Back to top

Olaszország nem védte meg Európát

Az Európai Bizottság pert indít Olaszország ellen amiatt, hogy az olasz hatóságok nem tartották be a hatályos előírásokat, és nem intézkedtek időben a Xylella fastidiosa karantén baktérium Puglia tartományból történő továbbterjedésének megelőzése érdekében.

Az Európai Biztosság május 17-én kiadott közleménye szerint Olaszországnak az Európai Bíróság előtt kell felelnie azért, hogy nem fékezte meg időben, már a fertőzés kialakulásának helyén, Puglia tartományban a baktériumot, így az továbbterjedhetett Európa többi részére is.

A vád szerint a Xylella fastidiosa fertőzésről szóló elő figyelmeztetést, 2013. októberét követően az olasz hatóságok nem a hatályos EU-rendelkezések, a 2015/789-es bizottsági végrehajtási határozat, valamint a 2000/29/EC irányelv szerint jártak el a kórokozó megfékezése érdekében. Az előírások szerint egyebek mellett a Xylella-fertőzés felismerését követően karantén zónát kell kijelölni, amin belül a fertőzött növényeket azonnal meg kell semmisíteni, a többi növényt pedig folyamatosan figyelmemmel kísérni, mintavételezni. Az Olaszország által benyújtott intézkedési terv időrendje szerint a hatóságok nem intézkedtek azonnal, ami nagy kockázatot jelentett a betegség kitörésére és továbbterjedésére a karantén zónából.

A karantén zónában a fertőzött növényeket azonnal meg kell semmisíteni
A karantén zónában a fertőzött növényeket azonnal meg kell semmisíteni
Fotó: microbepost.org

A Xylella fastidiosa világszerte az egyik legveszélyesebb baktérium. Gazdanövényköre igen széles, változatos tüneteket okoz, ami súlyos esetben - komoly anyagi veszteséget okozva - a teljes kultúrnövény-állomány pusztulását okozhatja.

A tagállamoknak minden szükséges intézkedést meg kell tenniük a Xylella fastidiosa felszámolása érdekében, és ha ez nem lehetséges, legalább megakadályozni a kór továbbterjedését. A Bizottság több alkalommal, 2015 decemberében, 2016 júliusában, valamint 2017 júliusában is felszólította Olaszországot, hogy teljesítse ezen kötelezettségét.

A Bizottság továbbra is folyamatos párbeszédet folytat az olasz hatóságokkal, hogy valamennyi szükséges eszközt vessen be annak érdekében, hogy megakadályozza a Xylella fastidiosa továbbterjedését Pugliából.

Forrás: 
Európai Bizottság/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kerti segítőinknek katica albérlet

Becse Ildikó, a Föngyöskert Gyógyító Völgy tervezője tele van jó ötletekkel. A Vértesacsa határában fekvő közel 10 hektáros területen katicák óvják a gyümölcsfákat. Ehhez a kert gondozói jópofa „szobácskát” tartanak fönt számukra.

Hátrányosan érintheti a dísznövény-termelőket az EU készülő rendelete

Harminckilenc magas növény-egészségügyi kockázattal rendelkező fás szárú dísznövény, illetve trópusi szobanövény harmadik országokból történő importját korlátozná az Európai Bizottság rendelettervezete, amelyről az EB Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatósága (DG SANTE) július közepén on-line konzultációt indított.

A fekete veszedelem

Hiába a korai szüret, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest megyei Szervezete, valamint a Mogyoródi Hegyközség által szervezett szőlő növényvédelmi tanácskozás évek óta komoly vonzerővel bír a szakemberek körében. Az érdeklődést látva természetes, hogy a kísérletekbe szívesen kapcsolódnak be a jelentősebb növényvédelmi és tápanyag utánpótlással foglalkozó cégek.

Ellenálló fajhibridek: milyen bor lesz belőlük?

Mind nagyobb jelentősége lesz az ellenálló szőlőfajtáknak, ahogy folyamatosan szűkül a használható növényvédő szerek köre, derült ki a Makó Szabolcs növényvédelmi tanácskozáson. Balatonbogláron a gyártók által ajánlott technológiákat hasonlítják össze. Ezúttal részletes előadást hallhattunk a rezisztens fajtákról, és a szerkivonások jegyében soraljművelő gépeket is bemutattak.

Csávázószer helyett kapszaicin

A csávázószerek visszhangja az utóbbi időben nem volt mindig pozitív. Azonban a nem csávázott vetőmagok könnyen egy éhes rágcsáló gyomrában végezhetik, ami veszélyezteti a termést. Amerikai természetvédők is megtapasztalták ezt, amikor füves pusztákat próbáltak regenerálni. Persze náluk a vegyszerek szóba se jöhettek, helyette szokatlan szövetségest találtak: egy indiai csípős paprikát.

A birs növényvédelme

A házikertekben kedvelt gyümölcs a birs. Ugyanakkor a termés évről évre erősen ingadozik. És a minősége sem mindig megfelelő. Ennek elsősorban az az oka, hogy kevés gondot fordítunk a növényvédelemre. Nem ritka, hogy a moníliás fertőzés a teljes termést is elviheti és a bő virágzás ellenére a gyümölcsfejlődés elmered. A birs sikeres termesztéséhez elengedhetetlen a károsítók elleni védelem.

Szikora Robi: Az üde kert kikapcsol

A hazai popélet egyik legegyedibb tagját, az örökifjú Szikora Róbertet mindenki ismeri. A különleges, szafaris-katonás stílust, a csikidamot megteremtő énekes-zenész-zeneszerző kertjére és otthonára is büszke lehet.

Sörrel, sóval, cukorral

Léteznek olyan növényvédő hatású anyagok, amelyek szinte minden háztartásban előfordulnak, vagy egyszerűen beszerezhetők, illetve erdőn-mezőn begyűjthetők. Ezek megújított listáját adta közre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Veszélyes a növény: medvetalpat irtanak Vépen

Veszélyes jövevény, a kaukázusi medvetalp visszaszorításán dolgoznak Vépen, tájékoztatott az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága.

Növényvédelmi előrejelzés – Jönnek a poloskák

Az elmúlt időszak jobbára száraz időjárását országos esők nem szakították meg, viszont szeszélyes területi eloszlásban több helyen alakult ki zápor, zivatar, sőt jégeső is. A héten a figyelmes kertész több, immár ismétlődő károsító jelenlétével szembesülhetett.