Back to top

A kőszegi szőlőnek jól jött az eső: virágrobbanás előtt

Jól jött az áztató eső a kőszegi szőlőültetvényeken, és fagy sem okozott gondot a hosszúra nyúlt tél ellenére. Az idén előbbre várják a virágzást, mint Medárd napja.

Vegyes képet mutatott a tavasz eddig: márciusban mintha január lett volna, aztán április közepén mintha június. A természet, a szántóföldi kultúrák és a gyümölcsösök igazodnak, ahogy tudnak az olykor extrém időjárási körülményekhez.

Frank János mutatja, hogy szinte robbanásszerű a növekedés
Fotó: vaol.hu/Unger Tamás
– Azt figyeltem meg, hogy a szőlő alig várta, hogy elrugaszkodjon, kiugorjanak a rügyek, meginduljanak a hajtások – számolt be a vaol.hu-nak Frank János kőszegi borász. Megmutatta a Kőszeg melletti ültetvényt, ahol éppen hajtást válogattak: a pinot noire fajta szinte elburjánzik, amikor a növekedés ideje van, letördelnek hajtásokat, hogy a többi szebben fejlődjön. Ilyenkor még nem fáj annyira a gazda szíve, mert még nincsenek rajta a fürtkezdemények. Frank János felidézte:

Az április 24-e előtti héten még alig látszott valami fejlődés a tőkéken, most pedig már a virágzás előtti állapotban vannak.

A tavasz elejére visszatekintve elmondta, hogy a szőlő jól tűrte a késői telet, az akkori fagyok nem okoztak kárt. Aztán áprilisban, a hirtelen jött szinte júniusi időben megindult a fejlődés, robbanásszerűen.

A melegben a hajtásnövekedés annyira intenzív volt, hogy eddig nem kellett permetezni.

Akkor még a talaj alsóbb rétegeiből kapta a nedvességet a szőlő, erre éppen jókor jött az áztató májusi eső. A Kőszeg melletti ültetvény nem egyszerre sok csapadékot kapott, hanem csendes, áztató esőt.

A virágzást általában Medárd napja, június 8-a körül várják, a borász szerint viszont az idén már május vége előtt virágba borulhat a szőlő.

Most ideális lenne, ha melegedne az időjárás, de ez a fejlődés mellett a pára miatt a gombabetegségek terjedésének is kedvezne. Peronoszpórára számít a gazda, ezért is ritkítják most a szőlőlombozatot, hogy a szükséges permetszerek hatékonyabban elérjék majd a növényt, átláthatóbb, átjárhatóbb legyen a lomb.

Forrás: 
vaol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megjelent a szakközépiskolai, szakgimnáziumi országos versenyek kiírása

Az Agrárminisztérium meghirdette a határkörébe tartozó Országos Szakmai Tanulmányi Versenyek (OSZTV), illetve Szakma Kiváló Tanulója Versenyek (SZKTV) kiírásait. Az OSZTV elődöntőire december 14-ig kell jelentkezni, az SZKTV elődöntőire pedig 2019. január 11-ig. Mindkét esetben csak iskoláktól fogad el jelentkezést az agrárkamara, a diákok az iskolájuk igazgatóinál jelentkezhetnek. Az iskolákon múlik, hogy az országos elődöntők előtt szerveznek-e önálló válogatóversenyeket. Mindkét versenyen díjtalan a részvétel.

Gyengébb? Nem! Női borászok mutatkoztak be Székesfehérváron

Huszonegy borászat az ország minden tájáról, egy tokaji pálinkaház és egy fehérvári sörfőző – ezek termékeit ízlelhették meg szombaton az érdeklődők a Székesfehérváron szervezett sétáló kóstolón. Különleges, hogy ezúttal kifejezetten a nők mutatkoztak be a közönségnek.

A fekete járdoványtól a kékfrankoson át a borsmentáig

Régi, újra felfedezett és új nemesítésű magyar szőlőfajtákból készült borokat is kóstolhattak a résztvevők az ismertebb nedűk mellett szombaton, Magyar Borok Mustráján Keszthelyen a Balaton Színházban.

A szőlősgazdáknak a jövőjük érdekében össze kell fogniuk

Együtt kell működniük a kunsági termelőknek ahhoz, hogy hosszú távon a szőlőtermesztés fennmaradjon a Duna–Tisza közén. A Kunsági borvidék gazdái fél éve egyeztetnek. A borvidéki vezetés támogatja a kezdeményezésüket.

Testünk őrei, a bioflavonoidok a fiatalság titkát rejtik

A citrusfélékben is megtalálható bioflavonoidok nemcsak a gyümölcsök és fűszerek ízét adják, de sejtjeink felett is őrködnek. Antioxidáns hatásuk pedig segít megőrizni a bőr fiatalságát.

Divatszakmává vált a borászat

A felsőoktatásban szerzett tapasztalatok szerint a hallgatók 10-20 százaléka érkezik szőlész-borász gazdálkodói háttérből. Ők nem a család nyomására, vagy csak találomból jelentkeznek az egyetemre, hanem tudatosan készülnek a borász pályára.

A magyar agrártermékek iránt is érdeklődik a kínai piac

A világ legnépesebb országa nyitott a magyar gabonafélék, az állati termékek és a bor importjára – hangzott el a Kínai Ipari és Kereskedelmi Szövetség delegációjával folytatott tárgyaláson Budapesten.

Újpaprika, újbor

November elejére, nagyjából egy időben készülnek el a friss fűszerpaprika-őrlemények és az újbor is, ennek örömére a szegedi fűszerpaprika-kutatók közel egy évtizede ilyenkorra időzítik a „paprika és bor” rendezvényüket. Ezúttal november 16-án, Szatymazon találkozik a bor a paprikával.

Balatoni vadásznapló

Formabontó turisztikai film készült a magyar tengerről. Az „Egész évben Balaton” koncepcióját kívánják népszerűsíteni az alkotók.

Magyar Ködsárkány és zempléni hordók Stuttgartban

Az idei stuttgarti kiállításon több magyar cég is sikeresen mutatkozott be. Nagy kérdés, vajon mivel tudják a magyar gyártók meghódítani a nemzetközi piacokat?