0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Lassan rendeződik a piac

Értékesítési nehézségeket jeleztek a pulykatermelők. Az elmúlt évben nagy készletek halmozódtak fel fagyasztott pulykamellből Európában, amely nyomja most a piacot. Mi az oka ennek a túlkínálatnak, és mire számíthatnak a pulykatermelők a következő hónapokban – kérdeztük Csorbai Attilát, Baromfi Termék Tanács elnökét, aki egyben a Pulykaszövetség titkára is.

A jelenlegi problémáknak több oka is van – jelentette ki Csorbai Attila. A gondok a madárinfluenzával kezdődtek, noha a járvány a pulykaágazatot kevésbé sújtotta. Valós gazdasági hatást szinte nem is lehet kimutatni, hiszen nagyon kevés állományt kellett kiirtani. Viszont a telepítési korlátozások miatt, vagyis, hogy nem engedték megfelelő időben betelepíteni az állományokat, a rotációk eltolódtak, a termelésbe való kihelyezések abszolút felborultak.

Ennek következtében megcsúszott a termelés – s miután a hizlalási idő a pulyka, főleg a bakpulyka esetében hosszú –, elkezdtek kitolódni az állományok, felborult a vágóhídi ütemezés is.

A madárinfluenza miatt több távol-keleti ország felmondta az exportot, beviteli tiltást rendelt el minden olyan országgal szemben, ahol a madárinfluenza felütötte a fejét, tehát velünk szemben is. Sajnos, mint ahogy most a sertéspestis esetében is látjuk, nem csak a fertőzés körzetéből tiltották ki a baromfitermékeket.

Emiatt jelentős túlkínálat keletkezett ezekben az országokban, illetve az uniós piacon. A mi fogyasztásunk ugyanis nem nőtt, nem volt pluszfogyasztás, ami ellensúlyozhatta volna egy kicsit is ezt a kiesést. Sajnos ezek a készletek nem apadnak le gyorsan, hiszen nem is egy nap alatt gyűltek fel. Azt szokták mondani, hogy a pulyka a baromfiágazat nehézipara. Olyan hosszú a termelési idő, hogy itt bizony sokkal hosszabb ideig tartó hatásokkal kell számolni.

Előbb utóbb azért rendeződni fog ez a helyzet. Már látszik a fénysugár az alagút végén.

Azok az országok, ahol a madárinfluenza miatt korlátozásokat vezettek be, sorra oldották fel a tilalmat, és ez a túlkínálat csökkenéséhez fog vezetni.

Kiegyenesedik újra majd ez a piac, és ismét kedvezőbb mell- és combárak lesznek, ebből adódóan pedig a felvásárlási árak is emelkednek majd. Nyilván egyik a másiknak a következménye, a vágó-feldolgozó üzem akkor tud magasabb felvásárlási árat fizetni, ha a termékeit magasabb áron tudja értékesíteni – mondta Csorbai Attila.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu