0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Hiába a modern géppark, nincs se szerelő, se traktoros

A mezőgazdasági üzemek számára egyre nagy problémát okoz, hogy pótolják a folyamatosan nyugdíjba vonuló, tapasztalt szakembereket, akik a munkagépek működtetését, karbantartását végzik. Megoldást csak a szakma és az oktatás népszerűsítése jelenthet.

Rendkívül kevés a mezőgazdasági gépszerelő és talán még kevesebb a traktoros. Ugyanakkor Jász-Nagykun-Szolnok megye mezőgazdasági cégei tízmilliókat költöttek gépparkjuk korszerűsítésére – írja a szoljon.hu.

A csúcstechnikával szerelt erő- és munkagépek napi használata azonban gondot okozhat, ha elfogynak a dolgozók, akik működtetni képesek azokat.

Az ősszel Jászberényben megrendezett szakmaválasztó kiállításon részt vevő cégek nem véletlenül igyekeztek bemutatni a fiataloknak, hogy manapság egy traktorvezető munkakörülményei, és nem mellékesen megbecsültsége már alapvetően más, mint néhány évtizeddel ezelőtt volt.

– Egyértelműen hiányszakma a mezőgazdasági gépszerelő – mutatott rá Tamás Zoltán, a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Jászberényben működő Klapka György Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája igazgatója. Ezt támasztja alá az a felmérés is, melyet nemrégiben végeztek a kistérségben.

Az intézményvezető elmondta, a Jászság mezőgazdasági vállalkozásainak vezetői szerint a közeljövőben számos munkatársuk éri el a nyugdíjkorhatárt.

Egyelőre nagyon nehezen megjósolható az, hogy utánpótlás hiányában mihez kezdenek majd. Nem véletlen, hogy egytől egyig támogatnák a szakirányú képzés fejlesztését a térségben.

Csak a képzés népszerűsítése segíthet

– Készítettünk egy felmérést a Jászberényi Tankerület általános iskoláinak hetedikes, nyolcadikos diákjai körében – jegyezte meg Tamás Zoltán. – Ennek tanúsága szerint a megkérdezett jászsági általános iskolások korcsoportjából mintegy hatvanan jelezték, hogy érdekelné őket a mezőgazdasági gépszerelői szakma. Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy mind a hatvan diák a következő egy-két évben valóban mezőgazdasági területen kezdi meg tanulmányait, de mutatja, hogy van létjogosultsága az ilyen szakmák képzésének. A szándékunk mindenképp az, hogy lehetőséget teremtsünk az érdeklődő fiatalok mezőgazdasági szakirányú képzésének. Az anyagiak természetesen ezen a területen is hangsúlyosan jelennek meg.

A munkakörülmények javítása mellett elsődleges feladat, hogy a mezőgazdaságban dolgozó munkások jövedelmét is megfelelő szintre emeljék.

– Egyelőre még „kihaló szakmaként” kell tekintenünk a mezőgazdasági gépszerelő, illetve -gépkezelő szakterületre, amin szeretnénk változtatni – mondta Tamás Zoltán. – A munkakörülmények, illetve a keresetek mindenesetre már pozitív irányban indultak el.

Forrás: szoljon.hu