Back to top

30 éves a Nyúltenyésztési Tudományos Nap

Idén 30 alkalommal reendezték meg a Nyúltenyésztési Tudományos Napot a Kaposvári Egyetemen. A hazai nyúlhús 97 százaléka továbbra is exportra megy. Épp ezért kiemelt cél a nyúlhúsfogyasztás ösztönzése, a kampánnyal elsősorban a fiatalabb korosztályt szólítanák meg.

1988-ban a budapesti Nyúltenyésztési Világkongresszuson a legtöbb előadást magyarok tartották, akik szembesültek azzal, hogy gyakorta nem is tudják egymásról, hogy kísérleteket végeznek nyulakkal, illetve milyen kísérleteket végeznek. Szendrő Zsolt Fekete Sándorral és Sinkovics Györggyel ezért eldöntötték, hogy minden évben egy-egy tudományos összejövetelt rendeznek.

Ezen az eseményen mindenkinek módjában áll beszámolni nyulakkal végzett kutatásairól. Ez egyben kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy ne csak a kutatók ismerhessék meg egymás munkáját, hanem a nyúltenyésztés minden területén dolgozó más szakemberek – többek közt termelők - is első kézből értesülhessenek a különféle vizsgálatok, kísérletek eredményeiről. Akkor még nem gondolta senki, hogy ezzel egy igazi hagyományt teremtenek, mely a magyar mezőgazdaság egyik külföldön is jól ismert kiemelkedő eseménye, s melynek azóta mindig a Kaposvári Egyetem (illetve korábban annak jogelődje) biztosítja a méltó helyszínt, hátteret.

Dr. Matics Zsolt, az idei rendezvény szervezőbizottságának elnöke köszöntötte a 30. Nyúltenyésztési Tudományos Napokra összegyűlt szakembergárdát, majd Tossenberger János, a Kaposvári Egyetem dékánja szólt az egybegyűltekhez.

Szendrő Zsolt

Ezt követően Szendrő Zsolt akadémikus, az egyetem nyugalmazott munkatársa egyfajta történelmi visszatekintést adott a rangos eseményről. Elmondta, hogy 30 év alatt összesen 570 előadás hangzott el, ami egy világkongresszus megrendezéséhez is elegendő lenne. Terjedelme 4200 oldal, aminek újbóli elolvasása igen hosszú időt venne igénybe. Legalább negyvenen lehetnek azok, akik e rangos kaposvári rendezvényen próbálgatták először szárnyaikat, és részben az itt előadottakból írták disszertációjukat és szereztek PhD fokozatot. Az előadók közül többen MTA doktora címet szereztek, sőt hárman akadémikusok is lettek.

 Juráskó Róbert a nyúltenyésztés aktuális helyzetét elemezte. A szakemberek hangsúlyozták: a nyúlhús 97 százaléka továbbra is exportra megy. Épp ezért kiemelt cél a nyúlhúsfogyasztás ösztönzése, a kampánnyal elsősorban a fiatalabb korosztályt szólítanák meg.

A résztvevők a nyúltenyésztés teljes vertikumát felölelték: egyetemen és kutatóintézetben dolgozó oktatók, kutatók és hallgatók, a nyúlágazat vezető szakemberei (takarmánygyártók, vágóhidak képviselői) és nagyszámú termelő.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hat marha akár tízezer farmot is összeköthet

Az állatok adás-vétele a betegségek terjedésének megakadályozása szempontjából kockázatot jelent. Az Egyesült Királyságban egy kutatócsoport arra volt kíváncsi, hogy egy átlagos állattartó telep hány másikkal kerül kapcsolatba akkor, amikor új állatokat vásárol – az eredmény pedig megdöbbentő volt.

Tovább bővült az agrárium

A mezőgazdaság kibocsátásának 2010 óta tartó emelkedése 2018-ban is folytatódott, értéke 2720 milliárd forint volt. Ehhez mind a növénytermesztés, mind az állattenyésztés hozzájárult. A mezőgazdasági kibocsátás változatlan áron 3,6 százalékkal emelkedett, A növénytermesztés kibocsátásának volumene 2,6 százalékkal, az állattenyésztésé 5,7 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Probiotikumok a lúd- és kacsatenyésztés szolgálatában

Hogyan lehet a probiotikus termékeket felhasználni a kacsa- és lúdágazatban, többek között erre is kereste a választ az a szakmai konferencia, melyet március 21-én rendeztek Kiskunfélegyházán, a probiotikumok forgalmazásával foglalkozó Greenman Kft. szervezésében.

Gyep nélkül nincs húsmarhatartás

Mit jelent a legelő- és rétgazdálkodásban az innováció, hogyan növelhető a gyepek állateltartó képessége, milyen stratégiák léteznek a legelőgazdálkodásban? Tasi Julianna, a Szent István Egyetem docense szerint az ágazatban már az is innovációnak számít, ha szakszerűen, a jelenlegi gyakorlat helyett más megoldásokat alkalmazva gazdálkodunk.

Kitüntették dr. Kukovics Sándort

Érden, a március 15-ei ünnepségen, a Szepes Gyula Művelődési Központban adták át a városi kitüntetéseket. A közgyűlés Érdi Tudományos Díját az idén dr. Kukovics Sándor kapta, aki hosszú évek óta szerkeszti a Magyar Mezőgazdaság Juhászat című mellékletét.

Madárinfluenza: nem lankadhat a figyelem

Európa több tagállamában, szórványosan továbbra is előfordul a magas patogenitású madárinfluenza megbetegedés házi és vadon élő madaraknál. A legújabb eseteket Bulgáriából jelentették, amelynek különös jelentősége, hogy hazánk ebbe az irányba élénk kereskedelmet folytat. A Nébih ezúton is felhívja az állattartók figyelmét a telepek járványvédelmi zártságának fontosságára.

Új megoldások a húsmarhatartásban

A húsmarhatartás természetközeli, extenzív állattenyésztési ágazat, ezért eddig viszonylag kisebb igény volt a költséges, az intenzív termelésű ágazatokba már korábban megjelent újszerű, digitális technológiák alkalmazására.

Méhészek figyelem: április 8-ig kérhető támogatás a varroa elleni védekezéshez

A Magyar Államkincstár (Kincstár) felhívja a méhész-gazdálkodók figyelmét arra, hogy a méhészetek varroa atka elleni gyógyszeres védekezésének támogatására 2019. április 8-áig nyújthatják be kifizetési kérelmeiket személyesen vagy postai úton a lakhely/székhely szerint illetékes megyei kormányhivatalhoz.

A franciák miniatűr birkái a Föld legkisebb ökológiai fűnyírói

Az ouessant (ejtsd: ueszan) a legkisebb testméretű ismert juhfajta Földünkön. Több évszázados szelekciója során alig módosították eredeti tulajdonságait. Nevezetesen kevésbé szapora, az anyák évente csak egy utódot hoznak világra.

Nyulak a Lurdy Házban

Immár hagyomány, hogy a Lurdy Házban megrendezett macskakiállítással egy időben nyúlkiállítás is várja az érdeklődőket. Az elmúlt hétvégén sem volt ez másként, annak ellenére, hogy a nyulaknál már megkezdődött a tenyészszezon, így viszonylag korlátozott számban érkeztek a rendezvényre.