Back to top

Új közösség épül

Lezajlott az alakuló közgyűlés, így immár hivatalosan is megalakult a Szabadidős Szakág. Régóta felmerült igényre fogalmazott meg megoldást a Magyar Lovassport Szövetség, amikor létrehozta 2017-ben a Szabadidőlovasok Ügyvivő Bizottságát.

A 2018-as év nagy előrelépéseket hozott a szabadidős törekvéseknek. Régóta felmerült igényre fogalmazott meg megoldást a Magyar Lovassport Szövetség, amikor létrehozta 2017-ben a Szabadidőlovasok Ügyvivő Bizottságát. A bizottság tagjainak Ferenczi Richárdot, Schaller Gábort és Vaskó Attilát, elnökének e sorok szerzőjét kérték fel.

A megbízott személyek többéves tapasztalattal rendelkeznek ezen a téren és egyetértettek abban, hogy a fennálló helyzet felkarolásra szorul.

A megkezdett munkálatok első hivatalos állomása a március elején a Nemzeti Lovardában rendezett fórum volt (erről az áprilisi Pegazusban beszámoltunk). A téma az ügyvivőbizottság és terveik, céljaik, valamint a létrejött keretszabályozás ismertetése volt.

Az új szakág alakuló közgyűlését a fórumot két héttel követően tartottuk, ugyancsak a Nemzeti Lovardában. Szavazásra a Magyar Lovassport Szövetség azon tagegyesületei voltak jogosultak, amelyek a 2017-es évre licenccel rendelkeztek. 64 tagegyesület képviselői jelentek meg erre az alkalomra, ami kiemelkedő szám, különös tekintettel a szakág alakuló státuszára.

A megjelentek elfogadták az ügyvivőbizottság beszámolóját és megszavazták a Szabadidős Szakág elnökségét. Elnökségi tagnak Ferenczi Richárdot, Bubán Zsoltot, Kempelen Juditot, Rózsahegyi Róbertet, Schaller Gábort és Vaskó Attilát választották, az elnöki tisztség betöltésére jómagam kaptam bizalmat.

Legfőbb célunk egy olyan közösség kialakítása, mely átlátható, átjárható, versenyeinek követelménye és elbírálási rendszere mindenki számára érthető, mely közösségben segítségre és támogatókra talál, aki fejlődni szeretne. Hiszen ez kell, hogy legyen a szabadidős társadalom célja a szórakozás mellett.

Az elnökség tagjai: Vaskó Attila, Ferenczi Richárd, Schaller Gábor, Bubán Zsolt, Kempelen Judit, Rózsahegyi Róbert és középen az elnök, Csilló Rita
Fotó: Gudmon Zsófia

A szakág nagy erőkkel dolgozik azon, hogy a gyermekcipőben járó lovasrendezvényeknek segítséget nyújtson szakmai és financiális szempontból is.

Szakmai szempontból a versenybírók, edzők és pályaépítők továbbképzéseire helyezzük a hangsúlyt, illetve kiemelendő, hogy az országban működő sorozatok szabályzatait várjuk értékelésre.

Ezekben a szabályzatokban a szakág elnöksége a biztonsági, szakmai és lójóléti vonatkozásokat vizsgálja meg körültekintően, tehát nem kívánja befolyásolni a sem sorozatok versenyszámait, sem az értékeléseket. Ezek a szabályzatok felkerülnek a Lovassport Szövetség honlapjára a szabadidős fül alá, valamint a TopSoft rendszerében elérhetővé válnak, így megkönnyítjük a nevezést és az eredmények rögzítését is a tagok számára. A TopSoft rendszerének használatba vétele a szabadidős lovasok számára kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen a nevezők és a rendezők is nyomon tudják majd követni, hogy a környezetükben milyen versenyek lesznek, valamint átjárhatóság lesz a sorozatok, versenyek között.

A rendszert a Magyar Lovassport Szövetségnek köszönhetően ingyenesen használhatja majd mindenki.

Nagy örömmel értesült a résztvevő közönség, hogy az ügyvivőbizottság támogatókra is talált, méghozzá a versenyrendezéshez szükséges tárgyjutalmak és kupák vonatkozásában nagyvonalúan szponzorál minden hazai lovasversenyt a Horze Lovasáruház és a Sportérem Serlegbolt vezetősége. Ezekhez pusztán a versenybejelentési nyilatkozatot kell kitöltve elküldeni a Szabadidőlovas Szakág e-mail-címére (szlsz@ lovasszovetseg.hu), s a jóváhagyást követően fel lehet venni a kapcsolatot az említett támogatókkal és benyújtani az igényt a rendezvény szponzorációjára. Nagy segítséget jelenthet ez a kisebb-nagyobb versenyeket szervezőknek, hiszen kiadásaik nagy részét ezek a költségek teszik ki.

