Back to top

Kevesebb méh gyűjt mézet, talán a napraforgó segít az ágazatnak

A méhészetek szempontjából gyenge repcevirágzás után azonnal berobbant az akácok virágzása. Mivel az akácból készül a legdrágább méz, ez a méhészek számára a legfontosabb időszak - bár idén sem lesz fényes a termés. A megoldást, az elmúlt évhez hasonlóan, ismét a napraforgó jelentheti.

Czémán László méhész, a söjtöri méhészek egyesületének elnöke a zaol.hu-nak elmondta, hogy az akácvirágzásra is csak a múlt hét végéig számíthattak:
- Ezek a rovarok kor szerinti munkamegosztásban dolgoznak. Év elején a méhcsaládoknál leállt a fiasítás, és kiesett egy generáció, ami a gyűjtés idején hiányzik. Vándorlok a méheimmel. Április 6-8-án szoktunk elmenni almát porozni, idén ez április 15-re tolódott. Egy 270 hektár területű almás, ahová mentünk virágot porozni, hat nap alatt elvirágzott. És utána is csak hat napot voltunk a repcén. Annak az egy generációnak a kiesése meglátszott a repcetermésen, kevesebb lett a méz.

A méhészek már mindenhol megkezdték az akácméz kipörgetését. Ha jó a szezon, már hordás közben is ki kell egyszer üríteni a kereteket, de idén erre nem lesz szükség, egy pörgetés is elég az akácnak.

Az elmúlt év hasonló időszaka korántsem volt ennyire kritikus. A megoldást ismét a napraforgó jelentheti, amely 2017-ben is kihúzta az ágazatot a csávából -  írja a kemma.hu. Simon méhészet vezetője, Simonné Venter Éva elmondta:

- A légköri szárazság miatt alig volt az akácoknak nektárjuk. A méhészek az elkövetkező időszakban hársra, facéliára, illetve selyemfűre vándorolhatnak. De azt nem lehet megjósolni, milyen eredménnyel.

Tavaly az ágazatot a napraforgó húzta ki a csávából.

Az idén is a napraforgóval zárul majd a nektárgyűjtő idény. Abban reménykedünk, hogy ez a növény ismét jól mézel majd, és valamelyest talpra állítja a méhészeteket - tette hozzá Simonné Venter Éva.

Veszélyt jelent viszont, hogy elkezdhetnek rajzani a fullánkosok. Azaz a méhészeknek nagyon oda kell figyelniük, mivel bárhol felbukkanhatnak akár több ezres egyedszámú méhfamíliák is. Egyébként a családok körülbelül most kerültek olyan fejlettségi állapotba, amilyenbe az akáchordás idején kellett volna lenniük.

Forrás: 
zaol.hu/kemma.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Így finanszírozzuk ötleteinket! Az e-füstölő és a megcsapolható mézes lép esete

Míg korábban egy jó ötlet megvalósításához üzleti befektetőket kellett keresni, melyet aztán busás haszon reményében támogattak, addig mára az is lehetséges, hogy ötleteinket a világhálón bemutatva szerezzünk egyéni támogatókat crowdfunding kampány keretében. Nézzünk meg két ilyen ötlet eddigi „életútját” a méhészetben és nyomozzunk a siker kulcsa után. Talán a mi ötletünk is megvalósítható?!

Elfektette a táblákat az eső Rábapatyon

Megdőlt az egész napraforgó- és búzatábla: nem látott még ilyen viharkárt Horváth Gyula rábapatyi földjein. Nem fér a napfény sem a növényekhez, hát még a gombaölő szer – csak az időjárásban bízik a gazda.

Méhzárlatot rendeltek el Pécsett és kilenc szomszédos településen

Méhbetegség megjelenése miatt azonnali zárlatot rendeltek el kedden Pécsett és kilenc szomszédos község egyes településrészein - közölte a baranyai megyeszékhely önkormányzata az MTI-vel.

Éjjel is beporzáson dolgoznak a drónok Amerikában

A méhek száma világszerte csökken. Gazdálkodók, természetvédők és kutatók egyaránt a megoldásokat keresik erre a problémára, de arra is, miként lehetne mesterségesen megoldani a virágok beporzását. Egy New York-i cég a legmodernebb technológiákat teszteli.

Vagy béke lesz az ágazatban, vagy tönkremegyünk

A köztudottan méhészkedő korábbi politikai államtitkár, néhány hete agrárminiszter Nagy István politikusként üzeni a méhésztársadalomnak: „Azt az ajánlatot teszem a méhészeti ágazat valamennyi szereplőjének, hogy béküljenek ki egymással, üljenek le, állapodjanak meg.” A közeljövőben véglegesen megszüntetik a neonikotinoidok használatát, még szükséghelyzeti engedélyeket sem adnak ki.

Ilyen aratást még nem láttunk

A szokottnál korábban indult a betakarítás az országban, az árpát már aratják, és hamarosan a repce is sorra kerül, ahogyan a búzával sem várják meg Péter–Pál napját a termelők. A terméskilátások ugyanakkor gyengébbek, az áprilisi hőhullám nem tett jót a növényeknek.

Segítség – Méhrajzás! (2)

A rajzás annak megerősítése, hogy a méhcsalád egy szuperorganizmus. A felderítő méhek szárnyizmaik mozgatásával és a tétlenkedő méhek torának érintésével szólítják fel társaikat a rajzásra. A fára települt raj „demokratikus” döntést hoz arról, hogy melyik lakóhelyre költözzék. Ez az emberi döntéshozásban is példaértékű lehet. Tudunk-e tanulni a méhektől?

Szerbiában már aratnak, Baranyában is hamarosan kezdik a munkát

Az elmúlt két hónap kedvező időjárásának köszönhetően ledolgozta a természet a március végén tapasztalat két hét hátrányát, sőt, a szakemberek szerint az elmúlt időszakhoz képest előbb indulhat a betakarítás a földeken, illetve a gyümölcsösökben is.

Tüntettek a francia méhészek a méhpusztulások miatt

A francia méhészek szövetsége (UNAF) tüntetést szervezett csütörtökön Párizsba, hogy így sarkallja végre lépésekre a kormányt a méhek drasztikus halálozása miatt - írta az Euronews. Az elmúlt harminc évben 3-5 százalékról 60-90 százalékra nőtt a méhek halálozási aránya Franciaországban. A problémát okozó növényvédő szerek tiltása viszont legkorábban másfél év múlva lép érvénybe.

Kevesebb lehet az idei globális búzatermés

A tavalyinál néhány százalékkal alacsonyabb lehet a globális búzatermés idén, de a hatalmas átmenőkészletek miatt jelentős drágulás nem várható; a magyar termelők számára biztató, hogy Oroszország idei exportja csökken és Romániában, valamint Bulgáriában is kevesebb lesz a termés - közölte a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára Hódmezővásárhely-Batidán.