0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Mitől egészséges a szilva?

Régóta ismert, hogy a friss és az aszalt szilva egészséges - de mitől is az? Abrankó László, a NAIK Élelmiszeripari Kutató Intézet igazgatója a tudományosan alátámasztott hatásait elemzi. Az aszalt szilva hozzájárul a megfelelő bélműködéshez, ha legalább 100 grammot fogyasztunk belőle, természetes K-vitamin-forrás, illetve káliumban gazdag, mert a napi ajánlott adag 30 százalékát tartalmazza.

Száz gramm szilvában átlagosan 11,4 gramm szénhidrát, azon belül 9,5 gramm cukor van, élelmi rostból 1,4, fehérjéből 0,7, zsírból 0,28 grammot tartalmaz. Tudományosan igazolható élettani hatása a szorbitol-, klorogénsav-, K1-vitamin- és káliumtartalmának köszönhető.

Hashajtóként a szorbitol és a sok rost szolgál benne, az egészséges csontozat megőrzését pedig a K1-vitamin és a kálium együtt segíti elő. A klorogénsavnak köszönhető, hogy a szilvafogyasztás segít megelőzni az elhízást és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

A klorogénsavak másodlagos anyagcseretermékek, a polifenolok közé tartoznak. A legtöbbet a kávéban találunk ezekből a vegyületekből, 100 milliliterben 20-120 milligrammot, aztán az alma, szilva, kajszi, meggy és körte következik, 1-15 milligrammal 100 gramm gyümölcsben. A klorogénsav a cukor- és lipidanyagcserét befolyásolja, kevesebb zsír keletkezik a cukrokból. Ezzel segít megőrizni az érfalak rugalmasságát. A NAIK két kutatóintézete közösen vizsgálja az egyes szilvafajták klorogénsav-tartalmát – mondta el Abrankó László.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu