0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Dercés és granulált takarmány Gyermelyről

Új takarmánygyárat épített a Gyermelyi Tojás Kft. A legmagasabb minőségi követelményeknek is megfelelő, 1,7 milliárd forintos beruházással létrehozott korszerű takarmányüzem évi 60 ezer tonna keveréktakarmány gyártására alkalmas. A számítógép-vezérelt, automatizált üzemet 9 dolgozó működteti.

A Gyermelyi Vállalatcsoport Magyarország egyik meghatározó élelmiszeripari vállalkozása. Fő termékei, a tészta, a liszt és a tojás, széles körben ismertek és kedveltek. A cégcsoport egy teljesen zárt vertikumot működtet, termékeit Európában is egyedülálló módon az alapanyag-termeléstől kezdve kontrollálja – tájékoztatott a gyár bemutatása alkalmából Tóth Béla, a Gyermelyi Zrt. igazgatóságának elnöke.

A Gyermelyi tészta fontos alapanyaga a saját termelésű, friss tojás. A Gyermelyi Tojás Kft. Magyarország legnagyobb tojástermelő vállalkozása. Két nevelőtelepen a jércéket, három tojásfarmján pedig összesen 540 ezer tojótyúkot tartanak, amelyek évi 140 millió tojást termelnek.

A jércenevelés és a tojástermelés legfontosabb alappillére a jó minőségű takarmány. A most átadott, óránként 10 tonnás kapacitású üzem a legmodernebb technológia alkalmazásával, kiváló minőségű takarmánnyal támogatja a magas szintű tojástermelést.

A takarmány-alapanyagok nagy részét a vállalatcsoport növénytermesztése biztosítja. A saját állatállomány ellátásához évi 23 ezer tonna takarmányt szállít az üzem a vállalat farmjaira. A tápok magas beltartalmi minőségének köszönhetően kifogástalan minőségű tojás kerül a Gyermelyi Tésztagyárba és a vevőkhöz. A másfél év alatt megvalósult beruházást követően jelentősen megnövekedett a kapacitás, ez a korábbiaktól eltérően immár külső partnerek kiszolgálására is lehetőséget teremt, ami egyben cél is az ágazat számára.

Az új gyár alkalmas dercés és granulált takarmány előállítására, valamint a késztakarmány folyékony alapanyaggal (enzimmel, vitaminnal), illetve olajjal való bevonására is. A korszerű berendezések lehetővé teszik a mikro- és nyomelemek pontos adagolását, mely az alkalmazott technológiának köszönhetően hatékonyabban hasznosul az emésztés során.

A takarmánygyár vezérlése, mérlegrendszere teljesen automatizált, és a vállalat igényeihez szabott. Az üzem alapanyag-beszerzési, tárolási, technológiai, minőségbiztosítási rendszere a garanciája annak, hogy az előállított tápok maximálisan kielégítsék az állatok igényét.

A takarmánygyár tervezését egy hazai gépgyártó és mérnökiroda, a kecskeméti Abrazív Kft. végezte, akik alaposan körbejárták a vállalat igényeit, és egy modern, logikus felépítésű, nemzetközi szinten is kimagasló technológiájú gyárat terveztek. Mint azt Mondik Zsolt ügyvezetőtől megtudtuk, az acélszerkezetű torony 9 emeletes, és magába foglalja az alapanyag-tárolásra alkalmas tartályok egy részét és a tehergépkocsik töltőfelületét is.

A szerkezet 360 négyzetméter alapterületű és 37 méter magasságú, szendvicspanel borítással. A kor igényeinek megfelelően, az alapanyagok fentről lefele áramolva, emeletenként mérési vagy feldolgozási folyamaton mennek keresztül. A gyártás végén elkészülő dercés vagy granulált ömlesztett takarmányt speciális tartályautók szállítják a saját telepekre és a partnerekhez.

A Gyermelyi Tojás Kft. tojástermelési tevékenységének tervezett bővítéséhez is biztos ellátási bázist nyújt az új üzem.

A hamarosan befejeződő tésztagyári fejlesztést követően ugyanis a tésztagyár tojásigénye is növekszik, illetve a héjas tojás értékesítését is növelni kívánja a cégcsoport.

youtube://v/eTEONeY0Hzs

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu