Back to top

Duplájára nő a magyar-dán sertésfarm

Dán befektetők érkeztek kedden a Gádoros határában működő Dan-Farm Hungary Kft. sertéstelepére, hogy megnézzék Békés megyében egy magyar-dán cég sertéstenyésztői gyakorlatának a sikerét.

A dán technológia és sertésgenetika világhírű. Vajon milyen többletet képesek a magyarok mellé tenni? A látogatás alkalmával erre is választ kaptak, de téma volt egy újabb beruházás és szót ejtettek az egyre bővülő cég jövőbeni munkaerő-piaci politikájáról is – írja a beol.hu.

A céget 2002-ben dán befektetők alapították, de a mostani termelés alapjait, sikeres fejlődését egy maroknyi magyar szakembergárda biztosítja.

Sarusi-Kis Tamás és Morten Knudsgaard
Fotó: Lehoczky Péter/beol.hu
Erről is adott tájékoztatást Sarusi-Kis Tamás ügyvezető igazgató:

Az eltelt 16 év alatt 2500 kocás állomány-méretűvé fejlődtünk. A tavalyi tulajdonosváltásnak köszönhetően bővítési terv fogalmazódott meg, amit hamarosan végrehajtunk két telephelyen. Így négyezer kocával és annak szaporulatával növekszik a termelésünk.

Az ügyvezető elmondta, 2017 áprilisa óta egy tőzsdén jegyzett, növénytermesztési profillal is rendelkező, 100 százalékban egy dán részvénytársaság, a FirtsFarms A/S tulajdonában van a cég. Ezek a részvényesek érkeztek a sertéstelepre kedden, hogy megnézzék és Dániában hírét vigyék a sikeres magyar leányvállalatnak.

– Harmincan jártak nálunk, s meggyőződtek arról, az itt befektetett vagyon milyen környezetben található, milyen minőségű munka zajlik Magyarország egyetlen dán tulajdonú állattenyésztő vállalkozásánál. Bizakodunk, hogy amit itt tapasztaltak, megnyugtató számukra – tette hozzá lapunknak Sarusi-Kis Tamás.

Fotó: Dan-Farm Hungary Kft.
S hogy miért nevezhető a Gádoros és Nagyszénás között, egy kis erdő közepén meghúzódó cégnek a működése sikertörténetnek?

– Sikerült a helyi vállalkozói és társadalmi környezetbe integrálódnunk. Fennmaradásunkat és piaci sikereinket ennek is köszönhetjük. Tanácsadói cégünkön keresztül a hazai termelőkkel jó kapcsolatunk van, elindítottunk (dán mintára) egy tapasztalatcsere-programot. Az a belső tudás, amivel a termelési eredményeinket elérjük, a dánok legjobb 25 százalékába sorol bennünket. Ez a tudás a hazai sertéstartók rendelkezésére is áll.

Az új tulajdonos terve, hogy a folytatásban még aktívabb szerepvállalás jellemezze a magyar környezetben jól működő vállalkozást, ahol negyvenöten dolgoznak jelenleg.

Ám ha a 8,5 milliárd forintos beruházásukkal elkészülnek, a létszám megduplázódhat. Erről a projektről annyit árult el az ügyvezető igazgató, hogy a két új telephely Telekgerendáson és Pusztaföldváron lesz.

A már említett 4 ezer kocának és leválasztott szaporulatának a felnevelését szolgálja majd. Az összeget az építkezésre, a telepek állománnyal való feltöltésére, a működés beindítására fordítják.

Forrás: 
beol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Állatorvoslás és vállalkozás

Az állatorvosi pályán is mind nagyobb szükség van a szaktudás mellett üzletviteli ismeretekre. E felismerés jegyében rendezte meg december 17-én a 12. Praxismenedzsment konferenciát az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. az Állatorvostudományi Egyetemen (ÁTE).

Tovább terjedt az ASP

Újabb Bihar megyei településeken mutatta ki az afrikai sertéspestis kórokozóját a romániai állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóság – közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség.

Csomagolóanyag-üzemet adtak át Hatvanban

Hárommilliárd forintból megépült, 100 embernek munkát adó csomagolóanyag-üzemet adtak át csütörtökön a Heves megyei Hatvanban, az eseményen a pénzügyminiszter a gazdaság egyik erősödő pillérének nevezte a csomagolóanyag-ipart.

Egyre súlyosabb a sertéspestis helyzet Kínában, nem tudják megfékezni a kórt

Az afrikai sertéspestis gyorsan terjed Kínában, már a tartományok több, mint felében jelen van annak ellenére, hogy a kormány nagy erőkkel próbálja megfékezni azt. Korábban ugyan azt nyilatkozták, hogy sikerült kontrollálni a járvány terjedését, azonban mostanra nagyon súlyossá vált a helyzet.

Állatjólét: még mindig komoly hiányosságok vannak az EU-ban

Az állatjólétre irányuló uniós fellépések több szempontból is sikeresek voltak, de továbbra is hiányosságok tapasztalhatók a haszonállatokkal való bánásmód terén - ezt állapította meg egyebek mellett az Európai Számvevőszék szerdán közzétett jelentésében.

Olajos magvak feldolgozására épült agrárlogisztikai központ Nakon

Olajos magvak feldolgozására épült agrárlogisztikai központ a Tolna megyei Nakon a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 110 millió forintos támogatásával.

A mangalicának helye van a modern sertéstenyésztésben is

A magyar kormány célja, hogy a sertés és benne a manglica tenyésztés nyereséges tevékenység legyen, hangsúlyozta a mezőgazdaságért felelős államtitkár, az Agrárminisztériumban megrendezett Mangalica szakmai napon.

A fiatal gazdák lehetősége a vidék esélye

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége - az AGRYA - novemberi konferenciasorozatának tiszadobi állomásán olyan beruházások finanszírozási lehetőségeiről is szó esett, amelyek nemcsak a fiatal gazdák pályafutása, hanem a vidék „élhetőbbé” tétele kapcsán is kulcsfontosságúak lehetnek.

Miniszteri előadás és elnökválasztás a MÁSZ küldöttgyűlésen

Erős magyar mezőgazdaság nincs erős szuverén magyar állattenyésztés és fejlett tenyészállat-előállítás nélkül, emelte ki Nagy István agrárminiszter Herceghalmon, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) küldöttgyűlésén, ahol Zászlós Tibort a szervezet elnökévé választották.

Rendhagyó kísérlet: mennyire kutya a törpemalac?

Az ELTE Etológia Tanszékén folyó Családi Törpemalac Program a sikeres tudományos eredményeket elért és világszerte közkedvelt Családi Kutya Programját vette alapul. Az összehasonlító neurobiológiai kutatássorozat, a törpemalacok kommunikációs és szociális képességeit vizsgálja.