Back to top

A TOP 3 digitális trend a mezőgazdaságban

Az elmúlt néhány év a mezőgazdaság digitalizációjáról szólt. A következő két évtizedben az ágazat modernizációja megállíthatatlanul folytatódik. A jelenleg legnépszerűbb technológiai trendek között szemezgettünk.

A mezőgazdaság világszinten egy 7,8 trillió dolláros ágazat, a Föld GDP-jének 10 százalékát teszi ki – ennek ellenére világszinten a legkevésbé digitalizált szektor. Ugyanakkor egyes elemzések szerint, ahhoz, hogy a mezőgazdaság lépést tudjon tartani a népességnövekedéssel, 2030-ra 60 százalékkal kéne növelni az ágazat kibocsátását. A technológiai fejlődés az ágazat minden szintjén elkerülhetetlen. Ahogy korábban megírtuk: a precíziós gazdálkodás 10 milliárd dolláros üzlet lesz 2024-re.

IoT és szenzorok a földekre

Az Internet of Things (IoT - dolgok internete) röviden olyan eszközök összessége, melyek képesek információt gyűjteni a környezetükről és ezt meg is osztják más eszközökkel, rendszerekkel akár az interneten keresztül. Például egy szántóföld köré megfelelően elhelyezett szenzoros hálózat, mely akár fotót is képes készíteni a környezetéről nem csak a gazdának, de területi, sőt globális elemzésekhez elkészítéséhez is hatalmas előnyt jelent. Az érzékelők adatot szolgáltatnak a talaj nedvesség- és tápanyagtartalmáról, az időjárásról a növények aktuális állapotáról. Ám a szenzorok sertéstelepeken, vagy épp istállókban is kiválóan alkalmazhatók. Nem mellesleg csökkentik az állatok ellátásához szükséges munkaerő mennyiséget. Például a tehenek arcfelismerő rendszeréről is írtunk már idén.

Fontos megjegyezni, hogy ennek a rengeteg adatnak tulajdonjoga és sorsa globálisan még nem tisztázott. Ezen probléma rendezésére jött létre első lépésként az EU-s adatmegosztási kódex.

IoT és szenzorok az eszközökbe

Az információ hatalom. A különböző érzékelők mezőgazdasági eszközökbe, gépekbe is helyezhetők. Ezek nem csak az eszközök állapotáról adnak pontos információkat, de a precíziós gazdálkodáshoz is elengedhetetlenek. Az önvezető traktort nemrég mi is bemutattuk.

A gépek saját állapotuk mellett azonnal dokumentálják „munkájukat”, illetve az is megoldható, hogy az egyes mezőgazdasági tevékenységek adatairól valós időben kapjanak a gazdák pontos információkat – például arról, hogy milyen ütemben halad a betakarítás.

Termésállapot-megfigyelés drónokkal

A drónokkal megfigyelt hatalmas földterületek segítik a gazdákat abban, hogy teljes képet kapjanak a termőterületükről. Az Egyesült Államokban már széles körben használnak kifejezetten mezőgazdasági drónokat mezőgazdasági területek feltérképezésére és szabadon tartott állatok megfigyelésére egyaránt.

Hazánkban egyelőre csak néhány cég foglalkozik ilyen típusú rendszerek kiépítésével. A komolyabb drónok érzékelőivel 3D-s felvételek készíthetők, melyek segítségével a termőföld minőségét és változásait is meg lehet határozni.

A drónok a vegyszerek precíziós alkalmazását is képesek elvégezni, ráadásul anélkül, hogy kémiai anyagok a talajvízbe jutnának. Egy felmérés szerint drónokkal a permetezés ötször gyorsabb, mint más megoldásokkal.

Ez csak néhány példa az agráriumban jelenleg legnépszerűbb fejlesztések közül, a teljesség igénye nélkül. Az élelmiszerbiztonság tekintetében érdemes továbbá kiemelni a különböző nyomon követési rendszereket, melyekből nyert információk nem csak a élelmiszerelőállítóknak, de a fogyasztóknak is egyre értékesebbek. Illetve nem mehetünk el a mezőgazdaság automatizálása mellett sem szó nélkül. Ám a robotok megjelenése ebben az ágazatban megér egy külön cikket.

