Back to top

Kevesebb méh gyűjt mézet, talán a napraforgó segít az ágazatnak

A méhészetek szempontjából gyenge repcevirágzás után azonnal berobbant az akácok virágzása. Mivel az akácból készül a legdrágább méz, ez a méhészek számára a legfontosabb időszak - bár idén sem lesz fényes a termés. A megoldást, az elmúlt évhez hasonlóan, ismét a napraforgó jelentheti.

Czémán László méhész, a söjtöri méhészek egyesületének elnöke a zaol.hu-nak elmondta, hogy az akácvirágzásra is csak a múlt hét végéig számíthattak:
- Ezek a rovarok kor szerinti munkamegosztásban dolgoznak. Év elején a méhcsaládoknál leállt a fiasítás, és kiesett egy generáció, ami a gyűjtés idején hiányzik. Vándorlok a méheimmel. Április 6-8-án szoktunk elmenni almát porozni, idén ez április 15-re tolódott. Egy 270 hektár területű almás, ahová mentünk virágot porozni, hat nap alatt elvirágzott. És utána is csak hat napot voltunk a repcén. Annak az egy generációnak a kiesése meglátszott a repcetermésen, kevesebb lett a méz.

A méhészek már mindenhol megkezdték az akácméz kipörgetését. Ha jó a szezon, már hordás közben is ki kell egyszer üríteni a kereteket, de idén erre nem lesz szükség, egy pörgetés is elég az akácnak.

Az elmúlt év hasonló időszaka korántsem volt ennyire kritikus. A megoldást ismét a napraforgó jelentheti, amely 2017-ben is kihúzta az ágazatot a csávából -  írja a kemma.hu. Simon méhészet vezetője, Simonné Venter Éva elmondta:

- A légköri szárazság miatt alig volt az akácoknak nektárjuk. A méhészek az elkövetkező időszakban hársra, facéliára, illetve selyemfűre vándorolhatnak. De azt nem lehet megjósolni, milyen eredménnyel.

Tavaly az ágazatot a napraforgó húzta ki a csávából.

Az idén is a napraforgóval zárul majd a nektárgyűjtő idény. Abban reménykedünk, hogy ez a növény ismét jól mézel majd, és valamelyest talpra állítja a méhészeteket - tette hozzá Simonné Venter Éva.

Veszélyt jelent viszont, hogy elkezdhetnek rajzani a fullánkosok. Azaz a méhészeknek nagyon oda kell figyelniük, mivel bárhol felbukkanhatnak akár több ezres egyedszámú méhfamíliák is. Egyébként a családok körülbelül most kerültek olyan fejlettségi állapotba, amilyenbe az akáchordás idején kellett volna lenniük.

Forrás: 
zaol.hu/kemma.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mégsem halt ki az indonéziai óriásméh - videóval!

Újra felbukkant a világ legnagyobb, kihaltnak vélt méhfaja Indonéziában - írja a The Guardinan online kiadása. A hüvelyujjnyi hosszúságú, szarvasbogár-állkapcsú, a háziméhnél négyszer nagyobb óriásméhet (Megachile pluto) utoljára 38 éve látták, ezért félő volt, hogy kihalt, ám az indonéziai Észak-Maluku tartományban újra felbukkant egy példány.

Áttörés a méhek és a környezet megmentésében?

Történelmi mérföldkő lehet, hogy a héten Bajorországban több mint egymillió ember csatlakozott aláírásával a "Fajok Sokfélesége - Mentsétek meg a méheket" népi kezdeményezéshez. Ezért a tartományi törvényhozásnak szavaznia kell a népi kezdeményezés jogszabálytervezetéről, mely többek között a műtrágyázás és a növényvédő szerek alkalmazásának visszaszorításáról rendelkezik.

Hol terem a legjobban a szamóca?

A mezőgazdaság sokat profitál a viráglátogató méhekből és más beporzó rovarokból. A bokorsávok és az erdőszélek pedig nagyon fontos élőhelyeik ezeknek az állatoknak. A kutatók most azt vizsgálják, hogyan hatnak ezek a cserjesávok, illetve azok közelsége az erdőszélhez a szamóca beporzóira.

Varroa atka tenyésztése méhek nélkül

Egy kutató kidolgozta a varroa atka laborban való, méhek nélküli tartási módszerét. A módszer meggyorsíthatja a varroakutatást és elősegítheti az ellene való hatékony küzdelmet, akár genetikai síkon is.

Aktualitások és trendek a hibridek között

Naprakész szakmai előadások, hasznos tanácsok, megannyi apró tipp és inspiráló eredmények sora – így foglalhatnánk össze a legrövidebben a KWS Magyarország Kft. évindító partnertalálkozó és díjátadó rendezvényeit. A vetőmag-nemesítésben élen járó cég ezúttal Zalakaroson és Hajdúszoboszlón várta a modern növénytermesztési megoldások iránt érdeklődőket.

Okostelefonnal a méhek egészségéért

A világ élelmiszerkészletének harmadát a méhek beporzó-tevékenységének köszönhetjük. A hasznos rovarok pusztulása tehát nagyban veszélyezteti az élelmiszerbiztonságot is. A méhpopuláció pusztulása mögötti egyik ok pedig a különböző paraziták jelenléte. Az egyik gyakori parazita kimutatására fejlesztettek ki a tudósok egy olyan technológiát, mellyel helyben is kimutatható a betegség jelenléte.

Méhekre veszélyes: varroa elleni szert vont ki a Nébih

Újabb, kifejezetten mézelő méheknek szánt állatgyógyászati készítmény vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A Nébih kéri, hogy aki rendelkezik a Destruktor 3,2% koncentrátum készítménnyel, semmiképp se használja fel!

Aggódva várják a tavaszt a méhészek

Évente egyre nagyobb gondot okoz a méhészeknek az, hogyan kezdik az új szezont. A nagy problémát egy kis ízeltlábú okozza.

Argentin mézharcos

Fernando Luis Esteban argentin méhész, élelmiszerkémikus, harminc éve az argentin méhészeti szaklap az Espacio Appicola főszerkesztője és tanácsadója, környezetvédelmi tudományok oktatója. Nem mellesleg az oxálsavas tartóshordozó megalkotója.

Fipronil a varroa elleni szerben

Fipronil szennyezés miatt megtiltotta az Oxxovar 5%-os oldat összes gyártási tételének forgalmazását, felhasználását és felhasználói szintig kivonta a terméket a piacról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az oxálsav tartalmú gyógyhatású készítmény a mézelő méhek varroa atka okozta fertőzésének kiegészítő kezelésre szolgál.