Back to top

Hiába a modern géppark, nincs se szerelő, se traktoros

A mezőgazdasági üzemek számára egyre nagy problémát okoz, hogy pótolják a folyamatosan nyugdíjba vonuló, tapasztalt szakembereket, akik a munkagépek működtetését, karbantartását végzik. Megoldást csak a szakma és az oktatás népszerűsítése jelenthet.

Rendkívül kevés a mezőgazdasági gépszerelő és talán még kevesebb a traktoros. Ugyanakkor Jász-Nagykun-Szolnok megye mezőgazdasági cégei tízmilliókat költöttek gépparkjuk korszerűsítésére – írja a szoljon.hu.

A csúcstechnikával szerelt erő- és munkagépek napi használata azonban gondot okozhat, ha elfogynak a dolgozók, akik működtetni képesek azokat.

Az ősszel Jászberényben megrendezett szakmaválasztó kiállításon részt vevő cégek nem véletlenül igyekeztek bemutatni a fiataloknak, hogy manapság egy traktorvezető munkakörülményei, és nem mellékesen megbecsültsége már alapvetően más, mint néhány évtizeddel ezelőtt volt.

– Egyértelműen hiányszakma a mezőgazdasági gépszerelő – mutatott rá Tamás Zoltán, a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Jászberényben működő Klapka György Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája igazgatója. Ezt támasztja alá az a felmérés is, melyet nemrégiben végeztek a kistérségben.

Az intézményvezető elmondta, a Jászság mezőgazdasági vállalkozásainak vezetői szerint a közeljövőben számos munkatársuk éri el a nyugdíjkorhatárt.

Egyelőre nagyon nehezen megjósolható az, hogy utánpótlás hiányában mihez kezdenek majd. Nem véletlen, hogy egytől egyig támogatnák a szakirányú képzés fejlesztését a térségben.

Csak a képzés népszerűsítése segíthet

– Készítettünk egy felmérést a Jászberényi Tankerület általános iskoláinak hetedikes, nyolcadikos diákjai körében – jegyezte meg Tamás Zoltán. – Ennek tanúsága szerint a megkérdezett jászsági általános iskolások korcsoportjából mintegy hatvanan jelezték, hogy érdekelné őket a mezőgazdasági gépszerelői szakma. Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy mind a hatvan diák a következő egy-két évben valóban mezőgazdasági területen kezdi meg tanulmányait, de mutatja, hogy van létjogosultsága az ilyen szakmák képzésének. A szándékunk mindenképp az, hogy lehetőséget teremtsünk az érdeklődő fiatalok mezőgazdasági szakirányú képzésének. Az anyagiak természetesen ezen a területen is hangsúlyosan jelennek meg.

A munkakörülmények javítása mellett elsődleges feladat, hogy a mezőgazdaságban dolgozó munkások jövedelmét is megfelelő szintre emeljék.

– Egyelőre még „kihaló szakmaként” kell tekintenünk a mezőgazdasági gépszerelő, illetve -gépkezelő szakterületre, amin szeretnénk változtatni – mondta Tamás Zoltán. – A munkakörülmények, illetve a keresetek mindenesetre már pozitív irányban indultak el.

Forrás: 
szoljon.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gépesített "épségápolás": terményfogadó berendezések

Betakarítás után a zöldséget, gyümölcsöt elő kell készíteni közvetlen felhasználásra vagy feldolgozásra, miközben meg kell őrizni épségét, egészséges állapotát, javítani kell a piaci értékét.

Megjelent a szakközépiskolai, szakgimnáziumi országos versenyek kiírása

Az Agrárminisztérium meghirdette a hatáskörébe tartozó Országos Szakmai Tanulmányi Versenyek (OSZTV), illetve Szakma Kiváló Tanulója Versenyek (SZKTV) kiírásait. Az OSZTV elődöntőire december 14-ig kell jelentkezni, az SZKTV elődöntőire pedig 2019. január 11-ig. Mindkét esetben csak iskoláktól fogad el jelentkezést az agrárkamara, a diákok az iskolájuk igazgatóinál jelentkezhetnek. Az iskolákon múlik, hogy az országos elődöntők előtt szerveznek-e önálló válogatóversenyeket. Mindkét versenyen díjtalan a részvétel.

135 éve oktatják az leendő erdészeteket Ásotthalmon

Egy iskola mindig hidat képez múlt, jelen és jövő között. Továbbörökíti a múlt tudását, alkalmazkodik a jelen kihívásaihoz és átadja azokat az ismereteket és készségeket a diákoknak, amelyekre szükségük lesz a jövőben – mondta köszöntőjében Farkas Sándor Ásotthalmon, a Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 135 éves fennállásának alkalmából rendezett ünnepségen.

Divatszakmává vált a borászat

A felsőoktatásban szerzett tapasztalatok szerint a hallgatók 10-20 százaléka érkezik szőlész-borász gazdálkodói háttérből. Ők nem a család nyomására, vagy csak találomból jelentkeznek az egyetemre, hanem tudatosan készülnek a borász pályára.

Két díjat is nyert a KITE Zrt. pénzügyi szekciója egyet pedig a cég megújult honlapja

Idén másodszor rendezte meg Business and Finance Summit konferenciáját a Portfolio és a Credit Management Group, amelyen a nemzetközi szinten is elismert CFO of the year díj, a CFO Master és az Év Credit Management Csapata elismerések is átadásra kerültek. Utóbbi kettőben a KITE is érintett idén.

C-vitamin tarolás: a fejes káposzta kézi és gépi betakarítása

A fejes káposzta betakarításának kezdetét az állomány jellemzői határozzák meg. A káposztafejnek el kell érnie a fajtára jellemző alakot és tömöttségi állapotot. A betakarítás ideje az ültetés után 55-150 nappal esedékes.

Tejhűtés jég formájában tárolt napenergiával

Francia koprodukcióban készül egy olyan jeges vizes tejhűtő rendszer, melynek energiaigénye akár helyben generált, jég formájában eltárolt napenergiával is fedezhető.

Vállalatirányítási tanácsokkal is segíti tagjait a NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által elindított „Együtt az élelmiszeriparért” konferenciasorozat a „Vállalatirányítási új irányelvek” témával folytatódik, 2018. november 20-án. A programsorozat célja, hogy minél több élelmiszeripari tevékenységhez kapcsolódó területen szolgáljon hasznos információkkal a kamarai tagoknak.

Kiegyensúlyozott az agrárgéplízing-piac

Megint két számjegyű növekedés következett be a magyar lízingpiacon: a finanszírozott összeg 17 százalékkal 500 milliárd forint fölé került az év első kilenc hónapjában - közölte a Magyar Lízingszövetség.

A jövő technológiái a kapuban állnak

Mintegy 18 ezren látogattak el november elején Stuttgartba, az idei IVIFHO – Intervitis Interfructa HortiTechnika nemzetközi szakvásárra. A három nap alatt közel ötven országból utaztak szakemberek a helyszínre - a legtöbben Svájcból, Ausztriából, Olaszországból, Franciaországból és Luxemburgból -, akik a 13 országból érkező 302 kiállító szolgáltatásaival, termékeivel ismerkedhettek.