0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Sok helyen elmaradt a szúnyogirtás, ezen a héten pótolják

Az elmúlt hétre tervezett szúnyoggyérítést jelentős mértékben akadályozta a kedvezőtlen időjárás. A tervezett 67 ezer hektárból alig több mint 16 ezer hektáron sikerült elvégezni a munkálatokat. Így ezen a héten elsőként az elmúlt héten nem kezelt területeken dolgoznak majd a vérszívók számának csökkentése érdekében.

Az országos szúnyoggyérítési program negyedik hetében Szolnok térségében és Békés megyében terveztek a szakemberek teljeskörű, légi és földi beavatkozásokat végezni. Mindkét területen extrém mértékű szúnyoginvázió volt tapasztalható, a szakértői jelentések mellett számos bejelentés és kérelem is érkezett ezekről a területekről. Több Duna menti régióban – Csepel-sziget, Tolna megye, Baja és Mohács térsége –, valamint az Ipoly menti településeken szintén rendkívül jelentős a szúnyogártalom.

Az elmúlt héten kialakult szeles, esős időjárás miatt a legtöbb kezelést – a Duna déli területeit és néhány Szolnok környéki települést kivéve – el kellett halasztani. A kevésbé meleg időjárásnak köszönhetően ugyanakkor enyhült is a szúnyogártalom. Az elmaradt kezeléseket a szakemberek a következő napokban igyekeznek pótolni, bár az előrejelzések szerint továbbra is változékony idő lesz. Az elmúlt héttel ellentétben azonban melegebb estékre készülhetünk, a szélcsendes, száraz idő pedig kedvez a csípőszúnyogok aktivitásának.

A www.katasztrofavedelem.hu oldalon elérhető a szúnyoggyérítés heti programja, vagyis az, hogy melyik településen, melyik napon lesz permetezés. Az önkormányzatok a központi program mellett saját költségvetésük terhére önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést.

Forrás: BM OKF