Back to top

A TOP 3 digitális trend a mezőgazdaságban

Az elmúlt néhány év a mezőgazdaság digitalizációjáról szólt. A következő két évtizedben az ágazat modernizációja megállíthatatlanul folytatódik. A jelenleg legnépszerűbb technológiai trendek között szemezgettünk.

A mezőgazdaság világszinten egy 7,8 trillió dolláros ágazat, a Föld GDP-jének 10 százalékát teszi ki – ennek ellenére világszinten a legkevésbé digitalizált szektor. Ugyanakkor egyes elemzések szerint, ahhoz, hogy a mezőgazdaság lépést tudjon tartani a népességnövekedéssel, 2030-ra 60 százalékkal kéne növelni az ágazat kibocsátását. A technológiai fejlődés az ágazat minden szintjén elkerülhetetlen. Ahogy korábban megírtuk: a precíziós gazdálkodás 10 milliárd dolláros üzlet lesz 2024-re.

IoT és szenzorok a földekre

Az Internet of Things (IoT - dolgok internete) röviden olyan eszközök összessége, melyek képesek információt gyűjteni a környezetükről és ezt meg is osztják más eszközökkel, rendszerekkel akár az interneten keresztül. Például egy szántóföld köré megfelelően elhelyezett szenzoros hálózat, mely akár fotót is képes készíteni a környezetéről nem csak a gazdának, de területi, sőt globális elemzésekhez elkészítéséhez is hatalmas előnyt jelent. Az érzékelők adatot szolgáltatnak a talaj nedvesség- és tápanyagtartalmáról, az időjárásról a növények aktuális állapotáról. Ám a szenzorok sertéstelepeken, vagy épp istállókban is kiválóan alkalmazhatók. Nem mellesleg csökkentik az állatok ellátásához szükséges munkaerő mennyiséget. Például a tehenek arcfelismerő rendszeréről is írtunk már idén.

Fontos megjegyezni, hogy ennek a rengeteg adatnak tulajdonjoga és sorsa globálisan még nem tisztázott. Ezen probléma rendezésére jött létre első lépésként az EU-s adatmegosztási kódex.

IoT és szenzorok az eszközökbe

Az információ hatalom. A különböző érzékelők mezőgazdasági eszközökbe, gépekbe is helyezhetők. Ezek nem csak az eszközök állapotáról adnak pontos információkat, de a precíziós gazdálkodáshoz is elengedhetetlenek. Az önvezető traktort nemrég mi is bemutattuk.

A gépek saját állapotuk mellett azonnal dokumentálják „munkájukat”, illetve az is megoldható, hogy az egyes mezőgazdasági tevékenységek adatairól valós időben kapjanak a gazdák pontos információkat – például arról, hogy milyen ütemben halad a betakarítás.

Termésállapot-megfigyelés drónokkal

A drónokkal megfigyelt hatalmas földterületek segítik a gazdákat abban, hogy teljes képet kapjanak a termőterületükről. Az Egyesült Államokban már széles körben használnak kifejezetten mezőgazdasági drónokat mezőgazdasági területek feltérképezésére és szabadon tartott állatok megfigyelésére egyaránt.

Hazánkban egyelőre csak néhány cég foglalkozik ilyen típusú rendszerek kiépítésével. A komolyabb drónok érzékelőivel 3D-s felvételek készíthetők, melyek segítségével a termőföld minőségét és változásait is meg lehet határozni.

A drónok a vegyszerek precíziós alkalmazását is képesek elvégezni, ráadásul anélkül, hogy kémiai anyagok a talajvízbe jutnának. Egy felmérés szerint drónokkal a permetezés ötször gyorsabb, mint más megoldásokkal.

Ez csak néhány példa az agráriumban jelenleg legnépszerűbb fejlesztések közül, a teljesség igénye nélkül. Az élelmiszerbiztonság tekintetében érdemes továbbá kiemelni a különböző nyomon követési rendszereket, melyekből nyert információk nem csak a élelmiszerelőállítóknak, de a fogyasztóknak is egyre értékesebbek. Illetve nem mehetünk el a mezőgazdaság automatizálása mellett sem szó nélkül. Ám a robotok megjelenése ebben az ágazatban megér egy külön cikket.

