Back to top

Hiába a modern géppark, nincs se szerelő, se traktoros

A mezőgazdasági üzemek számára egyre nagy problémát okoz, hogy pótolják a folyamatosan nyugdíjba vonuló, tapasztalt szakembereket, akik a munkagépek működtetését, karbantartását végzik. Megoldást csak a szakma és az oktatás népszerűsítése jelenthet.

Rendkívül kevés a mezőgazdasági gépszerelő és talán még kevesebb a traktoros. Ugyanakkor Jász-Nagykun-Szolnok megye mezőgazdasági cégei tízmilliókat költöttek gépparkjuk korszerűsítésére – írja a szoljon.hu.

A csúcstechnikával szerelt erő- és munkagépek napi használata azonban gondot okozhat, ha elfogynak a dolgozók, akik működtetni képesek azokat.

Az ősszel Jászberényben megrendezett szakmaválasztó kiállításon részt vevő cégek nem véletlenül igyekeztek bemutatni a fiataloknak, hogy manapság egy traktorvezető munkakörülményei, és nem mellékesen megbecsültsége már alapvetően más, mint néhány évtizeddel ezelőtt volt.

– Egyértelműen hiányszakma a mezőgazdasági gépszerelő – mutatott rá Tamás Zoltán, a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Jászberényben működő Klapka György Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája igazgatója. Ezt támasztja alá az a felmérés is, melyet nemrégiben végeztek a kistérségben.

Az intézményvezető elmondta, a Jászság mezőgazdasági vállalkozásainak vezetői szerint a közeljövőben számos munkatársuk éri el a nyugdíjkorhatárt.

Egyelőre nagyon nehezen megjósolható az, hogy utánpótlás hiányában mihez kezdenek majd. Nem véletlen, hogy egytől egyig támogatnák a szakirányú képzés fejlesztését a térségben.

Csak a képzés népszerűsítése segíthet

– Készítettünk egy felmérést a Jászberényi Tankerület általános iskoláinak hetedikes, nyolcadikos diákjai körében – jegyezte meg Tamás Zoltán. – Ennek tanúsága szerint a megkérdezett jászsági általános iskolások korcsoportjából mintegy hatvanan jelezték, hogy érdekelné őket a mezőgazdasági gépszerelői szakma. Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy mind a hatvan diák a következő egy-két évben valóban mezőgazdasági területen kezdi meg tanulmányait, de mutatja, hogy van létjogosultsága az ilyen szakmák képzésének. A szándékunk mindenképp az, hogy lehetőséget teremtsünk az érdeklődő fiatalok mezőgazdasági szakirányú képzésének. Az anyagiak természetesen ezen a területen is hangsúlyosan jelennek meg.

A munkakörülmények javítása mellett elsődleges feladat, hogy a mezőgazdaságban dolgozó munkások jövedelmét is megfelelő szintre emeljék.

– Egyelőre még „kihaló szakmaként” kell tekintenünk a mezőgazdasági gépszerelő, illetve -gépkezelő szakterületre, amin szeretnénk változtatni – mondta Tamás Zoltán. – A munkakörülmények, illetve a keresetek mindenesetre már pozitív irányban indultak el.

Forrás: 
szoljon.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyitva a pálya

A Magyar Díszkertészek Szövetségének elnökét az elmúlt év értékelésére kértük. Orlóci László beszélt a szakmaközi szervezetről, az ágazat lehetőségeiről, szakképzésről, innovációról, generációváltásról és az új kilátásokról.

Élelmiszerbiztonság: Mese habbal?

Új elemmel, oktató jellegű mesekönyvvel bővült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oktatási programja. Az elsősorban 3. és 4. osztályosoknak szóló „Mese habbal, szülinappal” című történetet Gévai Csilla meseíró jegyzi. A kiadványt Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár mutatta be ma a Csillaghegyi Általános Iskolában.

Traktorokkal demonstrálnak a gazdák Pozsonyban

Kedden 11 órakor értek Pozsonyba traktoraikkal a gazdák, a kormány illetékes képviselőivel szeretnének tárgyalni. A mezőgazdászok követelései között szerepel a földrendezés felgyorsítása, a pótföldek zökkenőmentes kiadása, a szlovákiai termőföld, erdők és vízkészlet védelme, illetve a mezőgazdaságban tapasztalható korrupció elleni hatékony fellépés.

Kukoricabetakarítási rekord: 8 óra alatt 1110 tonna

Egy Amerikában összeszerelt 503 LE-s motorral szerelt CLAAS Lexion 760 Terra Trac RotoPlus APS hibrid cséplőszerkezetű kombájn 8 óra alatt 1110 tonna kukoricát takarított be,

Élményközpontú OMÉK három helyszínen

A legkiválóbb magyar mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek bemutatója az OMÉK, amely az idén a fiatalokra és az innovációkra fókuszál. A négynapos kiállítás első napját szakmai rendezvényeknek szentelik. Nagy István agrárminiszter bejelentette, hogy az idén 1,2 milliárd forintos költségvetéssel, vidéki társrendezvényekkel együtt szervezik meg a nagyszabású kiállítást szeptember 26-29. között.

Vasárnapig lehet jelentkezni az ősszel induló felsőoktatási képzésekre 

Vasárnap éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre - mondta az Oktatási Hivatal (OH) főosztályvezetője csütörtökön az M1-en.

Mezőgazdasági gépekre licitáltak Somogyjádon

Bár továbbra is dinamikusan nő az új mezőgazdasági eszközök, gépek forgalma, ezzel párhuzamosan a használt piac is folyamatosan bővül. A nagyobb gazdaságok és a pályázatok nyertesei az új eszközöket keresik, míg a kisebb gazdaságoknak inkább a másodpiac a realitás.

Még mindig nő az agrárlízing

Rekordösszeggel zárta a múlt évet a magyar lízingpiac. A teljes lízingpiacot érintő erőteljes növekedés az egyes szegmenseken belül eltérően érvényesül. Az agrárlízing piacán nem növekedett ilyen látványosan a kihelyezés, de szégyenkezésre így sincs ok.

Lelkesek a kis kertészek – hamar elfogytak a vetőmagcsomagok

A kiírás szerint február 15-ig lehetett a gyerekeknek a Vesd bele magad! programra jelentkezni, de jó egy héttel a megadott határidő lejárta előtt már minden vetőmagcsomag gazdára talált. Sokan későn kaptak észbe, és lekéstek az idei akcióról .

Még Új-Zélandon is keresettek a szlovén SIP termékei

A korábbi állami vállalatból privatizált vállalkozás egyre sikeresebb a világpiacon. Árbevételük 20 százaléka származott a hazai piacról, 80 százalékát az export tette ki. Legfőbb piacaik az Alpok-beli országok, Ausztria és Svájc, ezen kívül még Új-Zéland.