Back to top

Új közösség épül

Lezajlott az alakuló közgyűlés, így immár hivatalosan is megalakult a Szabadidős Szakág. Régóta felmerült igényre fogalmazott meg megoldást a Magyar Lovassport Szövetség, amikor létrehozta 2017-ben a Szabadidőlovasok Ügyvivő Bizottságát.

A 2018-as év nagy előrelépéseket hozott a szabadidős törekvéseknek. Régóta felmerült igényre fogalmazott meg megoldást a Magyar Lovassport Szövetség, amikor létrehozta 2017-ben a Szabadidőlovasok Ügyvivő Bizottságát. A bizottság tagjainak Ferenczi Richárdot, Schaller Gábort és Vaskó Attilát, elnökének e sorok szerzőjét kérték fel.

A megbízott személyek többéves tapasztalattal rendelkeznek ezen a téren és egyetértettek abban, hogy a fennálló helyzet felkarolásra szorul.

A megkezdett munkálatok első hivatalos állomása a március elején a Nemzeti Lovardában rendezett fórum volt (erről az áprilisi Pegazusban beszámoltunk). A téma az ügyvivőbizottság és terveik, céljaik, valamint a létrejött keretszabályozás ismertetése volt.

Az új szakág alakuló közgyűlését a fórumot két héttel követően tartottuk, ugyancsak a Nemzeti Lovardában. Szavazásra a Magyar Lovassport Szövetség azon tagegyesületei voltak jogosultak, amelyek a 2017-es évre licenccel rendelkeztek. 64 tagegyesület képviselői jelentek meg erre az alkalomra, ami kiemelkedő szám, különös tekintettel a szakág alakuló státuszára.

A megjelentek elfogadták az ügyvivőbizottság beszámolóját és megszavazták a Szabadidős Szakág elnökségét. Elnökségi tagnak Ferenczi Richárdot, Bubán Zsoltot, Kempelen Juditot, Rózsahegyi Róbertet, Schaller Gábort és Vaskó Attilát választották, az elnöki tisztség betöltésére jómagam kaptam bizalmat.

Legfőbb célunk egy olyan közösség kialakítása, mely átlátható, átjárható, versenyeinek követelménye és elbírálási rendszere mindenki számára érthető, mely közösségben segítségre és támogatókra talál, aki fejlődni szeretne. Hiszen ez kell, hogy legyen a szabadidős társadalom célja a szórakozás mellett.

Az elnökség tagjai: Vaskó Attila, Ferenczi Richárd, Schaller Gábor, Bubán Zsolt, Kempelen Judit, Rózsahegyi Róbert és középen az elnök, Csilló Rita
Fotó: Gudmon Zsófia

A szakág nagy erőkkel dolgozik azon, hogy a gyermekcipőben járó lovasrendezvényeknek segítséget nyújtson szakmai és financiális szempontból is.

Szakmai szempontból a versenybírók, edzők és pályaépítők továbbképzéseire helyezzük a hangsúlyt, illetve kiemelendő, hogy az országban működő sorozatok szabályzatait várjuk értékelésre.

Ezekben a szabályzatokban a szakág elnöksége a biztonsági, szakmai és lójóléti vonatkozásokat vizsgálja meg körültekintően, tehát nem kívánja befolyásolni a sem sorozatok versenyszámait, sem az értékeléseket. Ezek a szabályzatok felkerülnek a Lovassport Szövetség honlapjára a szabadidős fül alá, valamint a TopSoft rendszerében elérhetővé válnak, így megkönnyítjük a nevezést és az eredmények rögzítését is a tagok számára. A TopSoft rendszerének használatba vétele a szabadidős lovasok számára kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen a nevezők és a rendezők is nyomon tudják majd követni, hogy a környezetükben milyen versenyek lesznek, valamint átjárhatóság lesz a sorozatok, versenyek között.

A rendszert a Magyar Lovassport Szövetségnek köszönhetően ingyenesen használhatja majd mindenki.