Forrás: 
forbes.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Indul a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat

Szaktudás, modern technológia és mérethatékonyság – e három tényező határozhatja meg a hazai agrárium fejlődésének jövőbeli irányát és lendületét. A fiatal agrárszakembereket támogató K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat ezért idén az agrárium mérethatékonyságának fokozására fókuszál.

Az Ön vállalkozása hogyan digitalizál? – Rövid felmérés

Amennyiben ön egyéni gazdálkodó vagy cégvezető, kérjük, szánjon néhány percet az önkéntes és anonim kérdőív kitöltésére! Magyarország Digitális Agrár Stratégiájának (DAS) célja az agrárgazdaság digitalizációs átalakítása és fejlesztése az agrárgazdaság hatékonyságának növeléséhez. A DAS gördülékeny és hatékony megvalósítása érdekében az Agrárgazdasági Kutató Intézet felmérést készít a jelenlegi helyzetről.

Nagy átalakítást sürgetnek a klímaváltozás elleni harcban

A növényi eredetű ételekben gazdag, de húsban szegény flexitáriánus étrendre való áttérés, az élelmiszerhulladék felére csökkentése, valamint a mezőgazdasági termelés fejlesztése a három kulcslépés, hogy az emberiség fenntartható jövőt építsen ki magának 2050-re.

Nők a gáton

Az ENSZ közgyűlése – felismerve a mezőgazdaságban és vidékfejlesztésben tevékenykedő nők helyzetét – 2007-ben tűzte ki célul a falusi szegénység felszámolását és október 15-én a Vidéki Nők Nemzetközi Napjának évenkénti megünneplését. A vidékfejlesztés elképzelhetetlen a nők részvétele nélkül, hiszen odaadásukra és gondoskodó munkájukra szükség van a vidék sérülékeny egyensúlyának megőrzésében.

Új korszak nyílik a Borsodi Sörgyár történetében

Negyvenöt éves fennállásának két legnagyobb beruházásba vágott bele idén a Borsodi Sörgyár bőcsi gyárában. A palack- és doboz-töltőgépsor fejlesztésének köszönhetően az üzem kapacitása várhatóan mintegy 700 000 hektoliterrel, éves szinten 2,5 millió hektoliterre bővül, ami lehetővé teszi, hogy Bőcs legyen a Molson Coors vállalat egyik regionális központja.

Szoros együttműködés Oroszországgal

Magyarország mezőgazdasága számára kiemelten fontos partner Oroszország - mondta Nagy István agrárminiszter a Dimitrij Ny. Patrusev, mezőgazdasági miniszterrel folytatott megbeszélésen, Moszkvában.

Magyar fejlesztés: új állategészségügyi és takarmányozási rendszer

Új állategészségügyi, szaporodásbiológiai és takarmányozási rendszert fejlesztett ki a komáromi Solum Zrt. és a balatonfüredi Adexgo Kft. 555 millió forintos beruházással - tájékoztatta a komáromi társaság vezérigazgatója az MTI-t.

Jönnek a digitális okosfalvak?

Jobb infrastrukturális fejlesztések, és a jelenleginél hatékonyabb forrásbevonás kell a vidék népességmegtartó erejének növeléséhez – hangzott el az Okosfalvak konferencián Gödöllőn.

Zöldség-gyümölcs logisztikai központ épül

Agrárlogisztikai központ, vásártér és hűtőház alapkövét tették le pénteken Nemesvámoson. Az összességében mintegy 260 millió forint értékű létesítmény várhatóan jövő májusra készül el.

Öt éven belül Magyarország legjobb gazdasága lesz

Öt éven belül Magyarország legjobb, tíz éven belül Európa első öt agrárüzemének egyike szeretne lenni a Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. – jelentette be Lázár János kormánybiztos. A mintegy tízezer hektáron gazdálkodó cég két évvel ezelőtt került vissza állami tulajdonba, a korábbi menedzsmenttől 2 milliárd forintért vásárolta vissza a magyar állam.