0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Növényvédelmi előrejelzés – minden kultúrában minden támad

A nyári meleg és a páradús levegő kedvez minden kártevő és kórokozó felszaporodásának minden növénykultúrában, az eddig növényvédelmi problémát okozó kártevők mellé újabbak is megjelentek.

A növények a tartós meleg miatt már rég behozták fejlődésbeli lemaradásukat, sőt néhányuk hetekkel előrébb jár. A szeszélyes eloszlásban jelentkező nyári viharok és a jégeső egyes körzetekben fokozta a sebzésen keresztül fertőző kórokozók kártételi veszélyét, ha nem védekeztek időben.

 

Néhány nap alatt tömegesen felszaporodott a molytetű a szabadföldi káposztaféléken és azok szomszédságában levő növénykultúrákon. A meleg és párás időhöz szokott kártevők felhő módjára röpködnek egyik növényről a másikra. Házikertben külön problémát okoz a védekezés, mert néhány növény már fogyasztásra érett, és nehéz betartani az élelmezés-egészségügyi várakozási időt. Szaporodásából következően valószínűleg tartós problémával állunk szemben.

 

Néhány napja megkezdte rajzását a selyemfényű puszpángmoly. A nyári nemzedék lepkéiből most még csak néhány repül, de feltétlenül figyeljünk a rajzás menetére, mert a rajzáscsúcstól számított 10-12 nap az ideális védekezési időpont a kelő hernyók ellen.

 

A szőlő mintegy háromhetes előnyre tett szert a korábbi évekhez képest, a rohamos fejlődés miatt pedig egyre több tápanyaghiányt jelző növényt lehet látni az ültetvényekben.

A tápelemhiány pótlására miden permetezés alkalmával használjunk zöldítő levéltrágyákat. Permetezni most a szőlőn előforduló minden kártevő és betegség ellen indokolt, hiszen a szőlő aranyszínű sárgulását terjesztő amerikai kabóca L3-as fejlettségű, kelnek a tarka szőlőmoly hernyói, a Duna-Tisza közén rajzik a zöld cserebogár.

 

Az interspecifikus és Vitis vinifera fajtakörbe tartozó tőkéken egyaránt megjelent a filoxéra levéllakó alakja.

 

A kórokozók közül mindegyik számára kedvez a jelenlegi időjárás. Egyaránt fertőzhet a lisztharmat, a peronoszpóra, de már megjelent a leveleken a feketerothadás tünete is. A védekezéssel nem lehet várni, mert például most a szőlőperonoszpóra inkubációs ideje csak 6 nap. Védekezés előtt érdemes elvégezni a szőlő hajtásválogatását és a zöldmunkákat, mert így szellősebbé tehetjük az ültetvényt és hatásosabb lesz a növényvédelem is.

 

Gyümölcstermő ültetvényeinkben most erőteljesen rajzik az almamoly, a keleti gyümölcsmoly, a barackmoly és a szilvamoly lepkéje. Rajzáscsúcsot egyik kártevő esetében sem lehet megrajzolni, mert a repülés már jó ideje tart és még sokáig el fog húzódni.

Ez azt jelenti, hogy minden védekezéskor indokolt a rovarölők használata, ha molyoktól mentes termést szeretnénk.

Figyelmet érdemel még a vértetű fokozatos terjeszkedése az almafákon, a szinte minden növényen jelentkező levéltetű-fertőzés és a körte-levélbolhák károsítása, melyek most tojás, illetve L1 lárvafejlettségűek, tehát most jól lehet ellenük védekezni.

 

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.novenyvedelem.nak.hu és a www.magyarnovenyorvos.hu honlapokat.

Forrás: Kertészet és Szőlészet