Forrás: 
forbes.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Generációváltás kellene, de a fiatalokat nem érdekli a mezőgazdaság

A mezőgazdaság sosem tartozott a legkönnyebb munkával és legstabilabb bevételi forrással kecsegtető szakterületek közé. Az időjárás, a kártevők és a váratlanul felbukkanó betegségek, valamint a változó piaci viszonyok mellett manapság egyre inkább komoly kihívásként merül fel a generációváltás, a fiatalítás kérdése is.

Idén is látogatható a velencei növény- és talajvédelmi kiállítás a múzeumok éjszakáján

Talán kevesen tudják, hogy Velencén, a Fejér Megyei Kormányhivatal épületegyüttesében létezik egy Európában is egyedülálló kiállítás a növény- és talajvédelem 60 éves történetéről. Az eredetileg magángyűjteményként indult tárlatanyag mára alaposan kibővült.

Bővíti növényvédőszer-gyártó kapacitását az Agrokémia Sellye Zrt.

Több mint félmilliárd forintos beruházással bővíti kapacitását a Dél-Baranyában működő, növényvédő szereket gyártó Agrokémia Sellye Zrt.

Csaknem félmilliárdos támogatással fejlesztik mezőgépgyártást a Mchale-nél

Európai uniós pályázaton csaknem félmilliárd forint támogatást nyert a mezőgazdasági gépgyártás fejlesztésére Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében a szolnoki székhelyű McHale Hungária Mezőgazdasági Gépgyártó és Szolgáltató Kft. (McHale Hungária Kft.) vezette konzorcium.

Állattudományi Klímaközpont épül Kaposváron

Állattudományi Klímaközpont épül Kaposváron, a jövő őszre megvalósuló 700 millió forintos beruházás kivitelezői szerződését kedden írták alá a somogyi megyeszékhelyen - tájékoztatta a Kaposvári Egyetem az MTI-t.

Döntött a bíróság: a Facebook rajongói oldalainak kezelői is felelősek a felhasználói adatokért

A Facebook rajongói oldalainak adminisztrátorai a Facebookkal együtt felelősek az oldalt látogató személyek adatainak kezeléséért. Vitás esetekben az ország adatvédelmi hatósága felléphet a rajongói oldal kezelője és a Facebook helyi leányvállalata ellen is - ismerteti az Európai Bíróság döntését a KPMG közleménye.

Nem lehetetlen 6 hónap alatt triplázni a mezőgazdasági termelést

Jót tett Katar mezőgazdaságának az egy éve bevezetett politikai és gazdasági blokád, az elmúlt hat hónapban ugyanis ennek hatására jelentősen növekedett az élelmiszertermelés az Arab-öböl menti országban.

Utrechtben az állattenyésztés jövője: intelligens ólaktól az okos ketrecig

Hamarosan nyit a világ egyik legjelentősebb állattenyésztési szakkiállítása, a VIV Europe. A hollandiai Utrechtben rendezett esemény a digitális gazdálkodás, a smart farming újdonságaira koncentrál, amire sokan még csak legyintenek a kelet-európai gazdák közül, pedig az ész és erő itt kéz a kézben jár – figyelmeztetnek a világ leghatékonyabb mezőgazdaságának megteremtői, a hollandok.

Duplájára nő a magyar-dán sertésfarm

Dán befektetők érkeztek kedden a Gádoros határában működő Dan-Farm Hungary Kft. sertéstelepére, hogy megnézzék Békés megyében egy magyar-dán cég sertéstenyésztői gyakorlatának a sikerét.

A KITE hírös alközpontja

Kecskeméten már 2001 óta van alközpontja a KITE-nek, de a régi telephelyet mostanra kinőtték. Ezért újat építettek, mégpedig új helyszínen, az autópályához közelebb, és május 25-én fel is avatták. Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója a beruházás előzményeiről és okairól szólt, majd a vállalat közeljövőben várható további fejlesztéseit ismertette az ünnepség alkalmából.