációt elősegítő BIOEAST kezdeményezést - közölte az Agrárminisztérium.

Még nincsenek meg a tettesek a kidobott marhatetemek ügyben

A tél és a tavasz folyamán több alkalommal is széttrancsírozott szarvasmarha-maradványokat raktak le Nagylóc, Kozárd és Ecseg községek határában, a műutak mellett. Az elhullott állatok egy részéről már kiderült, hogy nagyüzemi telepről származtak, de hogy melyikből, az még nem, az sem biztos, hogy hazai volt az a gazdaság. Mit tud erről a Nébih, kellett-e intézkedniük az ügyben?

KAP 2020: már 20 tagállam tiltakozik a keretcsökkentés ellen

Óva intett az európai uniós agrártámogatások jövőbeli csökkentésétől hétfőn 20 EU-tagállam szakminisztere, mondván, hogy fenn kell tartani a közös agrárpolitikára (KAP) fordítható források szintjét a 2021-től 2027-ig tartó költségvetési ciklusban. Magyarország számára elfogadhatatlan az Európai Bizottság költségvetés-tervezete - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a tanácsülés után.

Egységes módszertannal vizsgálják az élelmiszer-minőséget unió-szerte

Az Európai Bizottság eljárásmódot dolgozott ki az unióban forgalmazott élelmiszerek minőségi összehasonlítására, a kettős élelmiszerminőség megállapítása érdekében - közölte a bizottság.

Kutatási pénzeket akarnak a V4-ek

Közös stratégiát alkotnának a kelet-európai országok a balti tagállamokkal annak érdekében, hogy a következő ciklusban innovációra fordítható uniós forrásokat hatékonyabban tudják kiaknázni.

Fizetnénk is azért, hogy eltűnjenek a műanyagok

A kedvező fogyasztói visszajelzések miatt a Heineken Hungária úgy döntött, folytatja a májusban elindított, műanyagmentes poharakat népszerűsítő kampányát.

Trendi a körforgás: ananászlevélből textil, cipőkből sportpálya

Becslések szerint mintegy évi 4 500 milliárd dolláros üzleti lehetőség rejlik a körforgásos gazdaságban. Az új modell nem csak azért szükséges, mert a nyersanyagok szűkössége határt szab a környezet kizsákmányolásának.

Költségvetési pénzzel is támogatja az EU a fogyasztóvédelmet 2020 után

Az Európai Bizottság a 2020 utáni uniós költségvetés keretében új, 4 milliárd eurós célzott programot javasol a fogyasztók védelmére és helyzetük megerősítésére, és arra, hogy az európai kkv-k teljes körűen élhessenek a jól működő egységes piac előnyeivel - jelentette be Elzbieta Bienkowska, a belső piacért, valamint az ipar-, a vállalkozás- és a kkv-politikáért felelős biztos.

A Tiszában is vannak mikroműanyagok

Egy vizsgálólaboratórium is az utcára vitte a tudományt június elsején, az MTA júniusi nagyszabású, „street science” programján, ahol neves szervezetek és kutatóközpontok a víz életünkben betöltött szerepére hívták fel a figyelmet interaktív ismeretterjesztő foglalkozások keretében. A Parányi Plasztiktalány projekt során megmérik a Duna és mellékfolyói mikroműanyag-tartalmát.