Back to top

A bioetanol bekeverési arányának növelését sürgeti a Copa-Cogeca

Hamarosan elkezdődik az egyeztetés az Európai Unió megújuló energia politikájáról. A Copa-Cogeca levélben sürgeti az EU-t, hogy a Tanács általános álláspontját követve valódi célokat határozzon meg a megújuló energiaforrások terén annak érdekében, hogy a közlekedési ágazatot széndioxid-mentesítse. A hagyományos, gabonából készülő bioetanolok kötelező bekeverési arányáért is lobbiznak.

A Copa-Cogeca álláspontja szerint az üzemanyagok kötelező bekeverési arányát legalább 14 százalékban kellene minimalizálni, technológiai megkötések nélkül. Azt is kijelentik, hogy a 7 százalékos arányt a gabona alapú üzemanyagoknál 2030-ig meg kell tartani a közlekedési ágazatban.

"Jó hír, hogy az Európai Tanács álláspontja szerint szükséges egy kötelező bekeverési arány a fosszilis üzemanyagoknál" - mondta a Copa-Cogeca főtitkára, Pekka Pesonen. "Olyan irányelvre van szükség, mely hosszú távú, stabil, és valóságos célokat határoz meg a megújuló energiaforrások és a széndioxid-mentesítés terén, valamint összhangban van az EU 2020 utáni klímával és megújuló energiával kapcsolatos céljaival. Ugyan a fejlett bioetanolok nem képesek kiváltani a hagyományos bioetanolok generációját, de így is hozzá kell járulniuk a közlekedési ágazat széndioxid-mentesítéséhez."

Azt is hozzátette, hogy

"Valódi célokra van szükség a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatban a jövőbeli EU direktívában, nem pedig olyan irányelvekre, melyek mesterséges statisztikai szorzókra alapozva félrevezető adatokat szolgáltatnak az egyes eszközök valódi környezeti hatásáról."

Az érdekképviselet szerint az igazi nyertesek itt a fosszilis üzemanyagok. Szerintük a pálmaolaj és annak származékai szintén nem szabad, hogy az EU klíma és környezetvédelmi céljaiban szerepeljenek egészen addig, amíg nem születik megoldás az olyan fenntarthatósági problémákra, mint a származási országban a termőhelyek kialakítása érdekében okozott erdőirtások.

"A Copa-Cogeca indítványozza, hogy az összes pálmaolajjal kapcsolatos statisztikai szorzót és hatályos kiigazító intézkedést töröljék el a bioenergia szektorból. Az EU-nak szüksége van a gabona alapú bioetanolra 2020 után is annak érdekében, hogy megfeleljen a saját ambíciózus klíma és energia célkitűzéseinek, illetve hogy a szállítási szektort környezetbarátabbá tegye, a vidéki területeket pedig felvirágoztassa" - foglalta össze Pesonen.

Forrás: 
COPA-COGECA Sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Összefogás a termeléshez kötött agrártámogatások megtartásáért

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács március 18-i brüsszeli ülésén Magyarország Bulgáriával, Horvátországgal, Csehországgal, Lettországgal, Szlovákiával és Szlovéniával közös nyilatkozatban kérte a termeléshez kötött támogatások legalább jelenlegi szinten tartását, vagy akár növelését a 2020 utáni időszakban.

Greta után az Európai Parlament is lépéseket sürget

Az Európai Parlament március 13-ai ülésén a képviselők többek között a légszennyezés megfékezésére is tettek javaslatot, eszerint például a jövőbeli mezőgazdasági támogatásokat össze kell kapcsolni a légszennyezés mértékével.

Véleményezni lehet az élelmiszer-hulladékok mérési módszertant

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt tart az élelmiszer-hulladékok mértékének megállapításáról.

Nem változott a bioüzemanyag-termékek nyomon követhetőségére vonatkozó szabályozás

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – reagálva az elmúlt időszakban tapasztalt, megnövekedett számú ügyfélmegkeresésre – tájékoztatja a bioüzemanyag-értéklánc szereplőit, hogy 2019-ben sem módosult a rájuk vonatkozó jogszabályi környezet.

Petíció indul az agrárpénzekért

Petíciót indít a Magosz és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), amelyben tiltakoznak a Közös Agrárpolitika (KAP) költségvetésének esetleges csökkentése ellen. A két szervezet vezetője a sajtótájékoztatón kijelentette: elfogadhatatlan, hogy egyre nagyobb elvárások mellett kisebb támogatásra számítsanak a gazdák.

Csak a levágás előtt elkábított állatok húsa kaphat organikus besorolást

Nem kaphatnak organikus besorolást a vallási előírások szerint, elkábítás nélkül levágott állatokból származó húsok - mondta ki kedden az Európai Bíróság.

Emelik a mezőgazdasági termelőknek nyújtható támogatás maximumát

A jelenlegi 15 ezerről 25 ezer euróra emeli a mezőgazdasági termelőknek nyújtható nemzeti támogatás felső határát az Európai Bizottság.

Együttműködés a biomassza-alapú energiatermelés érdekében

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött az MVM Magyar Villamos Művek Zrt., az NKM Nemzeti Közművek Zrt., a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) a biomassza-forrású energiatermelés hosszú távú fejlesztéséről.

Nő az állatorvosi praxisok száma

Egyre több cég nyújt állatorvosi szolgáltatásokat, míg 2015-ben 866 vállalkozás jelölte meg fő tevékenységeként az állategészségügyi ellátást, addig számuk tavaly elérte a 881-et az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint.

Csúcsot döntött a skót whisky exportja

Kiemelkedően jó évet zártak a skót whiskyt előállítók és exportálók.Tavaly mind mennyiségében, mind értékében megdőlt az eddigi eladási rekord, s ezzel a kőolajat nem számítva, a brit exportbevétel 1 százaléka származott a skót whisky értékesítéséből.