Back to top

Utolsó pillanatban menekült meg az akácszezon

Ami a legfontosabb: semmilyen ellátási gond nem lesz a hazai akácmézzel kapcsolatban, az évi 4-5000 tonna belföldi akácmézfogyasztást bőven fedezi az idén megtermelt mennyiség - elemezte az idei szezont a magyarmezogazdasag.hu-nak Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke
Nehezen indult a szezon, a tavasz kimaradása és a korai nyár komoly gondokat okozott a méhcsaládok és a növények fejlődésének versenyében: a méhek veszítettek, hiszen alaposan lemaradtak. Ennek következményeként idén nem sikerült repcemézet pergetni – nem voltak még gyűjtőképesek a családok.

Ez az állapot fennmaradt még az április végén berobbanó akácvirágzás idejére is. Az korai, síkvidékeken virágzó akácok az első 7-10 napon semmit sem mézeltek.

Azonban május 9-10-én megérkezett várva-várt lehűlés és csapadék megmentette az idei akácszezont.

És persze a méhek is kezdték utolérni önmagukat, naponta 1500-2000 méh egyeddel gazdagodtak a családok. Így a korai akác vége és a később virágzó, főleg a közép-hegységeinkben tenyésző akác adott a méheknek annyi nektárt, amiből tudtak annyi mézet készíteni, amit a méhészek kipergetve, eladva átlagos évet tudhatnak maguk mögött.

Nehéz pontos adatot, számot megadni, de idén nagyjából 10-12 ezer tonna akácméz termett.

Az átlagos termés nem csak az aktuális időjárás, hanem a téli méhcsalád-veszteség következménye is, hiszen a 2017 őszi méhcsaládszám (kb. 1,2 millió) mindösszesen fele termelt jónak, átlag felettinek mondható mennyiségű akácmézet.

Az idei méz minősége azonban kiváló. Ez alatt azt értjük, hogy íze-zamata-színe-sűrűsége az átlagos évek feletti tulajdonságokat mutatja - hangsúlyozta Bross Péter.

Merre repülnek tovább?

Az idén minden virágzás az átlagos évekhez képest korábban zajlik le a nagy hőség miatt. Napjainkban virágzik a szelídgesztenye, a somkóró, a bükköny, a kislevelű hárs, a facélia, hogy csak néhány méhlegelőt említsünk. Sajnos ezek tenyészterülete szétszórt, nem összefüggő, így kevés méhésznek adatik meg az a szerencse, hogy ezekről később mézet pergessen.

Hamarosan nyílik az ezüsthárs, ami őshonos fánk, és zárt állománya már több méhésznek adhat árbevételt. Általában június 20-25. között szokott elkezdeni virágozni, ez idén korábban lesz. A napraforgó is sokkal fejlettebb fenológiát mutat, egyes helyeken akár két hét múlva kezdődhet a virágzás. Mindez biztosan előrevetíti:

Hosszú, több mint 2 hónapos természetes hordás (virágpor és nektár) hiány lesz hazánkban, ami sem a rovaroknak, sem a méhészeknek nem jó. Nagyon lerövidül idén a mézelési szezon.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Méhészek figyelem: április 8-ig kérhető támogatás a varroa elleni védekezéshez

A Magyar Államkincstár (Kincstár) felhívja a méhész-gazdálkodók figyelmét arra, hogy a méhészetek varroa atka elleni gyógyszeres védekezésének támogatására 2019. április 8-áig nyújthatják be kifizetési kérelmeiket személyesen vagy postai úton a lakhely/székhely szerint illetékes megyei kormányhivatalhoz.

Extrém sport a méhészet

Schrek Ottó egyike azoknak, akik 2018 decemberében vehették át szakképzett méhész diplomájukat. Bár gyermekkora óta érdekelte a méhészkedés, a szakmával igazán az Amerikai Egyesült Államokban ismerkedett meg agrármérnök gyakornokként. Ottani tapasztalatait hazahozta, honosította.

A méhcsaládok gyors tavaszi fejlesztése (2.rész)

A fenti címmel jelent meg 2018 áprilisában kis kézikönyvem. Ezzel a témával összefüggésben osztok meg néhány részletet. Sőt, aktuális - remélhetőleg hasznos -, de a könyvben nem szereplő gondolatokat is beleszövök az írásba.

Mézüzemet és sertésfarmot nyitottak meg a Vajdaságban

Mézüzemet és sertésfarmot nyitottak meg kedden a Vajdaságban a magyar kormány gazdaságfejlesztési programjának részeként, amelynek keretösszege a tervezett 50 milliárd helyett már elérte a 65 milliárd forintot.

Atkairtás anyazárkázás után - beszélgetés egy sikeres kísérletről!

Egy magyar méhészcsapat ígéretes atkairtási módszerrel kísérletezett olasz minta alapján, mely nemcsak hatékony, de kiküszöböl két problémát, mely mostanság a méhészeti szezon zárószakaszában jelentkezik: a kései hordást és a kései fiasítást. A módszer a felhalmozódó szintetikus vegyszerek jelentős csökkentésére is alkalmas. Kb. 500 családon került kipróbálásra.

Meleg vizes itatás a méheknél

A méhek vízigénye sokoldalú. Felhasználják a vizet a kifejlett méhek és a fejlődésben lévő álcák táplálásában, valamint a kaptár klímaszabályozásában is. Írásom a kora tavaszi itatás jelentőségéről és annak egy praktikus megvalósítási formájáról szól.

Mély fájdalommal búcsúzunk kollégánktól, Nagy Ottótól

Életének 71. évében elhunyt kollégánk, Nagy Ottó, laptársaink, a Kertészet és Szőlészet, a Méhészet, valamint a Kerti Kalendárium munkatársa. Kiadónk „nagy családja” egy nyugodtságot árasztó, szerény, szeretetreméltó tagját veszítette el.

Házi praktikák a lovak körül

A lótartásban felmerülhetnek olyan problémák, amelyekre szeretnénk egyszerű, praktikus, és mellékhatásoktól mentes megoldást találni, vagy a szükséges orvosi és egyéb kezelések mellé keresünk kiegészítést. Ahány ház, annyi szokás, ám ebben az írásban megpróbálunk közreadni egy csokorra valót azokból a ház körül is elérhető praktikákból, amelyeket nyugodt szívvel bevehetünk a „házi patikába”.

Beteg a mézpiac - 3. rész

Sajnos nem a magyar méhész „szája íze” szerint alakulnak a nagybani mézfelvásárlási árak. Alacsonyak és nem mozdulnak, ha igen, akkor inkább lefelé. Egy kilogramm virágmézért másfél liter dízelt sem kapunk, Pesten két gombóc fagyit (igaz, édes tölcsérben). Ráadásul, alig-alig lehet eladni, a hazai exportcégek szokatlanul sokat állnak, nem vásárolnak. Vajon mi lehet ennek az oka? Miért beteg a mézpiac?

A sörétes fiasítás már nem az anya minőségét mutatja?

Sörétes fias esetén elhamarkodott vélemény manapság azonnal anyahibára gondolni. A sörétes fiasítás a legújabb kísérletek szerint a viaszban felhalmozódott nem lebomló szerek jelenlétére is utalhat.