Back to top

Kevesebb méh gyűjt mézet, talán a napraforgó segít az ágazatnak

A méhészetek szempontjából gyenge repcevirágzás után azonnal berobbant az akácok virágzása. Mivel az akácból készül a legdrágább méz, ez a méhészek számára a legfontosabb időszak - bár idén sem lesz fényes a termés. A megoldást, az elmúlt évhez hasonlóan, ismét a napraforgó jelentheti.

Czémán László méhész, a söjtöri méhészek egyesületének elnöke a zaol.hu-nak elmondta, hogy az akácvirágzásra is csak a múlt hét végéig számíthattak:
- Ezek a rovarok kor szerinti munkamegosztásban dolgoznak. Év elején a méhcsaládoknál leállt a fiasítás, és kiesett egy generáció, ami a gyűjtés idején hiányzik. Vándorlok a méheimmel. Április 6-8-án szoktunk elmenni almát porozni, idén ez április 15-re tolódott. Egy 270 hektár területű almás, ahová mentünk virágot porozni, hat nap alatt elvirágzott. És utána is csak hat napot voltunk a repcén. Annak az egy generációnak a kiesése meglátszott a repcetermésen, kevesebb lett a méz.

A méhészek már mindenhol megkezdték az akácméz kipörgetését. Ha jó a szezon, már hordás közben is ki kell egyszer üríteni a kereteket, de idén erre nem lesz szükség, egy pörgetés is elég az akácnak.

Az elmúlt év hasonló időszaka korántsem volt ennyire kritikus. A megoldást ismét a napraforgó jelentheti, amely 2017-ben is kihúzta az ágazatot a csávából -  írja a kemma.hu. Simon méhészet vezetője, Simonné Venter Éva elmondta:

- A légköri szárazság miatt alig volt az akácoknak nektárjuk. A méhészek az elkövetkező időszakban hársra, facéliára, illetve selyemfűre vándorolhatnak. De azt nem lehet megjósolni, milyen eredménnyel.

Tavaly az ágazatot a napraforgó húzta ki a csávából.

Az idén is a napraforgóval zárul majd a nektárgyűjtő idény. Abban reménykedünk, hogy ez a növény ismét jól mézel majd, és valamelyest talpra állítja a méhészeteket - tette hozzá Simonné Venter Éva.

Veszélyt jelent viszont, hogy elkezdhetnek rajzani a fullánkosok. Azaz a méhészeknek nagyon oda kell figyelniük, mivel bárhol felbukkanhatnak akár több ezres egyedszámú méhfamíliák is. Egyébként a családok körülbelül most kerültek olyan fejlettségi állapotba, amilyenbe az akáchordás idején kellett volna lenniük.

Forrás: 
zaol.hu/kemma.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A méheket pusztítja az atka, sok az üres kaptár Tolna megyében

A hosszan tartó meleg őszi napoknak nem örültek a megye méhészei. Attól tartanak ugyanis, hogy a kaptárakban a téli időszakra szánt mézkészlet idő előtt elfogyhat. Az idei év amúgy is sok bosszúságot okozott a termelőknek. A méztermés közepesre sikerült, az atkás betegség pedig sok kaptárt meggyérített.

Kitettek magukért a nógrádi szántóföldek

Végeztek az idei betakarítási munkákkal a megyei gazdák. Az agrárkamara összesítése alapján a jelentősebb szántóföldi növények hozamai meghaladták a tavalyi évét.

Minden növény megsínyli a csapadékhiányos időt

Gazdaszemmel nézve nem jól megyünk a télbe, ugyanis majdnem minden elvetett növény vízhiánnyal küzd. Hetvenöt napja nem esett számottevő eső, és úgy tűnik, a következő hetekre sem várható csapadék.

Kiskert a téli ablakban

A mikrosalátához nem kell kert, csak egy világos ablakpárkányra van szükség. Egy tálcára némi földet, vagy kókuszrostot kell önteni, benedvesíteni, rászórni a magokat, nedvesen tartani, és egy hét múlva vághatjuk is a saját, vegyszermentes, friss minisalátákat, azaz a mikrozöldeket.

Kaptárak lehallgatásával mentenek méheket

A mesterséges intelligencia és a technológiai fejlődés segíthet megállítani a világ méhpopulációjának drasztikus lecsökkenését. A kaptárakra hat érzékelőt helyeznek, melyekkel rögzítik a méhek zümmögését, a láb és szárny mozgásuk hangjait, az általuk termelt méz súlyát, a kaptár páratartalmát, továbbá a helyi időjárási és légszennyezettségi viszonyokat.

„Méhcsípés-terápia” Kairóban

Ezerszámra tenyészti a méheket Omar Abulhassan Kairó külvárosában – de nem a méz, hanem a méreg miatt.

Mézes reggeli Tatán

November 16-án, pénteken Tatán ünnepélyes keretek között kezdődött el a Mézes reggeli nevű idei mézfogyasztást ösztönző kampány, melyet Szlovéniában indítottak el, s célja, hogy a gyermekeket a mézfogyasztásra ösztönözze, megismertesse velük a méz és más méztermékek kiváló élettani hatásait.

Ha megjön a hideg, összebújnak a méhek

A téli időszak az összehúzódás időszaka a kaptárban. A méhek telelőfürtben vészelik át a hideget, melyben állandó hőmérsékletet tartanak. Máig megfejtetlen, miként szabályozzák a fürt hőmérsékletét. A fürtbe húzódás egyúttal jelzés a méhész számára.

Árulkodó méhek

Méheket több évtizede használnak környezeti terhelések megfigyelésére. A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának kutatói, ipari partnerek bevonásával 2015-ben kezdtek méhcsaládokra alapozott biomonitoring rendszer fejlesztésébe. Eddigi tapasztalataikat konferencia keretében számoltak be.

„Kapj rá!” a Várkert Bazárban

Ötven kiállító, több mint ezer termékével találkozhatnak a látogatók a Magyar Ízek Őszi Vásárán a Várkert Bazárban, 2018. november 17-én, szombaton.