Back to top

Kevesebb műtrágya fogy

Jelentősen csökkent az idei első negyedévben a hazai műtrágya-értékesítés, amellett hogy az árak emelkedtek – derül ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentéséből. Az ebből származó nettó árbevétel harmincötmilliárd forintot tett ki, ami 12,7 százalékkal kisebb, mint 2017 azonos időszakában.

A műtrágya-forgalmazók az idei év első negyedévében összesen 479 ezer tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelők részére, tizennégy százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban – derül ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) napokban közzétett jelentéséből.

A tanulmány kiemeli, hogy valamennyi fajtát egybevéve a műtrágyaárak átlagosan több mint másfél százalékkal emelkedtek, így az értékesítés nettó árbevétele harmincötmilliárd forint volt 2018 első negyedévében, ami 12,7 százalékkal kisebb, mint a tavalyi év azonos időszakában – írja magyarhirlap.hu.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tájékoztatása szerint a mezőgazdasági termelői árak szintje 1,3 százalékkal, a mezőgazdasági ráfordítások árszintje 2 százalékkal emelkedett az idei első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Ugyanakkor a növényi termékek termelői ára 0,9 százalékkal, az élő állatok és állati termékeké 1,9 százalékkal volt magasabb a tavalyinál.

A gabonafélék termelői ára 8,7 százalékkal nőtt, a kukoricáé tíz százalékkal, míg a búzáé 8,1 százalékkal volt magasabb, mint a bázisidőszakban. Az olajnövények ára 10,1 százalékkal csökkent, ezen belül a napraforgó termelői ára 11,7 százalékkal esett vissza.

A KSH jelentése szerint 2018 január–februárjában összesen 413 ezer tonna importműtrágya érkezett Magyarországra, amelyből 326 ezer tonna volt az egyszerű nitrogén, 1,5 ezer tonna a foszfor, 9,1 ezer tonna a kálium és 77 ezer tonna az összetett műtrágya.

A teljes mennyiség negyven százalékkal több volt, mint 2017 első két hónapjában.

Az import nitrogénműtrágya-mennyiség közel egyharmada (106 ezer tonna) Ausztriából, kicsivel több, mint ötöde (73 ezer tonna) Szlovákiából, tíz százaléka (34 ezer tonna) pedig Szerbiából érkezett. A többi, legalább ötezer tonnát szállító ország Ukrajna, Németország, Románia és Hollandia volt.

A jelentés arra is kitér, hogy a műtrágyaexport az idei év első két hónapjában összesen 143 ezer tonna volt, s ebből 129 ezer tonnát tett ki az egyszerű nitrogén, 1,7 ezer tonnát (1,2 százalék) az egyszerű kálium és 12 ezret (nyolc százalék) az összetett műtrágya.

Az exportra szállított egyszerű nitrogénműtrágya átlagára közel azonos szinten maradt a tavalyi esztendő első két hónapjához viszonyítva. Hozzáteszik, az összetett műtrágyák exportára nem egészen hét százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Forrás: 
magyarhirlap.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Már drágábban is nehéz termőföldet venni

A 2015. őszén meghirdetett Földet a gazdáknak program egy évvel későbbi lezárása látványos visszaesést okozott 2017-ben a forgalomban a termőföld piacán. A forgalom 70 százalékos csökkenése mellett azonban az árak továbbra is emelkednek.

Korábban indult a betakarítás, de nem sok jót ígér

Az elmúlt napokban több országos sajtóorgánum is megkongatta a vészharangot, és az időjárás szélsőségességére hivatkozva olyan mértékű terméshozam csökkenésről ír, illetve olyan megdrágult betakarításról beszél, amely a vizionált kép szerint egyenes utat jelent a kenyérár emelkedéséhez.

Kiheverték a növények is az áradást Szentgotthárdon

Hetekkel ezelőtt jelentős áradás vonult végig a Rába vasi szakaszain. Többek között Szentgotthárdnál is, ahonnan a Vas megyei hírportál olvasója fotókat küldött arról, hogyan regenerálódtak a növények.

Műtrágyával a gyomok ellen

Egy újonnan kifejlesztett műtrágyázási rendszer tápanyaggal látja el a génmódosított gyapotot és eközben pusztítja a herbicidekre egyre rezisztensebbé váló gyomokat.

Somogyban már aratnak

Bő egy héttel korábban kezdődött meg az őszi árpa aratása Somogyban. A megyében hétezer hatszáz hektáron takarítják be a növényt. Az előrejelzések szerint jó termésátlagra számítanak a gazdák, bár a megyén belül nagyok az eltérések.

Elfektette a táblákat az eső Rábapatyon

Megdőlt az egész napraforgó- és búzatábla: nem látott még ilyen viharkárt Horváth Gyula rábapatyi földjein. Nem fér a napfény sem a növényekhez, hát még a gombaölő szer – csak az időjárásban bízik a gazda.

Elkezdődött a rovarinvázió a földeken, marad a fülledt idő

A szokásosnál még mindig melegebb, párás, fülledt levegő alakította időjárásunkat június első felében. Több helyen hullott kiadós csapadék is, esetenként heves záporokból, zivatarokból. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaságból.

Már a termelés rovására megy, hogy nincs elég idénymunkás

A mezőgazdaság egyre jobban megérzi, hogy alig vannak alkalmi munkavállalók. Hajdú-Bihar megyében is akadnak olyan gazdák, akik kevesebbet tudnak termelni, mivel nincs ember, aki betakarítsa a termést.

Milyen ipart fog kiszolgálni a dohánytermesztés?

Számos technológiai fejlesztésre van szükség ahhoz, hogy a gyorsan változó ízlés, és életvitel mellett is kifizetődő iparág maradjon a dohányipar. Ezen fejlesztések a dohánytermesztésre is jelentős hatással lesznek.

Búzatermesztésünk feladatai

A búza a magyar növénytermesztés meghatározó ágazata. Eredményessége alapvetően befolyásolja a legtöbb üzem gazdálkodásának hatékonyságát. A magyar búzatermesztés legfőbb jellemzője az állandó változás.