Back to top

Mesteredző a megújult lovardában

A magyar lovassport örökös bajnoka, Dallos Gyula tart edzőtábort a Debreceni Egyetem Lovasakadémiáján június elején. Az elmúlt hónapokban újabb felújítások történtek a lovardában, a szociális helyiségek korszerűsítésével európai színvonalúvá vált a komplexum.

Bármely lovas szakág szakemberei hasznos iránymutatást, illetve segítséget kapnak a szabadtéri versenyszezonra történő felkészüléshez Dallos Gyula edzőtáborában, valamint a lovas kultúrát szerető, érdeklődő nézők, szülők is hasznos példát láthatnak egy-egy lovaglóóra menetéről. A lovassport nagykövete, aki 1979 és 2003 között minden évben megnyerte az Országos Díjlovagló Bajnokságot, június 2-án és 3-án tart gyakorlati edzéseket a Kartács utcai lovardában.

A lovasok 30 perces egyéni vagy 40 perces csoportos (2-3 fő) foglalkozáson vehetnek részt az örökös bajnok irányításával, aki 1993-ban a magyar lovassport első bronzérmét szerezte Európa-bajnokságon, egy évvel később pedig vb-hetedik lett Hágában. Jelentkezni május 25-éig, péntekig lehet emailben a lovasakademia@gmail.com címen vagy telefonon, a 30/9109-131-es számon Boros Sándornál. A részvétel feltétele az érvényes lóútlevél, illetve a kötelező oltásokat igazoló, 6 hónapnál nem régebbi bejegyzések.

- Az edzőtáborba érkező lovasokat megújult környezet fogadja. Az elmúlt hónapokban korszerűsítettük a fedeles pálya világítását, járdákat építettünk, felújítottuk az öltözőket és a nyeregtárolót. Kialakítottunk egy 32 személyes oktatótermet az egyetem ménesgazda képzésében résztvevő hallgatók órái, illetve külső szakemberek előadásai számára, valamint egy társalgót és egy klubhelyiséget, ahonnan üvegfalon át nyílik kilátás a fedett pályára – sorolja Wachter István, a Debreceni Lovasakadémia Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A munkálatokra 100 millió forintot fordított az egyetem, és további beruházásokat terveznek még erre az évre.

Az egyre növekvő kihasználtság, illetve a környezetvédelmi szempontok miatt új trágyatárolóra van szükség, valamint egy 15x15 méteres fedett sátor is épül a tervek szerint, amit futószárazásra, illetve gyerekek oktatására használnak majd.

A ménesgazda-hallgatók mellett a városból 80 gyermek és 40-50 felnőtt jár rendszeresen, hetente több alkalommal a Debreceni Lovasakadémiára. Nemcsak hétvégente, hétköznapokon is nagy az igény, a komplexum 4 oktatója este 7-ig folyamatosan tartja a foglalkozásokat.

A gyerekek számára ebben az évben is szervez nyári táborokat az egyetemi lovarda, június 18-ától egészen augusztus végéig várják a 6 és 15 év közötti diákokat. Tavaly 160 fiatal táborozott náluk, idén is hasonló létszámot tudnak fogadni.

A Kartács utcai komplexumban edz a Debreceni Egyetem Lovas Sport Klubjának 20 igazolt sportolója is, akik rendszeresen indulnak hazai és nemzetközi versenyeken, illetve azok a hobbi lovasok és tenyésztők, akik lovaikat bértartásban tartják a lovardában.

Az itt tartott 54 ló közül 6 póni, amiket kimondottan gyerekek oktatására használnak, valamit 13 gidrán az egyetemé, utóbbiak elsősorban a ménesgazda-oktatásban vesznek részt, de a környékbeli lovasok képzését is ők látják el. A gidránok tartásával és tenyésztésével az intézmény az őshonos magyar fajta génmegőrző programjában is részt vesz.

Az istállók telítettek, de a jövőben nőhet a férőhelyek száma, hiszen egy sikeres pályázat révén Hajdú-Bihar megye egyik lovas turisztikai pontja lesz a Debreceni Lovasakadémia. A Magyar Nemzeti Lovas Turisztikai Szövetség programja keretében 14 mobil boxot kaphat a komplexum az országos lovas turisztikai útvonal igényeinek kiszolgálására.
Forrás: 
unideb.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ikercsikók születtek Egyházasrádócon

Két hét eltelt az előrejelzett időponthoz képest, mikor megindult az ellés, de végül minden rendben ment. A tulajdonos nagyon büszke vagyok a lovára, hogy könnyen, egyedül a világra hozta az ikreket.

Védjük lovainkat a Nyugat-nílusi láztól!

A nyár és az ősz folyamán az Európai Unió több tagállamában, köztük Magyarországon is jelentették a lovak Nyugat-nílusi lázzal történő megfertőződését. 2018-ban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma hazánk 64 állattartó telepén mutatta ki a fertőzést.

Temerin lovasa nyerte a 11. Nemzeti Vágtát

Nagy Arnold, Temerin lovasa Fantázia nevű lován nyerte a 11. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap este a budapesti Hősök terén.

Készen állsz egy fiatal lóra?

Európában csupán kevés ember olyan szerencsés, hogy lovas, gazdálkodó, esetleg tenyésztő szülei révén lovak között nőhet fel. A legtöbben lovasiskolákon, póniklubokon keresztül kapcsolódnak be a lovassportba, iskolalovakon tanulják meg az alapokat.

Iskolakert a panelházak tövében

Budapesti iskolásoknak nyílik lehetőségük arra, hogy jobban megismerkedjenek a természettel, a saját maguk nevelte zöldségek, fűszerek zamatával az Agrárminisztérium és a Syngenta támogatásával átadott iskolakertben. A XVIII. kerületi Vörösmarty Mihály Ének-zenei, Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium udvarán köszmétebokrokat, szedret, évelő dísznövényeket ültettek és magaságyásokat alakítottak ki.

Felvonuló lovasok, lovas felvonulások

Tavasztól őszig, sőt, akár a tél beköszöntéig is rendeznek különféle szabadtéri felvonulásokat, ünnepeket, amelyeket lovas kísérettel is igyekeznek szervezőik minél szebbé, színesebbé tenni.

Fókuszban a tejföl, joghurt, kefir, túró és sajtok

„Tanuljunk együtt! – Tejipari gyakorlati napok” címen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ismét meghirdeti ingyenes szakmai programsorozatát. A most induló gyakorlati napok a savas- és oltós alvasztású termékgyártás témákban biztosítanak lehetőséget a kamarai tagok számára. 

Kis növények, nagy előnyök

Pillangósok, madáreleségek, cirok- és fűfélék, talajjavító készítmények és forgatás nélküli talajművelő eszközök kerültek terítékre a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Karcagi Kutatóintézetének „Alternatív növények, alternatív talajművelés, talajkondícionálás” című konferenciáján.

Videón elemzik ellenfeleiket a somogyi lovasok

Kisorsolták a Nemzeti Vágta előfutamain induló 72 település sorrendjét: a lovasok szeptember 15-én a Hősök terén állnak rajthoz, a Kaposvári Vágtáról négyen jutottak a fővárosi döntőbe.

Fiatal kutatók figyelem!

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) fiatal kutatók jelentkezését várja az intézetei által meghirdetett kutatási témákhoz. Évente maximum harmincan kaphatnak lehetőséget, október közepéig még lehet jelentkezni.