Back to top

A bioetanol bekeverési arányának növelését sürgeti a Copa-Cogeca

Hamarosan elkezdődik az egyeztetés az Európai Unió megújuló energia politikájáról. A Copa-Cogeca levélben sürgeti az EU-t, hogy a Tanács általános álláspontját követve valódi célokat határozzon meg a megújuló energiaforrások terén annak érdekében, hogy a közlekedési ágazatot széndioxid-mentesítse. A hagyományos, gabonából készülő bioetanolok kötelező bekeverési arányáért is lobbiznak.

A Copa-Cogeca álláspontja szerint az üzemanyagok kötelező bekeverési arányát legalább 14 százalékban kellene minimalizálni, technológiai megkötések nélkül. Azt is kijelentik, hogy a 7 százalékos arányt a gabona alapú üzemanyagoknál 2030-ig meg kell tartani a közlekedési ágazatban.

"Jó hír, hogy az Európai Tanács álláspontja szerint szükséges egy kötelező bekeverési arány a fosszilis üzemanyagoknál" - mondta a Copa-Cogeca főtitkára, Pekka Pesonen. "Olyan irányelvre van szükség, mely hosszú távú, stabil, és valóságos célokat határoz meg a megújuló energiaforrások és a széndioxid-mentesítés terén, valamint összhangban van az EU 2020 utáni klímával és megújuló energiával kapcsolatos céljaival. Ugyan a fejlett bioetanolok nem képesek kiváltani a hagyományos bioetanolok generációját, de így is hozzá kell járulniuk a közlekedési ágazat széndioxid-mentesítéséhez."

Azt is hozzátette, hogy

"Valódi célokra van szükség a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatban a jövőbeli EU direktívában, nem pedig olyan irányelvekre, melyek mesterséges statisztikai szorzókra alapozva félrevezető adatokat szolgáltatnak az egyes eszközök valódi környezeti hatásáról."

Az érdekképviselet szerint az igazi nyertesek itt a fosszilis üzemanyagok. Szerintük a pálmaolaj és annak származékai szintén nem szabad, hogy az EU klíma és környezetvédelmi céljaiban szerepeljenek egészen addig, amíg nem születik megoldás az olyan fenntarthatósági problémákra, mint a származási országban a termőhelyek kialakítása érdekében okozott erdőirtások.

"A Copa-Cogeca indítványozza, hogy az összes pálmaolajjal kapcsolatos statisztikai szorzót és hatályos kiigazító intézkedést töröljék el a bioenergia szektorból. Az EU-nak szüksége van a gabona alapú bioetanolra 2020 után is annak érdekében, hogy megfeleljen a saját ambíciózus klíma és energia célkitűzéseinek, illetve hogy a szállítási szektort környezetbarátabbá tegye, a vidéki területeket pedig felvirágoztassa" - foglalta össze Pesonen.

Forrás: 
COPA-COGECA Sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Milliárdos beruházás a SinoGrain-nél

A SinoGrain, Kína egyik vezető gabonakészletező és kereskedelmi vállalata 10 milliárd jüant, vagyis 1,61 milliárd dollárt költ gabonatároló kapacitásának, illetve az ehhez kapcsolódó infrastruktúra fejlesztésére – közölte a vállalat a közelmúltban.

Egyiptom dollármilliókat költ a búzatolvajok megfékezésére

Véget vethet az egyiptomi gabonakészletek megdézsmálásának az a fejlesztés, amelyet egy amerikai cég készített az ország számára.

Az Európai Bizottság támogatja a BIOEAST kezdeményezést

 Az Európai Bizottság támogatásáról biztosította az agrár-élelmiszer kutatást és innovációt elősegítő BIOEAST kezdeményezést - közölte az Agrárminisztérium.

KAP 2020: már 20 tagállam tiltakozik a keretcsökkentés ellen

Óva intett az európai uniós agrártámogatások jövőbeli csökkentésétől hétfőn 20 EU-tagállam szakminisztere, mondván, hogy fenn kell tartani a közös agrárpolitikára (KAP) fordítható források szintjét a 2021-től 2027-ig tartó költségvetési ciklusban. Magyarország számára elfogadhatatlan az Európai Bizottság költségvetés-tervezete - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a tanácsülés után.

Elmossa az eső a meggypiacot

A június harmadik hetében hullott sok csapadék számottevően rontotta az éppen szüretelt Érdi bőtermő minőségét, a konzervgyárakba szállított meggy tetemes hányadát kellett átirányítani a légyártóknak. A FruitVeB június 15-én kiadott meggypiaci előrejelzésében a minőségi problémákra és a később szüretelhető fajták együttérésére figyelmeztet. A termés mennyisége várhatóan 80 ezer tonna körül alakul.

Egységes módszertannal vizsgálják az élelmiszer-minőséget unió-szerte

Az Európai Bizottság eljárásmódot dolgozott ki az unióban forgalmazott élelmiszerek minőségi összehasonlítására, a kettős élelmiszerminőség megállapítása érdekében - közölte a bizottság.

Első lett

A Hydrangea paniculata ‘Berg14’ (Polestar) fajta nyerte az idén először megrendezett hollandiai Garden Trials és Trade 2018 kiállítás első díját.

ProNutiva programot indít jövőre repcében az Arysta

Vácdukán jelentette be az Arysta LifeScience az induló ProNutiva programját, amit hazánkban először repcében vezetnek be jövőre. A program konkrét technológiai ajánlások révén több és jobb minőségű terméshez segíti a termelőket. A cég 40 éves algaalapú biológiai megoldásait és a hagyományos növényvédelmet ötvözik úgy, hogy az innovatív módszerrel mérhető eredményre lehessen jutni.

Május közepén indult a cseresznyeidény

Nehéz cseresznyeidény elé nézünk az idén - derült ki Érden, a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet szokásos cseresznye- és meggytermesztési tanácskozóján és fajtabemutatóján. Közép-Európában korai szüretkezdet, Görög- és Törökországban igen bő termés jellemző, és a később induló spanyol idény is belezavar a megszokott piaci viszonyokba.

Kutatási pénzeket akarnak a V4-ek

Közös stratégiát alkotnának a kelet-európai országok a balti tagállamokkal annak érdekében, hogy a következő ciklusban innovációra fordítható uniós forrásokat hatékonyabban tudják kiaknázni.