Back to top

A kőszegi szőlőnek jól jött az eső: virágrobbanás előtt

Jól jött az áztató eső a kőszegi szőlőültetvényeken, és fagy sem okozott gondot a hosszúra nyúlt tél ellenére. Az idén előbbre várják a virágzást, mint Medárd napja.

Vegyes képet mutatott a tavasz eddig: márciusban mintha január lett volna, aztán április közepén mintha június. A természet, a szántóföldi kultúrák és a gyümölcsösök igazodnak, ahogy tudnak az olykor extrém időjárási körülményekhez.

Frank János mutatja, hogy szinte robbanásszerű a növekedés
Fotó: vaol.hu/Unger Tamás
– Azt figyeltem meg, hogy a szőlő alig várta, hogy elrugaszkodjon, kiugorjanak a rügyek, meginduljanak a hajtások – számolt be a vaol.hu-nak Frank János kőszegi borász. Megmutatta a Kőszeg melletti ültetvényt, ahol éppen hajtást válogattak: a pinot noire fajta szinte elburjánzik, amikor a növekedés ideje van, letördelnek hajtásokat, hogy a többi szebben fejlődjön. Ilyenkor még nem fáj annyira a gazda szíve, mert még nincsenek rajta a fürtkezdemények. Frank János felidézte:

Az április 24-e előtti héten még alig látszott valami fejlődés a tőkéken, most pedig már a virágzás előtti állapotban vannak.

A tavasz elejére visszatekintve elmondta, hogy a szőlő jól tűrte a késői telet, az akkori fagyok nem okoztak kárt. Aztán áprilisban, a hirtelen jött szinte júniusi időben megindult a fejlődés, robbanásszerűen.

A melegben a hajtásnövekedés annyira intenzív volt, hogy eddig nem kellett permetezni.

Akkor még a talaj alsóbb rétegeiből kapta a nedvességet a szőlő, erre éppen jókor jött az áztató májusi eső. A Kőszeg melletti ültetvény nem egyszerre sok csapadékot kapott, hanem csendes, áztató esőt.

A virágzást általában Medárd napja, június 8-a körül várják, a borász szerint viszont az idén már május vége előtt virágba borulhat a szőlő.

Most ideális lenne, ha melegedne az időjárás, de ez a fejlődés mellett a pára miatt a gombabetegségek terjedésének is kedvezne. Peronoszpórára számít a gazda, ezért is ritkítják most a szőlőlombozatot, hogy a szükséges permetszerek hatékonyabban elérjék majd a növényt, átláthatóbb, átjárhatóbb legyen a lomb.

Forrás: 
vaol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egri Borműhely: közös célok

Az Egri Borműhelyt tíz egri borász közös gondolkodása, együttműködésre való törekvése hozta létre. Világos volt számukra, hogy egymással összefogva messzebbre jutnak el, és így érhetnek el eredményeket a borvidék ismertségének növelésében.

Történetekkel teli borospalackok Vidáéktól

A szekszárdi családi pincészet és egy spanyol dizájner közös, egyéves munkájával megszületett új címkék, arculat és portfólió egy következő fejezetet nyitnak meg a Vida Borbirtoknál.

Nő a bioszőlők területe

A világ biotermékpiacát 2016-ban 84,7 milliárd euró értékűre becsülték, ennek 40%-át az Európai Unió teszi ki kb. 34 milliárd euróval. Igen dinamikusan fejlődő piacról van szó, hiszen tíz év alatt megháromszorozódott a világon a biotermékek iránti kereslet.

Jaj a levéltetveknek!

Új hatóanyagcsoportba tartozó rovarölő szert mutatott be a Bayer, amellyel a kertészek és szőlészek védekezhetnek a levéltetvek, a körte-levélbolha, a kabócák és a molytetvek ellen. A klímaváltozás várhatóan a szúró-szívó kártevők szaporodásával is jár, ezért is nagy jelentőségű egy ilyen fejlesztés.

Új magyar borászati kifejezések uniós oltalom alatt

Előrelépés történt a magyar borok uniós oltalma területén, ugyanis az Európai Bizottság foglalkozik a már öt éve benyújtott hagyományos magyar borászati kifejezések kérdésével, és hamarosan sor kerülhet ezek hivatalos bejegyzésére - közölte Erdős Norbert fideszes EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Nemcsak kártevő lehet a rovar a szőlőben

A növényvédelemben minden olyan élőlény, amely károsítókkal táplálkozik, hasznosnak tekinthető. A biológiai védelem nemcsak az ökológiai gazdálkodásban valósítható meg, hanem a környezetbarát, a hasznos élő szervezeteket kímélő szőlőtermesztési technológiákban is.

Támogatás a szőlőkabóca elleni védekezéshez

Támogatási kérelem nyújtható be március 1-jétől a szőlőültetvényeken megvalósuló amerikai szőlőkabóca elleni megelőző védekezéshez. A Magyar Államkincstárhoz 2019. március 1-31. között lehet benyújtani a szőlőültetvények növényegészségügyi megelőző védekezésére, amely az amerikai szőlőkabóca által terjesztett szőlő aranyszínű sárgaságot okozó fitplazma, terjedését hivatott megelőzni.

Izgalmas gasztrohétvége a Balatonnál

A nagy sikerű 2018-as debütálást követően idén is megrendezésre kerül a Furmint Napok Köveskálon! Furmintra hangolt menüsor, érdekes szakmai előadások, beszélgetések és az ország legizgalmasabb Furmintjai várnak minden kedves érdeklődőt a gasztrofaluként elhíresült balatoni településen.

Szőlőről, borról huszadszor is

Huszadik alkalommal rendezik meg a Szőlészeti és Borászati Konferenciát Egerben február 13. és 15. között.

CyberBor – a megállíthatatlan digitalizáció

A már hagyománnyá és megkerülhetetlen tényezővé vált Borjog és Bormarketing Konferenciát idén március 1-én rendezik meg a budapesti New York Palotában dr. Prónay Bence és Rókusfalvy Pál társszervezésében. Az eseményt évről évre szakmai partnerségben rendezik meg a Miniszterelnökséggel és az Agrárminisztériummal, a Magyar Turisztikai Ügynökséggel és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával.