0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Mi lesz azzal, aki elfeledkezett az adóbevallásról?

Túl vagyunk a szja-bevallási határidőn, az Adózóna pedig összegyűjtötte, mire számíthat az, aki elfelejtette beadni, vagy akinek hibás lett a bevallása.

A magánszemélyek többségének a NAV jóvoltából nem kell mulasztási bírságtól tartania, mert az adóbevallási tervezete automatikusan átminősült érvényes bevallássá. Mégis lehetnek mulasztók, mivel ez az automatizmus a mezőgazdasági őstermelőkre és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyekre nem vonatkozik – szemlézte az Adózóna cikkét a hvg.hu.

Ha valaki valamilyen akadály miatt nem tudta benyújtani az adóbevallását, az akadályoztatás megszűnése után 15 napon belül kell azt pótolnia. Ha igazolja, hogy a késés ellenére úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben elvárható, a NAV mulasztási bírságot nem szab ki.

Ha a NAV a bevallásban olyan hibát talál, amely a magánszemély közreműködése nélkül javítható, azt kijavítja, és erről 30 napon belül értesítést küld, amennyiben a javítás az adófizetési kötelezettség vagy az adóvisszatérítés összegét érinti. Ha kell a javításhoz az adózó is, akkor a NAV levélben tájékoztat a hibáról és a javítás lehetséges módjairól. Ebben az esetben a 30 napos utalási határidőt a bevallás javításának napjától kell számítani.

Adózói javításra, azaz helyesbítésre akkor van lehetőség, ha a NAV a benyújtott bevallást elfogadta, feldolgozta, illetve a tervezet érvényes bevallássá vált, de a magánszemély rájön olyan hibára, amelynek módosítása nem eredményezi az adóalap, illetve az adó változását.

Ha viszont az adóhiányt jelentő hibát a NAV ellenőrzése tárja fel, akkor az adó és a késedelmi pótlék megfizetése mellett adóbírságot is kell fizetni.

 

Forrás: hvg.hu