Back to top

Lovak a világ leghidegebb táján

A jakut ló, jakut póni avagy egyszerűen csak jakut vélhetően a leghidegtűrőbb, legigénytelenebb ló, melyet ismerünk. Jakutföldön honos, melynek címerállata is, hiszen kulcsfontosságú háziállatnak számít a mind a mai napig.

Jakutföld, hivatalos nevén Szaha Köztársaság, az Oroszországi Föderáció része, Szibéria keleti felében található. A világ legnagyobb önálló államisággal nem rendelkező közigazgatási egysége, és minden bizonnyal a Föld egyik leghidegebb, legzordabb vidéke. Télen a hőmérséklet átlagosan -40 fok körül mozog, de 1926-ban Jakutföldön mérték az északi félteke leghidegebb hőmérsékletét: -71 fokot.

Fotó: Ajar Varlamov

A jakut hasonló a mongol lóhoz, illetve a przewalski vadlóhoz. Küllemében, zömök termetével, vastag durva szőrével más északi típusú lovakkal is hasonlóságot mutat, mint például a fjord, a shetlandi póni vagy az izlandi ló. Egyes feltételezések szerint a tundraló leszármazottja lehet. Más források szerint a 13. században a jakutokkal érkező háziasított lovaktól származik.

Jakutszk városában a januári középhőmérséklet -41 °C, a júliusi +20 °C. A tél legalább 8 hónapig tart. A jakut ló 800 éves ottléte alatt figyelemreméltó módon alkalmazkodott a rendkívül zord viszonyokhoz. Téli szőre igen sűrű, és legalább 8 cm hosszú. Nagyon szívós, nincs szüksége menedékre, képes gondoskodni magáról a hosszú és fagyos tél alatt.

Anyagcseréje alkalmazkodik az idényjellegű szükségletekhez. Télen csökken az anyagcsere mértéke, tavasszal viszont a frissen kelő fű emésztésénél fokozott szénhidrát-anyagcserét mutat. Nyáron zsírt raktároz részben a téli hideg ellen, részben tartaléktápanyagnak.

A tél beálltával, a hatalmas fagyban és hóban az itt élő embereknek mind a mai napig fő közlekedési eszköze a ló. Lovakkal végzik a különféle árucikkek szállítását: a jakut lovak képesek hátukon 80-100 kg súlyt cipelve akár 100 km-t megtenni egy nap alatt, szánnal pedig általában 300-350 kg-os rakománnyal napi 50 km-t tesznek meg. Vadászni is lóháton járnak.

A jakut lóról bővebben Jancsó Ritának a Kistermelők Lapja májusi számában megjelent cikkében olvashatunk

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2018/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A zebracsíkos lótakaró nemcsak divathóbort

Régóta próbálják megfejteni a tudósok, hogy mi célt szolgálnak a zebrák csíkjai. Egy tanulmányhoz a valódi zebrák mellett csíkos és egyszínű takaróba burkolt lovakat is megfigyeltek, és meglepő következtetésre jutottak.

Haszongalambok takarmányozása (2. rész) - Takarmány-kiegészítők és természetes anyagok

Húsgalambjaink takarmányozásában az ásványi kiegészítők közül a konyhasó használata a leggyakoribb, mint erről már korábban is említést tettünk. Fontos a só tisztasága, és mivel nedvszívó anyag, gyorsan csomósodik. A galambok elé tett sóban előforduló sócsomók akár sómérgezést is okozhatnak.

Robot cowboy segít terelni a marhákat - videóval

Az USA egyik nagy marhavágóhídján egy robot is munkába állt. A távirányítású masina feladata, hogy az emberek munkáját biztonságosabbá tegye – elvégre napi 5000 darab, 600 kilónál is nehezebb marhát kell megmozgatniuk.

Kasztrálás csak teljes érzéstelenítéssel

Németországban 2021-től tilos lesz teljes érzéstelenítés nélkül állatokat kasztrálni. A 2018. decemberében elfogadott új törvény az eddigi legnagyobb lépés, amit az EU tett a malacok kasztrálásának befejezése felé.

Ha kistermelőktől vásárolna, ezt az oldalt önnek találták ki

Nem szükséges többé zord téli időben a termelői kispiacon dideregni. Egy vállalkozó kedvű szegedi könyvelő egyszerű megoldása segítségével jóval könnyebben találkozhatnak a kistermelők és vevőik. A Microker új térképes kereső alkalmazása segít a termelőknek és a vevőknek egymásra találni.

Idén is lesz állásbörze az állatorvosoknak

A tavalyi első, állatorvosoknak szóló állásbörze sikerén felbuzdulva újabb, potenciális munkáltatóknak és lelkes pályakezdőknek szóló eseményt szerveznek idén is az Állatorvostudományi Egyetemen.

Kutyamentés Dél-Koreában

Dél-koreai állatvédő aktivisták akciót szerveztek kétszáz kutya megmentéséért. A derék négylábúakat ugyanis a koreai hagyományoknak megfelelően vendéglők étlapjaira szánták.

Nő az állatorvosi praxisok száma

Egyre több cég nyújt állatorvosi szolgáltatásokat, míg 2015-ben 866 vállalkozás jelölte meg fő tevékenységeként az állategészségügyi ellátást, addig számuk tavaly elérte a 881-et az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint.

Sok lúd disznót győz?

Miközben a baromfi ára emelkedett, a sertés termelői ára 10 százalékkal volt alacsonyabb az elmúlt évben, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH tájékoztatójából.

Tejminőséget javító takarmánykiegészítő

Az A-One Danmark vállalkozás új terméke egy olyan takarmánykiegészítő, aminek a használatával kimutathatóan emelkedik a föcstejben található antitestek száma, a laktáció későbbi szakaszában pedig magasabb lesz a koca tejének laktóz- és zsírtartalma.