Back to top

Neonikotinoidok – pert vesztett a Bayer és a Syngenta

A Syngenta és a Bayer öt évvel ezelőtt, még 2013 májusában perelte be az Európai Bizottságot a neonikotinoidok (klotianidin, tiametoxam, imidakloprid) használatát tiltó végrehajtási rendelet miatt. Az Európai Bíróság május 17-én hirdetett ítéletet az ügyben, és teljes körűen elutasította a két nagyvállalat érveit.

Az Európai Bíróság kimondta, hogy indokolt volt az Európai Bizottság által előírt tilalom. Felidézte az 1107/2009 EK rendeletet, amely szerint „egy hatóanyag […] csak közösségi vagy nemzetközileg elfogadott vizsgálati iránymutatások szerint történt értékelést követően hagyható jóvá, amely szerint az e hatóanyagot […] tartalmazó növényvédő szerek használata a javasolt alkalmazási feltételek mellett a méhek elhanyagolható mértékű expozícióját eredményezi, vagy nem rendelkezik elfogadhatatlan akut vagy krónikus hatással a háziméh-kolónia túlélésére és fejlődésére, beleértve a háziméhek lárváira és a háziméhek viselkedésére gyakorolt hatásokat.

A bíróság álláspontja szerint az újabb tudományos eredmények ismeretében a Bizottság jogosan döntött úgy, hogy felül kell vizsgálni a kérdéses hatóanyagok engedélyét annak ellenére, hogy korábban (igaz, jelentős korlátozásokkal) megkapták az uniós jóváhagyást; és végül jogosan határozott a teljes tilalom mellett.

A német Fruchthandel Magazin információi szerint a Bayer vizsgálja a további jogi lépések lehetőségét; a magyarországi Greenpeace ugyanakkor azonnal üdvözölte a hírt, Facebook-oldalán úgy fogalmazott, hogy a Bíróság döntésével a méhek újabb győzelmet arattak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Iskolakert a panelházak tövében

Budapesti iskolásoknak nyílik lehetőségük arra, hogy jobban megismerkedjenek a természettel, a saját maguk nevelte zöldségek, fűszerek zamatával az Agrárminisztérium és a Syngenta támogatásával átadott iskolakertben. A XVIII. kerületi Vörösmarty Mihály Ének-zenei, Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium udvarán köszmétebokrokat, szedret, évelő dísznövényeket ültettek és magaságyásokat alakítottak ki.

Szőlőtermelés permetezés és betegségek nélkül

Amellett, hogy nem terheljük vegyszerekkel a környezetünket, a permetezés elhagyásával, minimalizálásával a szőlőtermelés költségeit is csökkentjük, ha a rezisztens fajták mellett tesszük le a voksunkat. Igaz, a gyümölcs, illetve a belőle készült bor minőségén még van mit „csiszolni”, de a szakemberek jó úton járnak.

Elfogadhatatlan az uniós agrártámogatások csökkentése

Magyarország számára elfogadhatatlan a Közös Agrárpolitika költségvetésének csökkentése – hangsúlyozta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a COPA-COGECA 2018. szeptember 13-án tartott elnökségi ülésén, Brüsszelben.

Megváltoztatni a megváltoztathatatlant

A növények és mikrobák genomszerkesztésének legújabb eredményeiről és az alkalmazások jövőbeni távlatairól tartottak nemzetközi konferenciát Budapesten és Egerben, melyen húsz ország több, mint 130 szakembere vett részt. A konferenciának külön aktualitást adott az EU Legfelsőbb Bíróságának néhány hete kiadott, az eljárással kapcsolatos állásfoglalása.

Nyilvántartásba vették a ketreces állattartás beszüntetését célzó kezdeményezést

Az Európai Bizottság nyilvántartásba vette a ketrecben tartott vagy tenyésztett állatokkal szembeni embertelen bánásmód felszámolását célzó európai polgári kezdeményezést - közölte az uniós bizottság szerdán.

Teljes körű neonikotinoid-tilalmat vezetett be Franciaország

Franciaország a méhnépesség csökkenéséért felelősnek tartott neonikotinoidok használata elleni harc frontvonalában lépett, és 2018. szeptember elsejétől öt hatóanyagot tiltott be ebből a csoportból. Mostantól tilos permetezéseket végezni a klotianidin, az imidakloprid, a tiametoxám, a thiakloprid és az acetamiprid hatóanyagú készítményekkel, szabadföldön és hajtatásban egyaránt.

Molyok, atkák az őszi almáskertben

A szüret előtti időszakban az almában súlyos gondokat okozó kártevők közül kiemelkedő az almamoly, az aknázó- és sodrómolyok, a kaliforniai pajzstetű és a takácsatkák utolsó nemzedékei. Szükség esetén a szedés előtt egy alkalommal még védekezzünk ellenük!

Gyakorlati segítség az aszálykárok csökkentésére

Az Európai Bizottság intézkedéseket terjesztett elő a nyári szárazság által sújtott területeken gazdálkodó mezőgazdasági termelők nehézségeinek csökkentése és a takarmányhiány elkerülése érdekében - közölte az uniós bizottság csütörtökön.

Az ember nikotinfüggőségéhez hasonlóan a méhek rászokhatnak a rovarirtószer ízére

A dohányzók nikotinfüggőségéhez hasonlóan a méhek rászokhatnak a rovarirtóval kezelt táplálék ízére - derítették ki brit kutatók.

Csemegekukorica: profin, de magyar módra

Csemegekukorica-termesztésben Magyarország európai nagyhatalomnak számít. Már jó ideje kb. 35 ezer hektár a vetésterülete, bár itt teljesen pontosat senki sem mer kijelenteni. Mivel az eladott vetőmagvakból számolják vissza a termőfelület nagyságát, így a 35 ezer hektár valós adatnak tűnik, de ne lepődjön meg senki, ha plusz-mínusz 400–500 hektáros eltérés mutatkozik a különböző statisztikák között.