Back to top

„Egy álmot, egy vágyat kell megfogalmazni”

Újabb négy évre szavaztak bizalmat Lázár Vilmosnak. A terveiről és a megoldandó feladatokról kérdeztük újbóli megválasztását követően.

Olyan híreket is hallottam, hogy nem indulsz újra a tisztújító közgyűlésen. Ehhez képest még ellenfeled sem volt. 

- Az elnöki pozícióm ciklusosságát az országgyűlési választásokhoz igazítottuk, és ilyenkor mindig a választások utánra időzítjük a tisztújítást. Ez annyiban befolyásoló tényező, hogy olyan embereket kell megválasztania a tagságnak, akik tudnak segíteni, tudnak előrelendíteni a sportágon. Úgy gondolom, ezzel jól döntöttünk és bízom benne, hogy akárcsak az elmúlt időszakban, a következőben is sikeresek leszünk.

Azonban sok mindent újra kell gondolnunk. Mindenképpen célunk, hogy irányítottabb csatornákba helyezzük a forrásokat, amihez meg kell várni, hogy felálljon a kormányzati struktúra, a sportfinanszírozás. Újra fel kell építenünk azt, hogy a forrásokat, amikből gazdálkodni tudtunk, hogyan tudjuk továbbra is megcélozni.

Amikor egy ilyen pozíciót elvállal az ember, akkor nagyon magasra kell tenni a mércét, valami olyan távlati célt kell kitűzni, ami előrehúz.

Mert úgy nem érdemes nekifogni a munkának, hogy ugyanazt akarjuk csinálni, mint az elmúlt évben, ugyanezen a szinten. Egy álmot, egy vágyat kell megfogalmazni. 

Mi az álmod? 

Fotó: Somogyvári Anett

- Sok minden van a fejemben, például az Európai Lovasjátékok rendezésének megpályázása. Ehhez egyébként kormánygaranciával rendelkezünk, ami nagy fegyvertény a pályázatnál és nagy biztonságot ad. Hiszen ha elnyerjük, meg is tudjuk valósítani. Talán ez lehet a következő négy év céljainak a zászlóshajója.

És a közeljövőt hogyan látod?

- Két-három héten belül megtartjuk az alakuló ülést, de csak két személycsere történt az új elnökségben és őket is jól ismerem. Tehát olyan nagy változás a személyi összetételben nincs, pontosan tudom, hogy az új elnökséggel ugyanolyan hatékonyan és ugyanakkora egyetértésben tudunk dolgozni, mint az előzővel. Nagyon kevés esetben kellett eddig számolni a szavazatokat és ez szerintem a következő elnökségnél is így lesz.

A céljainkat kell pontosan kijelölni és ezekhez képest kell a feladatokat kiosztani. Biztosan kell foglalkozni az irodának az apparátus kérdésével, hiszen nagyon kibővültek a feladatok és nem szeretnénk túlterhelni azokat a kollégákat, akik éjt nappallá téve dolgoznak. Stabil adminisztrációs hátteret szeretnénk biztosítani, a célok mellé szeretnénk a feladatokat osztani és ennek a feltételeit kell megteremtenünk a következő időben.

Körülbelül negyedévente szoktunk ülésezni és az új elnökségben is az a jó, hogy különböző helyről jönnek a kollégák, földrajzi elhelyezkedést tekintve és szakmailag is. Ennek köszönhetően jó az információáradat a végekről és pontosan látjuk majd, hogy milyen elvégzendő feladatok vannak. Így lehet a lovassportot jól szolgálni. 

Említetted, hogy bizonyos dolgokban változásra van szükség. Mondanál erre néhány példát?

- A forrásteremtés átfogó és stratégiai kérdés mindig. Megint mindent el kell követnünk annak érdekében, hogy minél több forrást tudjunk biztosítani a lovassport számára, és hogy ezeket a forrásokat szakmai szempontok szerint irányítottabban csoportosítsuk. Ez nagyon fontos lesz a következő időben.

Lehet, hogy a támogatásokat kicsit másként osztanánk el, mint a címkézett támogatások mostani rendszerében. Bár mind a lovas ágazatba kerül és építi azt, de egy kicsit jobban mederbe kellene terelni és ott is tartani.

