Back to top

Mesteredző a megújult lovardában

A magyar lovassport örökös bajnoka, Dallos Gyula tart edzőtábort a Debreceni Egyetem Lovasakadémiáján június elején. Az elmúlt hónapokban újabb felújítások történtek a lovardában, a szociális helyiségek korszerűsítésével európai színvonalúvá vált a komplexum.

Bármely lovas szakág szakemberei hasznos iránymutatást, illetve segítséget kapnak a szabadtéri versenyszezonra történő felkészüléshez Dallos Gyula edzőtáborában, valamint a lovas kultúrát szerető, érdeklődő nézők, szülők is hasznos példát láthatnak egy-egy lovaglóóra menetéről. A lovassport nagykövete, aki 1979 és 2003 között minden évben megnyerte az Országos Díjlovagló Bajnokságot, június 2-án és 3-án tart gyakorlati edzéseket a Kartács utcai lovardában.

A lovasok 30 perces egyéni vagy 40 perces csoportos (2-3 fő) foglalkozáson vehetnek részt az örökös bajnok irányításával, aki 1993-ban a magyar lovassport első bronzérmét szerezte Európa-bajnokságon, egy évvel később pedig vb-hetedik lett Hágában. Jelentkezni május 25-éig, péntekig lehet emailben a lovasakademia@gmail.com címen vagy telefonon, a 30/9109-131-es számon Boros Sándornál. A részvétel feltétele az érvényes lóútlevél, illetve a kötelező oltásokat igazoló, 6 hónapnál nem régebbi bejegyzések.

- Az edzőtáborba érkező lovasokat megújult környezet fogadja. Az elmúlt hónapokban korszerűsítettük a fedeles pálya világítását, járdákat építettünk, felújítottuk az öltözőket és a nyeregtárolót. Kialakítottunk egy 32 személyes oktatótermet az egyetem ménesgazda képzésében résztvevő hallgatók órái, illetve külső szakemberek előadásai számára, valamint egy társalgót és egy klubhelyiséget, ahonnan üvegfalon át nyílik kilátás a fedett pályára – sorolja Wachter István, a Debreceni Lovasakadémia Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A munkálatokra 100 millió forintot fordított az egyetem, és további beruházásokat terveznek még erre az évre.

Az egyre növekvő kihasználtság, illetve a környezetvédelmi szempontok miatt új trágyatárolóra van szükség, valamint egy 15x15 méteres fedett sátor is épül a tervek szerint, amit futószárazásra, illetve gyerekek oktatására használnak majd.

A ménesgazda-hallgatók mellett a városból 80 gyermek és 40-50 felnőtt jár rendszeresen, hetente több alkalommal a Debreceni Lovasakadémiára. Nemcsak hétvégente, hétköznapokon is nagy az igény, a komplexum 4 oktatója este 7-ig folyamatosan tartja a foglalkozásokat.

A gyerekek számára ebben az évben is szervez nyári táborokat az egyetemi lovarda, június 18-ától egészen augusztus végéig várják a 6 és 15 év közötti diákokat. Tavaly 160 fiatal táborozott náluk, idén is hasonló létszámot tudnak fogadni.

A Kartács utcai komplexumban edz a Debreceni Egyetem Lovas Sport Klubjának 20 igazolt sportolója is, akik rendszeresen indulnak hazai és nemzetközi versenyeken, illetve azok a hobbi lovasok és tenyésztők, akik lovaikat bértartásban tartják a lovardában.

Az itt tartott 54 ló közül 6 póni, amiket kimondottan gyerekek oktatására használnak, valamit 13 gidrán az egyetemé, utóbbiak elsősorban a ménesgazda-oktatásban vesznek részt, de a környékbeli lovasok képzését is ők látják el. A gidránok tartásával és tenyésztésével az intézmény az őshonos magyar fajta génmegőrző programjában is részt vesz.

