0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

217 településen gyérítik a szúnyogokat a héten

A héten több helyen lesz biológiai és kémiai szúnyoggyérítés is. A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a kémiai szúnyoggyérítés csak a települések belterületein és az üdülő övezeteken zajlik, így a kezelések környezeti hatása csekély, még a lakott területen élő madarak táplálékát sem veszélyezteti.

A múlt héten mind a 178 településen és Budapest 7 kerületében sikerült a tervezett kezeléseket elvégezni, így több mint 45 ezer hektáron permetezték a vérszívókat. Ezen a héten összesen 35 ezer hektáron lépnek fel szúnyogok ellen, 31 ezer hektáron kémiai eljárással, 4400 hektáron pedig biológiai módszerrel.

Az esős idő miatt több helyen új tenyészőhelyek alakultak ki, ezeket a vízfelületeket a héten biológiai módszerrel kezelik. A Balatonnál és a Tisza-tónál a nagy és összefüggő területeket légi úton permetezik. Sopron és Komárom térségében, a Szigetköznél és a Csepel-szigeten az elszórt, kisebb tenyészőhelyekre a földről juttatják ki a szert.

A biológiai módszer során használt készítmény kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el.

A héten több Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen lesz légi és földi kémiai beavatkozás, emellett Csornánál, Győrnél, és Budapesten a III., IV., XIII., XVII., XXII., XXIII. kerületben fognak a földről permetezni. A kifejlett szúnyogok ellen deltametrin hatóanyagú általános rovarirtó készítményt használnak, de a szúnyogok érzékenysége miatt minimális mennyiséget, négyzetméterenként kevesebb, mint 0,0001 gramm hatóanyagot juttatnak ki belőle.

Az irtószer melegvérűekre, így emberre és háziállatokra még hosszútávon sem veszélyes, a növényzetet sem károsítja. A kémiai szúnyoggyérítés csak a települések belterületein és az üdülő övezeteken zajlik, így a kezelések környezeti hatása csekély, még a lakott területen élő madarak táplálékát sem veszélyezteti.

A www.katasztrofavedelem.hu oldalon elérhető a szúnyoggyérítés heti programja, vagyis az, hogy melyik településen, melyik napon lesz permetezés. Az önkormányzatok a központi program mellett saját költségvetésük terhére önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést.

Forrás: BM OKF