Back to top

Kevesebb méh gyűjt mézet, talán a napraforgó segít az ágazatnak

A méhészetek szempontjából gyenge repcevirágzás után azonnal berobbant az akácok virágzása. Mivel az akácból készül a legdrágább méz, ez a méhészek számára a legfontosabb időszak - bár idén sem lesz fényes a termés. A megoldást, az elmúlt évhez hasonlóan, ismét a napraforgó jelentheti.

Czémán László méhész, a söjtöri méhészek egyesületének elnöke a zaol.hu-nak elmondta, hogy az akácvirágzásra is csak a múlt hét végéig számíthattak:
- Ezek a rovarok kor szerinti munkamegosztásban dolgoznak. Év elején a méhcsaládoknál leállt a fiasítás, és kiesett egy generáció, ami a gyűjtés idején hiányzik. Vándorlok a méheimmel. Április 6-8-án szoktunk elmenni almát porozni, idén ez április 15-re tolódott. Egy 270 hektár területű almás, ahová mentünk virágot porozni, hat nap alatt elvirágzott. És utána is csak hat napot voltunk a repcén. Annak az egy generációnak a kiesése meglátszott a repcetermésen, kevesebb lett a méz.

A méhészek már mindenhol megkezdték az akácméz kipörgetését. Ha jó a szezon, már hordás közben is ki kell egyszer üríteni a kereteket, de idén erre nem lesz szükség, egy pörgetés is elég az akácnak.

Az elmúlt év hasonló időszaka korántsem volt ennyire kritikus. A megoldást ismét a napraforgó jelentheti, amely 2017-ben is kihúzta az ágazatot a csávából -  írja a kemma.hu. Simon méhészet vezetője, Simonné Venter Éva elmondta:

- A légköri szárazság miatt alig volt az akácoknak nektárjuk. A méhészek az elkövetkező időszakban hársra, facéliára, illetve selyemfűre vándorolhatnak. De azt nem lehet megjósolni, milyen eredménnyel.

Tavaly az ágazatot a napraforgó húzta ki a csávából.

Az idén is a napraforgóval zárul majd a nektárgyűjtő idény. Abban reménykedünk, hogy ez a növény ismét jól mézel majd, és valamelyest talpra állítja a méhészeteket - tette hozzá Simonné Venter Éva.

Veszélyt jelent viszont, hogy elkezdhetnek rajzani a fullánkosok. Azaz a méhészeknek nagyon oda kell figyelniük, mivel bárhol felbukkanhatnak akár több ezres egyedszámú méhfamíliák is. Egyébként a családok körülbelül most kerültek olyan fejlettségi állapotba, amilyenbe az akáchordás idején kellett volna lenniük.

Forrás: 
zaol.hu/kemma.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hamarosan fizetik a méhészeti támogatásokat

A Magyar Államkincstár a Magyar Méhészeti Nemzeti Program 2017/2018-as végrehajtási időszakához kapcsolódóan az elmúlt hónapokban tizenkét alintézkedés keretében már összesen 502 millió forint támogatást fizetett ki a méhész-gazdálkodóknak, illetve méhész szervezeteknek.

A termelők együttműködésére van szükség a mezőgazdaságban

A mezőgazdasági ágazatokat sújtó legnagyobb probléma, hogy különvált a termelés és a feldolgozás, és ezen a termelők együttműködésével lehet változtatni - mondta Nagy István agrárminiszter szombaton a Nógrád megyei Karancskesziben.

Nagyszerű év lehet 2018 a szója- és a napraforgótermesztők számára

Évek óta tendencia, hogy hazánk földjein az olajos növények termesztése az egyik leggazdaságosabb megoldás. Ehhez igazodva, a napraforgó és a szója is fontos időszak előtt állhat.

Az indások beporzására fejlesztett „robot-poszméh” - videóval

A természetes beporzók példátlan gyorsasággal tűnnek el. Ez komoly veszélyt jelent a mezőgazdaságra és a gazdaságra, valamint az állatok és emberek fennmaradására. Mivel számtalan élelmiszer-növény beporzói is a méhek, az eltűnésük az élelmiszertermelést is veszélyezteti.

Végső megoldás-e a természetes/mesterséges szelekció a varroa ellen?

Randy Oliver, akit főleg az oxálsav tartós hordozón való szószolójaként a hazai méhésztársadalom is jól ismer immár, ezúttal a varroa problematikájának megoldásáról értekezik. Értékes gondolatait érdemes megismerni a magyar méhészeknek is. A cél a varroát korlátozni képes családok szaporítása, illetve a varroa/DWV (Deformált szárny vírus) együtthatás megszüntetése.

Méhek eltájolása, méhlopások

A kaptáron kívül tartózkodó méhről sok mindent tudni kell, hiszen kész csoda, hogy a méh a lakása körüli légtérben eligazodik és legtöbbször hazatalál, elvégre a méh látása gyengébb az emberénél. Bár borús időben is „látja” a napot, mint tájékozódási pontot. Sőt, derűs időben az égboltról visszaverődő (sarkított) fényt is látja.

Teljes körű neonikotinoid-tilalmat vezetett be Franciaország

Franciaország a méhnépesség csökkenéséért felelősnek tartott neonikotinoidok használata elleni harc frontvonalában lépett, és 2018. szeptember elsejétől öt hatóanyagot tiltott be ebből a csoportból. Mostantól tilos permetezéseket végezni a klotianidin, az imidakloprid, a tiametoxám, a thiakloprid és az acetamiprid hatóanyagú készítményekkel, szabadföldön és hajtatásban egyaránt.

Elérheti a százezer tonnát a somogyi napraforgótermés

A megyében is megkezdődött már a napraforgó betakarítása, jellemzően három tonna körüli hektáronkénti termésátlagot várnak a szakemberek. Közel 1,8 millió tonna napraforgó lehet az országban az idei esztendőben.

Mégsem volt elég a csapadék a kukoricának

A termelőktől érkezett adatok alapján a két hónappal ezelőtti előrejelzéseknél 4-8, a szezon elején várt hozamoknál pedig 10-20, néhol pedig 30 százalékkal kisebb kukoricatermés várható.

Jobb eredményre számítottak a gazdák Baranyában

Meglepődtek a gazdálkodók a napraforgó tekintetében, ugyanis magasabb termésátlagot vártak az előzetes becslések alapján a hektáronkénti 3–3,5 tonnánál