Back to top

Ma eldől, hogy elsejétől élesben működik-e majd a tengelysúlymérő rendszer

Pontatlanok lehetnek a TSM mérései a tesztek szerint. Szerdán egyeztetnek a közúti fuvarozók érdekképviseletei az Innovációs és Technológiai Minisztériumban a Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer (TSM) bevezetésének esetleges elhalasztásáról

Szerdán egyeztetnek a közúti fuvarozók érdekképviseletei az Innovációs és Technológiai Minisztériumban a Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer (TSM) bevezetésének esetleges elhalasztásáról – tudta meg a Világgazdaság Bíró Koppány Ajtonytól, a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) főtitkárától.

A jogszabály szerint június 1-jétől lép hatályba a TSM, amelynek célja a megengedettnél nagyobb terhelésű teherautók, kamionok kiszűrése, illetve a túlsúly miatti büntetése. A rendszer tesztüzeme már több hónapja tart, ez az időszak azonban az új helyzettel való „összeszokás” helyett azt a tapasztalatot hozta, hogy a TSM nem kiforrott, a mérései gyakran pontatlanok.

Az ügyben ezért május 23-án összeültek a szakmai érdekképviseletek, és kimondták: a TSM tesztüzemét legalább 2018. december 31-ig meg kell hosszabbítani.

Az elgondolás jó, de a rendszer pontatlanságait fel kell számolni. A tesztidőszak egyik általános tapasztalata volt, hogy az adott telephelyeken hitelesített mérlegeken történő mérés adataitól jelentősen eltérnek azok, amelyeket a TSM autópályákon telepített készülékei mutatnak

– mondta Bíró Koppány Ajtony. A jelen formájában bevezetendő TSM mellett a közúti fuvarozókat június 1-jétől súlyos pénzügyi szankciók fenyegetik.

A május 23-án összeült szakemberek – közúti fuvarozói érdekképviseleti szervezetként a NiT Hungary, a Fuvosz, az MKFE, valamint a Magyar Szállítmányozók Szövetsége és az MLSZKSZ képviseletében – abban is egyetértettek, hogy újból be kell vezetni a korábban a bírságrendeletben is biztosított 500 kilogramm túlsúly és túlterhelés toleranciaértéket.

Forrás: 
Világgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jelentős áremelés jöhet a fuvarozóknál

A mikro- és kisvállalkozások után már a közepes és a nagyvállalatok is bajban vannak az önköltséget sem fedező alacsony fuvardíjak miatt – mondta az InfoRádiónak a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára. Karmos Gábor hozzátette: ezért két számjegyű, körülbelül 10-20 százalékos fuvardíj emelésre lenne szükség.

Villamossal szállíthatják házhoz az élelmiszert?

Az úgynevezett „utolsó mérföldek” mindenkinek feladják a leckét, aki házhoz szállítással foglalkozik. Frankfurtban ígéretes megoldásnak tűnik a villamosközlekedés bevonása a kiszállításba azzal együtt is, hogy pusztán a kötött pályára nem lehet alapozni.

Tisztességesebb versenyt a fuvarozásban

Az Európai Parlament képviselői állásfoglalást tettek a közúti fuvarozás terén elterjedt szabálytalanságok ellen és a sofőrök munkakörülményeinek javítása mellett a múlt heti plenáris ülésen.

Terjed az Uber a szállítmányozásban

Két évvel ezelőtt vezették be az Amerikai Egyesült Államokban az Uber Freight szolgáltatást a közúti szállítmányozás problémáinak megoldására, új lehetőséget teremtve a teljes logisztikai rendszer számára. Most Európát szeretné bevenni a cég, és Hollandiából indul hódító útjára a szolgáltatás a következő hetekben.

Kedvezménnyel tankolhatnak a NAK tagjai A MOL töltőállomásokon

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. együttműködésének köszönhetően jelentős kedvezménnyel tankolhat és vehet igénybe szolgáltatásokat a kamara közel 400 ezer tagja számos MOL töltőállomáson.

Elektronikus orr a hagymatárolókban

A korszerű klímatechnikának köszönhetően mind tovább és jobb minőségben tárolható az étkezési hagyma. De vajon milyen gyorsan terjednek a kórokozók a tárolókban, és mekkora a különbség tárolhatóság szempontjából a fajták között? Ezeket a kérdéseket vizsgálják a Julius Kühn Intézet kutatói. A vizsgálatokról és eredményeiről a Gemüse szaklap számolt be.

Borjú a Pandában - videó

Bejárta a közösségi média csatornáit Lengyelországban az a videó, amelyet egy sofőr rögzített egy előtte haladó Fiat Pandáról, amelynek hátsó ülésére egy borjú volt bepréselve. Ezzel próbálták felhívni a figyelmet arra, hogy nem ez az állat szállítás helyes módja.

Világszenzáció az élelmiszer-csomagolásban

A csomagolóipar idei legütősebb innovációjának a brit Macpac csomagolástechnikai cég biológiailag lebomló polietilénjét tartják, amit a birminghami Packaging Innovations szakvásáron mutattak be.

Embargószigorítás a láthatáron

Nem látszik enyhülni az orosz-ukrán konfliktus. A keleti szomszédunkkal szembeni legutóbbi orosz lépéseket az Európai Unió nem nézi jó szemmel, aminek nyomán a korábban elrendelt gazdasági szankciók szigorítása, pontosabban az embargórendszer kiszélesítése várható.

Piros kivi nyert a Fruit Logistica-n

Olasz konzorcium piros kivije nyerte a Fruit Logistica kiállítás Újdonságdíját az idén. Ez a zöldség-gyümölcs ágazat legfontosabb elismerése, amit a berlini kiállítás látogatói szavazata alapján ítélnek oda, az idén már a 14. alkalommal. A Fruit Logistica-n az idén 90 ország több mint 3200 kiállítója mutatkozott be.