0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A fa is megújuló energiaforrás

Ha megpróbáljuk elképzelni, hogyan biztosíthatnánk az emberiség számára 2030-ig a „megfizethető, megbízható, fenntartható és modern energiát” – amint azt a globálisan elfogadott fenntartható fejlődési célok előrevetítik –, olyan megoldások juthatnak eszünkbe, mint a napelem, szélturbinák, energianövények, hőszivattyúk, az árapályerőművek és hasonlók.

De mi a helyzet a szilárd bioüzemanyagokkal vagy pontosabban a faenergiával? A faenergia egy igencsak alulértékel, mégis jelentős megújuló energiaforrás, állítják az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) és az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottságának (ENSZ-EGB) szakértői, miközben a faenergia népszerűsége töretlen.

Sok fejlett országban a faenergia a teljes energiaellátás nagy részét fedezi, és a fejlett országok között is akad, ahol akár 25 százalékot is kihasít az energiafelhasználásból. A fa 45 százalékos részesedésével továbbra is Európa vezető megújuló energiaforrása.

A most közzétett FAO-UNECE tanulmány erről a helyzetről közöl elemzést Európa, a Független Államok Közösségén és Észak-Amerika országaiban vizsgálódva.

A faenergia egy modern és népszerű energiaforrás. A tömörített fa részecskékből álló pellet kényelmesebbé és hatékonyabbá tette a hő- és villamosenergia-termelést, nem beszélve a hagyományos tüzelőhöz képes magasabb energiatartalmáról. Gyártása és értékesítése új munkahelyeket teremt az erdészeti ágazatban, gyakran olyan vidéki területeken, ahol erre nagy szükség van. A pellet technológiával a korábban alacsony értékűnek tekintett faanyagok is nagyobb megbecsülésnek örvendenek, mint a fűrészpor, az újrahasznosított fa és a fakitermelés során lehulló nyesedékek, amiket korábban értéktelennek tartottak és egyszerűen az erdőben hagytak.

A tanulmány bemutatja a faenergia-felhasználás aktuális helyzetét, melyek a legfontosabb forrásai és felhasználói, a használatát támogató (vagy gátló) állami szabályozás és jogszabályokat, illetve hogy hogyan lehet fenntartható módon bánni ezzel az igen fontos energiaforrással.

A megújuló energiaforrások használatát és a széndioxid-kibocsátás csökkentését ösztönző szabályozások újra előtérbe helyezték a fát mint energiaforrást, amiben az évezred elején megugró olajáraknak is volt szerepe, különösen Európában. Nem véletlen, ugyanis a többi megújuló energiaforrással szemben vannak megcáfolhatatlan előnyei: tárolható és akkor is biztosít energiát amikor elment a nap, nem fúj a szél, vagy a vízenergia-termelési potenciál korlátozott.

A tanulmány azonban arra is figyelmeztet, hogy minden éremnek két oldala van – így a faenergiának is.

Nem hatékony használata jelentős környezetszennyezéssel járhat, és a fenntarthatóság szempontjának mellőzése az erdők kizsákmányolásához vezethet.

Mindazonáltal a faenergia egy értékes, tiszta és fenntartható üzemanyagforrás lehet – a lényeg hogy figyeljünk oda a beszerzésre, feldolgozásra és felhasználására. Ha például

a hagyományos kályhát modernebbre cseréljük, több mint 95 százalékkal lenne csökkenthető a finomrészecske-kibocsátás.
Forrás: FAO