Back to top

Szűken, de lesz elég befőttesüveg

Megoldódott-e az üvegmizéria, sikerült-e beszerezni a magyar konzervgyáraknak az idei feldolgozási idényre szükséges befőttesüvegeket? A rövid válasz – igen. Óvatosan fogalmaz Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke. A hazai konzervgyárak minimális idei terveihez szükséges üvegeket beszerezték, illetve még folyamatban vannak a szállítások.

Eddig az volt a gyakorlat, hogy májusban már a gyárudvaron volt a szükséges göngyöleg, úgyhogy az idei lassabb beszerzés, és a korábbinál kisebb készlet még okozhat gondot. Ha nincsen tartalékuk, a feldolgozók nem tudnak rugalmasan alkalmazkodni a piaci lehetőségekhez, az esetleges nagyobb gyümölcskínálathoz, tehát a gazdálkodásukat megnehezíti az üveghiány.

Másrészről pedig 10-20 százalék körüli áremelkedést okozott az üveghiány, ami váratlan többletkiadás a konzervgyáraknak, és kérdéses, hogy tudják-e érvényesíteni az árban. A meggybefőtt alapvető élelmezési cikk, nem túl nagy az árrugalmassága, sem a nyereségrátája.

Nagyon sokfelől érkeznek az üvegek, orosz, ukrán, román, cseh gyárakból, és még nem ismert a pontos tulajdonságuk. Most kerülnek először a töltősorokra, és csak akkor derül ki, hogy hogyan bírják az adott technológiát, mennyi lesz a selejt.   

Mindez nemcsak a közelgő meggyfeldolgozást érinti majd, hanem a közvetlenül utána induló uborkakonzerv-gyártást is - mondta Sebesta Péter.

Meggyből az idén a tavalyinál több termésre lehet számítani a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke, Apáti Ferenc szerint. Tavaly jó közepes volt a termés, most több lesz, de a minősége még kérdéses.

Sokfelé jeleztek a szokottnál erősebb tisztuló hullást. Ahol jó volt a kötődés és nem öntöznek, ott a száraz időjárás okozhat gondot. Ha továbbra is kevés lesz a csapadék, lehet hogy nem éri el a meggy a konzerviparnak szükséges 22 milliméteres átmérőt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Varga Mihály: diverzifikálni kell a gazdaságot

El kell mozdulni attól, hogy a járműipari beruházások adják a gazdasági növekedés alapjait, szükség van más iparágakra, például az élelmiszeriparra is – jelentette ki a Vállalkozók Napján Varga Mihály.

Strukturális okokra vezethetők vissza a gyümölcspiaci gondok

Az idei gyümölcspiaci lehetőségeket még a tavalyi európai fagyhullám befolyásolta, mondta Apáti Ferenc, a szervezet alelnöke a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács mátraházai évértékelő tanácskozásán.

Együttműködik az Agrárminisztérium a horgászszövetséggel

Stratégiai partnerségi megállapodást és közfeladat-ellátási szerződést kötött az Agrárminisztérium (AM) a Magyar Országos Horgász Szövetséggel (Mohosz) pénteken Budapesten.

A hatékonyság növelése a versenyben maradás feltétele

Nemcsak a piaci versenytársak, hanem kézimunkaerő hiánya is szorongatja a zöldség- és gyümölcstermesztőket. Egyedüli kiút a fejlesztés, és hatékonyság fokozása, hangzott el Mátraházán a FruitVeB évértékelő konferenciáján.

Módosítana a földforgalmi előterjesztésen a törvényalkotási bizottság

A föld jövedelemtermelő képességét is figyelembe kell vennie a helyi földbizottságoknak az adásvétel véleményezésekor, erről fogadott el módosító indítványt csütörtökön az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága.

Új stratégiát jelentett be a BASF

Ludwigshafenben ismertette a BASF új stratégiáját dr. Martin Brudermüller, a cég igazgatótanácsának elnöke. A német vegyipari vállalat 2012 óta töretlenül fejlődik, jövedelemnövekedése meghaladta a globális vegyipari termelés évi 3,7%-os növekedését. Az új stratégia legfőbb célja az értékesítés és a volumen növelése.

Vannak még lehetőségek az exportban

Kedvező kamatozású hitelkonstrukciók, biztosítások és egyéb eszközök érhetők el azon a termékkörön belül, amelyekkel az EXIM igyekszik bátorítani a hazai mező- és élelmiszergazdaság résztvevőit az exportpiacokra való kilépésre – hangzott el a témában megrendezett szakmai konferencián Bábolnán.

Amit eddig nem tudtunk a paradicsomléről

A paradicsomlé többek között káliumot tartalmaz, amely segíti az izmok és az idegrendszer megfelelő működését és támogatja a megfelelő vérnyomás fenntartását. 100 ml paradicsomlé 260 mg káliumot tartalmaz, ami a napi ásványi anyag bevitel referenciaértékének 13% -át biztosítja.

Élelmiszeripari kézikönyvekkel segíti a tájékozódást a NAK

„Élelmiszeripari kézikönyv” című sorozatot indított el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A kiadványok a hazai élelmiszer-előállítói kör tájékoztatását, ismereteik bővítését, valamint a minőségi élelmiszerek előállításának támogatását segítik.

Hatalmas üzletté nőtte ki magát a Mikulás

Csaknem négymilliárd forintos forgalmat generál a Mikulás-naphoz kötődően értékesített mintegy hétszáz tonnányi szezonális édesség. A csokoládémikulások mellett az adventi naptárak is kelendők.