Back to top

Új közösség épül

Lezajlott az alakuló közgyűlés, így immár hivatalosan is megalakult a Szabadidős Szakág. Régóta felmerült igényre fogalmazott meg megoldást a Magyar Lovassport Szövetség, amikor létrehozta 2017-ben a Szabadidőlovasok Ügyvivő Bizottságát.

A 2018-as év nagy előrelépéseket hozott a szabadidős törekvéseknek. Régóta felmerült igényre fogalmazott meg megoldást a Magyar Lovassport Szövetség, amikor létrehozta 2017-ben a Szabadidőlovasok Ügyvivő Bizottságát. A bizottság tagjainak Ferenczi Richárdot, Schaller Gábort és Vaskó Attilát, elnökének e sorok szerzőjét kérték fel.

A megbízott személyek többéves tapasztalattal rendelkeznek ezen a téren és egyetértettek abban, hogy a fennálló helyzet felkarolásra szorul.

A megkezdett munkálatok első hivatalos állomása a március elején a Nemzeti Lovardában rendezett fórum volt (erről az áprilisi Pegazusban beszámoltunk). A téma az ügyvivőbizottság és terveik, céljaik, valamint a létrejött keretszabályozás ismertetése volt.

Az új szakág alakuló közgyűlését a fórumot két héttel követően tartottuk, ugyancsak a Nemzeti Lovardában. Szavazásra a Magyar Lovassport Szövetség azon tagegyesületei voltak jogosultak, amelyek a 2017-es évre licenccel rendelkeztek. 64 tagegyesület képviselői jelentek meg erre az alkalomra, ami kiemelkedő szám, különös tekintettel a szakág alakuló státuszára.

A megjelentek elfogadták az ügyvivőbizottság beszámolóját és megszavazták a Szabadidős Szakág elnökségét. Elnökségi tagnak Ferenczi Richárdot, Bubán Zsoltot, Kempelen Juditot, Rózsahegyi Róbertet, Schaller Gábort és Vaskó Attilát választották, az elnöki tisztség betöltésére jómagam kaptam bizalmat.

Legfőbb célunk egy olyan közösség kialakítása, mely átlátható, átjárható, versenyeinek követelménye és elbírálási rendszere mindenki számára érthető, mely közösségben segítségre és támogatókra talál, aki fejlődni szeretne. Hiszen ez kell, hogy legyen a szabadidős társadalom célja a szórakozás mellett.

Az elnökség tagjai: Vaskó Attila, Ferenczi Richárd, Schaller Gábor, Bubán Zsolt, Kempelen Judit, Rózsahegyi Róbert és középen az elnök, Csilló Rita
Fotó: Gudmon Zsófia

A szakág nagy erőkkel dolgozik azon, hogy a gyermekcipőben járó lovasrendezvényeknek segítséget nyújtson szakmai és financiális szempontból is.

Szakmai szempontból a versenybírók, edzők és pályaépítők továbbképzéseire helyezzük a hangsúlyt, illetve kiemelendő, hogy az országban működő sorozatok szabályzatait várjuk értékelésre.

Ezekben a szabályzatokban a szakág elnöksége a biztonsági, szakmai és lójóléti vonatkozásokat vizsgálja meg körültekintően, tehát nem kívánja befolyásolni a sem sorozatok versenyszámait, sem az értékeléseket. Ezek a szabályzatok felkerülnek a Lovassport Szövetség honlapjára a szabadidős fül alá, valamint a TopSoft rendszerében elérhetővé válnak, így megkönnyítjük a nevezést és az eredmények rögzítését is a tagok számára. A TopSoft rendszerének használatba vétele a szabadidős lovasok számára kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen a nevezők és a rendezők is nyomon tudják majd követni, hogy a környezetükben milyen versenyek lesznek, valamint átjárhatóság lesz a sorozatok, versenyek között.

A rendszert a Magyar Lovassport Szövetségnek köszönhetően ingyenesen használhatja majd mindenki.

Nagy örömmel értesült a résztvevő közönség, hogy az ügyvivőbizottság támogatókra is talált, méghozzá a versenyrendezéshez szükséges tárgyjutalmak és kupák vonatkozásában nagyvonalúan szponzorál minden hazai lovasversenyt a Horze Lovasáruház és a Sportérem Serlegbolt vezetősége. Ezekhez pusztán a versenybejelentési nyilatkozatot kell kitöltve elküldeni a Szabadidőlovas Szakág e-mail-címére (szlsz@ lovasszovetseg.hu), s a jóváhagyást követően fel lehet venni a kapcsolatot az említett támogatókkal és benyújtani az igényt a rendezvény szponzorációjára. Nagy segítséget jelenthet ez a kisebb-nagyobb versenyeket szervezőknek, hiszen kiadásaik nagy részét ezek a költségek teszik ki.

