0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kettős kerítéssel kell védeni a házi sertéseket a pestises vaddisznóktól

Kültéri állattartás esetében kettős kerítéssel kell körülvenni a házi sertéseket. Korlátozni kell a ki- és beszállítást. Az elhullott vaddisznók ártalmatlanítására pedig állami támogatás is jár.

Ahogy korábban írtuk: a Tiszakerecseny határában elhullottan talált vaddisznóból az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az ASP megállapítását követően az országos főállatorvos minden szükséges intézkedést elrendelt.

Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos a haon.hu-nak elmondta:

– Ilyen esetben valamennyi, a fertőzött területhez tartozó gazdaságban kötelező a házi sertések korcsoportok szerinti nyilvántartásba vétele, a ki- és beszállítások korlátozása. A kültéri sertéstartás esetében kettős kerítéssel kell körülvenni a házi sertéseket, nehogy érintkezzenek a vadállománnyal.Továbbá kötelező a társasvadászatok ideiglenes felfüggesztése a fertőzött területen, valamint az ott elhullva talált valamennyi vaddisznó laborvizsgálata. Ugyancsak kötelező az elhullott vaddisznók ártalmatlanítása.

A vaddisznótestek mintavételt követő elásásáért 23.250 forint állami kártalanítás jár.

Forrás: haon.hu