Back to top

Duplájára nő a magyar-dán sertésfarm

Dán befektetők érkeztek kedden a Gádoros határában működő Dan-Farm Hungary Kft. sertéstelepére, hogy megnézzék Békés megyében egy magyar-dán cég sertéstenyésztői gyakorlatának a sikerét.

A dán technológia és sertésgenetika világhírű. Vajon milyen többletet képesek a magyarok mellé tenni? A látogatás alkalmával erre is választ kaptak, de téma volt egy újabb beruházás és szót ejtettek az egyre bővülő cég jövőbeni munkaerő-piaci politikájáról is – írja a beol.hu.

A céget 2002-ben dán befektetők alapították, de a mostani termelés alapjait, sikeres fejlődését egy maroknyi magyar szakembergárda biztosítja.

Sarusi-Kis Tamás és Morten Knudsgaard
Fotó: Lehoczky Péter/beol.hu
Erről is adott tájékoztatást Sarusi-Kis Tamás ügyvezető igazgató:

Az eltelt 16 év alatt 2500 kocás állomány-méretűvé fejlődtünk. A tavalyi tulajdonosváltásnak köszönhetően bővítési terv fogalmazódott meg, amit hamarosan végrehajtunk két telephelyen. Így négyezer kocával és annak szaporulatával növekszik a termelésünk.

Az ügyvezető elmondta, 2017 áprilisa óta egy tőzsdén jegyzett, növénytermesztési profillal is rendelkező, 100 százalékban egy dán részvénytársaság, a FirtsFarms A/S tulajdonában van a cég. Ezek a részvényesek érkeztek a sertéstelepre kedden, hogy megnézzék és Dániában hírét vigyék a sikeres magyar leányvállalatnak.

– Harmincan jártak nálunk, s meggyőződtek arról, az itt befektetett vagyon milyen környezetben található, milyen minőségű munka zajlik Magyarország egyetlen dán tulajdonú állattenyésztő vállalkozásánál. Bizakodunk, hogy amit itt tapasztaltak, megnyugtató számukra – tette hozzá lapunknak Sarusi-Kis Tamás.

Fotó: Dan-Farm Hungary Kft.
S hogy miért nevezhető a Gádoros és Nagyszénás között, egy kis erdő közepén meghúzódó cégnek a működése sikertörténetnek?

– Sikerült a helyi vállalkozói és társadalmi környezetbe integrálódnunk. Fennmaradásunkat és piaci sikereinket ennek is köszönhetjük. Tanácsadói cégünkön keresztül a hazai termelőkkel jó kapcsolatunk van, elindítottunk (dán mintára) egy tapasztalatcsere-programot. Az a belső tudás, amivel a termelési eredményeinket elérjük, a dánok legjobb 25 százalékába sorol bennünket. Ez a tudás a hazai sertéstartók rendelkezésére is áll.

Az új tulajdonos terve, hogy a folytatásban még aktívabb szerepvállalás jellemezze a magyar környezetben jól működő vállalkozást, ahol negyvenöten dolgoznak jelenleg.

Ám ha a 8,5 milliárd forintos beruházásukkal elkészülnek, a létszám megduplázódhat. Erről a projektről annyit árult el az ügyvezető igazgató, hogy a két új telephely Telekgerendáson és Pusztaföldváron lesz.

A már említett 4 ezer kocának és leválasztott szaporulatának a felnevelését szolgálja majd. Az összeget az építkezésre, a telepek állománnyal való feltöltésére, a működés beindítására fordítják.

Forrás: 
beol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyitva a pálya

A Magyar Díszkertészek Szövetségének elnökét az elmúlt év értékelésére kértük. Orlóci László beszélt a szakmaközi szervezetről, az ágazat lehetőségeiről, szakképzésről, innovációról, generációváltásról és az új kilátásokról.

38 milliárd forintot természetvédelmi beruházásokra

Nyolc helyszínen több mint háromszáz millió forintból újultak meg az Aggteleki Nemzeti Park világörökség részét képező élő- és élettelen értékei - jelentette ki Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár a beruházás zárórendezvényén, Jósvafőn.

Kasztrálás csak teljes érzéstelenítéssel

Németországban 2021-től tilos lesz teljes érzéstelenítés nélkül állatokat kasztrálni. A 2018. decemberében elfogadott új törvény az eddigi legnagyobb lépés, amit az EU tett a malacok kasztrálásának befejezése felé.

Tejminőséget javító takarmánykiegészítő

Az A-One Danmark vállalkozás új terméke egy olyan takarmánykiegészítő, aminek a használatával kimutathatóan emelkedik a föcstejben található antitestek száma, a laktáció későbbi szakaszában pedig magasabb lesz a koca tejének laktóz- és zsírtartalma.

A csemegekukorica a sláger

Az ukrajnai agrárgazdaság egyik fő jellemzője, hogy hamar telítetté válik a piac. Dömping idején a gazdák gyakran még jóval önköltségi ár alatt sem tudják értékesíteni a terméküket. Ezekben a hetekben tehát jól át kell gondolniuk, hogy a hamarosan kezdődő idényben mely kultúráknak szavaznak bizalmat. Mindenesetre tény: akik az elmúlt évben a csemegekukorica mellett döntöttek, nem bánták meg.

Erősödő magyar közreműködés a fejlődő országok agráriumának fejlesztésében

Magyar közreműködéssel megvalósítandó afrikai agrár-szaktanácsadói hálózat kialakítására és mintafarmok kiépítésére tett javaslatot Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára Gilbert Fossoun Houngbóval, az ENSZ Mezőgazdasági Fejlesztési Alap (IFAD) elnökével folytatott római egyeztetésén.

A Trichinella-fertőzöttség jelen van, de a terjedését megakadályozzák

A NÉBIH szerint a vadon élő állatoknál a Trichinella-fertőzöttség több megyében is előfordul. Bár sertések is fogékonyak a fertőzésre, járványtól nem kell tartani. De a háztáji (vad)húsfeldolgozás kockázatos.

Csak sertéshús, szalonna és fűszerek a javából

„Örülök, hogy végre olyan házi kolbászt találtam, amilyenre vágytam: gusztusos megjelenés, gyönyörű, nem mócsingos, mesés füstölés és harmonikus ízvilág. Ennek az a titka, hogy csak három fő összetevőt tartalmaz, ahogy a „békebeli világban”: sertéshús, ipari szalonna és fűszerek a javából – nem folytatódik a sor a különféle gyorsérlelő kultúrákkal, egyéb adalékokkal.”

A magyar mangalicatermékek meghódították a világpiacot

A magyar mangalicatermékek meghódították a világpiacot Szingapúrtól Kanadáig, jelen vannak többek között Japánban, az Egyesült Államokban, Brazíliában, de a mi életünkben is kedves szerepet töltenek be - mondta Nagy István agrárminiszter a 12. Budapesti Mangalicafesztivál hivatalos megnyitóján, szombaton.

Visszatérhettek a száműzetésből a sertések

Visszatérhettek az élő sertések Hongkongba, velük együtt pedig a friss sertéshús a boltokba, miután véget ért a helyi vágóhidak háromnapos takarítása. Mindennek hátterében az afrikai sertéspestissel kapcsolatos aggályok álltak.