Back to top

Luxus nomád életérzés a glampingekben

Sokunk kitörölhetetlen emlékei a családi és iskolai kirándulások, a mindig beázó sátrak, a reggelre leeresztett gumimatracok, a szúnyogfelhőkkel vívott harcok, a kis gázfőzők, a zsúfolt kempingek. Egy életen át emlegetjük a kalandokat. De a világ változik, vele a kempingezés trendje is, és a kényelemé lett a főszerep.

A glamping kifejezés a glamorous és a camping szó összeolvadásából született és teljesen átértékeli a régi, fapados kempingezést. Itt nincs lábbal pumpálható gumimatrac, összeomló sátrak, és társaik, viszont van helyette kényelem és luxus.

A műfaj nem teljesen új keletű, gondoljunk csak a múlt század elején divatba jött szafarira, ahol a gazdag britek és amerikaiak, akik kalandot kerestek, de nem voltak hajlandók a kényelmüket feláldozni, olyan luxus sátrakból indulhattak a másnapi vadászatra, amelyeknél kényelmes ágyak, párnák, minőségi ágyneműk, elektromos generátorok, szakácsok készítette friss vacsora, és a személyzet által behűtött pezsgő emlékeztetett az otthonukra. Aki látta például a Távol Afrikától című filmet, az pontosan tudja, mi a glampingezés lénye:  kényelem, romantika, lehetőleg a vad és csodás természetben.  

Nem véletlen, hogy a  modern kényelem és nomád természet közeli életérzés ötvözéséből kialakult luxus kempingezés, azaz a glampingezés fénykorát éli. Hiszen a glamping olyan új hedonista verziója a kempingezésnek, ahol nem kell lemondani a megszokott kényelemről, hotel színvonalú szolgáltatásokat nyújt, és mégis csak egy karnyújtásnyira van a természet.

Sátrakat, lombházakat, szüreti pótkocsikat, konténereket, műanyag buborékokat, jurtákat, földbe vájt hobbit házakat építenek messze a forgalmas helyektől, retro járgányokat, cirkuszi kocsikat, echós szekereket alakítanak át, és látnak el minden kényelemmel. A helyszínnek és az „építményeknek” semmi nem szab határt, minden játszik, amit az emberi képzelet képes kigondolni és a kreativitás képes megvalósítani. Ezért igazi kaland vár minden glampingezőre, hiszen nem találni két egyformát.

Egyre több glamping vár felfedezésre Magyarországon is, Heves megyében, a Felsőtárkányi tónál például kényelmes, műanyag buborékból lehet éjszakánként szemlélni a Persidákat a nyári égbolton, Noszvajon elbújhatunk a világ elől a pezsgőfürdős lombházakban, a Mecsek hegységben megbúvó Mókus-völgyben pedig cirkuszi vagont láttak el minden kényelemmel. A káli medencében fürdőszobás ázsiai jurtákban, az Őrségben viszont földi sátorban, lebegő sátorban és echós szekérben alhatunk. Legjobban a Homokhátságon található glampingben érint meg a luxus, ahol háromemeletes padlófűtéssel, légkondicionálóval, tv-vel, masszázs káddal felszerelt jurta várja a környék felfedezésére érkezőket.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyapjúszivárvány

Véletlenül bukkantam rá Horváth Éva szépséges gyapjúgombolyagjaira. Nyár végén, a Mesterségek Ünnepének forgatagában hirtelen megállított a puha anyag és a pasztellszínek mesés keveréke. Megszámlálhatatlan árnyalat, valami jó, meleg természetességben. A kirakodó asztalka körül mezei virágokból és zöld szárakból font kerítés, mögötte egy mosolygós hölgy.

Nem indultak meg az időszakos források a Bükkben

A hétvégére igazi kiránduló időt jósolnak a meteorológusok! A szép napos időben a hőmérséklet akár 20 fokig is emelkedhet. Az erdei avarból egyre több helyen bújnak elő a tavasz színes virágai.

Tornapálya, kilátó és parkoló is készül az erdészetnél

Hét európai uniós pályázat keretében közel 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással valósulnak meg a természetjárás feltételeit javító fejlesztések 2020. szeptember végéig Magyarországon, köztük az EGERERDŐ Zrt. területén is.

Fontos fejlesztések a kirándulók egyik kedvenc helyszínén

„Ez a 21. századi erdők mintapéldája” – fogalmazott Nagy István agrárminiszter Királyréten, ahol ünnepélyes keretek közt Kirándulóközpontot adtak át. A természetjárók örömére a környéken számos fejlesztés valósult meg eddig s valósul meg a közeljövőben is.

Indul a medvehagymaszezon: nem mindegy, honnan és mennyit szedünk!

A medvehagyma – a hóvirág mellett – a kora tavaszi erdő egyik jellegzetes növénye. A vadfokhagymaként is ismert, jótékony hatású növény gyűjtési szezonja március végére, április elejére esik. Azonban nem mindegy, honnan és mennyit gyűjtünk ebből az erdei csemegéből.

Ma az erdőket ünnepli a világ

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2012-es döntése értelmében, március 21-én az erdők nemzetközi napját ünnepeljük. Azóta minden évben szerte a világon számtalan rendezvény irányítja a figyelmet a fák jelentőségére. Az idei év mottója alapján – „Tanuljuk meg szeretni az erdőket!” – a középpontban az oktatás szerepe áll a fenntartható erdőgazdálkodásban és a biológiai sokféleség megőrzésében.

Körtvélyesi kilátó

Az Országos Kéktúra útvonaláról érdemes egy kis kitérőt tenni – Tatabánya várostól is karnyújtásnyira – a Vértesi Erdő Zrt. által 2016-ban emelt Körtvélyesi kilátóhoz.

Erdei fejlesztések indulnak 3,5 milliárd forintból

Hét sikeres uniós pályázat 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásából a természetjárás feltételeit javító, erdei fejlesztések indulnak 2020 szeptember végéig országszerte - jelentette be a beruházást koordináló Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) szakmai vezetője sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

Szarvasgombászok figyelem: fontos határidő közeleg

A hatályos jogszabályi előírások alapján szarvasgombát gyűjteni csak érvényes gyűjtési napló birtokában lehet. A gyűjtőknek a 2019 előtt kiállított gyűjtési naplókat 2019. április 30-ig kell benyújtaniuk érvényesítés céljából a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih). A hivatal május első hetében kezdi meg az érvényesített dokumentumok postázását.

Feloldották a tűzgyújtási tilalmat

Az utóbbi napok csapadékos időjárásának köszönhetően jelentősen csökkent a tűzveszély az erdő és mezőgazdasági területeken, ezért nem indokolt a fokozottan tűzveszélyes időszak fenntartása.