0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Olaszország nem védte meg Európát

Az Európai Bizottság pert indít Olaszország ellen amiatt, hogy az olasz hatóságok nem tartották be a hatályos előírásokat, és nem intézkedtek időben a Xylella fastidiosa karantén baktérium Puglia tartományból történő továbbterjedésének megelőzése érdekében.

Az Európai Biztosság május 17-én kiadott közleménye szerint Olaszországnak az Európai Bíróság előtt kell felelnie azért, hogy nem fékezte meg időben, már a fertőzés kialakulásának helyén, Puglia tartományban a baktériumot, így az továbbterjedhetett Európa többi részére is.

A vád szerint a Xylella fastidiosa fertőzésről szóló elő figyelmeztetést, 2013. októberét követően az olasz hatóságok nem a hatályos EU-rendelkezések, a 2015/789-es bizottsági végrehajtási határozat, valamint a 2000/29/EC irányelv szerint jártak el a kórokozó megfékezése érdekében. Az előírások szerint egyebek mellett a Xylella-fertőzés felismerését követően karantén zónát kell kijelölni, amin belül a fertőzött növényeket azonnal meg kell semmisíteni, a többi növényt pedig folyamatosan figyelmemmel kísérni, mintavételezni. Az Olaszország által benyújtott intézkedési terv időrendje szerint a hatóságok nem intézkedtek azonnal, ami nagy kockázatot jelentett a betegség kitörésére és továbbterjedésére a karantén zónából.

A Xylella fastidiosa világszerte az egyik legveszélyesebb baktérium. Gazdanövényköre igen széles, változatos tüneteket okoz, ami súlyos esetben – komoly anyagi veszteséget okozva – a teljes kultúrnövény-állomány pusztulását okozhatja.

A tagállamoknak minden szükséges intézkedést meg kell tenniük a Xylella fastidiosa felszámolása érdekében, és ha ez nem lehetséges, legalább megakadályozni a kór továbbterjedését. A Bizottság több alkalommal, 2015 decemberében, 2016 júliusában, valamint 2017 júliusában is felszólította Olaszországot, hogy teljesítse ezen kötelezettségét.

A Bizottság továbbra is folyamatos párbeszédet folytat az olasz hatóságokkal, hogy valamennyi szükséges eszközt vessen be annak érdekében, hogy megakadályozza a Xylella fastidiosa továbbterjedését Pugliából.

Forrás: Európai Bizottság/magyarmezogazdasag.hu