Back to top

Kevesebb műtrágya fogy

Jelentősen csökkent az idei első negyedévben a hazai műtrágya-értékesítés, amellett hogy az árak emelkedtek – derül ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentéséből. Az ebből származó nettó árbevétel harmincötmilliárd forintot tett ki, ami 12,7 százalékkal kisebb, mint 2017 azonos időszakában.

A műtrágya-forgalmazók az idei év első negyedévében összesen 479 ezer tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelők részére, tizennégy százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban – derül ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) napokban közzétett jelentéséből.

A tanulmány kiemeli, hogy valamennyi fajtát egybevéve a műtrágyaárak átlagosan több mint másfél százalékkal emelkedtek, így az értékesítés nettó árbevétele harmincötmilliárd forint volt 2018 első negyedévében, ami 12,7 százalékkal kisebb, mint a tavalyi év azonos időszakában – írja magyarhirlap.hu.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tájékoztatása szerint a mezőgazdasági termelői árak szintje 1,3 százalékkal, a mezőgazdasági ráfordítások árszintje 2 százalékkal emelkedett az idei első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Ugyanakkor a növényi termékek termelői ára 0,9 százalékkal, az élő állatok és állati termékeké 1,9 százalékkal volt magasabb a tavalyinál.

A gabonafélék termelői ára 8,7 százalékkal nőtt, a kukoricáé tíz százalékkal, míg a búzáé 8,1 százalékkal volt magasabb, mint a bázisidőszakban. Az olajnövények ára 10,1 százalékkal csökkent, ezen belül a napraforgó termelői ára 11,7 százalékkal esett vissza.

A KSH jelentése szerint 2018 január–februárjában összesen 413 ezer tonna importműtrágya érkezett Magyarországra, amelyből 326 ezer tonna volt az egyszerű nitrogén, 1,5 ezer tonna a foszfor, 9,1 ezer tonna a kálium és 77 ezer tonna az összetett műtrágya.

A teljes mennyiség negyven százalékkal több volt, mint 2017 első két hónapjában.

Az import nitrogénműtrágya-mennyiség közel egyharmada (106 ezer tonna) Ausztriából, kicsivel több, mint ötöde (73 ezer tonna) Szlovákiából, tíz százaléka (34 ezer tonna) pedig Szerbiából érkezett. A többi, legalább ötezer tonnát szállító ország Ukrajna, Németország, Románia és Hollandia volt.

A jelentés arra is kitér, hogy a műtrágyaexport az idei év első két hónapjában összesen 143 ezer tonna volt, s ebből 129 ezer tonnát tett ki az egyszerű nitrogén, 1,7 ezer tonnát (1,2 százalék) az egyszerű kálium és 12 ezret (nyolc százalék) az összetett műtrágya.

Az exportra szállított egyszerű nitrogénműtrágya átlagára közel azonos szinten maradt a tavalyi esztendő első két hónapjához viszonyítva. Hozzáteszik, az összetett műtrágyák exportára nem egészen hét százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Forrás: 
magyarhirlap.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növénytermesztés a vadkár vonatkozásában

A vadkár a mezőgazdaságban egy egész éven át tartó jelenség. A vaddisznó kártétele folyamatos, a szarvasállomány-emelkedés pedig prognosztizálta a szarvasok által okozott erdőkár mellett a mezőgazdasági vadkár növekedését. A mezei nyúl és az őz különösen télen rágja meg a repceföldeket, de a taposási kár is jelentős ebben az évszakban.

Innovatív öntözéstechnológiai megoldásokat fejlesztenek

Magyarországon eddig még ismeretlen technológiáról, köztük egy speciális, földalatti öntözési rendszerről is képet kaphattak a PREGA látogatói a rendezvény kiállítói terében. Az innováció mögött álló cég képviselőjével beszélgettünk.

Útvesztő is lehet a precíziós technológiák sokasága?

A modern mezőgazdasági technológiák alkalmazása a jelen s a jövő sikeres gazdálkodásának alapfeltétele, ám mindez nem jelenti azt, hogy nem futhat „lyukra” az, aki hirtelen jött ötlettől vezérelve akarja tartani a lépést. A téma szakértői a PREGA-n igyekeztek útmutatást adni előadásaikkal az innovációra nyitott gazdáknak.

A szívó kártevők réme

Bár az elmúlt években nem volt jellemző, hogy új hatóanyaggal jelennek meg a növényvédős cégek, a Bayer Hungária Kft. most mégis meglepte a gazdákat. A cég országjáró szőlő szimpóziumának egri állomásán mutatkozott be az idei év nagy újdonsága, a Sivanto prime, amelyet egyszerűen úgy jellemeztek, hogy a természet ajándéka a szívó kártevők ellen.

Még nem lehet drónnal permetezni

A drónok mezőgazdaságban történő, növényvédelmi célú alkalmazása új jelenség. A Nébih felhívja az érdeklődők és érintettek figyelmét, hogy e célú használatuk jelenleg nem engedélyezett, arra csak a jogi környezet kialakítását követően nyílik lehetőség.

A növénytermesztők most elmondhatják a véleményüket

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kérdőíves felmérést indít a magyarországi szaporítóanyag-felhasználási szokások, stratégiák, választást segítő tényezők megismerése érdekében.

A tavaszias idő megzavarja a növényeket

A túl korán érkező enyhe idő bár jól esik az embernek, de a tavaszi fagykárok esélyét jelentősen növeli. Az előttünk álló hét első felében sokfelé 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, mely a vegetáció egy részét már megindíthatja. A tartósabban ködös területeken ezzel szemben nem melegszik föl ennyire a levegő, nyugalomban marad a vegetáció.

Kipusztulás fenyegeti a hasznos rovarfajokat

Globálisan a rovarok teljes tömege évente 2,5 százalékkal csökken – állapította megy egy friss tanulmány. Nyolcszor olyan gyors a rovarfajok kihalása, mint az emlősöké, a madaraké vagy a hüllőké, ráadásul a fajok egyharmada veszélyeztetett kategóriába tartozik.

Kína és India zöldíti a bolygónkat

A világ két legnagyobb szennyezője, Kína és India segíti a bolygó zöldülését is egy jelentés szerint – legalábbis egyelőre. Ez a hatás főleg abban gyökerezik, hogy Kínában igen ambiciózus faültetési kampány zajlik, illetve mindkét országban igen intenzív a mezőgazdasági termelés.

A csemegekukorica a sláger

Az ukrajnai agrárgazdaság egyik fő jellemzője, hogy hamar telítetté válik a piac. Dömping idején a gazdák gyakran még jóval önköltségi ár alatt sem tudják értékesíteni a terméküket. Ezekben a hetekben tehát jól át kell gondolniuk, hogy a hamarosan kezdődő idényben mely kultúráknak szavaznak bizalmat. Mindenesetre tény: akik az elmúlt évben a csemegekukorica mellett döntöttek, nem bánták meg.