Back to top

Hiába a modern géppark, nincs se szerelő, se traktoros

A mezőgazdasági üzemek számára egyre nagy problémát okoz, hogy pótolják a folyamatosan nyugdíjba vonuló, tapasztalt szakembereket, akik a munkagépek működtetését, karbantartását végzik. Megoldást csak a szakma és az oktatás népszerűsítése jelenthet.

Rendkívül kevés a mezőgazdasági gépszerelő és talán még kevesebb a traktoros. Ugyanakkor Jász-Nagykun-Szolnok megye mezőgazdasági cégei tízmilliókat költöttek gépparkjuk korszerűsítésére – írja a szoljon.hu.

A csúcstechnikával szerelt erő- és munkagépek napi használata azonban gondot okozhat, ha elfogynak a dolgozók, akik működtetni képesek azokat.

Az ősszel Jászberényben megrendezett szakmaválasztó kiállításon részt vevő cégek nem véletlenül igyekeztek bemutatni a fiataloknak, hogy manapság egy traktorvezető munkakörülményei, és nem mellékesen megbecsültsége már alapvetően más, mint néhány évtizeddel ezelőtt volt.

– Egyértelműen hiányszakma a mezőgazdasági gépszerelő – mutatott rá Tamás Zoltán, a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Jászberényben működő Klapka György Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája igazgatója. Ezt támasztja alá az a felmérés is, melyet nemrégiben végeztek a kistérségben.

Az intézményvezető elmondta, a Jászság mezőgazdasági vállalkozásainak vezetői szerint a közeljövőben számos munkatársuk éri el a nyugdíjkorhatárt.

Egyelőre nagyon nehezen megjósolható az, hogy utánpótlás hiányában mihez kezdenek majd. Nem véletlen, hogy egytől egyig támogatnák a szakirányú képzés fejlesztését a térségben.

Csak a képzés népszerűsítése segíthet

– Készítettünk egy felmérést a Jászberényi Tankerület általános iskoláinak hetedikes, nyolcadikos diákjai körében – jegyezte meg Tamás Zoltán. – Ennek tanúsága szerint a megkérdezett jászsági általános iskolások korcsoportjából mintegy hatvanan jelezték, hogy érdekelné őket a mezőgazdasági gépszerelői szakma. Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy mind a hatvan diák a következő egy-két évben valóban mezőgazdasági területen kezdi meg tanulmányait, de mutatja, hogy van létjogosultsága az ilyen szakmák képzésének. A szándékunk mindenképp az, hogy lehetőséget teremtsünk az érdeklődő fiatalok mezőgazdasági szakirányú képzésének. Az anyagiak természetesen ezen a területen is hangsúlyosan jelennek meg.

A munkakörülmények javítása mellett elsődleges feladat, hogy a mezőgazdaságban dolgozó munkások jövedelmét is megfelelő szintre emeljék.

– Egyelőre még „kihaló szakmaként” kell tekintenünk a mezőgazdasági gépszerelő, illetve -gépkezelő szakterületre, amin szeretnénk változtatni – mondta Tamás Zoltán. – A munkakörülmények, illetve a keresetek mindenesetre már pozitív irányban indultak el.

Forrás: 
szoljon.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A pályázatok mozgatják a géppiacot idén is

Kétévi visszaesés után 2017-ben végre magára talált, és újra növekedésnek indult a hazai mezőgép-piac, és a prognózisok szerint idén is folytatódhat a bővülés. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet júniusi Agrárpiaci Információk című kiadványának gépértékesítési adataiból azonban az látszik, hogy átalakulóban van a gépkereslet.

Az öreg traktor sem vén traktor

Munka helyett szórakozni gyűltek össze a traktor(os)ok Csáfordon. Egy év kihagyás után ugyanis sokak nagy örömére újra, immár kilencedik alkalommal is megrendezték az öreg gépek találkozóját a településen. Ezt bizonyítja, hogy mintegy százötven traktor érkezett a rendezvényre.

Ovikertben termesztik a kicsik a tízóraihoz a zöldségeket

Magaságyás készült a Ficánkoló óvoda udvarán Vasváron. A mini zöldségeskert érdekessége, hogy ovis kezek ültették a magokat, palántákat. A termőföldet is maguk keverték a kicsik.

Százmilliós adócsalás mezőgazdasági gépekkel

Vádemelést javasol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága négy ember ellen, aki a gyanú szerint százmillió forinttal károsította meg a költségvetést - tájékoztatta a szervezet sajtóreferense csütörtökön az MTI-t.

Gépszemle bemutatót tartottak aratás előtt a gazdáknak

Gyakorlati aratási gépszemlét tartottak Tolnán, az Aranykalász Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Szövetkezet Fácánkerti úton lévő gépműhelyében. Nem csak a gépeknek, de a gépek papírjainak is rendben kell lenniük, illetve tűzoltó készüléknek is lennie kell minden gazdánál aratás idején.

Erdélyi győzelem az élelmiszer-innovációs versenyen

A „BrewBun” nevű, magas rost és fehérje tartalmú zsemle-különlegességgel nyerték meg az Agrármarketing Centrum (AMC) által szervezett Ecotrophelia Magyarország élelmiszer-innovációs versenyen vetélkedő egyetemi hallgatók, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csapata. Így ők képviselhetik hazánkat az Ecotrophelia Europe nemzetközi fordulóján 2018. október 21-22. között, Párizsban.

Zárótanulmányút: 5 nap, 5 erdőgazdaság a Dunán innen

Június elején az EGERERDŐ Zrt.-nél jártak a végzős erdőmérnök hallgatók, akik az 5 éves képzés után, a zárótanulmányút keretében meglátogatták az erdőgazdaságot. A Pilisi Parkerdő Zrt. után a második napon Egerben fogadtuk a leendő mérnököket.

Példaképek lehetnek a következő nemzedékek számára

A Környezetvédelmi Világnap és a Pedagógusnap alkalmából vehették át kitüntetéseiket az Agrárminisztériumban a tanári pálya, illetve a környezetvédelem terén példaértékű munkát folytató pedagógusok és egyéb területen dolgozó szakemberek.

Keresettek a végzős ménesgazdák

Az utolsó éves hallgatók többsége már állásajánlattal a zsebében teljesítette az államvizsgát a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar ménesgazda képzésén.

Fejlődik a magyar nyelvű agrároktatás a Kárpát-medencében

A Szent István Egyetem (SZIE) számára kiemelten fontos stratégiai tényező a külhoni magyarság szülőföldön boldogulásának elősegítése. A csíkszeredai vidékfejlesztési agrármérnöki mesterképzés hallgatói a hagyományok szerint záróvizsgájukra Gödöllőre utaztak, melynek az Alma Mater adott otthont.