Back to top

Népszerű a tücsöklisztes csoki Spanyolországban

A Carrefour üzletlánc Spanyolországban bemutatta új, rovaralapú élelmiszer termékcsaládját. A cél, hogy megismertessék a vásárlókat a leginnovatívabb újdonságokkal, melyek a fenntartható, környezetbarát termelés legjobb példái.

A vállalat összesen 10 új terméket helyez ki a boltok polcaira: energiaszelet, snack, tészta, műzli termékkörökben. Az alapanyagok mindegyik élelmiszercsoporthoz Európából, méghozzá ökológiai gazdálkodásokból származnak.

A visszajelzések alapján eddig a kedvenc a Jimini csokis tücsökszelete, mely tücsökisztből készül.

Az egyes termékeket újrahasznosított papírból készült dobozba csomagolják, melyen részletes tájékoztató olvasható a felhasznált összetevőkről és a gyártási folyamatról, illetve a tápanyagtartalomról. Továbbá arról is informálják a vásárlókat, hogy milyen előnyökkel jár a rovaralapú élelmiszerek fogyasztása, illetve ezen termékek hogyan járulnak hozzá a fenntartható gazdálkodás kialakításához.

A FAO (Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete) felmérése szerint ma már a rovaralapú élelmiszerek mintegy 2 milliárd ember étrendjében szerepelnek valamilyen mértékben. Ezek az ételek proteinben és vitaminokban gazdagok, létfontosságú aminosavakat, ásványi anyagokat tartalmaznak.

Ráadásul a Carrefour új termékeinek előállítása a hagyományos élelmiszerekhez képest jóval kevesebb károsanyag-kibocsátással és vízfelhasználással jár.

 

Forrás: 
Carrefour

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A vártnál jobb negyedévet zárt a Coca-Cola

Az amerikai Coca-Cola a vártnál nagyobb adózott eredményt és bevételadatot közölt kedden a március végén zárult negyedévéről.

Milliárdokért sütögetünk a grillszezonban

Csaknem három és fél milliárd forintot költ el a lakosság május és augusztus között a grillszezon termékeire, azaz grillkolbászra, -sajtra és -fűszerre.

Egyre több pékség és húsbolt zár be Németországban

Egyre több pékség és hús-, és hentesáru üzlet zár be Németországban a kisiparosok országos szövetségének (ZDH) kedden megjelent kimutatása szerint.

Csak a chili, mindenbe - erős madártej, csípős lekvár

Chili mindenbe és mindenhez! Ez akár a jelszava is lehetne Csordás Csabának, aki manapság párolt lila káposzta és tiramisu ízű chiliszósz megteremtésén töri a fejét. Ismerve eddigi munkásságát és elszántságát, biztosan sikerül kikísérleteznie az újabb termékeket.

Élelmiszercsalások Európában

Megjelent az Európai Unió Élelmiszercsalás Elleni Európai Hálózat (Food Fraud Network) 2018. évi jelentése, amely betekintést nyújt az Igazgatási Segítségnyújtási és Együttműködési Rendszer (Administrative Assistance and Cooperation System, AAC) segítségével végzett információcserékbe.

A kereskedelmi háború helyett az ASP tesz be a szójának

A Kína és az Amerikai Egyesült Államok között zajló kereskedelmi háborúban veszíteni látszott a szója. Azonban úgy tűnik, ennél sokkal nagyobb veszély les rá: a Kínában tomboló afrikai sertéspestis járvány következtében visszaesik a kereslet, így lesz miért aggódniuk az amerikai gazdáknak.

Kihajózik a Balatoni Kör

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik. A rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is.

Villamossal szállíthatják házhoz az élelmiszert?

Az úgynevezett „utolsó mérföldek” mindenkinek feladják a leckét, aki házhoz szállítással foglalkozik. Frankfurtban ígéretes megoldásnak tűnik a villamosközlekedés bevonása a kiszállításba azzal együtt is, hogy pusztán a kötött pályára nem lehet alapozni.

Rovarevő tyúkok és malacok?

A hagyományos, szójadara és halliszt alapú takarmány helyett rovarokból fedeznék a sertések és tyúkok növekedéséhez szükséges proteint, ehhez azonban nagy mennyiségben kell rovarokat termelni – ennek megvalósításán dolgozik három német felsőoktatási intézmény és egy kutatóintézet.

Jó helyek a Dél-Balatonon

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.