A továbbiakban is szeretnénk folytatni a kapcsolatfelvételt minden hazai lovassal, lovas tevékenységet folytató helyekkel, rendszerekkel, s egységes formába öntve, ugyanakkor önállóságukat, szabadságukat meghagyva segíteni a működésüket.

Nyitottak vagyunk a személyes és elektronikus megkeresésekre, javaslatokra, hiszen közös célunk az együttműködés. Ezáltal érhetjük el, hogy a Magyarország különböző pontjain élő lovas emberek egyként munkálkodjanak a lovas közösség fejlődésén.
Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2018/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bormustra a Vajdaságban

Idén a Kárpát-medence különböző tájairól – Magyarországról, Romániából, Horvátországból, Moldvából és egész Szerbia területéről - érkeztek borok a 22. Nemzetközi Vince-napi Borversenyre, 85 borbíra értékelte a 681 bormintát a temerini Ifjúsági Otthonban.

Két fiatal magyar kertépítő a WorldSkills-en

Átadták az Országos Parképítő Tehetséggondozó Tanbázist Budapesten, az Agrárminisztérium Közép-Magyarországi Agrár Szakképző Központ Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimnáziumában. Ugyanezen a napon hirdették ki a WordSkills Kazan 2019 Szakmák Világbajnoksága kertépítő szakma nemzeti válogatójának eredményét is.

Készül a magyar csapat a január végi Bocuse d'Orra

Jól halad a magyar csapat felkészülése a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny január 28-29-i lyoni világdöntőjére, Pohner Ádám séf, Segal Viktor coach és Csillag Richárd commis (segítő) már a finomhangolásokat végzik.

Borverseny-áttekintő, jelentkezési időpontokkal

Összefoglalót tett közzé a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. azokról a 2019-es borversenyekről, amelyekre közös mintaküldést és ügyintézést szervez. A kora tavasziakra gyorsan kell jelentkezni, a későbbiek közül pedig soknak még nem ismert a pontos időpontja sem, de a lista folyamatosan frissül.

Magyar Bor Nagydíj 2018

A Magyar Borszakírók Köre harmadik alkalommal teszi közzé azoknak a magyar termelők által készített száraz és félszáraz, fehér és vörös boroknak a „Super 12” listáját, amelyeket tagjai az elmúlt évi kóstolási tapasztalataik alapján a legjobbaknak ítéltek.

Két szakágban nyerő - Beszélgetés Koszta Botonddal

Koszta Botond az első olyan lovas a Talent Program eddigi történetében, aki egyszerre két szakágban is felvételt nyert az októberi vizsgán. A fiatal tehetségre már tavaly is felfigyelt az edzői kar, de akkor egy sajnálatos sérülés miatt nem tudta teljesíteni az egész szezont, ezért nem is záróvizsgázhatott. Idén újra nekifutott a felvételinek, amelyet két lóval teljesített két szakágban.

A vörösszárnyú keszeg lett az év hala 2019-ben

A korábbinál jóval nagyobb érdeklődés övezte a Magyar Haltani Társaság aktuális szavazását, ráadásul ezúttal egy halfaj „szabálytalan előzéssel” igyekezett versenytársai elé kerülni. Az eredmény alapján kijelenthető, idén a színek fontos tényezők voltak.

Berecz Zsombor: vitorlával a dobogó tetejére

Az alsóörsi kikötőben pihenő hajók felé sétálva egy molinó tűnik fel, rajta a nemzeti lobogót égnek emelő Berecz Zsombor fotója, s egy hatalmas „gratulálunk” felirat. Mindez nemcsak az ő, hanem egyszersmind a hazai vitorlássport történelmének eddigi legnagyobb sikere előtti tisztelgés is: a sportoló ugyanis az első magyar, aki olimpiai hajóosztályban – finn dingiben – nyert világbajnoki címet.

Regionális díjugrató kvalifikációs verseny Budapesten

Budapest rendezheti a 2020-as tokiói nyári olimpia egyik regionális díjugrató kvalifikációs versenyét.

Az ünnepek italai

Az Országkóstoló sorozat részeként idén is elkészült az Aszú- és Pezsgőkiválóságok könyve. A legjobb magyar pezsgőket és tokaji aszúkat összegyűjtő kiadványt a Nébih Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság épületében, a sajtó munkatársai előtt mutatták be. A vendégek megkóstolhatták a TOP pezsgőkiválóságokat, valamint bepillantást nyerhettek a Nébih borászati laboratóriumában végzett munkába