0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A TOP 3 digitális trend a mezőgazdaságban

Az elmúlt néhány év a mezőgazdaság digitalizációjáról szólt. A következő két évtizedben az ágazat modernizációja megállíthatatlanul folytatódik. A jelenleg legnépszerűbb technológiai trendek között szemezgettünk.

A mezőgazdaság világszinten egy 7,8 trillió dolláros ágazat, a Föld GDP-jének 10 százalékát teszi ki – ennek ellenére világszinten a legkevésbé digitalizált szektor. Ugyanakkor egyes elemzések szerint, ahhoz, hogy a mezőgazdaság lépést tudjon tartani a népességnövekedéssel, 2030-ra 60 százalékkal kéne növelni az ágazat kibocsátását. A technológiai fejlődés az ágazat minden szintjén elkerülhetetlen. Ahogy korábban megírtuk: a precíziós gazdálkodás 10 milliárd dolláros üzlet lesz 2024-re.

IoT és szenzorok a földekre

Az Internet of Things (IoT – dolgok internete) röviden olyan eszközök összessége, melyek képesek információt gyűjteni a környezetükről és ezt meg is osztják más eszközökkel, rendszerekkel akár az interneten keresztül. Például egy szántóföld köré megfelelően elhelyezett szenzoros hálózat, mely akár fotót is képes készíteni a környezetéről nem csak a gazdának, de területi, sőt globális elemzésekhez elkészítéséhez is hatalmas előnyt jelent. Az érzékelők adatot szolgáltatnak a talaj nedvesség- és tápanyagtartalmáról, az időjárásról a növények aktuális állapotáról. Ám a szenzorok sertéstelepeken, vagy épp istállókban is kiválóan alkalmazhatók. Nem mellesleg csökkentik az állatok ellátásához szükséges munkaerő mennyiséget. Például a tehenek arcfelismerő rendszeréről is írtunk már idén.

Fontos megjegyezni, hogy ennek a rengeteg adatnak tulajdonjoga és sorsa globálisan még nem tisztázott. Ezen probléma rendezésére jött létre első lépésként az EU-s adatmegosztási kódex.

IoT és szenzorok az eszközökbe

Az információ hatalom. A különböző érzékelők mezőgazdasági eszközökbe, gépekbe is helyezhetők. Ezek nem csak az eszközök állapotáról adnak pontos információkat, de a precíziós gazdálkodáshoz is elengedhetetlenek. Az önvezető traktort nemrég mi is bemutattuk.

A gépek saját állapotuk mellett azonnal dokumentálják „munkájukat”, illetve az is megoldható, hogy az egyes mezőgazdasági tevékenységek adatairól valós időben kapjanak a gazdák pontos információkat – például arról, hogy milyen ütemben halad a betakarítás.

Termésállapot-megfigyelés drónokkal

A drónokkal megfigyelt hatalmas földterületek segítik a gazdákat abban, hogy teljes képet kapjanak a termőterületükről. Az Egyesült Államokban már széles körben használnak kifejezetten mezőgazdasági drónokat mezőgazdasági területek feltérképezésére és szabadon tartott állatok megfigyelésére egyaránt.

Hazánkban egyelőre csak néhány cég foglalkozik ilyen típusú rendszerek kiépítésével. A komolyabb drónok érzékelőivel 3D-s felvételek készíthetők, melyek segítségével a termőföld minőségét és változásait is meg lehet határozni.

A drónok a vegyszerek precíziós alkalmazását is képesek elvégezni, ráadásul anélkül, hogy kémiai anyagok a talajvízbe jutnának. Egy felmérés szerint drónokkal a permetezés ötször gyorsabb, mint más megoldásokkal.

Ez csak néhány példa az agráriumban jelenleg legnépszerűbb fejlesztések közül, a teljesség igénye nélkül. Az élelmiszerbiztonság tekintetében érdemes továbbá kiemelni a különböző nyomon követési rendszereket, melyekből nyert információk nem csak a élelmiszerelőállítóknak, de a fogyasztóknak is egyre értékesebbek. Illetve nem mehetünk el a mezőgazdaság automatizálása mellett sem szó nélkül. Ám a robotok megjelenése ebben az ágazatban megér egy külön cikket.

Forrás: forbes.com