0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Díjat ért a fenntartható tetőhűtés és a halogénmentesítés

Idén hatodik alkalommal adták át a Gran Prize Interdiszciplináris Innovatív díjat azoknak a kiemelt ipari jelentőségű innovációknak, melyek bolygónk legégetőbb kihívásaira nyújthatnak megoldást. Ebben az évben a hulladékvizek halogénmentesítése és egy páratlan tetőhűtési technológia bizonyult a legjobbnak.

Fenntarthatóság mindenekelőtt. Ez is lehetne a Svéd Kereskedelmi Testület 2018-as mottója, ugyanis a testület idén hatodik alkalommal adta át a Gran Prize Interdiszciplináris Innovatív díjat azoknak a kiemelt ipari jelentőségű innovációknak, melyek bolygónk legégetőbb kihívásaira nyújthatnak megoldást. Ebben az évben a hulladékvizek halogénmentesítése és egy páratlan tetőhűtési technológia bizonyult a legjobbnak.

A Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület 2018-ban hatodik alkalommal hirdette meg pályázatát, amivel cégek, magánszemélyek, illetve felsőoktatási intézmények egyedülálló fejlesztéseit díjazzák. Az idei díjakat az Ericsson és a Sigma Technology támogatásával adták át, a szakmai zsűriben pedig a hazai neves egyetemek professzorain túl olyan elismert szakemberek is helyet kaptak, mint Dr. Meskó Bertalan jövőkutató vagy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának képviselői és a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója.

„Az újszerűség, a társadalmi felelősségérzet, a környezettudatosság, valamint a gazdasági hasznosíthatóság mind fontos szempont volt a pályázatok elbírálása során. Döntésünket a két pályázat innovatív, interdiszciplináris volta, az iparjogvédelmi helyzete, valamint kiemelt ipari jelentősége és felelősségvállalása indokolta” – mondta Takács János, a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület elnöke.

A fenntarthatóság jegyében így 2018-ban megosztva két pályamű nyerte el a szakmai zsűri által odaítélt Gran Prize díjat. A nyertesek a pénznyereményen túl Ann Lundin svéd képzőművész, valamint Szász Károly kerámia- és üvegművész által tervezett és készített Gran Prize szobrot is átvehették Budapesten az ünnepélyes díjátadón május 23-án, továbbá egy-egy, a Folly Arborétum által adományozott fenyőt is kaptak, hogy azokat alma máterükben elültethessék.

A nyertes pályázatok:

WaterFilm Technology® tetőhűtés

A WaterFilm Technology® megalkotója, Weeber István a lapostetős gyártócsarnokok permetező öntözéses hűtésével a BME Hőfizikai Laboratórium megkeresésére egy csepeli papírgyár nyári hővédelmi problémái kapcsán kezdett el foglalkozni. A ma már szabadalommal védett találmányának külön aktualitást ad, hogy az EU irányelvek 2020-ig 20 százalékos energia-megtakarítást írnak elő, elsősorban éppen a hűtési, klimatizálási célú áramfelhasználásra vonatkozóan. A „WaterFilm Technology®” a világon az első valóban evaporatív, 100 százalékban párolgási hőelvonási elven működő tetőhűtő technológia, mely jelentős hűtési energia megtakarítást eredményez és kevesebb víz felhasználását igényli.

Halogén szerves anyagok kivonása hulladékvizekből

Az európai uniós törekvéseket egy évtizeddel megelőzve Dr. Mizsey Péter közreműködésével a Miskolci Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint az EGIS Gyógyszergyár közösen kezdte meg azt a kutatást, melynek eredményeként kifejlesztett és sikeresen megvalósított egy új, innovatív eljárást. Az új eljárással a technológiai hulladékvizek nem csak halogénmentesíthetők, hanem a teljes szerves halogéntartalom koncentrált formában kinyerhető és újrahasznosítható, hozzájárulva ezzel a körforgásos gazdaság elveinek megvalósításához.

A Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testületről

A Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület, SCCH 1995 óta fejti ki tevékenységét gazdasági, környezetvédelmi, innovációs, oktatási és kulturális területen tagjai magyarországi üzleti működésének támogatása céljából. Célkitűzése Magyarország és a Svéd Királyság közötti kereskedelmi, gazdasági és tudományos kapcsolatok, üzleti kezdeményezések megvalósításának támogatása, a tudástranszfer elősegítése, a tagok magyarországi üzleti tevékenységének elősegítése. A Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület tagvállalatinak, társult vállalatainak, valamint tiszteletbeli tagjainak száma 86, közvetlen alkalmazottainak száma pedig közel 10 000 fő.

A Gran Prize Interdiszciplináris Innovatív díjról

A Svéd Kereskedelmi Testület 2012 októberében elhatározta, hogy az általános emberi életminőség javítására irányuló szellemi teljesítmények ösztönzésére díjat hoz létre. A Testület a díj logójául egy Svédországban népszerű jelképet, a fenyőfát választotta, amely bolygónk nagy részén a karácsony és a természet metaforája. A „gran” svéd nyelven lucfenyőt jelent, utalva a díj fenntarthatósági és környezettudatos aspektusaira. A Gran Prize díjjal a Testület szándéka kettős, egyrészről támogatni és díjazni a kimagasló innovatív szellemi teljesítményt, másrészről előmozdítani a kultúrák közötti dialógust.

Forrás: Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület közlemény