Az istállók telítettek, de a jövőben nőhet a férőhelyek száma, hiszen egy sikeres pályázat révén Hajdú-Bihar megye egyik lovas turisztikai pontja lesz a Debreceni Lovasakadémia. A Magyar Nemzeti Lovas Turisztikai Szövetség programja keretében 14 mobil boxot kaphat a komplexum az országos lovas turisztikai útvonal igényeinek kiszolgálására.
Forrás: 
unideb.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ovikertben termesztik a kicsik a tízóraihoz a zöldségeket

Magaságyás készült a Ficánkoló óvoda udvarán Vasváron. A mini zöldségeskert érdekessége, hogy ovis kezek ültették a magokat, palántákat. A termőföldet is maguk keverték a kicsik.

A férfiszív próbája

Az angol lóversenyévad első felvonásának az ősztől tavaszig zajló gát- és akadályversenyek számítanak, ennek záróakkordjaként futják le a liverpooli Grand Nationalt, amely egyben a világ ugrósportjának legtekintélyesebb futama. Második felvonásnak nevezhetjük a tavasztól őszig zajló síkversenyeket.

Új őszi árpa Karcagról

Új ősziárpa-fajtát mutatott be hagyományos nyár eleji szakmai napján a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Karcagi Kutatóintézete. A programon a térség gazdálkodói mellett hazai és külföldi kutatási partnerek is részt vettek.

Erdélyi győzelem az élelmiszer-innovációs versenyen

A „BrewBun” nevű, magas rost és fehérje tartalmú zsemle-különlegességgel nyerték meg az Agrármarketing Centrum (AMC) által szervezett Ecotrophelia Magyarország élelmiszer-innovációs versenyen vetélkedő egyetemi hallgatók, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csapata. Így ők képviselhetik hazánkat az Ecotrophelia Europe nemzetközi fordulóján 2018. október 21-22. között, Párizsban.

Zárótanulmányút: 5 nap, 5 erdőgazdaság a Dunán innen

Június elején az EGERERDŐ Zrt.-nél jártak a végzős erdőmérnök hallgatók, akik az 5 éves képzés után, a zárótanulmányút keretében meglátogatták az erdőgazdaságot. A Pilisi Parkerdő Zrt. után a második napon Egerben fogadtuk a leendő mérnököket.

A világ legnagyobb lovai

A shire a világ legnagyobb lófajtája. Átlagos marmagassága durván 180 centimétem, de persze világrekordereket is rendszeresen ad a fajta, 2 méter feletti méretekkel. A kifejlett lovak súlya eléri, gyakran meghaladja az egy tonnát. Óriási termetükhöz képest arányosak, hidegvérűekhez képest hosszabb lábakkal, látványos, sűrű bokaszőrzettel, jó minőségű patákkal.

Túl a záróvizsgán

Lezajlott a Talent Program záróvizsgája, azt megelőzően pedig megtartottuk a szezon harmadik díjugrató és díjlovagló edzőtáborát. Ebben a szezonban már új lehetőségekkel is élhettek a résztvevők a programszabályzat módosításának köszönhetően.

Példaképek lehetnek a következő nemzedékek számára

A Környezetvédelmi Világnap és a Pedagógusnap alkalmából vehették át kitüntetéseiket az Agrárminisztériumban a tanári pálya, illetve a környezetvédelem terén példaértékű munkát folytató pedagógusok és egyéb területen dolgozó szakemberek.

Horvát és magyar állatorvosok keresték a lovak sántaságának okait

Horvát-Magyar Lógyógyászati Konferenciát tartottak szerdán Teskándon. Az eseménynek otthont adó Zalai Állatgyógyászati Centrum állatorvosa, Szilvássy Levente szerint egyértelmű igény van az ilyen regionális szakmai rendezvényekre.

Keresettek a végzős ménesgazdák

Az utolsó éves hallgatók többsége már állásajánlattal a zsebében teljesítette az államvizsgát a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar ménesgazda képzésén.