0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Megfizethetetlen élmény

Az élményt, amit a világ jelenlegi legeredményesebb reininglovasának kurzusán szerezhet egy tanulni vágyó versenyző, nyugodtan lehet azok közé sorolni, amelyeket megfizethetetlenként szokás emlegetni. Shawn Flarida kurzusán jártunk Franciaországban.

Épp úgy, mint minden más lovassportban, a reiningben is sok kurzus közül választhatnak a továbbfejlődni vágyó versenyzők, és megtalálhatják a tudásszintjüknek, habitusuknak megfelelő oktatót. Azonban a világ vezető lovasainak kurzusaira eljutni nem mindig egyszerű. Főleg igaz ez az európai reining iránt érdeklődők esetében, hiszen az NRHA minden évben kihirdetett top 20-as listájának legtöbb helyét (általában beleértve az első 3 helyet is) amerikai trénerek foglalják el. Velük megszervezni egy két-háromnapos hétvégi eseményt pedig nem egyszerű.

Erre vállalkozott a francia open lovas, Manon Giraud, aki az NRHA franciaországi szervezetében vállal aktív szerepet. És még neki sem volt zökkenőmentes a feladat, pedig olyan amerikai kapcsolatokkal rendelkezik, mint kevés európai kollegája: több évet töltött az amerikai kontinensen például Francois Gautier és Craig Schmersal csapatában, és egy olyan vállalkozást vezet jelenleg, az MG Equine Eventet, amely többek között westernlovaglással kapcsolatos szervezési feladatokat is végez. 

Manon elmondása alapján a gondolat megszületésétől mintegy egy év kellett, hogy a március 16–18-i hosszú hétvégén végre megvalósulhasson ez az esemény, és Shawn Flaridától tanulhassanak az érdeklődők. Nehéz volt a neves tréner naptárjában szabad időpontot találni, de igazodni kellett az európai versenynaptárhoz is, hogy a lehető legtöbben tudjanak érkezni. Továbbá olyan helyszínt is kellett találni, amely mind földrajzi, mind egyéb adottságaival a lehető legjobban megfelel a célnak. 

A mooslargue-i (Franciaország) Horse Academy az egyik lehető legjobb választás volt: három ország határán fekszik, így a francia, a német és a svájci westernlovasok számára egyaránt könnyen megközelíthető. A létesítmény versenyarénája 40×80 méter, 1500 férőhellyel a nézők számára, de a melegítőpálya is ideális körülményeket biztosít a 30×70 méteres méretével és az 1000 férőhelyes nézőterével. A lovakat pedig 96 fix vendégbox várja az év bármely időszakában.

A versenyzők mellett a nézők is sokat profitálhattak a látottakból, és támogatandó az utánpótlás tanulását, a 18 évnél fiatalabbak számára ingyenes volt a belépés. A háromnapos Shawn Flarida-kurzus első napja a fiatal (18 év alatti) lovasok és a non pro lovasok számára biztosított lehetőséget a fejlődéshez, a második és a harmadik napon pedig az open lovasok vették igénybe Shawn segítségét a manőverek fejlesztésében. 

A kurzus főszereplője pedig Shawn Flarida. 2017-ben elérte azt a státuszt, amelyet előtte még senki: az NRHA ún. „six million dollar ridere” lett, vagyis a világon elsőként az eddigi pályafutása során megnyert pénznyereménye meghaladja a 6 millió dollárt. Mégsem rugaszkodott el a földtől, nyitott, kedves személyisége legendás a lovasok között. Beszélgetésünk alatt szinte végig mosolygott, épp úgy, mint felesége, Michele, akivel egymás szavába vágva válaszoltak sokszor a kérdésekre.

Mióta 1981-ben kézhez kapta első pénznyereményét, a világ legeredményesebb trénerévé vált. Bár a családi indíttatás adott volt, édesapja és bátyja is professzionális reiningtréner, de Shawnnak épp úgy keményen meg kellett dolgozni ahhoz, hogy az éllovasok közé kerüljön, mint bármely versenyzőnek a top 20 lovasok közül.

•Ha végignézem a méteres hosszúságú eredménylistáját, azt látom, nincs olyan trófea, amelyet ne szerzett volna már meg: rengeteg NRHA, NRBC, AQHA Futurity-, Maturity-, Derby-győzelem, világbajnoki cím, Reining Masters cím. A 2002-es FEI Világjátékokon Jerezben egyéni és csapatban megszerzett aranyérme után 2014-ben újra duplázott a normandiai Caenban. Ennyi eredmény közül van, amelyiket ki tudná emelni?

-Számomra legkedvesebbek a Futurity-győzelmek, azokat a legnehezebb elérni. A legnagyobb kihívásnak mindig a fiatal lovak elindítását érzem, szeretem látni a fejlődésüket, kihozni belőlük a legjobbat. Rengeteg ló megfordul nálunk, és mindegyikben megpróbálom megtalálni a legjobbat. Ha nem is velem indulnak open számokban, eredményesek lehetnek nonpro vagy youth lovasokkal.

Emellett természetesen a legnagyobb presztízzsel bíró versenyek az FEI-versenyek, mint a világjátékok vagy a Kentucky Reining Cup, és szakmailag is azokban van az egyik legnagyobb munka. Azonban egyrészt ezek ritkábban vannak, másrészt az elérhető pénznyeremények sokkal magasabbak az NRHA vagy NRBC versenyeken, így az ott indulók száma is magasabb, és ezáltal még keményebb a verseny.

