0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A kőszegi szőlőnek jól jött az eső: virágrobbanás előtt

Jól jött az áztató eső a kőszegi szőlőültetvényeken, és fagy sem okozott gondot a hosszúra nyúlt tél ellenére. Az idén előbbre várják a virágzást, mint Medárd napja.

Vegyes képet mutatott a tavasz eddig: márciusban mintha január lett volna, aztán április közepén mintha június. A természet, a szántóföldi kultúrák és a gyümölcsösök igazodnak, ahogy tudnak az olykor extrém időjárási körülményekhez.
– Azt figyeltem meg, hogy a szőlő alig várta, hogy elrugaszkodjon, kiugorjanak a rügyek, meginduljanak a hajtások – számolt be a vaol.hu-nak Frank János kőszegi borász. Megmutatta a Kőszeg melletti ültetvényt, ahol éppen hajtást válogattak: a pinot noire fajta szinte elburjánzik, amikor a növekedés ideje van, letördelnek hajtásokat, hogy a többi szebben fejlődjön. Ilyenkor még nem fáj annyira a gazda szíve, mert még nincsenek rajta a fürtkezdemények. Frank János felidézte:

Az április 24-e előtti héten még alig látszott valami fejlődés a tőkéken, most pedig már a virágzás előtti állapotban vannak.

A tavasz elejére visszatekintve elmondta, hogy a szőlő jól tűrte a késői telet, az akkori fagyok nem okoztak kárt. Aztán áprilisban, a hirtelen jött szinte júniusi időben megindult a fejlődés, robbanásszerűen.

A melegben a hajtásnövekedés annyira intenzív volt, hogy eddig nem kellett permetezni.

Akkor még a talaj alsóbb rétegeiből kapta a nedvességet a szőlő, erre éppen jókor jött az áztató májusi eső. A Kőszeg melletti ültetvény nem egyszerre sok csapadékot kapott, hanem csendes, áztató esőt.

A virágzást általában Medárd napja, június 8-a körül várják, a borász szerint viszont az idén már május vége előtt virágba borulhat a szőlő.

Most ideális lenne, ha melegedne az időjárás, de ez a fejlődés mellett a pára miatt a gombabetegségek terjedésének is kedvezne. Peronoszpórára számít a gazda, ezért is ritkítják most a szőlőlombozatot, hogy a szükséges permetszerek hatékonyabban elérjék majd a növényt, átláthatóbb, átjárhatóbb legyen a lomb.

Forrás: vaol.hu