0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Egy ősi fajta újra népszerű

A brakel tyúkfajta az egyik legősibbnek számít Nyugat-Európában, mely hajdanán leginkább a Németalföldön volt elterjedt, így nem meglepő, hogy ma a belgák tartják számon nemzeti fajtájukként. Minden bizonnyal ennek az ősi tyúkfajtának kialakulására a XVI. században Törökországból importált ottani parlagi fajták nagy befolyással bírtak.

Az elmúlt évszázadokban nemcsak a Németalföldön, hanem a mai Németország északnyugati és Franciaország északkeleti területein is széltében-hosszában elterjedt volt, így természetesen számos változata alakult ki. Mára azonban a fajta egységesült, így az olyan érdekes változatok, mint például a feketefejű brakel, sajnos kipusztult.

A brakel egy hosszútestű tyúk, mely mély, kerekded mellel bír. A fej ékessége a jól pigmentált, nagyméretű taraj, melynél a tojók esetében megengedett, hogy az egyik oldalra bukjon. Mindkét nemnél a füllebenyek fehérek, jól fejlettek. A lábak palaszürkék. Az évszázadok során csak két színváltozatban – aranyban és ezüstben – volt ismeretes a fajta, mára azonban sok új színváltozata alakult ki, így fehérsávozott-sárga, kék, fekete és fehér is megtalálható.

Meglehetősen ellenálló, az éghajlat viszontagságait jól elviselő, szapora fajtáról van szó. A jól tartott tyúkok akár évente 180 darab, mintegy 65 gramm körüli fehér tojással hálálják meg a gondoskodást.

Sajnos, ahogy a fajta elvesztette gazdasági jelentőségét, s inkább a díszbaromfi-tenyésztők portájára került, úgy a kotlási hajlam is csökkent a tyúkoknál – olyannyira, hogy mára elmondhatjuk, hogy a brakel tojásait vagy más kotlóssal, vagy géppel kell kikeltetni. Viszont a tyúkok igen hamar, akár 4,5 hónaposan tojni kezdenek.

Rendkívül jó táplálékkereső, igazi kapirgáló fajta, mely tágas férőhelyet igényel, s figyelni kell arra is, hogy jó repülőképességét nem veszítette el.

Az elmúlt évtizedekben a fajtát újra felfedezték a gazdaságibaromfi-tenyésztők, így Belgiumban ma az ökogazdaságokban éppúgy újratartják, mint az önellátó háztáji gazdaságokban.

Nálunk legutóbb a Hódmezővásárhelyen, a XXV. Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon mutatták be.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu