0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Lovak a világ leghidegebb táján

A jakut ló, jakut póni avagy egyszerűen csak jakut vélhetően a leghidegtűrőbb, legigénytelenebb ló, melyet ismerünk. Jakutföldön honos, melynek címerállata is, hiszen kulcsfontosságú háziállatnak számít a mind a mai napig.

Jakutföld, hivatalos nevén Szaha Köztársaság, az Oroszországi Föderáció része, Szibéria keleti felében található. A világ legnagyobb önálló államisággal nem rendelkező közigazgatási egysége, és minden bizonnyal a Föld egyik leghidegebb, legzordabb vidéke. Télen a hőmérséklet átlagosan -40 fok körül mozog, de 1926-ban Jakutföldön mérték az északi félteke leghidegebb hőmérsékletét: -71 fokot.

A jakut hasonló a mongol lóhoz, illetve a przewalski vadlóhoz. Küllemében, zömök termetével, vastag durva szőrével más északi típusú lovakkal is hasonlóságot mutat, mint például a fjord, a shetlandi póni vagy az izlandi ló. Egyes feltételezések szerint a tundraló leszármazottja lehet. Más források szerint a 13. században a jakutokkal érkező háziasított lovaktól származik.

Jakutszk városában a januári középhőmérséklet -41 °C, a júliusi +20 °C. A tél legalább 8 hónapig tart. A jakut ló 800 éves ottléte alatt figyelemreméltó módon alkalmazkodott a rendkívül zord viszonyokhoz. Téli szőre igen sűrű, és legalább 8 cm hosszú. Nagyon szívós, nincs szüksége menedékre, képes gondoskodni magáról a hosszú és fagyos tél alatt.

Anyagcseréje alkalmazkodik az idényjellegű szükségletekhez. Télen csökken az anyagcsere mértéke, tavasszal viszont a frissen kelő fű emésztésénél fokozott szénhidrát-anyagcserét mutat. Nyáron zsírt raktároz részben a téli hideg ellen, részben tartaléktápanyagnak.

A tél beálltával, a hatalmas fagyban és hóban az itt élő embereknek mind a mai napig fő közlekedési eszköze a ló. Lovakkal végzik a különféle árucikkek szállítását: a jakut lovak képesek hátukon 80-100 kg súlyt cipelve akár 100 km-t megtenni egy nap alatt, szánnal pedig általában 300-350 kg-os rakománnyal napi 50 km-t tesznek meg. Vadászni is lóháton járnak.

A jakut lóról bővebben Jancsó Ritának a Kistermelők Lapja májusi számában megjelent cikkében olvashatunk

Forrás: Kistermelők Lapja