Back to top

„Egy álmot, egy vágyat kell megfogalmazni”

Újabb négy évre szavaztak bizalmat Lázár Vilmosnak. A terveiről és a megoldandó feladatokról kérdeztük újbóli megválasztását követően.

Olyan híreket is hallottam, hogy nem indulsz újra a tisztújító közgyűlésen. Ehhez képest még ellenfeled sem volt. 

- Az elnöki pozícióm ciklusosságát az országgyűlési választásokhoz igazítottuk, és ilyenkor mindig a választások utánra időzítjük a tisztújítást. Ez annyiban befolyásoló tényező, hogy olyan embereket kell megválasztania a tagságnak, akik tudnak segíteni, tudnak előrelendíteni a sportágon. Úgy gondolom, ezzel jól döntöttünk és bízom benne, hogy akárcsak az elmúlt időszakban, a következőben is sikeresek leszünk.

Azonban sok mindent újra kell gondolnunk. Mindenképpen célunk, hogy irányítottabb csatornákba helyezzük a forrásokat, amihez meg kell várni, hogy felálljon a kormányzati struktúra, a sportfinanszírozás. Újra fel kell építenünk azt, hogy a forrásokat, amikből gazdálkodni tudtunk, hogyan tudjuk továbbra is megcélozni.

Amikor egy ilyen pozíciót elvállal az ember, akkor nagyon magasra kell tenni a mércét, valami olyan távlati célt kell kitűzni, ami előrehúz.

Mert úgy nem érdemes nekifogni a munkának, hogy ugyanazt akarjuk csinálni, mint az elmúlt évben, ugyanezen a szinten. Egy álmot, egy vágyat kell megfogalmazni. 

Mi az álmod? 

Fotó: Somogyvári Anett

- Sok minden van a fejemben, például az Európai Lovasjátékok rendezésének megpályázása. Ehhez egyébként kormánygaranciával rendelkezünk, ami nagy fegyvertény a pályázatnál és nagy biztonságot ad. Hiszen ha elnyerjük, meg is tudjuk valósítani. Talán ez lehet a következő négy év céljainak a zászlóshajója.

És a közeljövőt hogyan látod?

- Két-három héten belül megtartjuk az alakuló ülést, de csak két személycsere történt az új elnökségben és őket is jól ismerem. Tehát olyan nagy változás a személyi összetételben nincs, pontosan tudom, hogy az új elnökséggel ugyanolyan hatékonyan és ugyanakkora egyetértésben tudunk dolgozni, mint az előzővel. Nagyon kevés esetben kellett eddig számolni a szavazatokat és ez szerintem a következő elnökségnél is így lesz.

A céljainkat kell pontosan kijelölni és ezekhez képest kell a feladatokat kiosztani. Biztosan kell foglalkozni az irodának az apparátus kérdésével, hiszen nagyon kibővültek a feladatok és nem szeretnénk túlterhelni azokat a kollégákat, akik éjt nappallá téve dolgoznak. Stabil adminisztrációs hátteret szeretnénk biztosítani, a célok mellé szeretnénk a feladatokat osztani és ennek a feltételeit kell megteremtenünk a következő időben.

Körülbelül negyedévente szoktunk ülésezni és az új elnökségben is az a jó, hogy különböző helyről jönnek a kollégák, földrajzi elhelyezkedést tekintve és szakmailag is. Ennek köszönhetően jó az információáradat a végekről és pontosan látjuk majd, hogy milyen elvégzendő feladatok vannak. Így lehet a lovassportot jól szolgálni. 

Említetted, hogy bizonyos dolgokban változásra van szükség. Mondanál erre néhány példát?

- A forrásteremtés átfogó és stratégiai kérdés mindig. Megint mindent el kell követnünk annak érdekében, hogy minél több forrást tudjunk biztosítani a lovassport számára, és hogy ezeket a forrásokat szakmai szempontok szerint irányítottabban csoportosítsuk. Ez nagyon fontos lesz a következő időben.

Lehet, hogy a támogatásokat kicsit másként osztanánk el, mint a címkézett támogatások mostani rendszerében. Bár mind a lovas ágazatba kerül és építi azt, de egy kicsit jobban mederbe kellene terelni és ott is tartani.

