Back to top

Duplájára nő a magyar-dán sertésfarm

Dán befektetők érkeztek kedden a Gádoros határában működő Dan-Farm Hungary Kft. sertéstelepére, hogy megnézzék Békés megyében egy magyar-dán cég sertéstenyésztői gyakorlatának a sikerét.

A dán technológia és sertésgenetika világhírű. Vajon milyen többletet képesek a magyarok mellé tenni? A látogatás alkalmával erre is választ kaptak, de téma volt egy újabb beruházás és szót ejtettek az egyre bővülő cég jövőbeni munkaerő-piaci politikájáról is – írja a beol.hu.

A céget 2002-ben dán befektetők alapították, de a mostani termelés alapjait, sikeres fejlődését egy maroknyi magyar szakembergárda biztosítja.

Sarusi-Kis Tamás és Morten Knudsgaard
Fotó: Lehoczky Péter/beol.hu
Erről is adott tájékoztatást Sarusi-Kis Tamás ügyvezető igazgató:

Az eltelt 16 év alatt 2500 kocás állomány-méretűvé fejlődtünk. A tavalyi tulajdonosváltásnak köszönhetően bővítési terv fogalmazódott meg, amit hamarosan végrehajtunk két telephelyen. Így négyezer kocával és annak szaporulatával növekszik a termelésünk.

Az ügyvezető elmondta, 2017 áprilisa óta egy tőzsdén jegyzett, növénytermesztési profillal is rendelkező, 100 százalékban egy dán részvénytársaság, a FirtsFarms A/S tulajdonában van a cég. Ezek a részvényesek érkeztek a sertéstelepre kedden, hogy megnézzék és Dániában hírét vigyék a sikeres magyar leányvállalatnak.

– Harmincan jártak nálunk, s meggyőződtek arról, az itt befektetett vagyon milyen környezetben található, milyen minőségű munka zajlik Magyarország egyetlen dán tulajdonú állattenyésztő vállalkozásánál. Bizakodunk, hogy amit itt tapasztaltak, megnyugtató számukra – tette hozzá lapunknak Sarusi-Kis Tamás.

Fotó: Dan-Farm Hungary Kft.
S hogy miért nevezhető a Gádoros és Nagyszénás között, egy kis erdő közepén meghúzódó cégnek a működése sikertörténetnek?

– Sikerült a helyi vállalkozói és társadalmi környezetbe integrálódnunk. Fennmaradásunkat és piaci sikereinket ennek is köszönhetjük. Tanácsadói cégünkön keresztül a hazai termelőkkel jó kapcsolatunk van, elindítottunk (dán mintára) egy tapasztalatcsere-programot. Az a belső tudás, amivel a termelési eredményeinket elérjük, a dánok legjobb 25 százalékába sorol bennünket. Ez a tudás a hazai sertéstartók rendelkezésére is áll.

Az új tulajdonos terve, hogy a folytatásban még aktívabb szerepvállalás jellemezze a magyar környezetben jól működő vállalkozást, ahol negyvenöten dolgoznak jelenleg.

Ám ha a 8,5 milliárd forintos beruházásukkal elkészülnek, a létszám megduplázódhat. Erről a projektről annyit árult el az ügyvezető igazgató, hogy a két új telephely Telekgerendáson és Pusztaföldváron lesz.

A már említett 4 ezer kocának és leválasztott szaporulatának a felnevelését szolgálja majd. Az összeget az építkezésre, a telepek állománnyal való feltöltésére, a működés beindítására fordítják.

Forrás: 
beol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Génszerkesztéssel tettek ellenállóbbá sertéseket

Génszerkesztéssel tettek sertéseket ellenállóvá a világ egyik legköltségesebb állatbetegségével szemben – idézte a BBC hírportálját az MTI.

Bővíti növényvédőszer-gyártó kapacitását az Agrokémia Sellye Zrt.

Több mint félmilliárd forintos beruházással bővíti kapacitását a Dél-Baranyában működő, növényvédő szereket gyártó Agrokémia Sellye Zrt.

Csaknem félmilliárdos támogatással fejlesztik mezőgépgyártást a Mchale-nél

Európai uniós pályázaton csaknem félmilliárd forint támogatást nyert a mezőgazdasági gépgyártás fejlesztésére Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében a szolnoki székhelyű McHale Hungária Mezőgazdasági Gépgyártó és Szolgáltató Kft. (McHale Hungária Kft.) vezette konzorcium.

Szigorodtak a sertéspestis miatti járványügyi intézkedések - FRISSÍTETT

Összeírják az ország valamennyi sertésállományát, ellenőrzik a járványvédelmi intézkedések betartását is. Az ASP megelőzésére és korai felismerésére vonatkozó intézkedések hatékonyságának növelése érdekében új országos főállatorvosi határozat lépett életbe Magyarországon. Számos változást tartalmaz az eddigi intézkedésekhez képest.

ASP: Az ellenszer: tisztaság és műveltség

Létezik uniós (társfinanszírozott tagállami) támogatás a helyzet kezelésére - hangzott el egy, a közelmúltban az afrikai sertéspestis stratégiai menedzsmentjével foglalkozó konferencián, amelyen átfogó képet kaphattak a résztvevők azon közép-európai országok járványügyi és sertéspiaci helyzetéről is, ahol már nemcsak vaddisznókban, hanem házisertésekben is felbukkant a vírus.

Állattudományi Klímaközpont épül Kaposváron

Állattudományi Klímaközpont épül Kaposváron, a jövő őszre megvalósuló 700 millió forintos beruházás kivitelezői szerződését kedden írták alá a somogyi megyeszékhelyen - tájékoztatta a Kaposvári Egyetem az MTI-t.

Sertéspestis: az vár ránk is, ami a lengyelekkel történt?

A lengyelországi tapasztalatok hasznosak lehetnek az afrikai sertéspestis (ASP) magyarországi kezelésében. Bár ott nem számolták még fel a betegséget, de a sertéságazatban tevékenykedőknek meg kellett tanulniuk együtt élni vele.

ASP-ügy: ajánlati ár segítheti az állattartókat

Az afrikai sertéspestis vállalati és piaci szinten is gondot okoz. A krízismenedzsmenti szabályok betartásával és a NAK munkacsoportja által kialakítandó ajánlati árral ezeket kezelni lehet.

Utrechtben az állattenyésztés jövője: intelligens ólaktól az okos ketrecig

Hamarosan nyit a világ egyik legjelentősebb állattenyésztési szakkiállítása, a VIV Europe. A hollandiai Utrechtben rendezett esemény a digitális gazdálkodás, a smart farming újdonságaira koncentrál, amire sokan még csak legyintenek a kelet-európai gazdák közül, pedig az ész és erő itt kéz a kézben jár – figyelmeztetnek a világ leghatékonyabb mezőgazdaságának megteremtői, a hollandok.

Mexikó tárt karokkal várja az USÁ-n kívüli sertéshúst

Mexikó 15 és 25 százalék közötti vámot vet ki az Egyesült Államokból érkező acéltermékekre és bizonyos mezőgazdasági termékekre, válaszul arra, hogy június 1-jétől már nem mentesül az amerikai acél- és alumíniumimportot sújtó vámfizetési kötelezettség alól - közölte a mexikói gazdasági minisztérium.