0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Traktoros kontra autós: a gépkezelő felelőssége, hogy látható legyen

Javában tartanak a mezőgazdasági munkálatok, fokozottan számítani lehet az utakon haladó, lassabb mezőgazdasági gépekre. Mind a gépkezelőknek, mind az utakon közlekedő többi résztvevőnek kiemelten figyelnie kell egymásra a balesetek megelőzése érdekében.

A mezőgazdasági járműveknél ugyanúgy, mint a személyautóknál, a vezető felelőssége, hogy a világítás megfelelően működjön és tiszta legyen. Dobókői György a Békéscsabai Járási Hivatal műszaki engedélyezési főosztályvezetője a beol.hu-nak elmondta:
– A termőterületeket megközelítő gépekkel akár éjszaka is találkozhatunk, mivel egyes munkálatokat az idő szorítása miatt ilyenkor végeznek el a földeken. Ahol nincs tiltva, ott fel kell készülnünk arra, hogy lassú járművel találkozunk, így a közlekedési és látási viszonyoknak megfelelően kell vezetnünk.

Fényes munkálatok

A mezőgazdasági vontatókkal kapcsolatban is a személygépkocsikhoz hasonló elvárások vannak. A vontatónál is kell lenni helyzetjelzőnek, tompított és országúti fényszórónak, valamint a féklámpa mellett irányjelzőnek. Ha pedig a gép saját lámpáit a vontatmány eltakarja, akkor külön fényjelzőkkel kell gondoskodni a láthatóságról. Dobókői György hozzátette: 

Vannak esetek, amikor figyelmeztető jelzést, úgynevezett sárga villogót kell használni a gépeken, ez három méter szélesség felett alkalmazandó, kötelező jelleggel, és a jármű legmagasabb pontján kell elhelyezni, úgy, hogy minden irányból jól látható legyen.

Ha ez nem megoldható, akkor több lámpát kell használni, a lényeg, hogy a figyelmeztető jelzés minden irányból látható legyen. A figyelmeztető jelzés esetén ne csak lámpát figyeljük, hanem azt is, hogy az érintett jármű mekkora tempóval halad.

– Arra kell számítani ugyanis, hogy akár jelentős sebességkülönbség is lehet a járművek közt. Úgy közlekedjünk, hogy a féktávolságunk rövidebb legyen, mint a belátható útszakasz, azért, hogy biztonsággal meg tudjunk állni. Ezért mindig az aktuális út- és látási viszonyoknak megfelelően vezessünk – hívta fel a figyelmet Benkő Mihály. A lap megkérdezett mezőgazdászokat is, akik elmondták:

Gépeik csak a szükséges mértékben használják a forgalmas közutakat, amennyiben feltorlódik mögöttük a forgalom a lehető leghamarabb félreállnak.

A láthatóságot is fontosnak tartják, erre is ügyelnek. Járműveik műszaki állapotát pedig a hatóságok mellett ők maguk is folyamatosan figyelemmel kísérik.

Forrás: beol.hu