Back to top

A bioetanol bekeverési arányának növelését sürgeti a Copa-Cogeca

Hamarosan elkezdődik az egyeztetés az Európai Unió megújuló energia politikájáról. A Copa-Cogeca levélben sürgeti az EU-t, hogy a Tanács általános álláspontját követve valódi célokat határozzon meg a megújuló energiaforrások terén annak érdekében, hogy a közlekedési ágazatot széndioxid-mentesítse. A hagyományos, gabonából készülő bioetanolok kötelező bekeverési arányáért is lobbiznak.

A Copa-Cogeca álláspontja szerint az üzemanyagok kötelező bekeverési arányát legalább 14 százalékban kellene minimalizálni, technológiai megkötések nélkül. Azt is kijelentik, hogy a 7 százalékos arányt a gabona alapú üzemanyagoknál 2030-ig meg kell tartani a közlekedési ágazatban.

"Jó hír, hogy az Európai Tanács álláspontja szerint szükséges egy kötelező bekeverési arány a fosszilis üzemanyagoknál" - mondta a Copa-Cogeca főtitkára, Pekka Pesonen. "Olyan irányelvre van szükség, mely hosszú távú, stabil, és valóságos célokat határoz meg a megújuló energiaforrások és a széndioxid-mentesítés terén, valamint összhangban van az EU 2020 utáni klímával és megújuló energiával kapcsolatos céljaival. Ugyan a fejlett bioetanolok nem képesek kiváltani a hagyományos bioetanolok generációját, de így is hozzá kell járulniuk a közlekedési ágazat széndioxid-mentesítéséhez."

Azt is hozzátette, hogy

"Valódi célokra van szükség a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatban a jövőbeli EU direktívában, nem pedig olyan irányelvekre, melyek mesterséges statisztikai szorzókra alapozva félrevezető adatokat szolgáltatnak az egyes eszközök valódi környezeti hatásáról."

Az érdekképviselet szerint az igazi nyertesek itt a fosszilis üzemanyagok. Szerintük a pálmaolaj és annak származékai szintén nem szabad, hogy az EU klíma és környezetvédelmi céljaiban szerepeljenek egészen addig, amíg nem születik megoldás az olyan fenntarthatósági problémákra, mint a származási országban a termőhelyek kialakítása érdekében okozott erdőirtások.

"A Copa-Cogeca indítványozza, hogy az összes pálmaolajjal kapcsolatos statisztikai szorzót és hatályos kiigazító intézkedést töröljék el a bioenergia szektorból. Az EU-nak szüksége van a gabona alapú bioetanolra 2020 után is annak érdekében, hogy megfeleljen a saját ambíciózus klíma és energia célkitűzéseinek, illetve hogy a szállítási szektort környezetbarátabbá tegye, a vidéki területeket pedig felvirágoztassa" - foglalta össze Pesonen.

Forrás: 
COPA-COGECA Sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A legjobb újítások az almatermesztésben

Az idén osztottak először innovációs díjat az Interpoma 2018 kiállításon, a kétévente Bolzanóban megrendezett, kizárólag almára specializálódott rendezvényen. A nemzetközi zsűri a kiállítási standokon is megtekintette a versenyre nevezett 25 eszközt, mielőtt kiadta volna az elismeréseket.

Medvegázolások Erdélyben

Két medvét gázoltak el két nap alatt az erdélyi utakon. Személyi sérülés egyszer sem történt, de az egyik állat elpusztult a balesetben, a másik pedig sérülten is elmenekült a helyszínről.

Varga Mihály: diverzifikálni kell a gazdaságot

El kell mozdulni attól, hogy a járműipari beruházások adják a gazdasági növekedés alapjait, szükség van más iparágakra, például az élelmiszeriparra is – jelentette ki a Vállalkozók Napján Varga Mihály.

Strukturális okokra vezethetők vissza a gyümölcspiaci gondok

Az idei gyümölcspiaci lehetőségeket még a tavalyi európai fagyhullám befolyásolta, mondta Apáti Ferenc, a szervezet alelnöke a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács mátraházai évértékelő tanácskozásán.

Együttműködik az Agrárminisztérium a horgászszövetséggel

Stratégiai partnerségi megállapodást és közfeladat-ellátási szerződést kötött az Agrárminisztérium (AM) a Magyar Országos Horgász Szövetséggel (Mohosz) pénteken Budapesten.

Módosítana a földforgalmi előterjesztésen a törvényalkotási bizottság

A föld jövedelemtermelő képességét is figyelembe kell vennie a helyi földbizottságoknak az adásvétel véleményezésekor, erről fogadott el módosító indítványt csütörtökön az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága.

Decembertől újra igényelhető a sertés állatjóléti támogatás

Idén véget ér a 2007 óta működő, nemzeti forrásból finanszírozott, sertés hízókhoz kapcsolódó állatjóléti támogatási program, mert lejárt az Európai Bizottság jóváhagyása. Az Agrárminisztérium a sertéságazati szakmai szervezetekkel történt egyeztetés után ezért már 2018 áprilisában kezdeményezte Brüsszelben a 2025-ig tartó, új támogatási programot az eddigi szakmai tartalommal, de emelt támogatási kerettel.

Új stratégiát jelentett be a BASF

Ludwigshafenben ismertette a BASF új stratégiáját dr. Martin Brudermüller, a cég igazgatótanácsának elnöke. A német vegyipari vállalat 2012 óta töretlenül fejlődik, jövedelemnövekedése meghaladta a globális vegyipari termelés évi 3,7%-os növekedését. Az új stratégia legfőbb célja az értékesítés és a volumen növelése.

Vannak még lehetőségek az exportban

Kedvező kamatozású hitelkonstrukciók, biztosítások és egyéb eszközök érhetők el azon a termékkörön belül, amelyekkel az EXIM igyekszik bátorítani a hazai mező- és élelmiszergazdaság résztvevőit az exportpiacokra való kilépésre – hangzott el a témában megrendezett szakmai konferencián Bábolnán.

Csak idő kérdése a kalászos hibridek úttörése

Az elmúlt száz évben a növénytermesztés legsikeresebb területe a hibridek térhódítása volt, a kalászosok esetében azonban az igazi áttörés ezután következhet. A kísérletek a kormányok támogatásával zajlanak Európa szerte – hangzott el az Agárszektor Konferencián.