0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Neonikotinoidok – pert vesztett a Bayer és a Syngenta

A Syngenta és a Bayer öt évvel ezelőtt, még 2013 májusában perelte be az Európai Bizottságot a neonikotinoidok (klotianidin, tiametoxam, imidakloprid) használatát tiltó végrehajtási rendelet miatt. Az Európai Bíróság május 17-én hirdetett ítéletet az ügyben, és teljes körűen elutasította a két nagyvállalat érveit.

Az Európai Bíróság kimondta, hogy indokolt volt az Európai Bizottság által előírt tilalom. Felidézte az 1107/2009 EK rendeletet, amely szerint „egy hatóanyag […] csak közösségi vagy nemzetközileg elfogadott vizsgálati iránymutatások szerint történt értékelést követően hagyható jóvá, amely szerint az e hatóanyagot […] tartalmazó növényvédő szerek használata a javasolt alkalmazási feltételek mellett a méhek elhanyagolható mértékű expozícióját eredményezi, vagy nem rendelkezik elfogadhatatlan akut vagy krónikus hatással a háziméh-kolónia túlélésére és fejlődésére, beleértve a háziméhek lárváira és a háziméhek viselkedésére gyakorolt hatásokat.

A bíróság álláspontja szerint az újabb tudományos eredmények ismeretében a Bizottság jogosan döntött úgy, hogy felül kell vizsgálni a kérdéses hatóanyagok engedélyét annak ellenére, hogy korábban (igaz, jelentős korlátozásokkal) megkapták az uniós jóváhagyást; és végül jogosan határozott a teljes tilalom mellett.

A német Fruchthandel Magazin információi szerint a Bayer vizsgálja a további jogi lépések lehetőségét; a magyarországi Greenpeace ugyanakkor azonnal üdvözölte a hírt, Facebook-oldalán úgy fogalmazott, hogy a Bíróság döntésével a méhek újabb győzelmet arattak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu