0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Vitás ügyekben segít az agrárkamara etikai bizottsága

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyik legfontosabb célkitűzése, hogy aktívan közreműködik a rendezett piaci viszonyok kialakításában, fenntartásában, és tevékenységével segíti a tisztességes piaci szereplőket. A köztestület tagjai vitás kérdéseik rendezésében is kereshetik a szervezet szakmailag felkészült etikai bizottságát, amelynek közbenjárásával megelőzhetőek az akár több évig tartó pereskedések is.

A következő hónapokban a magyarországi zöldség- és gyümölcstermelés legfontosabb értékesítési időszaka következik, amelyet a tapasztalatok szerint komoly viták árnyékolhatnak be a termelők, a kereskedők és a feldolgozók részéről. A viták az üzleti élet velejárói; a felek, illetve a fogyasztók elégedettségére a felmerülő nézetkülönbségek elsimítása pedig a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) etikai bizottságainak a feladata. A gazdálkodók, vállalkozások, sikeres működésének alapja a kölcsönös együttműködés, az érdekek és az értékek egyensúlyának szem előtt tartásával. Miként a társadalom, a gazdaság sem működhet megfelelő etikai normák hiányában, hiszen a jog nem tud minden etikai kérdést saját szabályrendszerébe illeszteni.

Mindezeknek megfelelően a NAK egyik legfontosabb célkitűzése, hogy aktívan közreműködik a rendezett piaci viszonyok kialakításában, fenntartásában, és tevékenységével segíti a tisztességes piaci szereplőket.

Az agrárgazdaság területén működő, különböző gazdasági súllyal rendelkező vállalkozások közötti érdekérvényesítési egyensúly kialakítása, fenntartása szintén a Kamara egyik fontos célkitűzése. A fenti célok elérése érdekében hozta létre a Kamara a megyei és az országos etikai bizottságok rendszerét. A bizottságok feladata, hogy a Kamara tagjai között – az Üzleti Etikai Szabályzatban megfogalmazott – etikai normákkal ellentétes magatartások felmerülése esetén közvetítsen, megpróbálja összhangba hozni a piaci szereplők álláspontjait.

A köztestület tagjainak több lehetősége is van az etikai bizottságokat bevonni vitáik rendezésébe. A legfontosabb eljárás az Üzleti Etikai Szabályzatban foglaltak megsértése miatti etikai eljárás. A jószolgálati eljárással a vitával érintett kamarai tagok közt fennálló vitás kérdések egyezség útján történő rendezését lehet elérni.

Tavaly például az etikai bizottság egy teljes ágazatot – a dinnyepiacot – érintő vitás kérdés rendezésére is kapott felkérést, de több más tagok közötti nézeteltérés is a köztestület közbenjárásával oldódott meg. A NAK felhívja tagjai figyelmét, hogy vitás kérdéseik rendezésében keressék a köztestület szakmailag felkészült országos etikai bizottságát az orszagosetikaibizottsag@nak.hu e-mail címen, vagy közvetlenül a NAK megyei szervezeteit és igazgatóságait, amelyek közbenjárásával megelőzhetőek az akár több évig tartó pereskedések is.

Természetesen az etikai bizottságok vitarendezése mellett, továbbra is lehetőség van a Kamara mellett működő Választott Bíróságok előtti eljárások lefolytatására is, ami gyorsabb és egyszerűbb, mint a hagyományos bíróságok előtti eljárások.

Forrás: NAK sajtóközlemény