Back to top

Mesteredző a megújult lovardában

A magyar lovassport örökös bajnoka, Dallos Gyula tart edzőtábort a Debreceni Egyetem Lovasakadémiáján június elején. Az elmúlt hónapokban újabb felújítások történtek a lovardában, a szociális helyiségek korszerűsítésével európai színvonalúvá vált a komplexum.

Bármely lovas szakág szakemberei hasznos iránymutatást, illetve segítséget kapnak a szabadtéri versenyszezonra történő felkészüléshez Dallos Gyula edzőtáborában, valamint a lovas kultúrát szerető, érdeklődő nézők, szülők is hasznos példát láthatnak egy-egy lovaglóóra menetéről. A lovassport nagykövete, aki 1979 és 2003 között minden évben megnyerte az Országos Díjlovagló Bajnokságot, június 2-án és 3-án tart gyakorlati edzéseket a Kartács utcai lovardában.

A lovasok 30 perces egyéni vagy 40 perces csoportos (2-3 fő) foglalkozáson vehetnek részt az örökös bajnok irányításával, aki 1993-ban a magyar lovassport első bronzérmét szerezte Európa-bajnokságon, egy évvel később pedig vb-hetedik lett Hágában. Jelentkezni május 25-éig, péntekig lehet emailben a lovasakademia@gmail.com címen vagy telefonon, a 30/9109-131-es számon Boros Sándornál. A részvétel feltétele az érvényes lóútlevél, illetve a kötelező oltásokat igazoló, 6 hónapnál nem régebbi bejegyzések.

- Az edzőtáborba érkező lovasokat megújult környezet fogadja. Az elmúlt hónapokban korszerűsítettük a fedeles pálya világítását, járdákat építettünk, felújítottuk az öltözőket és a nyeregtárolót. Kialakítottunk egy 32 személyes oktatótermet az egyetem ménesgazda képzésében résztvevő hallgatók órái, illetve külső szakemberek előadásai számára, valamint egy társalgót és egy klubhelyiséget, ahonnan üvegfalon át nyílik kilátás a fedett pályára – sorolja Wachter István, a Debreceni Lovasakadémia Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A munkálatokra 100 millió forintot fordított az egyetem, és további beruházásokat terveznek még erre az évre.

Az egyre növekvő kihasználtság, illetve a környezetvédelmi szempontok miatt új trágyatárolóra van szükség, valamint egy 15x15 méteres fedett sátor is épül a tervek szerint, amit futószárazásra, illetve gyerekek oktatására használnak majd.

A ménesgazda-hallgatók mellett a városból 80 gyermek és 40-50 felnőtt jár rendszeresen, hetente több alkalommal a Debreceni Lovasakadémiára. Nemcsak hétvégente, hétköznapokon is nagy az igény, a komplexum 4 oktatója este 7-ig folyamatosan tartja a foglalkozásokat.

A gyerekek számára ebben az évben is szervez nyári táborokat az egyetemi lovarda, június 18-ától egészen augusztus végéig várják a 6 és 15 év közötti diákokat. Tavaly 160 fiatal táborozott náluk, idén is hasonló létszámot tudnak fogadni.

A Kartács utcai komplexumban edz a Debreceni Egyetem Lovas Sport Klubjának 20 igazolt sportolója is, akik rendszeresen indulnak hazai és nemzetközi versenyeken, illetve azok a hobbi lovasok és tenyésztők, akik lovaikat bértartásban tartják a lovardában.

Az itt tartott 54 ló közül 6 póni, amiket kimondottan gyerekek oktatására használnak, valamit 13 gidrán az egyetemé, utóbbiak elsősorban a ménesgazda-oktatásban vesznek részt, de a környékbeli lovasok képzését is ők látják el. A gidránok tartásával és tenyésztésével az intézmény az őshonos magyar fajta génmegőrző programjában is részt vesz.

Az istállók telítettek, de a jövőben nőhet a férőhelyek száma, hiszen egy sikeres pályázat révén Hajdú-Bihar megye egyik lovas turisztikai pontja lesz a Debreceni Lovasakadémia. A Magyar Nemzeti Lovas Turisztikai Szövetség programja keretében 14 mobil boxot kaphat a komplexum az országos lovas turisztikai útvonal igényeinek kiszolgálására.
Forrás: 
unideb.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyitva a pálya

A Magyar Díszkertészek Szövetségének elnökét az elmúlt év értékelésére kértük. Orlóci László beszélt a szakmaközi szervezetről, az ágazat lehetőségeiről, szakképzésről, innovációról, generációváltásról és az új kilátásokról.

A zebracsíkos lótakaró nemcsak divathóbort

Régóta próbálják megfejteni a tudósok, hogy mi célt szolgálnak a zebrák csíkjai. Egy tanulmányhoz a valódi zebrák mellett csíkos és egyszínű takaróba burkolt lovakat is megfigyeltek, és meglepő következtetésre jutottak.

Élelmiszerbiztonság: Mese habbal?

Új elemmel, oktató jellegű mesekönyvvel bővült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oktatási programja. Az elsősorban 3. és 4. osztályosoknak szóló „Mese habbal, szülinappal” című történetet Gévai Csilla meseíró jegyzi. A kiadványt Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár mutatta be ma a Csillaghegyi Általános Iskolában.

Vasárnapig lehet jelentkezni az ősszel induló felsőoktatási képzésekre 

Vasárnap éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre - mondta az Oktatási Hivatal (OH) főosztályvezetője csütörtökön az M1-en.

Lelkesek a kis kertészek – hamar elfogytak a vetőmagcsomagok

A kiírás szerint február 15-ig lehetett a gyerekeknek a Vesd bele magad! programra jelentkezni, de jó egy héttel a megadott határidő lejárta előtt már minden vetőmagcsomag gazdára talált. Sokan későn kaptak észbe, és lekéstek az idei akcióról .

Sokkoló tudatlanság: megöl az agráripar

Tízezrek demonstrálnak „Elegünk van” mottóval Németország-szerte a KAP-pénzek társadalmilag igazságosabb elosztásáért, ugyanakkor megdöbbentő, hogy mennyire félretájékozottak a tüntetésük tárgyát képező ügyekben.

Magával ragadó lendület

Arie Yom-Tov meghívására az idei évben is Magyarországra látogatott Nicolette van Leeuwen. A nagyszámú jelentkezőből végül 16 lovassal tudott foglalkozni. Így is szinte egész nap folytak az edzések.

Agrártudományok a Csodák Palotájában

A Csodák Palotája együttműködési megállapodást kötött – a felsőoktatási intézmények közül elsőként – a Szent István Egyetemmel. A két intézmény a megállapodás keretében kívánja erősíteni az ismeretterjesztő és tudománynépszerűsítő tevékenységüket 2019-től.

Fogproblémák a lovaknál

Bár napjainkban egyre több lótulajdonos érzi kötelességének, hogy a körmölések, patkolások és vakcinázások mellett átnézesse lova fogazatát is, sajnos még mindig sok helyen lehet találkozni azzal a gyakorlattal, amikor egy nehezebben lovagolható állatnál a lovas a zablacserében keresi a megoldást.

Annyi ember halálát okozta Amerika gyarmatosítása, hogy megváltozott a klíma

Az európaiak letelepedése után hatalmas kiterjedésű mezőgazdasági területek maradtak műveletlenül, amit visszahódítottak a gyorsan növő fák és más növények.