Nagy örömmel értesült a résztvevő közönség, hogy az ügyvivőbizottság támogatókra is talált, méghozzá a versenyrendezéshez szükséges tárgyjutalmak és kupák vonatkozásában nagyvonalúan szponzorál minden hazai lovasversenyt a Horze Lovasáruház és a Sportérem Serlegbolt vezetősége. Ezekhez pusztán a versenybejelentési nyilatkozatot kell kitöltve elküldeni a Szabadidőlovas Szakág e-mail-címére (szlsz@ lovasszovetseg.hu), s a jóváhagyást követően fel lehet venni a kapcsolatot az említett támogatókkal és benyújtani az igényt a rendezvény szponzorációjára. Nagy segítséget jelenthet ez a kisebb-nagyobb versenyeket szervezőknek, hiszen kiadásaik nagy részét ezek a költségek teszik ki.

A továbbiakban is szeretnénk folytatni a kapcsolatfelvételt minden hazai lovassal, lovas tevékenységet folytató helyekkel, rendszerekkel, s egységes formába öntve, ugyanakkor önállóságukat, szabadságukat meghagyva segíteni a működésüket.

Nyitottak vagyunk a személyes és elektronikus megkeresésekre, javaslatokra, hiszen közös célunk az együttműködés. Ezáltal érhetjük el, hogy a Magyarország különböző pontjain élő lovas emberek egyként munkálkodjanak a lovas közösség fejlődésén.
Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2018/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Idén Egerbe költözött a VinAgora Nemzetközi Borverseny

A Vinagora Nemzetközi Borversenyt 19 alkalommal rendezik meg június 16. és 18. között Egerben, ahová tizenhárom országból összesen 548 bort neveztek.

Lövészverseny erdész módra

Az erdészek munkája nagyon sokrétű tevékenységet foglal magába. Az erdőállomány ápolása, védelme, az értékes erdővagyon fakitermeléssel való hasznosítása, utak, átereszek karbantartása, turistautak fenntartása, erdei házak, kisvasutak üzemeltetése is mind-mind az erdészek feladata.

Döntős Magyarország a Bocuse d’Or szakácsversenyen

Magyarország bejutott a Bocuse d’Or szakácsversenyen villágdöntőjébe, miután az előkelő nyolcadik helyen végzett az európai döntőn. A verseny az észak-európai országok sikerével zárult kedden. Norvégia nyert, a második helyen Svédország, a harmadikon Dánia csapata végzett.

Nemzetközi mezőnyben mérettek meg a magyar sörök

Átadták a gyulai Kézműves Sörfesztivál apropóján meghirdetett Central European Beer Awards 2018 sörverseny díjait hétvégén a békési fürdővárosban.

Bocuse d'Or: ringbe lép a magyar versenyző

Ma kezdődik a Bocuse d'Or szakácsverseny európai döntője Torinóban, melynek első napján versenyez a Magyarországot képviselő Pohner Ádám is.

Túl a záróvizsgán

Lezajlott a Talent Program záróvizsgája, azt megelőzően pedig megtartottuk a szezon harmadik díjugrató és díjlovagló edzőtáborát. Ebben a szezonban már új lehetőségekkel is élhettek a résztvevők a programszabályzat módosításának köszönhetően.

Rekordszámú nevezés az ország büszkesége címre

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által rendezett 39. Országos Borversenyre (OBV) idén a 2017. évi rekordnál is 25 százalékkal több, 770 mintát neveztek a borászatok. A hazai és nemzetközi szakértőkből álló 50 fős zsűri június 8-9. napjain bírálja el a térségi borversenyeken már eredményesen szerepelt borokat és pezsgőket. Az idei verseny mottója: „Legyen az Ön bora is az ország büszkesége!”.

Keresettek a végzős ménesgazdák

Az utolsó éves hallgatók többsége már állásajánlattal a zsebében teljesítette az államvizsgát a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar ménesgazda képzésén.

Kinizsi Juniális a nemzeti összetartozás jegyében

Közel harminc magyarországi és határon túli település versengett az idén hatodik alkalommal megrendezett Kinizsi Juniálison, az összetartozás jegyében Fábiánsebestyénben. Az egész napos rendezvényen játékos vetélkedőkön és főzőversenyen mérték össze erejüket és tudásukat a Tisza-menti, az erdélyi és a vajdasági települések csapatai.

Maguk alatt vágták a fát, de győztek

A házigazda Ipoly Erdő Zrt. királyréti erdészetének szakemberbrigádja nyerte az országos fakitermelő bajnokság regionális versenyét.