0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kevesebb műtrágya fogy

Jelentősen csökkent az idei első negyedévben a hazai műtrágya-értékesítés, amellett hogy az árak emelkedtek – derül ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentéséből. Az ebből származó nettó árbevétel harmincötmilliárd forintot tett ki, ami 12,7 százalékkal kisebb, mint 2017 azonos időszakában.

A műtrágya-forgalmazók az idei év első negyedévében összesen 479 ezer tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelők részére, tizennégy százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban – derül ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) napokban közzétett jelentéséből.

A tanulmány kiemeli, hogy valamennyi fajtát egybevéve a műtrágyaárak átlagosan több mint másfél százalékkal emelkedtek, így az értékesítés nettó árbevétele harmincötmilliárd forint volt 2018 első negyedévében, ami 12,7 százalékkal kisebb, mint a tavalyi év azonos időszakában – írja magyarhirlap.hu.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tájékoztatása szerint a mezőgazdasági termelői árak szintje 1,3 százalékkal, a mezőgazdasági ráfordítások árszintje 2 százalékkal emelkedett az idei első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Ugyanakkor a növényi termékek termelői ára 0,9 százalékkal, az élő állatok és állati termékeké 1,9 százalékkal volt magasabb a tavalyinál.

A gabonafélék termelői ára 8,7 százalékkal nőtt, a kukoricáé tíz százalékkal, míg a búzáé 8,1 százalékkal volt magasabb, mint a bázisidőszakban. Az olajnövények ára 10,1 százalékkal csökkent, ezen belül a napraforgó termelői ára 11,7 százalékkal esett vissza.

A KSH jelentése szerint 2018 január–februárjában összesen 413 ezer tonna importműtrágya érkezett Magyarországra, amelyből 326 ezer tonna volt az egyszerű nitrogén, 1,5 ezer tonna a foszfor, 9,1 ezer tonna a kálium és 77 ezer tonna az összetett műtrágya.

A teljes mennyiség negyven százalékkal több volt, mint 2017 első két hónapjában.

Az import nitrogénműtrágya-mennyiség közel egyharmada (106 ezer tonna) Ausztriából, kicsivel több, mint ötöde (73 ezer tonna) Szlovákiából, tíz százaléka (34 ezer tonna) pedig Szerbiából érkezett. A többi, legalább ötezer tonnát szállító ország Ukrajna, Németország, Románia és Hollandia volt.

A jelentés arra is kitér, hogy a műtrágyaexport az idei év első két hónapjában összesen 143 ezer tonna volt, s ebből 129 ezer tonnát tett ki az egyszerű nitrogén, 1,7 ezer tonnát (1,2 százalék) az egyszerű kálium és 12 ezret (nyolc százalék) az összetett műtrágya.

Az exportra szállított egyszerű nitrogénműtrágya átlagára közel azonos szinten maradt a tavalyi esztendő első két hónapjához viszonyítva. Hozzáteszik, az összetett műtrágyák exportára nem egészen hét százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Forrás: magyarhirlap.hu