Back to top

Kevesebb műtrágya fogy

Jelentősen csökkent az idei első negyedévben a hazai műtrágya-értékesítés, amellett hogy az árak emelkedtek – derül ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentéséből. Az ebből származó nettó árbevétel harmincötmilliárd forintot tett ki, ami 12,7 százalékkal kisebb, mint 2017 azonos időszakában.

A műtrágya-forgalmazók az idei év első negyedévében összesen 479 ezer tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelők részére, tizennégy százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban – derül ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) napokban közzétett jelentéséből.

A tanulmány kiemeli, hogy valamennyi fajtát egybevéve a műtrágyaárak átlagosan több mint másfél százalékkal emelkedtek, így az értékesítés nettó árbevétele harmincötmilliárd forint volt 2018 első negyedévében, ami 12,7 százalékkal kisebb, mint a tavalyi év azonos időszakában – írja magyarhirlap.hu.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tájékoztatása szerint a mezőgazdasági termelői árak szintje 1,3 százalékkal, a mezőgazdasági ráfordítások árszintje 2 százalékkal emelkedett az idei első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Ugyanakkor a növényi termékek termelői ára 0,9 százalékkal, az élő állatok és állati termékeké 1,9 százalékkal volt magasabb a tavalyinál.

A gabonafélék termelői ára 8,7 százalékkal nőtt, a kukoricáé tíz százalékkal, míg a búzáé 8,1 százalékkal volt magasabb, mint a bázisidőszakban. Az olajnövények ára 10,1 százalékkal csökkent, ezen belül a napraforgó termelői ára 11,7 százalékkal esett vissza.

A KSH jelentése szerint 2018 január–februárjában összesen 413 ezer tonna importműtrágya érkezett Magyarországra, amelyből 326 ezer tonna volt az egyszerű nitrogén, 1,5 ezer tonna a foszfor, 9,1 ezer tonna a kálium és 77 ezer tonna az összetett műtrágya.

A teljes mennyiség negyven százalékkal több volt, mint 2017 első két hónapjában.

Az import nitrogénműtrágya-mennyiség közel egyharmada (106 ezer tonna) Ausztriából, kicsivel több, mint ötöde (73 ezer tonna) Szlovákiából, tíz százaléka (34 ezer tonna) pedig Szerbiából érkezett. A többi, legalább ötezer tonnát szállító ország Ukrajna, Németország, Románia és Hollandia volt.

A jelentés arra is kitér, hogy a műtrágyaexport az idei év első két hónapjában összesen 143 ezer tonna volt, s ebből 129 ezer tonnát tett ki az egyszerű nitrogén, 1,7 ezer tonnát (1,2 százalék) az egyszerű kálium és 12 ezret (nyolc százalék) az összetett műtrágya.

Az exportra szállított egyszerű nitrogénműtrágya átlagára közel azonos szinten maradt a tavalyi esztendő első két hónapjához viszonyítva. Hozzáteszik, az összetett műtrágyák exportára nem egészen hét százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Forrás: 
magyarhirlap.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egyre többen keresik a GMO-mentes szóját

Jelentősen nőtt a szója termőterülete és ezzel párhuzamosan a betakarított szójabab mennyisége is az utóbbi években. Magyarország célja a kedvező folyamat erősítése, hiszen idehaza is nagy a kereslet a GMO-mentes takarmány-alapanyagra és külföldön is szívesen vásárolják a magyar szóját – erről is beszélt Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár kedden, Héderváron egy szója fajtabemutatón.

Olcsó a kávé, ezért egyre kevesebben termesztik

A kávétermesztők segítésére szólították fel a legnagyobb feldolgozókat, miután a termék ára 12 éves mélypontra esett, és már költségeiket sem fedezi.

Semmi sem zavarja a betakarítást

Előre láthatólag szombaton érkezik majd egy markáns hidegfront, mely meghozza az őszi időjárást, de csak a hőmérsékletben. Ez után a front után sem fordul ugyanis csapadékosra az idő, valószínűleg csak egy nap lesz esős, aztán ismét száraz idő következik.

Szárazságtűrő kukoricák Muronyból

Kontinentális klímára, szárazság és aszály elviselésére nemesít kukoricafajtákat a KWS Magyarországon. A Muronyban folyó programból jövőre már a harmadik nemzedék új hibridjeit vezetik be a piacra. Pallós Mihály ügyvezető a nemesítőállomás bemutatóján elmondta, hogy a cég bevétele közel ötödét fordítja kutatás-fejlesztésre. A nagyok mellett nekik még többet kell letenni az asztalra a sikerhez.

Kertészkedés a tenger alatt

A víz alatti gazdálkodás lehet az egyik megoldás a világ élelmezési hiányának felszámolására. A koncepciót az olaszországi Ocean Reef Csoport legújabb kutatási projektjének keretében dolgozta ki.

Fókuszban a hüvelyes növények

A TRUE projekt keretében „Hüvelyes növények a fogyasztók szemével” című C-LIN konferencián a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Aulájában az előadásoké és a tapasztalatcseréké volt a főszerep. A szeptember 11-13. között megrendezett esemény 2. napján a szervezők bemutatták a fenntartható gazdálkodókkal idén tavasszal elindított közös kísérletük eredményeit.

Kis növények, nagy előnyök

Pillangósok, madáreleségek, cirok- és fűfélék, talajjavító készítmények és forgatás nélküli talajművelő eszközök kerültek terítékre a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Karcagi Kutatóintézetének „Alternatív növények, alternatív talajművelés, talajkondícionálás” című konferenciáján.

A légkörből köti meg a nitrogént a kukorica

A dél-mexikói Sierra Mixe hegyvidék lakosai évezredek óta művelnek szinte trágyázás nélkül egy még itt, az őshazájában is óriásinak számító kukoricafajtát, ráadásul nitrogénben kimondottan szegény talajon.

Pórul jártak a lusta gazdák

Mintegy ötszázmillió forintnyi agrártámogatástól estek el az elmúlt három évben a gazdálkodók az elhanyagolt földterületek miatt. Az ellenőrzéseken 2015 és 2017 között 2909 táblán találtak a megengedettnél több gyomnövényt vagy a parlagfűhöz hasonló veszélyes gyomnövényt.

Újabb rekordokat dönt az extrém időjárás - agrometeorológia

Az április óta tartó meleg idő miatt a hőösszegek rekord közeli szinten járnak. A meleg idő pedig a középtávú előrejelzések szerint legalább szeptember huszadikáig folytatódik jelentősebb csapadék nélkül. A mezőgazdasági munkákkal, a betakarítással jól lehet majd haladni, ugyanakkor északkeleten nagy területen száraz a talaj, mely a repcére nagyon kedvezőtlen.