0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Nyílik a kínai piac az importvámok csökkentésével

Kína júliustól csökkenti több termék, így például a mosógépek és a hűtőszekrények, egyes kozmetikai termékek és élelmiszerek importvámját.

A kínai állami televízióban beolvasott kormányhatározat értelmében július 1-jétől a mosógépek és a hűtőszekrények importvámja 8 százalékra csökken az eddigi 20,5 százalékról. A kínai kormány honlapjára is felkerült döntés szerint a cipők, a sapkák és kalapok, továbbá a konyhai eszközök és fitness-termékek importvámja 15,9 százalékról 7,1 százalékra csökken. 

A feldolgozott tengeri és édesvízi növények és állatok, illetve az ásványvíz importvámja 15,2 százalékról 6,9 százalékra mérséklődik.

A kormány honlapján az is szerepel, hogy a bőr és hajápolási kozmetikai termékek, valamint egyes gyógyszerek importvámja 8,4 százalékról 2,9 százalékra változik július 1-jétől. A múlt héten jelentették be, hogy ugyancsak júliustól 20-25 százalékról 15 százalékra csökkentik a személygépkocsik importvámját, és 8-25 százalékról egységesen 6 százalékra az autóalkatrészek vámtételét. 

Tavaly decemberben a 17,3 százalékos átlagszintről 7,7 százalékra mérsékelték kétszáz termék, főleg olyan fogyasztási cikkek vámtarifáját mint az élelmiszerek, étrend-kiegészítők, gyógyszerek, ruhák és rekreációs termékek. Egyes kozmetikumok esetében felére, 5 százalékra csökkentették a vámot, és vámmentessé tették például a tejpor és pelenkák importját.

Másfél hete Kína és az Egyesült Államok megegyezett arról, hogy lemondanak a kereskedelmi háborúról, és hogy nem emelnek további vámokat. Arról is döntöttek, hogy lépéseket tesznek az amerikai külkereskedelmi mérleghiány csökkentésére Kínával szemben. 

Kína és az Egyesült Államok külkereskedelmi mérlege amerikai szempontból nézve 375 milliárd dollárt meghaladó hiányt mutatott 2017-ben; Washington 130 milliárd dollár értékben exportált Kínába, míg Kínából csaknem négyszer annyi, 506 milliárd dollár értékben érkezett import az Egyesült Államokba.

Legfrissebb adatok szerint az első négy hónapban 80,4 milliárd dolláros többletet halmozott fel Kína az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelemben.

Forrás: MTI-Eco