Bár ugyanazokat a manővereket várjuk a Futurityn a 3-4 éves lovaktól, mint az FEI-versenyeken a 7 évesnél idősebbektől, de nem ugyanúgy. Például a futball esetében is a profi labdarúgók ugyanazt a játékot játsszák, mint a fiatal játékosok, csak épp sokkal precízebben. Jobb fizikai kondícióval rendelkeznek, több munka, rutin és edzés van a hátuk mögött, így a játékuk is megbízhatóbb, szebb. Így van ez a lovaknál is.

•Van még olyan trófea, cím, amelyet nem nyert meg, és amelynek megnyerése motiválja?

-Nem is tudom (nevet). Igazán nem is hinném, hogy valaha is az motivált volna, hogy valamit, például egy konkrét címet megnyerjek. Sokkal inkább az, hogy tökéletesen teljesítsek.

A perfekcionizmusom hajt előre. Hogy a ló alattam tökéletes legyen. Hogy együtt tökéletesek legyünk. 

•Ebben kire tud hagyatkozni?

-Mint minden sportolónak, nekem is szükségem van folyamatos visszajelzésekre. Valaki olyantól, akinek a véleményére adok, és aki kívülről látja a munkámat. Ilyen Michele, a feleségem, de édesapám véleményét is sokszor kikérem a mai napig is. Egyre többször fordulok legkisebb fiamhoz is. Pedig Sam még csak 14 éves, de nagyon jó szeme van, és bízok a véleményében.

•Minek köszönhető ön szerint, hogy még a 2000-es évek közepén is kifejezetten magas pontszámnak számított a 72-73 pontos teljesítmény, most pedig már nem ritkán 76-78 ponttal lehet nyerni?

-Borzasztóan gyors ennek a sportnak a fejlődése. Egyre magasabb szintet ér el a tenyésztés, és a tudományos fejlődésnek köszönhetően a takarmányozás is egyre jobban segíti a magas teljesítmények elérését.

Emellett persze arról se felejtkezzünk el, hogy a trénerek képzettsége és tudása is rohamosan fejlődik, köszönhetően talán annak is, hogy egyre kevésbé dolgozunk elszigetelten. Nagyon sok barátom van például az európai lovasok között is, csak párat említve: Rudi Kronsteiner, Bernard Fonck vagy Giuseppe Prevosti.

•Lát különbséget az európai és az amerikai tenyésztésű eredményes lovak között?

-Most már nem igazán jellemző. Jó pár éve, évtizede igen, voltak különbségek, de a piac globalizációja áthidalta a távolságokat, és már minden országban, földrészen elérhetőek ugyanazon lovak fagyasztott örökítőanyagai.

•Egyre többet hallani a klónozásról. Nem túl csábító ez a lehetőség, amikor csúcsteljesítményű lovakkal dolgozik? 

-Nem tartom valószínűnek, hogy a közeljövőben elterjedne. Leginkább a magas ára miatt. Én személy szerint nem is éreztem soha, hogy bármelyik lovam esetében ez jó lehetőség lenne. Valószínűleg azért, mert nem ugyanazt szeretném még egyszer, hanem egy jobbat. Vagyis nem lemásolni szeretném ugyanazt, hanem valami mást, valami jobbat keresek. Ha egyáltalán szóba jönne, akkor inkább a jól teljesítő lovak anyja, a kanca esetében gondolkodnék el rajta. Ha mégis egy ilyen kancát kéne említenem, az Wimply Little Chic lenne. 

•Jól hallom a hangján, hogy ő a kedvenc?

-Alapvetően nagyon szeretem a kancákat. Sokkal jobban szeretek velük dolgozni. Sok olyan kancával is dolgoztam, amelyek aztán versenyen nem bizonyultak annyira eredményesnek, mégis örömmel foglalkoztam velük, és szívesen emlékszem vissza rájuk.

•Mennyi lóval foglalkozik egyszerre?

-Körülbelül 40-45 ló szokott lenni az istállóban. Szerencsére nem egyedül foglalkozom velük, rendszerint három fiatal lovas dolgozik velem, és külön alkalmazunk valakit, aki a ranch és az istálló körüli ügyeket intézi. Emellett a versenyek is komoly szerepet töltenek be életünkben: egy év alatt sokszor 14 vagy akár több versenyre is készülünk.

 •És a tanítványok?

-Szeretek emberekkel foglalkozni, segíteni nekik. Főleg fiatalokkal foglalkozom szívesen. 8-10 fiatal lovas tartozik a csapatunkhoz, és 5-6 non pro lovas.

 •Már máshol is olvastam, hogy ön feleségével, Michele-lel kiemelt szerepet tölt be a youth lovasok segítésében. 

-Igen. Nyílt napokat tartunk, vagy külön kurzusokat a fiatal lovasoknak. Erre mindig találunk időt. Aktívan részt veszünk abban, hogy financiális bázisokat szerezzünk az utánpótlás számára. És persze fogadunk fiatalokat, akik a napi istállói életben részt véve szeretnének tanulni. 

Shawn idei évi tervei között kiemelt szerepet tölt be a minden évben fontos oklahomai NRHA Futurity mellett az idén az USA-beli Tryonban rendezendő Lovas Világjátékok, illetve reményeink szerint decemberben rajthoz áll Európában is az olasz NRHA Futurity versenyen. Sok-sok sikert kívánunk neki!

 

Forrás: Pegazus