Back to top

A bioetanol bekeverési arányának növelését sürgeti a Copa-Cogeca

Hamarosan elkezdődik az egyeztetés az Európai Unió megújuló energia politikájáról. A Copa-Cogeca levélben sürgeti az EU-t, hogy a Tanács általános álláspontját követve valódi célokat határozzon meg a megújuló energiaforrások terén annak érdekében, hogy a közlekedési ágazatot széndioxid-mentesítse. A hagyományos, gabonából készülő bioetanolok kötelező bekeverési arányáért is lobbiznak.

A Copa-Cogeca álláspontja szerint az üzemanyagok kötelező bekeverési arányát legalább 14 százalékban kellene minimalizálni, technológiai megkötések nélkül. Azt is kijelentik, hogy a 7 százalékos arányt a gabona alapú üzemanyagoknál 2030-ig meg kell tartani a közlekedési ágazatban.

"Jó hír, hogy az Európai Tanács álláspontja szerint szükséges egy kötelező bekeverési arány a fosszilis üzemanyagoknál" - mondta a Copa-Cogeca főtitkára, Pekka Pesonen. "Olyan irányelvre van szükség, mely hosszú távú, stabil, és valóságos célokat határoz meg a megújuló energiaforrások és a széndioxid-mentesítés terén, valamint összhangban van az EU 2020 utáni klímával és megújuló energiával kapcsolatos céljaival. Ugyan a fejlett bioetanolok nem képesek kiváltani a hagyományos bioetanolok generációját, de így is hozzá kell járulniuk a közlekedési ágazat széndioxid-mentesítéséhez."

Azt is hozzátette, hogy

"Valódi célokra van szükség a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatban a jövőbeli EU direktívában, nem pedig olyan irányelvekre, melyek mesterséges statisztikai szorzókra alapozva félrevezető adatokat szolgáltatnak az egyes eszközök valódi környezeti hatásáról."

Az érdekképviselet szerint az igazi nyertesek itt a fosszilis üzemanyagok. Szerintük a pálmaolaj és annak származékai szintén nem szabad, hogy az EU klíma és környezetvédelmi céljaiban szerepeljenek egészen addig, amíg nem születik megoldás az olyan fenntarthatósági problémákra, mint a származási országban a termőhelyek kialakítása érdekében okozott erdőirtások.

"A Copa-Cogeca indítványozza, hogy az összes pálmaolajjal kapcsolatos statisztikai szorzót és hatályos kiigazító intézkedést töröljék el a bioenergia szektorból. Az EU-nak szüksége van a gabona alapú bioetanolra 2020 után is annak érdekében, hogy megfeleljen a saját ambíciózus klíma és energia célkitűzéseinek, illetve hogy a szállítási szektort környezetbarátabbá tegye, a vidéki területeket pedig felvirágoztassa" - foglalta össze Pesonen.

Forrás: 
COPA-COGECA Sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tisztul a kép a KAP körül, de vannak még fehér foltok

A Copa-Cogeca (CC) 2018. október 10-12. között Linzben megrendezett Európai Gazdálkodói Kongresszusa olyan stratégiai fontosságú témák megvitatására helyezte a hangsúlyt, mint a következő uniós Többéves Pénzügyi Keret (MFF), a jövőbeli Közös Agrárpolitika (KAP), nemzetközi kereskedelmi vonatkozások, illetve a Brexit következményei.

AM: a kivi- és a fügetermesztés támogatási lehetőségét kezdeményezte Magyarország

A termelési támogatás kiterjesztését kezdeményezte a kivi- és fügetermesztésre Magyarország az Európai Bizottságnál (EB) - közölte az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára szombaton Becsehelyen.

Névtáblát cseréltek a NAIK-ban

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében (NAIK) rendezett Kováts Zoltán Emléknapon több kiemelt eseményre került sor. Felavatták az intézet új névtábláját, Kováts Zoltán emlékművét, valamint együttműködési megállapodást írt alá a NAIK a Magyar Díszkertészek Szövetségével.

Mikroalga, a csodaszer

Évtizedek óta foglalkozik a mikroalga szaporításának és felhasználásának lehetőségeivel Tőzsér Béla. A szekszárdi bioipari mérnök nemzetközi megbecsültségnek örvend. Szakmai szervezetek tagja, szakértője, külföldi egyetemisták is érkeznek hozzá nyári gyakorlatra. A mikroalga sok mindenre használható: táplálkozás, takarmányozás, talajjavítás, kozmetikumok, gyógyászat.

Eddig négy kiemelkedő gímbikát bíráltak Somogyban

A gímszarvas vadászati szezonja szeptember elsején kezdődik, s ilyenkorra szép terítékkel büszkélkednek a vadászok. Az ország egyik leghíresebb szarvasállománya éppen Somogy megyében található. A szarvasbőgés véget ért, jó szezont zártak a somogyi nimródok.

Ne titkolhassák el az élelmiszerek származását

Akkor is mindig egyértelműen és világosan derüljön ki, hogy honnan származik egy-egy élelmiszer alapanyaga, ha az eltér a végtermék származásától – egyebek között erről szól egy frissen jóváhagyott uniós polgári kezdeményezés. Ha egy éven belül egymillió aláírás összejön, akkor a Bizottságnak érdemben foglalkoznia kell a felvetésekkel.

Jönnek a digitális okosfalvak?

Jobb infrastrukturális fejlesztések, és a jelenleginél hatékonyabb forrásbevonás kell a vidék népességmegtartó erejének növeléséhez – hangzott el az Okosfalvak konferencián Gödöllőn.

Ennek kell megfelelni a támogatáshoz

Több szempontnak, így az agrártermelés mellett a környezetvédelemnek, szociális és egyéb tényezőknek is meg kell felelnie a KAP-nak ahhoz, hogy fennmaradjon – jelentette ki Phil Hogan Budapesten.

Holnapután Kováts Zoltán emléknap

Emlékműavatással és szakmai tanácskozással emlékeznek a nagy magyar dísznövény-nemesítőre, Dr. Kováts Zoltánra október 10-én volt munkahelyén, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében. A 2010-ben elhunyt Kováts Zoltán a hazai klímához alkalmazkodó, könnyen és olcsón fenntartható, hosszan virágzó egynyári dísznövények létrehozásán dolgozott egy életen át.

Végleg betilthatják a tyúkketrecet

Teljesen eltűnhet a ketreces tyúktartás Kaliforniában, ha a szavazók igent mondanak a tíz évvel ezelőtti szabályozás további szigorítására.