Back to top

Szűken, de lesz elég befőttesüveg

Megoldódott-e az üvegmizéria, sikerült-e beszerezni a magyar konzervgyáraknak az idei feldolgozási idényre szükséges befőttesüvegeket? A rövid válasz – igen. Óvatosan fogalmaz Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke. A hazai konzervgyárak minimális idei terveihez szükséges üvegeket beszerezték, illetve még folyamatban vannak a szállítások.

Eddig az volt a gyakorlat, hogy májusban már a gyárudvaron volt a szükséges göngyöleg, úgyhogy az idei lassabb beszerzés, és a korábbinál kisebb készlet még okozhat gondot. Ha nincsen tartalékuk, a feldolgozók nem tudnak rugalmasan alkalmazkodni a piaci lehetőségekhez, az esetleges nagyobb gyümölcskínálathoz, tehát a gazdálkodásukat megnehezíti az üveghiány.

Másrészről pedig 10-20 százalék körüli áremelkedést okozott az üveghiány, ami váratlan többletkiadás a konzervgyáraknak, és kérdéses, hogy tudják-e érvényesíteni az árban. A meggybefőtt alapvető élelmezési cikk, nem túl nagy az árrugalmassága, sem a nyereségrátája.

Nagyon sokfelől érkeznek az üvegek, orosz, ukrán, román, cseh gyárakból, és még nem ismert a pontos tulajdonságuk. Most kerülnek először a töltősorokra, és csak akkor derül ki, hogy hogyan bírják az adott technológiát, mennyi lesz a selejt.   

Mindez nemcsak a közelgő meggyfeldolgozást érinti majd, hanem a közvetlenül utána induló uborkakonzerv-gyártást is - mondta Sebesta Péter.

Meggyből az idén a tavalyinál több termésre lehet számítani a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke, Apáti Ferenc szerint. Tavaly jó közepes volt a termés, most több lesz, de a minősége még kérdéses.

Sokfelé jeleztek a szokottnál erősebb tisztuló hullást. Ahol jó volt a kötődés és nem öntöznek, ott a száraz időjárás okozhat gondot. Ha továbbra is kevés lesz a csapadék, lehet hogy nem éri el a meggy a konzerviparnak szükséges 22 milliméteres átmérőt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nő az állatorvosi praxisok száma

Egyre több cég nyújt állatorvosi szolgáltatásokat, míg 2015-ben 866 vállalkozás jelölte meg fő tevékenységeként az állategészségügyi ellátást, addig számuk tavaly elérte a 881-et az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint.

Csúcsot döntött a skót whisky exportja

Kiemelkedően jó évet zártak a skót whiskyt előállítók és exportálók.Tavaly mind mennyiségében, mind értékében megdőlt az eddigi eladási rekord, s ezzel a kőolajat nem számítva, a brit exportbevétel 1 százaléka származott a skót whisky értékesítéséből.

Csúcsra járatja az innovációt a magyar cég

Semmi olyan technológiát nem alkalmaznak, amelyre másutt ne lenne példa, azonban mégis kiemelkednek az átlagos hazai nagyüzemek sorából. A minden munkaterületet jellemző, ilyen magas fejlettségi szint egyelőre példa nélküli Magyarországon.

Piros kivi nyert a Fruit Logistica-n

Olasz konzorcium piros kivije nyerte a Fruit Logistica kiállítás Újdonságdíját az idén. Ez a zöldség-gyümölcs ágazat legfontosabb elismerése, amit a berlini kiállítás látogatói szavazata alapján ítélnek oda, az idén már a 14. alkalommal. A Fruit Logistica-n az idén 90 ország több mint 3200 kiállítója mutatkozott be.

A sör generálta a második legnagyobb forgalmat

Tavaly mennyiségben 4, értékben 11 százalékkal nőtt a sör magyarországi kiskereskedelmi értékesítése, és meghaladta a 150 milliárd forintot - írta a Világgazdaság kedden a Nielsentől kapott adatok alapján.

Hódítsa meg a lengyel piacot!

Őszi, Lengyelországi élelmiszeripari kiállításra szervez közösségi részvételt az AMC. A magyar stand hatvan négyzetméteres lesz, március 29-ig kell jelentkezni.

Hol vásárolunk? Átvette a vezetést a diszkont csatorna

18000 boltban közel 2300 milliárd forintot hagytak ott a magyarok 2018-ban a hazai kiskereskedelemben, ami 7 százalékkal haladja meg a 2017-es összesített éves forgalom mértékét.

Nemcsak a fogyasztók pazarolnak

Az élelmiszer-pazarlás, angolul food waste, az utóbbi években népszerű fogalommá vált. A legtöbb szakértő a fogyasztók és a kereskedelem pazarló magatartásával foglalkozik, holott a fogyasztók után a második legtöbb veszteséget a feldolgozóipar termeli.

Csökken a húsfogyasztás: generációk közötti különbségek

Tovább csökken a német húsfogyasztás. Ez a legfőbb tanulsága annak az ezer lakos megkérdezésén alapuló, a Forsa intézet által készített felmérésnek, amit a közelmúltban mutatott be Berlinben Julia Klöckner szövetségi élelmezési és mezőgazdasági miniszter.

A külföldi élelmiszer továbbra is kiszorítja az üzletekből a hazait

A szlovákiai élelmiszereket népszerűsítő kampányoknak köszönhetően ugyan sikerült visszafordítani a külföldi élelmiszerek arányának a drasztikus növekedését, a hazai élelmiszerek aránya azonban a legfrissebb felmérések szerint továbbra is rendkívül alacsony.