0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Egy hónap alatt nagyjából 11 milliárdos kárt szenvedett el a sertéságazat

Vizsgálja a kormány, hogyan segíthetné azokat a gazdákat, akiket veszteség ért a sertéspestis miatt. Magyarországon már több elhullott vaddisznót is találtak, emiatt több ország is embargót vezetett be a magyar sertésekre. Az országos főállatorvos szerint a kár elérheti a 11 milliárd forintot. Továbbra is arra hívják fel a gazdák figyelmét, hogy ügyeljenek a higiéniára – közölte az M1 Híradója.

Tiszakerecseny határában, az erdőben találták meg az afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznótetemet még csütörtökön. A betegséget valószínűleg egy másik állat hozta be az országba Ukrajnából, ott ugyanis már évek óta óriási gondot okoz.

A környéket azonnal zárlat alá helyezték és vadászati tilalmat rendeltek el. Folyamatosan figyelik és ellenőrzik az állományt, nehogy továbbterjeden a vírus. A helyiek azonban féltik háziállataikat.

AZ AFRIKAI SERTÉSPESTIS EMBERRE NEM VESZÉLYES

Az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, csak az állatokra. Gyorsan és könnyen terjed általában a vaddisznók között, de a házi sertés is fogékony rá. Magas lázzal, vérzéses tünetekkel jár. A fertőzött példányok az esetek többségében elpusztulnak. A betegség ellen nincs hatásos gyógyszer, sem oltóanyag, a legfontosabb ezért a megelőzés.

Védőruhában, lábzsákban és kézfertőtlenítés után lehet csak belépni a kiskunfélegyházi tangazdaság területére. A sertéseket elzárva tartják és kizárólag száraz eledelt, helyben előállított takarmányt kapnak. Ezekkel próbálják elkerülni a különböző fertőzéseket.

Az afrikai sertéspestis április elején Heves megyében jelent meg először, ott is egy fertőzött vaddisznótetemet találtak. Több ország azonnal megtiltotta a magyar sertéshús bevitelét.

Ez nagyjából 11 milliárd forintos forgalomkiesést jelenthet az ágazatnak, ezért a kormány azt tervezi, hogy támogatást ad a károsult gazdáknak.

Az állattartási szabályok szigorú betartására hívták fel a figyelmet

Az országos tisztifőorvos az állattartási szabályok minden eddiginél szigorúbb betartására hívja fel a figyelmet. Arra kéri a tenyésztőket, hogy ügyeljenek a higiéniára, idegeneket ne engedjenek a telepekre, zárják el a sertéseket és csak ellenőrzött takarmánnyal etessenek. Bognár Lajos azt mondta, ezekkel az intézkedésekkel megelőzhetők a további károk.

Az állategészségügyi hatóság az élőállat szálítmányokat is folyamatosan ellenőrzi. Az utóbbi hetekben mintegy ezer malacot öltek le, mert nem volt megállapítható a származásuk.

Forrás: hirado.hu