Back to top

Szűken, de lesz elég befőttesüveg

Megoldódott-e az üvegmizéria, sikerült-e beszerezni a magyar konzervgyáraknak az idei feldolgozási idényre szükséges befőttesüvegeket? A rövid válasz – igen. Óvatosan fogalmaz Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke. A hazai konzervgyárak minimális idei terveihez szükséges üvegeket beszerezték, illetve még folyamatban vannak a szállítások.

Eddig az volt a gyakorlat, hogy májusban már a gyárudvaron volt a szükséges göngyöleg, úgyhogy az idei lassabb beszerzés, és a korábbinál kisebb készlet még okozhat gondot. Ha nincsen tartalékuk, a feldolgozók nem tudnak rugalmasan alkalmazkodni a piaci lehetőségekhez, az esetleges nagyobb gyümölcskínálathoz, tehát a gazdálkodásukat megnehezíti az üveghiány.

Másrészről pedig 10-20 százalék körüli áremelkedést okozott az üveghiány, ami váratlan többletkiadás a konzervgyáraknak, és kérdéses, hogy tudják-e érvényesíteni az árban. A meggybefőtt alapvető élelmezési cikk, nem túl nagy az árrugalmassága, sem a nyereségrátája.

Nagyon sokfelől érkeznek az üvegek, orosz, ukrán, román, cseh gyárakból, és még nem ismert a pontos tulajdonságuk. Most kerülnek először a töltősorokra, és csak akkor derül ki, hogy hogyan bírják az adott technológiát, mennyi lesz a selejt.   

Mindez nemcsak a közelgő meggyfeldolgozást érinti majd, hanem a közvetlenül utána induló uborkakonzerv-gyártást is - mondta Sebesta Péter.

Meggyből az idén a tavalyinál több termésre lehet számítani a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke, Apáti Ferenc szerint. Tavaly jó közepes volt a termés, most több lesz, de a minősége még kérdéses.

Sokfelé jeleztek a szokottnál erősebb tisztuló hullást. Ahol jó volt a kötődés és nem öntöznek, ott a száraz időjárás okozhat gondot. Ha továbbra is kevés lesz a csapadék, lehet hogy nem éri el a meggy a konzerviparnak szükséges 22 milliméteres átmérőt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bajban a vízi áruszállítás a Dunán

Jelentősen csökkenhet idén az áruszállítás a Dunán a folyó alacsony vízszintje miatt, a bajai és a paksi kikötőkben eddig az éves átlagforgalom fele teljesült.

Mindig úttörő volt a Varga Pincészet

Nem hiányzott a vállalkozó szellem Varga Péter családjából, derült ki az egyik legnagyobb hazai borászat, a Varga Pincészet 25 évét bemutató sajtótájékoztatón. A cégtulajdonos az első hazai magánvállalkozók között volt, és már gyakorlottként vásárolta meg a Badacsonyi Állami Gazdaság pincészetét, hogy negyedszázad alatta legnagyobb hazai borászattá fejlessze.

Édes kis semmiség - a cukor káros, vagy a szokásaink?

A világ fejlett országaiban rengetegen küzdenek elhízottsággal, illetve túlsúllyal. Azoknál az embereknél, akik több édességet fogyasztanak nagyobb valószínűséggel alakul ki kettes típusú cukorbetegség, szívrendellenesség vagy rák…de lehet nem is a cukor a hibás.

A tojástól a tepsiig, a teljes életút visszakövethető

Az Európai Unióban elsőként a Carrefor francia élelmiszerlánc indította el a teljes átláthatóságát garantáló nyomonkövetést. Az új, úgynevezett blockchain technológia bevezetése a szabad tartású Auvergne csirkével kezdődött az üzletekben.

Nem úszta meg Tokaj-hegyaljai borvidéken a Nébih ellenőrzést

Négynapos ellenőrzés-sorozatot tartott Nébih a Tokaj-hegyaljai borvidéken. A szakemberek az ellenőrzés során két esetben tapasztaltak olyan súlyos adminisztratív hiányosságokat, amelyek miatt az érintett egységek működését felfüggesztették.

Névtáblát cseréltek a NAIK-ban

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében (NAIK) rendezett Kováts Zoltán Emléknapon több kiemelt eseményre került sor. Felavatták az intézet új névtábláját, Kováts Zoltán emlékművét, valamint együttműködési megállapodást írt alá a NAIK a Magyar Díszkertészek Szövetségével.

Csökkent az élelmiszeripar eladósodottságának mértéke

Az élelmiszer-termelés gazdálkodó szervezeteinek 2016-os pénzügyi helyzetéről adott közre összefoglalót az Agrárgazdasági Kutató Intézet.

Már kapható a fenyőfa ízű chips

„Karácsonyfa ízű” chipset dobott piacra egy brit áruházlánc, ami azért megtévesztő, mert például a karácsonyfadíszek zamatának nyomát se lehet felfedezni benne.

Eddig négy kiemelkedő gímbikát bíráltak Somogyban

A gímszarvas vadászati szezonja szeptember elsején kezdődik, s ilyenkorra szép terítékkel büszkélkednek a vadászok. Az ország egyik leghíresebb szarvasállománya éppen Somogy megyében található. A szarvasbőgés véget ért, jó szezont zártak a somogyi nimródok.

Közegészségügyi kockázat: korlátoznák az iparilag előállított transzzsírsavakat

Az Európai Bizottság javaslata szerint a transzzsírsavakat korlátozni fogják. A rendelettervezetben foglaltak szerint az iparilag előállított transzzsírok mennyisége nem haladhatja majd meg a 2 grammot 100 g zsiradékban. Amennyiben a rendelettervezetet jóváhagyják, az élelmiszeripari vállalkozásoknak 2021. április 1-ig lesz idejük megfelelni az előírtaknak.