Back to top

Olaszország nem védte meg Európát

Az Európai Bizottság pert indít Olaszország ellen amiatt, hogy az olasz hatóságok nem tartották be a hatályos előírásokat, és nem intézkedtek időben a Xylella fastidiosa karantén baktérium Puglia tartományból történő továbbterjedésének megelőzése érdekében.

Az Európai Biztosság május 17-én kiadott közleménye szerint Olaszországnak az Európai Bíróság előtt kell felelnie azért, hogy nem fékezte meg időben, már a fertőzés kialakulásának helyén, Puglia tartományban a baktériumot, így az továbbterjedhetett Európa többi részére is.

A vád szerint a Xylella fastidiosa fertőzésről szóló elő figyelmeztetést, 2013. októberét követően az olasz hatóságok nem a hatályos EU-rendelkezések, a 2015/789-es bizottsági végrehajtási határozat, valamint a 2000/29/EC irányelv szerint jártak el a kórokozó megfékezése érdekében. Az előírások szerint egyebek mellett a Xylella-fertőzés felismerését követően karantén zónát kell kijelölni, amin belül a fertőzött növényeket azonnal meg kell semmisíteni, a többi növényt pedig folyamatosan figyelmemmel kísérni, mintavételezni. Az Olaszország által benyújtott intézkedési terv időrendje szerint a hatóságok nem intézkedtek azonnal, ami nagy kockázatot jelentett a betegség kitörésére és továbbterjedésére a karantén zónából.

A karantén zónában a fertőzött növényeket azonnal meg kell semmisíteni
A karantén zónában a fertőzött növényeket azonnal meg kell semmisíteni
Fotó: microbepost.org

A Xylella fastidiosa világszerte az egyik legveszélyesebb baktérium. Gazdanövényköre igen széles, változatos tüneteket okoz, ami súlyos esetben - komoly anyagi veszteséget okozva - a teljes kultúrnövény-állomány pusztulását okozhatja.

A tagállamoknak minden szükséges intézkedést meg kell tenniük a Xylella fastidiosa felszámolása érdekében, és ha ez nem lehetséges, legalább megakadályozni a kór továbbterjedését. A Bizottság több alkalommal, 2015 decemberében, 2016 júliusában, valamint 2017 júliusában is felszólította Olaszországot, hogy teljesítse ezen kötelezettségét.

A Bizottság továbbra is folyamatos párbeszédet folytat az olasz hatóságokkal, hogy valamennyi szükséges eszközt vessen be annak érdekében, hogy megakadályozza a Xylella fastidiosa továbbterjedését Pugliából.

Forrás: 
Európai Bizottság/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mit kell tudni a poloskákról?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összegyűjtötte a poloskákkal kapcsolatos főbb tudnivalókat és a „bogárinvázióval” szembeni védekezés hatékony módjait.

Agrárvonatkozású miniszteri rendeletek módosulnak októberben

A Magyar Közlönyben 2018. október 11-én megjelent a 30/2018. (X.11.) AM rendelet az egyes agrártárgyú miniszteri rendeletek módosításáról. A NAK elemzése következik:

Poloskacsapdát fejleszt az MTA

Tömegével húzódnak be a házakba, lakásokba a vándorpoloskák és a márványospoloskák. Ajánlatos minél előbb elpusztítani a bejutó egyedeket, mert az áttelelő példányokból lesznek a következő évi populációk. Rossz hír, hogy természetes ellenségeiket egyelőre nem ismerjük, jó hír viszont, hogy az MTA növényvédelmi kutatói már dolgoznak egy hatékony poloskacsapda kifejlesztésén.

Növényvédelmi előrejelzés – jön a mezei pocok

A mezei pocok ez idáig sem a szántóföldön, sem pedig a gyümölcsös ültetvényekben nem okozott gondot. Most azonban fordulat állt be, mindenütt aktivizálódását lehet megfigyelni. Jelentős, gócos kolóniák alakultak ki a füvesített sorközökben, ahol semmi sem gátolja a szaporodását.

A Dunántúlon terem a legtöbb szelídgesztenye

A szelídgesztenye jellemzően októberben érik, így a napokban frissáruként megtalálható már a piacokon, az üzletek polcain; ha pedig beköszönt a hidegebb idő, az utcai gesztenyesütőknél is megjelenik. Hazánkban a legtöbb a Nyugat- és a Dél-Dunántúlon, valamint a Börzsönyben terem belőle.

Fénylik, mint a Salamon töke

Az ősz rengeteg magával ragadó színt hoz, és azok mind visszaköszönnek a különféle alakú színes dísztökök látványában. A mélyzöld, az őszi barna, a narancs, a citromsárga és a piros terméseket akár a lakásba is bevihetjük, és a négy fal között is élvezhetjük az évszak különleges hangulatát.

Hogyan védjük meg a dáliáinkat?

A dália az egész világon ismert és kedvelt gumós dísznövény. Több mint 200 éve került Mexikóból Franciaországba, onnan pedig Európa többi államába. A nemesítők munkájának köszönhetően napjainkban több ezer, változatos színű és formájú fajtában gyönyörködhetünk a fagyok beálltáig. Újabban vágottvirágként is hasznosítják.

Kötelező ellenük védekezni

A kedvező körülmények, különösen a száraz őszi időjárás következtében szeptember óta a mezei pocok egyedszámának folyamatos növekedése tapasztalható hazánk több megyéjében. A Nébih felhívja a földhasználók figyelmét a mezei pocokfertőzöttség haladéktalan felmérésére.

Napraforgó-termesztésünk válaszúton

Egy-egy szántóföldi növényfaj termésátlaga akkor növekedett jelentősen, amikor termesztéstechnológiája elemeinek komplex fejlesztése megvalósult. Hazánkban a napraforgó termésátlagának változása, növekedése az elmúlt évtizedekben nem volt folyamatos.

Névtáblát cseréltek a NAIK-ban

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében (NAIK) rendezett Kováts Zoltán Emléknapon több kiemelt eseményre került sor. Felavatták az intézet új névtábláját, Kováts Zoltán emlékművét, valamint együttműködési megállapodást írt alá a NAIK a Magyar Díszkertészek Szövetségével.