0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

,,Tritikálénemesítésben jók vagyunk”

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei szervezete 2018. május 24-én Szarvason, a Szent István Egyetem Agrár-és Gazdaságtudományi Kar Tessedik Campuson „Fókuszban újra a tritikálé zöldhasznosítása” címmel társszervezőként szakmai rendezvény tartott.

Futó Zoltán köszöntötte a 80-nál is több résztvevőt, akik között volt nemesítő, növénytermesztő, de tehenészetben dolgozó állattenyésztő is. A nagyhírű Tessedik Kar Szarvason nem csak a házigazda szerepét töltötte be, de saját maga is érdekelt a témában, mert jelenleg is folyik kisparcellás kísérlet tritikáléfajtákkal a Tessedik Campus gondozásában. 

– Talán nem tudják, de tritikálénemesítésben jók vagyunk, világviszonylatban is – ezzel a mottóval indult az előadássorozat, amellyel Lukács József elnökhelyettes, igazgató a NÉBIH képviseletében nyitotta meg sort.

Mondandójában hangsúlyozta, hogy a gazdálkodók szemléletét a fémzárolt, jó minőségű vetőmag megvásárlására célszerű irányítani.

Orosz Szilvia egyetemi docens, takarmányozási igazgató az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. képviseletében kiemelte, milyen fontos szerepet tölt be ezen mezőgazdasági növényünk a szarvasmarha-állomány nyári takarmányozásában, annak egészségmegóvásában.

Purgel Szandra kutató biológus, valamint Bóna Lajos igazgatóhelyettes, vezető nemesítő a Gabonakutató Kft. részéről előtérbe helyezte a tritikálé éghajlati változásokhoz való alkalmazkodóképességét. Hazai vizekre evezve kiemelték, hogy

a szegedi fajták kiválóan alkalmazhatóak zöld takarmánykeverékek, valamint szenázs és szilázs komponenseként, illetve önállóan is takarmányozási célokra felhasználhatóak.

Mikó Péter (MTA ATK MGI) szemléletesen ismertette a hallgatósággal a Marosvásárhelyen történt tritikálé nemesítés eredményeit, melyek kapcsolódtak már az előzőekben hallottakhoz. Kruppa József nemesítő, c. egyetemi tanár nemesítési munkáit ismerhettük meg, melyet kiegészített ifj. Kruppa József előadása a fajtabemutató területén tartott zöld- és szemestermés kísérleti eredményeinek ismertetése.

A gyakorlati területen Iván Ferenc takarmányozási szakmérnök, szaktanácsadó hangsúlyt fektetett a megfelelő termesztéstechnológiai elemekre. Nagymértékben befolyásolja a megfelelő vetési és betakarítási idő a megfelelő minőségű takarmány előállítását.

Forrás: nak.hu