0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Fókuszban a nők és a digitalizáció

A Nők és a digitalizáció című nemzetközi konferencia fókuszában a nők, a digitális forradalom, és az agrárinformatikai rendszerek álltak. Bemutatták az Agrárium 4.0 programot, ami többek között az agrárium és a mezőgazdaságban dolgozó nők digitális felzárkóztatásának terve.

Minden olyan információ eljuttatása a nőkhöz, kortól és élőhelytől függetlenül, amely segíti a fejlődést, a tanulást, megkönnyíti a munkavégzést és a vállalkozást, szélesíti a lehetőségeket, valamint hozzájárul a családok életkörülményeinek jobbá tételéhez – ez a Magyar Női Unió célja és küldetése.

Hisszük, hogy felhasználva a nemzet és a föld adottságait, valamint az itt élő emberek erőforrásait és tudását, egy jobb és élhetőbb jövőt építhetünk. Hisszük továbbá, ha mi nők is bekapcsolódunk a digitalizációs fejlődésbe, olyan kulcsot tudunk adni magunk és gyermekeink kezébe, mely hozzájárul a családjaink, ezáltal nemzetünk és egész Európa biztos alapokon nyugvó építésébe – hangsúlyozta Batthyány-Schmidt Margit, az Unió elnöke, a nőkkel foglalkozó konferencia-sorozat főszervezője.

A szervezet és az Agrárminisztérium közös szervezésében megrendezett Nők és a digitalizáció című nemzetközi konferencia fókuszában a nők, a digitális forradalom, és az agrárinformatikai rendszerek álltak. Az eseményt színesíti, hogy a Holland Királyság Nagykövetségének tagjai, valamint egy nőkből álló holland farmer-delegáció is bekapcsolódott a programba, megosztva a jelenlévőkkel tapasztalataikat – mondta Batthyány-Schmidt Margit. 

A rendezvényen bemutatták az Agrárium 4.0 programot, amelyről Juhász Anikó, az Agrárgazdasági Kutató Intézet főigazgatója elárulta, hogy ez többek között az agrárium és a mezőgazdaságban dolgozó nők digitális felzárkóztatásának terve.

Érdekes párhuzamot húzott a holland és a magyar agrárium között Geert Kits Nieuwenkamp, a Holland Nagykövetség munkatársa, mezőgazdasági tanácsadó. Ebből kiderült, hogy Hollandia, ez a pici ország a világ 2. legnagyobb élelmiszerexportőr országa. Hogyan érhető ez el?

A modern technológiák használata, a digitalizáció bevezetése, a gazdák vállalkozói szemlélete és magas iskolázottsága a megoldás kulcsa, valamint az, hogy az élelmiszer termelésben is jelentős a holland nők szerepe, ugyanis a gazdák és a mezőgazdasági vállalkozásokban dolgozó nők aránya megközelíti az 50 százalékot. Magyarországon ez még mindig leginkább a férfiak világa – mutatott rá a holland szakember.

A konferencián több, holland gazdaság női tulajdonosa is megosztotta tapasztalatait.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu