Back to top

Lovak a világ leghidegebb táján

A jakut ló, jakut póni avagy egyszerűen csak jakut vélhetően a leghidegtűrőbb, legigénytelenebb ló, melyet ismerünk. Jakutföldön honos, melynek címerállata is, hiszen kulcsfontosságú háziállatnak számít a mind a mai napig.

Jakutföld, hivatalos nevén Szaha Köztársaság, az Oroszországi Föderáció része, Szibéria keleti felében található. A világ legnagyobb önálló államisággal nem rendelkező közigazgatási egysége, és minden bizonnyal a Föld egyik leghidegebb, legzordabb vidéke. Télen a hőmérséklet átlagosan -40 fok körül mozog, de 1926-ban Jakutföldön mérték az északi félteke leghidegebb hőmérsékletét: -71 fokot.

Fotó: Ajar Varlamov

A jakut hasonló a mongol lóhoz, illetve a przewalski vadlóhoz. Küllemében, zömök termetével, vastag durva szőrével más északi típusú lovakkal is hasonlóságot mutat, mint például a fjord, a shetlandi póni vagy az izlandi ló. Egyes feltételezések szerint a tundraló leszármazottja lehet. Más források szerint a 13. században a jakutokkal érkező háziasított lovaktól származik.

Jakutszk városában a januári középhőmérséklet -41 °C, a júliusi +20 °C. A tél legalább 8 hónapig tart. A jakut ló 800 éves ottléte alatt figyelemreméltó módon alkalmazkodott a rendkívül zord viszonyokhoz. Téli szőre igen sűrű, és legalább 8 cm hosszú. Nagyon szívós, nincs szüksége menedékre, képes gondoskodni magáról a hosszú és fagyos tél alatt.

Anyagcseréje alkalmazkodik az idényjellegű szükségletekhez. Télen csökken az anyagcsere mértéke, tavasszal viszont a frissen kelő fű emésztésénél fokozott szénhidrát-anyagcserét mutat. Nyáron zsírt raktároz részben a téli hideg ellen, részben tartaléktápanyagnak.

A tél beálltával, a hatalmas fagyban és hóban az itt élő embereknek mind a mai napig fő közlekedési eszköze a ló. Lovakkal végzik a különféle árucikkek szállítását: a jakut lovak képesek hátukon 80-100 kg súlyt cipelve akár 100 km-t megtenni egy nap alatt, szánnal pedig általában 300-350 kg-os rakománnyal napi 50 km-t tesznek meg. Vadászni is lóháton járnak.

A jakut lóról bővebben Jancsó Ritának a Kistermelők Lapja májusi számában megjelent cikkében olvashatunk

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2018/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ikercsikók születtek Egyházasrádócon

Két hét eltelt az előrejelzett időponthoz képest, mikor megindult az ellés, de végül minden rendben ment. A tulajdonos nagyon büszke vagyok a lovára, hogy könnyen, egyedül a világra hozta az ikreket.

A tojás árát is felfelé hajtja az aszály

Az aszály miatt dráguló takarmányok hajthatják felfelé a tojás árát a hazai piacon. Az ágazati szereplőket összefogó szervezet szerint a termelőknek a megnövekedett költségeik miatt emelniük kell az átadási árakon, a fogyasztók ugyanakkor ennél kisebb mértékű drágulással találkozhatnak majd a boltokban.

Védjük lovainkat a Nyugat-nílusi láztól!

A nyár és az ősz folyamán az Európai Unió több tagállamában, köztük Magyarországon is jelentették a lovak Nyugat-nílusi lázzal történő megfertőződését. 2018-ban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma hazánk 64 állattartó telepén mutatta ki a fertőzést.

Rangos kutyakiállítás a szomszédban

Közel ezer ebet mutattak be azon a nemzetközi kutyakiállításon, amelynek az elmúlt hét végén adott otthont a muravidéki kisváros, Lendava. A CACIB Lendava 2018 nevű versenyre számos magyarországi ebtartó is érkezett.

A díszpintyek királynője

Minden valószínűség szerint a gould amandina nyerné azt a szépségversenyt, melyet a fogságban gyakran tartott díszpintyek között rendeznének. Elnevezése is szépségére utal, ugyanis John Gould gyönyörű felesége tiszteletére nevezte el ezt az Ausztráliában honos madarat. Magyarországra még a két világháború között érkeztek első példányai.

Ismét akadálytalan a szarvasmarhák és juhok exportja Törökországba

A magyar állategészségügyi hatóság járványügyi intézkedései nyomán hazánk az idei évben teljesítette az Állategészségügyi Világszervezet kéknyelv betegségtől való mentességre vonatkozó feltételeit.

Temerin lovasa nyerte a 11. Nemzeti Vágtát

Nagy Arnold, Temerin lovasa Fantázia nevű lován nyerte a 11. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap este a budapesti Hősök terén.

Készen állsz egy fiatal lóra?

Európában csupán kevés ember olyan szerencsés, hogy lovas, gazdálkodó, esetleg tenyésztő szülei révén lovak között nőhet fel. A legtöbben lovasiskolákon, póniklubokon keresztül kapcsolódnak be a lovassportba, iskolalovakon tanulják meg az alapokat.

Egyre népszerűbb a tevetej, a tevesajt és jön a "teve fitnesz szelet"

A Közel-Keleten hagyományos és kulturális szempontból fontos italként ismertté vált tevetej nemzetközi szinten is egyre népszerűbbé válik.

Kecsketartás: az eredmény szüli az eredményt

Nyakunkon a fedeztetési szezon, most kellene a kecskéseknek megalapozniuk a jövő generációkat, és bizony, ilyenkor alaposan át kell gondolni bizonyos kérdéseket.