Back to top

Utolsó pillanatban menekült meg az akácszezon

Ami a legfontosabb: semmilyen ellátási gond nem lesz a hazai akácmézzel kapcsolatban, az évi 4-5000 tonna belföldi akácmézfogyasztást bőven fedezi az idén megtermelt mennyiség - elemezte az idei szezont a magyarmezogazdasag.hu-nak Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke
Nehezen indult a szezon, a tavasz kimaradása és a korai nyár komoly gondokat okozott a méhcsaládok és a növények fejlődésének versenyében: a méhek veszítettek, hiszen alaposan lemaradtak. Ennek következményeként idén nem sikerült repcemézet pergetni – nem voltak még gyűjtőképesek a családok.

Ez az állapot fennmaradt még az április végén berobbanó akácvirágzás idejére is. Az korai, síkvidékeken virágzó akácok az első 7-10 napon semmit sem mézeltek.

Azonban május 9-10-én megérkezett várva-várt lehűlés és csapadék megmentette az idei akácszezont.

És persze a méhek is kezdték utolérni önmagukat, naponta 1500-2000 méh egyeddel gazdagodtak a családok. Így a korai akác vége és a később virágzó, főleg a közép-hegységeinkben tenyésző akác adott a méheknek annyi nektárt, amiből tudtak annyi mézet készíteni, amit a méhészek kipergetve, eladva átlagos évet tudhatnak maguk mögött.

Nehéz pontos adatot, számot megadni, de idén nagyjából 10-12 ezer tonna akácméz termett.

Az átlagos termés nem csak az aktuális időjárás, hanem a téli méhcsalád-veszteség következménye is, hiszen a 2017 őszi méhcsaládszám (kb. 1,2 millió) mindösszesen fele termelt jónak, átlag felettinek mondható mennyiségű akácmézet.

Az idei méz minősége azonban kiváló. Ez alatt azt értjük, hogy íze-zamata-színe-sűrűsége az átlagos évek feletti tulajdonságokat mutatja - hangsúlyozta Bross Péter.

Merre repülnek tovább?

Az idén minden virágzás az átlagos évekhez képest korábban zajlik le a nagy hőség miatt. Napjainkban virágzik a szelídgesztenye, a somkóró, a bükköny, a kislevelű hárs, a facélia, hogy csak néhány méhlegelőt említsünk. Sajnos ezek tenyészterülete szétszórt, nem összefüggő, így kevés méhésznek adatik meg az a szerencse, hogy ezekről később mézet pergessen.

Hamarosan nyílik az ezüsthárs, ami őshonos fánk, és zárt állománya már több méhésznek adhat árbevételt. Általában június 20-25. között szokott elkezdeni virágozni, ez idén korábban lesz. A napraforgó is sokkal fejlettebb fenológiát mutat, egyes helyeken akár két hét múlva kezdődhet a virágzás. Mindez biztosan előrevetíti:

Hosszú, több mint 2 hónapos természetes hordás (virágpor és nektár) hiány lesz hazánkban, ami sem a rovaroknak, sem a méhészeknek nem jó. Nagyon lerövidül idén a mézelési szezon.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Méhzárlatot rendeltek el Pécsett és kilenc szomszédos településen

Méhbetegség megjelenése miatt azonnali zárlatot rendeltek el kedden Pécsett és kilenc szomszédos község egyes településrészein - közölte a baranyai megyeszékhely önkormányzata az MTI-vel.

Éjjel is beporzáson dolgoznak a drónok Amerikában

A méhek száma világszerte csökken. Gazdálkodók, természetvédők és kutatók egyaránt a megoldásokat keresik erre a problémára, de arra is, miként lehetne mesterségesen megoldani a virágok beporzását. Egy New York-i cég a legmodernebb technológiákat teszteli.

Vagy béke lesz az ágazatban, vagy tönkremegyünk

A köztudottan méhészkedő korábbi politikai államtitkár, néhány hete agrárminiszter Nagy István politikusként üzeni a méhésztársadalomnak: „Azt az ajánlatot teszem a méhészeti ágazat valamennyi szereplőjének, hogy béküljenek ki egymással, üljenek le, állapodjanak meg.” A közeljövőben véglegesen megszüntetik a neonikotinoidok használatát, még szükséghelyzeti engedélyeket sem adnak ki.

Segítség – Méhrajzás! (2)

A rajzás annak megerősítése, hogy a méhcsalád egy szuperorganizmus. A felderítő méhek szárnyizmaik mozgatásával és a tétlenkedő méhek torának érintésével szólítják fel társaikat a rajzásra. A fára települt raj „demokratikus” döntést hoz arról, hogy melyik lakóhelyre költözzék. Ez az emberi döntéshozásban is példaértékű lehet. Tudunk-e tanulni a méhektől?

Tüntettek a francia méhészek a méhpusztulások miatt

A francia méhészek szövetsége (UNAF) tüntetést szervezett csütörtökön Párizsba, hogy így sarkallja végre lépésekre a kormányt a méhek drasztikus halálozása miatt - írta az Euronews. Az elmúlt harminc évben 3-5 százalékról 60-90 százalékra nőtt a méhek halálozási aránya Franciaországban. A problémát okozó növényvédő szerek tiltása viszont legkorábban másfél év múlva lép érvénybe.

217 településen gyérítik a szúnyogokat a héten

A héten több helyen lesz biológiai és kémiai szúnyoggyérítés is. A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a kémiai szúnyoggyérítés csak a települések belterületein és az üdülő övezeteken zajlik, így a kezelések környezeti hatása csekély, még a lakott területen élő madarak táplálékát sem veszélyezteti.

Segítség – Méhrajzás!(1)

A rajzás a méhek természetes osztódási folyamata. Ne ijedjünk meg a rajtól, bárhol is bukkanjon fel. Hívjunk méhészt, hogy befogja. A folyamat elindítója a tavaszi fejlődés és nektárhordás, illetve a nagy méhsűrűség a kaptárban, amikor a méhanya rágótövi és lábtövi mirigy (glandula tarsalis) váladékának keverékét nem képes elterjeszteni a kaptárban. A rajzás az ember számára is tanulsággal jár.

A cukorrépa-termelők tovább használhatják a tiltott növényvédő szereket?

Miután az unió teljes tilalmat szavazott meg a neonikotinoid alapú növényvédő szerek használatára, előbb a belga, majd a holland növénytermesztők is kérték, hogy a cukkorrépa termesztést vegyék ki tiltás hatálya alól.

Új rovarölőszer válthatja ki a betiltott csávázószereket a repcében

Várhatóan még ebben az évben további korlátozásokat vezetnek be az utóbbi időben nagy vihart kavart rovarölőszer-hatóanyagokra. A repcetermelés azonban továbbra sem marad hatékony védelem nélkül, engedélyt kapott ugyanis az a szer, amely kiválthatja a korlátozás alá kerülő neonikotinoid hatóanyagokat.

Sok helyen elmaradt a szúnyogirtás, ezen a héten pótolják

Az elmúlt hétre tervezett szúnyoggyérítést jelentős mértékben akadályozta a kedvezőtlen időjárás. A tervezett 67 ezer hektárból alig több mint 16 ezer hektáron sikerült elvégezni a munkálatokat. Így ezen a héten elsőként az elmúlt héten nem kezelt területeken dolgoznak majd a vérszívók számának csökkentése érdekében.