Back to top

A bioetanol bekeverési arányának növelését sürgeti a Copa-Cogeca

Hamarosan elkezdődik az egyeztetés az Európai Unió megújuló energia politikájáról. A Copa-Cogeca levélben sürgeti az EU-t, hogy a Tanács általános álláspontját követve valódi célokat határozzon meg a megújuló energiaforrások terén annak érdekében, hogy a közlekedési ágazatot széndioxid-mentesítse. A hagyományos, gabonából készülő bioetanolok kötelező bekeverési arányáért is lobbiznak.

A Copa-Cogeca álláspontja szerint az üzemanyagok kötelező bekeverési arányát legalább 14 százalékban kellene minimalizálni, technológiai megkötések nélkül. Azt is kijelentik, hogy a 7 százalékos arányt a gabona alapú üzemanyagoknál 2030-ig meg kell tartani a közlekedési ágazatban.

"Jó hír, hogy az Európai Tanács álláspontja szerint szükséges egy kötelező bekeverési arány a fosszilis üzemanyagoknál" - mondta a Copa-Cogeca főtitkára, Pekka Pesonen. "Olyan irányelvre van szükség, mely hosszú távú, stabil, és valóságos célokat határoz meg a megújuló energiaforrások és a széndioxid-mentesítés terén, valamint összhangban van az EU 2020 utáni klímával és megújuló energiával kapcsolatos céljaival. Ugyan a fejlett bioetanolok nem képesek kiváltani a hagyományos bioetanolok generációját, de így is hozzá kell járulniuk a közlekedési ágazat széndioxid-mentesítéséhez."

Azt is hozzátette, hogy

"Valódi célokra van szükség a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatban a jövőbeli EU direktívában, nem pedig olyan irányelvekre, melyek mesterséges statisztikai szorzókra alapozva félrevezető adatokat szolgáltatnak az egyes eszközök valódi környezeti hatásáról."

Az érdekképviselet szerint az igazi nyertesek itt a fosszilis üzemanyagok. Szerintük a pálmaolaj és annak származékai szintén nem szabad, hogy az EU klíma és környezetvédelmi céljaiban szerepeljenek egészen addig, amíg nem születik megoldás az olyan fenntarthatósági problémákra, mint a származási országban a termőhelyek kialakítása érdekében okozott erdőirtások.

"A Copa-Cogeca indítványozza, hogy az összes pálmaolajjal kapcsolatos statisztikai szorzót és hatályos kiigazító intézkedést töröljék el a bioenergia szektorból. Az EU-nak szüksége van a gabona alapú bioetanolra 2020 után is annak érdekében, hogy megfeleljen a saját ambíciózus klíma és energia célkitűzéseinek, illetve hogy a szállítási szektort környezetbarátabbá tegye, a vidéki területeket pedig felvirágoztassa" - foglalta össze Pesonen.

Forrás: 
COPA-COGECA Sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Borszakírók a porondon

A nyár elején indított online borszakíróverseny első fordulója után a 6 zsűritag a 46 beérkezett írásból választotta ki a döntősöket, majd a közönség szavazhatott a kedvenc, döntőbe jutott írásra. Az írások magyar és angol nyelven érkezhettek, és nagy örömünkre a külföldi borírók is aktívak voltak: érkezett nevezés amerikai, ázsiai, szerb, orosz és spanyol szerzőtől.

Az összetevők közül csak egy közös: a kovász

Igazi különlegességeket adott a fogyasztóknak a Magyar Pékszövetség 2018-as, augusztus 20-i termékversenye. Az idén Innovatív, Teljes kiőrlésű és Búzakenyér kategóriákban meghirdetett verseny nyertesei a Mézalmás Rozskenyér, Hajsza és Várhegyi Deres nevet kapták, és mindegyik egészen egyedi élményt ad.

Szilvakülönlegességek Érden

A 19. században még a szilvafajták fele sárga gyümölcsű volt, néhányukat ma is láthatjuk a NAIK Gyümölcstermeszáti kutatóintézet érdi génbankjában. ahol nyitott napon mutatták be a fajtákat. A kutatóintézet három állomásán is találhatók szilvaváltozatok, Érden 348, Cegléden 220, Újfehértón 138 fajta és tájfajta.

Már fizetik a szőlőültetvény szerkezetátalakítási támogatásokat

A Magyar Államkincstár (Kincstár) 2018. augusztus első hetében elindította a jogos támogatási igények kifizetését, így 123 kérelem alapján, 81 szőlész-borász gazdálkodó részére mintegy 230 millió forint összegű támogatás kifizetéséről gondoskodott.

Migránsok dolgoznak a földeken

Meghosszabbítják és jelentősen kiterjesztik Svájcban a menekülteket a mezőgazdaságban alkalmazó programot, miután többségében pozitív tapasztalatokkal zárult a termelők és a szaktárca korábbi kezdeményezése.

Hátrányosan érintheti a dísznövény-termelőket az EU készülő rendelete

Harminckilenc magas növény-egészségügyi kockázattal rendelkező fás szárú dísznövény, illetve trópusi szobanövény harmadik országokból történő importját korlátozná az Európai Bizottság rendelettervezete, amelyről az EB Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatósága (DG SANTE) július közepén on-line konzultációt indított.

Gigászi összeget buknak a meleg miatt

Csillagászati összegekben mérhető az aszály miatt a mezőgazdaságot ért kár Dániában is. Észak- és Nyugat-Európát korábban nem látott hőhullám sújtotta az elmúlt hetekben, a termelők csaknem mindenen rajtavesztettek.

Idén sok pénzt spórolhatunk ezen

Amellett, hogy növekszik a kukorica ára, várhatóan egy fontos költségtényező is kiesik idén. A szárítás tonnánként több ezer forintba kerül, de ebben az évben van esély arra, hogy erre nem kell költeniük a termelőknek.

Ellenálló fajhibridek: milyen bor lesz belőlük?

Mind nagyobb jelentősége lesz az ellenálló szőlőfajtáknak, ahogy folyamatosan szűkül a használható növényvédő szerek köre, derült ki a Makó Szabolcs növényvédelmi tanácskozáson. Balatonbogláron a gyártók által ajánlott technológiákat hasonlítják össze. Ezúttal részletes előadást hallhattunk a rezisztens fajtákról, és a szerkivonások jegyében soraljművelő gépeket is bemutattak.

Kevesebb jövedéki bírságot szabtak ki tavaly

A jövedéki eljárásokat tekintve az elmúlt évben 11 624 esetben csaknem 7,45 milliárd forint jövedéki bírságot állapított meg jogerősen az adóhivatal. Számos aktuális jövedékiadó-változásra is érdemes figyelni. Például a NAV. Augusztus 1-jén hatályba lépett rendelkezése szerint adófelfüggesztési eljárás keretében megnyílt a kisüzemi bortermelők előtt a habzóbor bejelentésének lehetősége.