Back to top

Olaszország nem védte meg Európát

Az Európai Bizottság pert indít Olaszország ellen amiatt, hogy az olasz hatóságok nem tartották be a hatályos előírásokat, és nem intézkedtek időben a Xylella fastidiosa karantén baktérium Puglia tartományból történő továbbterjedésének megelőzése érdekében.

Az Európai Biztosság május 17-én kiadott közleménye szerint Olaszországnak az Európai Bíróság előtt kell felelnie azért, hogy nem fékezte meg időben, már a fertőzés kialakulásának helyén, Puglia tartományban a baktériumot, így az továbbterjedhetett Európa többi részére is.

A vád szerint a Xylella fastidiosa fertőzésről szóló elő figyelmeztetést, 2013. októberét követően az olasz hatóságok nem a hatályos EU-rendelkezések, a 2015/789-es bizottsági végrehajtási határozat, valamint a 2000/29/EC irányelv szerint jártak el a kórokozó megfékezése érdekében. Az előírások szerint egyebek mellett a Xylella-fertőzés felismerését követően karantén zónát kell kijelölni, amin belül a fertőzött növényeket azonnal meg kell semmisíteni, a többi növényt pedig folyamatosan figyelmemmel kísérni, mintavételezni. Az Olaszország által benyújtott intézkedési terv időrendje szerint a hatóságok nem intézkedtek azonnal, ami nagy kockázatot jelentett a betegség kitörésére és továbbterjedésére a karantén zónából.

A karantén zónában a fertőzött növényeket azonnal meg kell semmisíteni
A karantén zónában a fertőzött növényeket azonnal meg kell semmisíteni
Fotó: microbepost.org

A Xylella fastidiosa világszerte az egyik legveszélyesebb baktérium. Gazdanövényköre igen széles, változatos tüneteket okoz, ami súlyos esetben - komoly anyagi veszteséget okozva - a teljes kultúrnövény-állomány pusztulását okozhatja.

A tagállamoknak minden szükséges intézkedést meg kell tenniük a Xylella fastidiosa felszámolása érdekében, és ha ez nem lehetséges, legalább megakadályozni a kór továbbterjedését. A Bizottság több alkalommal, 2015 decemberében, 2016 júliusában, valamint 2017 júliusában is felszólította Olaszországot, hogy teljesítse ezen kötelezettségét.

A Bizottság továbbra is folyamatos párbeszédet folytat az olasz hatóságokkal, hogy valamennyi szükséges eszközt vessen be annak érdekében, hogy megakadályozza a Xylella fastidiosa továbbterjedését Pugliából.

Forrás: 
Európai Bizottság/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Organikus rovarriasztó a mezőgazdaságnak

A hagyományos inszekticidek nemcsak a kártevőket pusztítják, hanem veszélyt jelentenek a méhekre, a hasznos rovarokra és hatással vannak a talajok, felszíni vizek és tengerek biológiai sokféleségére. A Müncheni Műszaki Egyetem egyik kutatócsoportja egy alternatív lehetőséget fejlesztett ki erre a problémára: biológiai ágens, amely nem mérgezi, hanem távol tartja a kártevőket.

Műtrágyával a gyomok ellen

Egy újonnan kifejlesztett műtrágyázási rendszer tápanyaggal látja el a génmódosított gyapotot és eközben pusztítja a herbicidekre egyre rezisztensebbé váló gyomokat.

Idén is látogatható a velencei növény- és talajvédelmi kiállítás a múzeumok éjszakáján

Talán kevesen tudják, hogy Velencén, a Fejér Megyei Kormányhivatal épületegyüttesében létezik egy Európában is egyedülálló kiállítás a növény- és talajvédelem 60 éves történetéről. Az eredetileg magángyűjteményként indult tárlatanyag mára alaposan kibővült.

Növényvédelmi előrejelzés – Medárd után

Az elmúlt hét időjárása teljes mértékben a Medárdra jellemző csapadékos, párás, fülledt időt idézte. A gyümölcsféléket károsító molyfajok mellett a nedvességet igénylő kórokozók is megtalálták életfeltételeiket a gyors felszaporodáshoz.

ProNutiva programot indít jövőre repcében az Arysta

Vácdukán jelentette be az Arysta LifeScience az induló ProNutiva programját, amit hazánkban először repcében vezetnek be jövőre. A program konkrét technológiai ajánlások révén több és jobb minőségű terméshez segíti a termelőket. A cég 40 éves algaalapú biológiai megoldásait és a hagyományos növényvédelmet ötvözik úgy, hogy az innovatív módszerrel mérhető eredményre lehessen jutni.

Növényvédelmi előrejelzés – rajzanak a molyok

Az elmúlt héten folytatódott a nyári meleg, melyet országszerte kiszámíthatatlanul szakítottak meg záporok, zivatarok. A fülledt, meleg idő most egyaránt kedvez a betegségeknek és kártevőknek is.

Innováció a repcetermesztésben

Sokan hitték, hogy a rendszerváltással a lejárt nagybemutatók ideje. Ennek cáfolata a Syngenta Kft. évek óta megrendezett Szershowja, amelyre tömegével járnak el az információra, az innovatív megoldásokra kiváncsi gazdák. Az idei Dombóvár, Szilfás-pusztán megtartott eseményre is százával voltak kíváncsiak annak ellenére, hogy a reggeli eső nem sok jót ígért a szabadföldi bemutató számára.

A GMO petúniaügy folytatása

A tavaly tavasszal váratlanul piacra került, genetikailag módosított (GM vagy GMO) narancssárga petúniák nagy visszhangot keltettek, a magyarmezogazdasag.hu is beszámolt az esetről. A Nébih idei kora tavaszi mintavételei azonban megnyugtató eredménnyel zárultak.

Nagy Bálint szobrával a növényvédelem aranykorának állítottak emléket

Az ország minden sarkából érkeztek növényvédős szakemberek Nagy Bálint szobrának avatására. A növényvédelmi és talajtani szakigazgatás rendszerét megalapozó munkásságára közadakozásból állítottak szobrot a hatóság központja előtt. A Budaörsi úton, a Nébih Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság épülete előtt leplezték le Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrászművész alkotását.

Kukorica gyomirtó szert vont ki a forgalomból a hatóság

Termelői panaszbejelentés alapján kezdte el vizsgálni a növényvédelmi hatóság a GENEZIS feliratú, párhuzamos behozatallal Romániából származó Adengo kukorica gyomirtó szert. Az intézkedés jelenleg kizárólag a cikkben megjelölt tételt érinti.