Back to top

Lovak a világ leghidegebb táján

A jakut ló, jakut póni avagy egyszerűen csak jakut vélhetően a leghidegtűrőbb, legigénytelenebb ló, melyet ismerünk. Jakutföldön honos, melynek címerállata is, hiszen kulcsfontosságú háziállatnak számít a mind a mai napig.

Jakutföld, hivatalos nevén Szaha Köztársaság, az Oroszországi Föderáció része, Szibéria keleti felében található. A világ legnagyobb önálló államisággal nem rendelkező közigazgatási egysége, és minden bizonnyal a Föld egyik leghidegebb, legzordabb vidéke. Télen a hőmérséklet átlagosan -40 fok körül mozog, de 1926-ban Jakutföldön mérték az északi félteke leghidegebb hőmérsékletét: -71 fokot.

Fotó: Ajar Varlamov

A jakut hasonló a mongol lóhoz, illetve a przewalski vadlóhoz. Küllemében, zömök termetével, vastag durva szőrével más északi típusú lovakkal is hasonlóságot mutat, mint például a fjord, a shetlandi póni vagy az izlandi ló. Egyes feltételezések szerint a tundraló leszármazottja lehet. Más források szerint a 13. században a jakutokkal érkező háziasított lovaktól származik.

Jakutszk városában a januári középhőmérséklet -41 °C, a júliusi +20 °C. A tél legalább 8 hónapig tart. A jakut ló 800 éves ottléte alatt figyelemreméltó módon alkalmazkodott a rendkívül zord viszonyokhoz. Téli szőre igen sűrű, és legalább 8 cm hosszú. Nagyon szívós, nincs szüksége menedékre, képes gondoskodni magáról a hosszú és fagyos tél alatt.

Anyagcseréje alkalmazkodik az idényjellegű szükségletekhez. Télen csökken az anyagcsere mértéke, tavasszal viszont a frissen kelő fű emésztésénél fokozott szénhidrát-anyagcserét mutat. Nyáron zsírt raktároz részben a téli hideg ellen, részben tartaléktápanyagnak.

A tél beálltával, a hatalmas fagyban és hóban az itt élő embereknek mind a mai napig fő közlekedési eszköze a ló. Lovakkal végzik a különféle árucikkek szállítását: a jakut lovak képesek hátukon 80-100 kg súlyt cipelve akár 100 km-t megtenni egy nap alatt, szánnal pedig általában 300-350 kg-os rakománnyal napi 50 km-t tesznek meg. Vadászni is lóháton járnak.

A jakut lóról bővebben Jancsó Ritának a Kistermelők Lapja májusi számában megjelent cikkében olvashatunk

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2018/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ritka, mint a fehér bivaly?

Október végén hófehér, kis bivaly született a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban, a Kis-Balatonon található Zalaváron. A szokatlan színű borjú egyelőre az anyja mellől szemléli a világot.

Jövőre drágul a baromfi

A fogyasztók számára jó hír, hogy idén karácsonykor nem lesz drágább a az ünnepi asztalra szánt pulyka, és általában sem emelkednek a baromfihús és készítmények árai. A rossz hír, hogy 2019-től ezek a termékek drágulnak és nem is kevéssel.

Díjazott takarmánykeverő és -kiosztó

A takarmányozás napi feladatait több cég is komoly fejlesztésekkel próbálja megkönnyíteni. A robotizáció ezen a területen már jó ideje megjelent, a fejlesztők évről-évre izgalmas újításokkal jelennek meg a szakmai rendezvényeken.

Megjelent a szakközépiskolai, szakgimnáziumi országos versenyek kiírása

Az Agrárminisztérium meghirdette a hatáskörébe tartozó Országos Szakmai Tanulmányi Versenyek (OSZTV), illetve Szakma Kiváló Tanulója Versenyek (SZKTV) kiírásait. Az OSZTV elődöntőire december 14-ig kell jelentkezni, az SZKTV elődöntőire pedig 2019. január 11-ig. Mindkét esetben csak iskoláktól fogad el jelentkezést az agrárkamara, a diákok az iskolájuk igazgatóinál jelentkezhetnek. Az iskolákon múlik, hogy az országos elődöntők előtt szerveznek-e önálló válogatóversenyeket. Mindkét versenyen díjtalan a részvétel.

Állatorvoslás és vállalkozás

Az állatorvosi pályán is mind nagyobb szükség van a szaktudás mellett üzletviteli ismeretekre. E felismerés jegyében rendezte meg december 17-én a 12. Praxismenedzsment konferenciát az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. az Állatorvostudományi Egyetemen (ÁTE).

Tovább terjedt az ASP

Újabb Bihar megyei településeken mutatta ki az afrikai sertéspestis kórokozóját a romániai állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóság – közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség.

Kevés a biogazda Magyarországon

Miközben az ökológiai gazdálkodásra alkalmas táblák összterülete egyre nagyobb, a biogazdaságokban tartott jószágok száma több fajta esetében jelentősen visszaesett az utóbbi időben.

„Méhcsípés-terápia” Kairóban

Ezerszámra tenyészti a méheket Omar Abulhassan Kairó külvárosában – de nem a méz, hanem a méreg miatt.

Az „akváriumi halak királya”, a vitorlás

Akinek megfelelő méretű az akváriuma, annak bizton ajánlható a vitorláshal. Ma már szinte minden állatkereskedésben beszerezhető, gondozása egyszerű és több változata is ismert. Ám nem volt mindig így.

A lovas foglalkozások pozitívan hatnak az iskolai teljesítményre is

Huszonöt éve foglalkozik kezdő lovasok és lovak oktatásával a bükkösdi Szabó Zoltán. Négy éve, 2015 óta nem csak nyári táborokban lovagolhatnak nála a gyerekek, lovasoktatáson vehetnek részt az iskolások.