0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A cukorrépa-termelők tovább használhatják a tiltott növényvédő szereket?

Miután az unió teljes tilalmat szavazott meg a neonikotinoid alapú növényvédő szerek használatára, előbb a belga, majd a holland növénytermesztők is kérték, hogy a cukkorrépa termesztést vegyék ki tiltás hatálya alól.

A múlt héten felröppent a hír, hogy a belga agrárminiszter engedélyezi az ország cukorrépa-termelőinek a tiltólistára került, neonikotinoid alapú növényvédő szerek használatát. Ezt követően a holland farmerek is megkeresték saját illetékes képviselőjüket, Carola Schouten agárminisztert, hogy járjon ki számukra is hasonló felmentést Brüsszelben.

A neonikotinoid alapú növényvédő szerek tilalmáról mi is hírt adtunk. Most a holland gazdák azzal érvelnek, hogy a cukorrépa nem hoz olyan virágot, mely odavonzza a méheket, így a permetezés során nem is okoznak károkat. Emellett a hatékony védekezéshez, a biztonságos termesztéshez elengedhetetlenek számukra a most kitiltott szerek. 

Egy holland környezetvédelmi csoport nemrég publikált egy tanulmányt, mely kimutatta:

Az elmúlt 20 évben drasztikusan csökkent a rovarállomány Hollandiában.

Nem emeltek ki közvetlen összefüggést a kémiai szerek és rovarpopuláció csökkenése között, de úgy vélik, hogy az egyre intenzívebb földművelési metódusok részben felelősek lehetnek az állománypusztulásért.

Forrás: dutchnews.nl