0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Duplájára nő a magyar-dán sertésfarm

Dán befektetők érkeztek kedden a Gádoros határában működő Dan-Farm Hungary Kft. sertéstelepére, hogy megnézzék Békés megyében egy magyar-dán cég sertéstenyésztői gyakorlatának a sikerét.

A dán technológia és sertésgenetika világhírű. Vajon milyen többletet képesek a magyarok mellé tenni? A látogatás alkalmával erre is választ kaptak, de téma volt egy újabb beruházás és szót ejtettek az egyre bővülő cég jövőbeni munkaerő-piaci politikájáról is – írja a beol.hu.

A céget 2002-ben dán befektetők alapították, de a mostani termelés alapjait, sikeres fejlődését egy maroknyi magyar szakembergárda biztosítja.

Erről is adott tájékoztatást Sarusi-Kis Tamás ügyvezető igazgató:

Az eltelt 16 év alatt 2500 kocás állomány-méretűvé fejlődtünk. A tavalyi tulajdonosváltásnak köszönhetően bővítési terv fogalmazódott meg, amit hamarosan végrehajtunk két telephelyen. Így négyezer kocával és annak szaporulatával növekszik a termelésünk.

Az ügyvezető elmondta, 2017 áprilisa óta egy tőzsdén jegyzett, növénytermesztési profillal is rendelkező, 100 százalékban egy dán részvénytársaság, a FirtsFarms A/S tulajdonában van a cég. Ezek a részvényesek érkeztek a sertéstelepre kedden, hogy megnézzék és Dániában hírét vigyék a sikeres magyar leányvállalatnak.

– Harmincan jártak nálunk, s meggyőződtek arról, az itt befektetett vagyon milyen környezetben található, milyen minőségű munka zajlik Magyarország egyetlen dán tulajdonú állattenyésztő vállalkozásánál. Bizakodunk, hogy amit itt tapasztaltak, megnyugtató számukra – tette hozzá lapunknak Sarusi-Kis Tamás.

S hogy miért nevezhető a Gádoros és Nagyszénás között, egy kis erdő közepén meghúzódó cégnek a működése sikertörténetnek?

– Sikerült a helyi vállalkozói és társadalmi környezetbe integrálódnunk. Fennmaradásunkat és piaci sikereinket ennek is köszönhetjük. Tanácsadói cégünkön keresztül a hazai termelőkkel jó kapcsolatunk van, elindítottunk (dán mintára) egy tapasztalatcsere-programot. Az a belső tudás, amivel a termelési eredményeinket elérjük, a dánok legjobb 25 százalékába sorol bennünket. Ez a tudás a hazai sertéstartók rendelkezésére is áll.

Az új tulajdonos terve, hogy a folytatásban még aktívabb szerepvállalás jellemezze a magyar környezetben jól működő vállalkozást, ahol negyvenöten dolgoznak jelenleg.

Ám ha a 8,5 milliárd forintos beruházásukkal elkészülnek, a létszám megduplázódhat. Erről a projektről annyit árult el az ügyvezető igazgató, hogy a két új telephely Telekgerendáson és Pusztaföldváron lesz.

A már említett 4 ezer kocának és leválasztott szaporulatának a felnevelését szolgálja majd. Az összeget az építkezésre, a telepek állománnyal való feltöltésére, a működés beindítására fordítják.

Forrás: beol.hu