Ez egy fontos cél, fontos elnöki feladat. Eddigi munkánk egyik legnagyobb eredménye, hogy presztízst teremtettünk. Még feljebb kell húzni ezt a sportágat, hiszen óriásit léptünk előre, akár a négy évvel ezelőtti, akár a nyolc-kilenc évvel ezelőtti állapothoz képest.

Erre az egyik legjobb példa, hogy minket kértek fel arra, hogy ötcsillagos CSIO-t rendezzünk. Még csak nem is mi jelentkeztünk. Ez azt jelenti, hogy nemcsak Magyarországon növeljük a Lovassport Szövetség és a lovassport presztízsét, hanem külföldről is másként kezdenek ránk tekinteni. Ez jó visszajelzés.

 

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2018/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Etetés vagy táplálás?- Hetedik rész

A ló szervezete és a külső környezet között határvonalak húzódnak, ilyen a bőrön kívül egyebek között a gyomor is. Kapcsolatot teremtenek, de egyben el is választanak, védelmet adnak.

Nyugat-nílusi láz lovaknál

Hazánkban lovaknál a nyugat-nílusi láz vírusát először 2007-ben izolálták, majd 2008-ban 18 ló betegedett meg, melyből 5 elhullott, és a betegséget átvészelt állatokból három egyednek maradandó idegrendszeri elváltozása maradt fent. A helyzet nem javul, hiszen napjainkig a vírus nagy utat tett meg, számos országban kimutatták jelenlétét.

Felejthetetlen világjátékok

A 2018-as Lovas Világjátékokra sokan örökre emlékezni fognak. Van, aki a Florence hurrikán okozta bonyodalmak, van, aki a szervezés hiányosságai miatt, és persze van, aki élete legnagyobb eredményét érte el 2018-ban. Legjobb hazai eredményünk a lovastornász Bence Balázs előkelő 10. helye.

A bírálat nem hibakeresés

A ló törzskönyvezésének első lépése (a származásellenőrzés után) a küllemi és mozgás bírálat. Ezzel a munkával, szinte minden tenyésztő találkozik, aki törzskönyvezett lovat tart.

Pincefeltörést is megakadályoznak a lovas polgárőrök

Lovas polgárőrök gyakorlati továbbképzését tartották a mögöttünk hagyott hétvégén, péntektől vasárnapig Békésen. Az ilyen jellegű szolgálatot vállaló lovasok több területen tevékenykednek, például az illegális fakitermelések, illegális szemétlerakók és parlagfűvel szennyezett területek felszámolásában.

Dromedár is várta az ovisokat a lovardában

Hagyományos Mihály-napi Lóvoda napon látták vendégül a környék óvodásait a Sjáli Szórakoztató Parkban. A kicsik megismerkedhettek a park új lakójával is.

Új szakág születőben: Working equitation Magyarországon

Kappel Edit neve ma már valószínűleg senkinek nem cseng ismeretlenül a hazai lovas életben. A Philippe Karl nevével fémjelzett Ecole de Légèreté hazai instruktora, a klasszikus lovasművészet művelője és oktatója.

Négyszeres német győzelem

2014 után az idén ismét Kaposváron rendeztük a lovastorna junior Európa-bajnokságot, ahol a versenyzők négy kategóriában – junior leány, fiú, páros és csapat – mérték össze tudásukat. A rekkenő hőség ellenére Németország remekelt, négy aranyérmet vitt haza. A magyar versenyzők közül többen most debütáltak kontinensviadalon. A junior csapatunk és Király Ákos pedig a döntőbe került.

A Bábolnai Gazdanapok után a KÁN „sztárjai” is a lovak voltak

Az ország lovakat szerető része a hétvégén Kaposvárra figyelt: rendkívül sok látnivaló akadt e téren ugyanis az idei KÁN-on. A legjellegzetesebb fajták a legkülönbözőbb lovasprogramok alkalmával mutatkoztak be a kiállításon.

"Viharos" lovaglás közben is balesetmentesen

Szemerkélő esőben kilovagolni sokak számára kellemes elfoglaltság. Amikor azonban viharba fordul az idő, óvatosnak kell lennünk. A vihar hirtelen is lecsaphat, akár tereplovaglás közben, akár egy lovas rendezvényen. Ilyenkor lovunk viselkedése idegessé, dühössé, válhat, ezért nagyon fontos tudnunk, mi a teendő ebben az esetben. A következőkben elárulunk néhány hasznos tippet.