A továbbiakban is szeretnénk folytatni a kapcsolatfelvételt minden hazai lovassal, lovas tevékenységet folytató helyekkel, rendszerekkel, s egységes formába öntve, ugyanakkor önállóságukat, szabadságukat meghagyva segíteni a működésüket.

Nyitottak vagyunk a személyes és elektronikus megkeresésekre, javaslatokra, hiszen közös célunk az együttműködés. Ezáltal érhetjük el, hogy a Magyarország különböző pontjain élő lovas emberek egyként munkálkodjanak a lovas közösség fejlődésén.
Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2018/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Felejthetetlen világjátékok

A 2018-as Lovas Világjátékokra sokan örökre emlékezni fognak. Van, aki a Florence hurrikán okozta bonyodalmak, van, aki a szervezés hiányosságai miatt, és persze van, aki élete legnagyobb eredményét érte el 2018-ban. Legjobb hazai eredményünk a lovastornász Bence Balázs előkelő 10. helye.

Esőben is felfedezték az erdőt az erdészekkel

Az Erdők Hetén ötödik alkalommal rendezte meg a NYÍRERDŐ Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskolája a „Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!” elnevezésű programot. A nyíregyházi Sóstói-erdőben két nap alatt csaknem 1100 gyerek és mintegy 110 kísérőjük ismerkedett az erdészek tevékenységével.

Pincefeltörést is megakadályoznak a lovas polgárőrök

Lovas polgárőrök gyakorlati továbbképzését tartották a mögöttünk hagyott hétvégén, péntektől vasárnapig Békésen. Az ilyen jellegű szolgálatot vállaló lovasok több területen tevékenykednek, például az illegális fakitermelések, illegális szemétlerakók és parlagfűvel szennyezett területek felszámolásában.

Dromedár is várta az ovisokat a lovardában

Hagyományos Mihály-napi Lóvoda napon látták vendégül a környék óvodásait a Sjáli Szórakoztató Parkban. A kicsik megismerkedhettek a park új lakójával is.

Új szakág születőben: Working equitation Magyarországon

Kappel Edit neve ma már valószínűleg senkinek nem cseng ismeretlenül a hazai lovas életben. A Philippe Karl nevével fémjelzett Ecole de Légèreté hazai instruktora, a klasszikus lovasművészet művelője és oktatója.

Négyszeres német győzelem

2014 után az idén ismét Kaposváron rendeztük a lovastorna junior Európa-bajnokságot, ahol a versenyzők négy kategóriában – junior leány, fiú, páros és csapat – mérték össze tudásukat. A rekkenő hőség ellenére Németország remekelt, négy aranyérmet vitt haza. A magyar versenyzők közül többen most debütáltak kontinensviadalon. A junior csapatunk és Király Ákos pedig a döntőbe került.

Hiába röpködnek a drónok, az ekére mindig szükség lesz

Összesen 19 fiatal mérte össze tudását pénteken a 9. Középiskolás Szántóversenyen: két kategóriában – ágyeke és váltva forgató eke – gyűjtötték a pontokat. A zsűri szerint erős volt a mezőny, s lelkesedésből sem volt hiány: diáktársak szurkoltak az agráros tanulóknak.

A Bábolnai Gazdanapok után a KÁN „sztárjai” is a lovak voltak

Az ország lovakat szerető része a hétvégén Kaposvárra figyelt: rendkívül sok látnivaló akadt e téren ugyanis az idei KÁN-on. A legjellegzetesebb fajták a legkülönbözőbb lovasprogramok alkalmával mutatkoztak be a kiállításon.

EuroSkills 2018 – három a magyar igazság

28 ország, 37 szakma 525 fiatal versenyzője és 500 szakértője versenyzett a múlt héten Budapesten, amire százezer látogató volt kíváncsi. A fantasztikus hangulatú díjátadó ünnepségre szeptember 29-én este a Papp László Budapest Sportarénában került sor. 27 szakmában indultak magyar versenyzők; 3 arany-, 3 ezüst- és 3 bronzérmet vihettek haza.

"Viharos" lovaglás közben is balesetmentesen

Szemerkélő esőben kilovagolni sokak számára kellemes elfoglaltság. Amikor azonban viharba fordul az idő, óvatosnak kell lennünk. A vihar hirtelen is lecsaphat, akár tereplovaglás közben, akár egy lovas rendezvényen. Ilyenkor lovunk viselkedése idegessé, dühössé, válhat, ezért nagyon fontos tudnunk, mi a teendő ebben az esetben. A következőkben elárulunk néhány hasznos tippet.