0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Arzénmentesítő mohák

A Stockholmi Egyetemen végzett kísérletek kimutatták, hogy a mohák hatékonyan képesek kivonni az arzént. A felfedezés környezetbarát megoldást tesz lehetővé a víz arzéntól való megtisztítására, mely főleg a bányászati tevékenység miatt okoz problémát.

Nem egész egy óra elegendő ahhoz, hogy egy víztartályból megkössék az arzén 80 százalékát. Ily módon a vízben olyan alacsonyra csökken az arzén szintje, hogy az már nem lesz veszélyes az emberekre.

Ugyan 2004-ben betiltották az arzén használatát a faipari termékekben, azonban a bányászat miatt még mindig kerül a vízbe és a talajba a mérgező anyagból – ugyanis Svédország egyes részein a kőzetekben természetes módon is előfordul. Ennek eredménye, hogy a méreg bejut az ivó- és öntözővízbe, tehát az élelmiszernek termelt növényekbe is. 

Az ország északi részén élő Warnstofia fluitans vízi moha azonban gyorsan képes megkötni az arzént a vízből. A felfedezésnek köszönhetően környezetbarát módon tisztíthatják meg a magas arzéntartalmú patakokat és vízfolyásokat úgy, hogy a mohát elszaporítják azokban. Ezután már biztonságosan hasznosíthatják a vizüket öntözésre vagy ivóvízként.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/phys.org