Ez egy fontos cél, fontos elnöki feladat. Eddigi munkánk egyik legnagyobb eredménye, hogy presztízst teremtettünk. Még feljebb kell húzni ezt a sportágat, hiszen óriásit léptünk előre, akár a négy évvel ezelőtti, akár a nyolc-kilenc évvel ezelőtti állapothoz képest.

Erre az egyik legjobb példa, hogy minket kértek fel arra, hogy ötcsillagos CSIO-t rendezzünk. Még csak nem is mi jelentkeztünk. Ez azt jelenti, hogy nemcsak Magyarországon növeljük a Lovassport Szövetség és a lovassport presztízsét, hanem külföldről is másként kezdenek ránk tekinteni. Ez jó visszajelzés.

 

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2018/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Döntős a magyar díjugrató csapat

A magyar csapat a második helyen végzett az eddigi legrangosabb hazai díjugrató viadal vasárnapi záró- egyúttal főszámában, a 200 ezer euró összdíjazású Nemzetek Díján.

A világ szeme rajtunk van

A bábolnai CSI-n beszélgettem a verseny nemzetközi bírónőjével, az osztrák Inés Bejdllel, akiről kiderült, hogy magyar ősökkel rendelkezik. Gyerekkorától lovagol, sikeres fiatal lovas volt díjlovaglásban és díjugratásban is, díjugratóként Európa- és világbajnokságokon szerepelt eredményesen, tagja volt az osztrák díjugrató-válogatottnak.

Augusztus 18-án nyílik meg Szilvásváradon a lipicai lovasközpont

Augusztus 18-án nyílik meg Szilvásváradon a lipicai lovasközpont, ahol ezen a napon az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szervezésében családi napot rendeznek

Csoportképzés, rangsor – amire ügyelnünk kell a lovaknál

A lovak társas lények. Semmi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy a szabad természetben csapatokba szerveződve élnek. Ezen magatartásforma kialakulása az ősidőkre, több millió évre, azaz arra a korszakra vezethető vissza, amikor még az őslovaknak az életben maradásukért meg kellett küzdeniük a ragadozókkal.

Új állattenyésztési törvény: hol tartanak az előkészítéssel?

November 1-jétől az európai állattenyésztési rendelet hatályba lépését követően az eddigi nemzeti hatáskörből az EU illetékességébe kerül a szarvasmarha-, a ló-, a sertés-, a juh- és a kecsketenyésztés-szervezésének szabályozása. Hol tart az uniós állattenyésztési rendelet hazai jogharmonizációja? Elkészül-e addig a hazai állattenyésztési törvény – kérdeztük az Agrárminisztériumtól.

Kitartó és szívós: ez a kunfakó ló

Őseink lovához hasonló fajta kitenyésztése a cél a kunfakóval, amely bő évtized múltán már hivatalosan elismert lófajta lehet. A kunfakósok a hétvégén közös ünnepre gyűlnek a félegy­házi parkerdőben.

Etetés vagy táplálás?

A szájüreg mirigyei feladataik szerint két csoportba sorolhatók. A nyálkamirigyekre, amelyek a szájüreg falában vannak és nyál helyett nyálkát termelnek; valamint a szájüregtől távolabb elhelyezkedő páros, nagy nyálmirigyekre. Az egészséges nyáltermelés szempontjából nem mindegy, hogy mit, mennyit és hogyan eszik a lovunk.

Megmenekülnek a vadlovak: folyamatosan születnek csikók

A korábbiakhoz képest több Przsevalszkij-ló pusztult el a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó, vadlórezervátumként is ismert Pentezugban. Szakértők szerint az elhullások több ökológiai és viselkedéstani tényező egymást erősítő hatásaira vezethetők vissza.

Holnap kezdődik a junior lovastorna Európa-bajnokság Kaposváron

Junior lovastorna Európa-bajnokságot rendeznek Kaposváron, a kontinensviadalra szerdától vasárnapig kerül sor a Kaposvári Egyetem Pannon Lovasakadémiáján - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény hétfőn az MTI-t.

Több mint 60 fogat Mélykúton

Másodszor szerveztek nemzetközi fogathajtóversenyt Mélykúton, öt ország több mint 60 versenyzőjét fogadták a szervezők az 55. Magyar Derbyvel egybekötött eseményen. A hazaiak mellett görög, osztrák, román és szlovák hajtók érkeztek, az összetett verseny aranyérmei viszont itthon maradtak, Nyúl Katalinnak, Kákonyi Norbertnek és Móró Lajosnak köszönhetően.